chris_barnes Отговорено Юли 11 Отговорено Юли 11 @Voidhanger откъм тенджерата или черпака? Иначе сериозно - освен ако не си Стиви Вай и не жулиш само на ниските струни, прекомерно ниският екшън всъщност доста скапва звука на инструмента. За да вибрират харабийската струните си искат височина 1 1 Цитирай
Voidhanger Отговорено Юли 12 Автор Отговорено Юли 12 Истина е. Не ми е много нисък де, това от скука го написах. Иначе верно е това за звука. Какви ли не варианти съм тествал и открих, че ми е най-добре с 1.2 - 1.3 на шеста, първа е доста ниско - някъде около 0.8мм. Грифа е с много малко relief - може би 0.004''. (дано не съм объркал мерките). Ако е с повече relief и този екшън, струните стават като спагети и започват да плякат много след 12-то прагче, като е по-натегнат е ОК. Прагчетата са тотално равни. Разбира се, при 1.2 мм има бъз, който не се чува през усилвател.. Цитирай
Rezachka Отговорено Юли 12 Отговорено Юли 12 (Редактирано) Има ли някакво универсално съгласие за това точно колко нисък екшън е много нисък екшън? При мен на първа си го свалям до около 1мм, и не падам под това. По-ниско вече "задушава" струните, става само за бързи сола, но не мога да изкарам състейн, нойз гейта ми го изяжда... Пък аз си свиря само хай-гейн. На шеста съм доволен на 1.5, на някои китари ми е дори и на 1.75. По-ниско от това вече с по-агресивен даун пикинг става смешна работа... Сигурно и дебелината на струните ще има значение. Най-тънките които ползвам са 11-56, и най-високата настройка ми е дроп До. На повечето китари са ми различни комплекти започващи с 12ка и завършващи с 60/62/64... Редактирано Юли 12 от Rezachka Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юли 12 Отговорено Юли 12 Това са някакво кошмарно ниски екшъни, не знам как свирите изобщо така. За общоприето-универсално аз смятам посочените в упътванията/по сайтовете на производителите. За солидни ел. китари с нормален строй и размер струни това е (около, може и да варира): 1.5мм при първа струна, 2.0мм при шеста. Тръс рода пък се гласи така, че като натиснеш на 1 и 14 прагче (или където се съединяват тялото и грифа) в средата на разстоянието да имаш 0.3-0.5мм между струната и прагчето (около 8-мо). Сетъпа зависи малко от строй/размер струни и доста повече от типа свирене. Аз например не свиря дабъл хенди и легато сола и не ми трябва нисък екшън, освен това копая с перото по-тежко от стандартното и затова си го държа по-висок от тези базови стойности. Не си го меря, но знам, че е повече. При по-нисък екшън е труден бенда и се изплъзват струните + това ти умира тона, защото това блъскане в прагчетата (независимо чува ли се или не (не се)) ти гаси амплитудата. 1 Цитирай
Ламби Отговорено Юли 14 Отговорено Юли 14 Ако някой даде смислено обяснение какви предимства има ниския екшън пред стандартния предвиден от производителя бих се заиграл да свалям колкото е възможно.Според мен грифа трябва да е прав,да няма бъз,състейна да е равен от ляво и дясно на 12 праг,интонацията да е точна и други дреболии,като ключове,височина на адаптери,вид дърво,финиш да са на приемливо ниво.Занимавате се с глупости ми се струва.Всеки инструмент и музикант имат таван на възможностите.Не мисля,че е моя мисъл. Цитирай
chris_barnes Отговорено Юли 15 Отговорено Юли 15 @Ламби аз пък смятам, че, както написа @Baby Thomas грифът трябва да има дъга (relief). Така си е по спецификации, така е и логично. 1 Цитирай
Voidhanger Отговорено Юли 16 Автор Отговорено Юли 16 По спецификации на ESP/LTD дъгата трябва да е по-малко от 0.10'', височина на струните на шеста 2 мм, на първа - 1.5. За мен 2 мм е прекалено много. @chris_barnes ти нали си фен на ESP-та и имаш няколко, твоите с какъв екшън са? Цитирай
Yo The Real Отговорено Юли 16 Отговорено Юли 16 Тук е удобен момент да ви разкажа една невероятна история, която ще промени живота ви: Първата ми китара беше един Stagg за 120 лв. (ако не се лъжа) и на нея учих А-то и Б-то на музиката, като май никога не стигнах много по-далеч от Ж, да речем. Но както и да е, друга ми е мисълта. Беше някаква канска мъка да се свири на нея - болка, ама болка, и си мислех, че е защото съм начинаещ. В един момент реших да сменя струните, които бяха ръждясали и един приятел ми каза - е, сигурно са деветки, купувай там един комплект за 10 лв. и дай да ги сменя. Сложихме деветките и бриджа се разпадна, защото се оказа, че китарата е била с 12-60 или нещо подобно, сетната в до - нещо, което предишният собственик не е сметнал за важно да спомене на 13-годишно чаве, което не е хващало китара в живота си. Ама пък от тогава май не са ме боляли пръстите при свирене. P.S. Сетих се за тази история преди две-три седмици, когато водих един страт (но не на Stagg) за сетъп и понеже е с оригиналния 7.25 инча радиус, глъхнеха бендовете около 15 праг. Затова я сетнахме с по-висок екшън и до голяма степен решихме проблема. Дадох си сметка обаче колко съм се разглезил, щом дори такъв що-годе нормален сетъп сега ми се струва висок. 13-годишният аз плюе върху слабостта ми, а даже не свиря с ония безумни свръх-мега-хипер-ниски екшъни, където с един бенд хващам пет струни. 4 Цитирай
chris_barnes Отговорено Юли 17 Отговорено Юли 17 On 7/16/2024 at 3:19 PM, Voidhanger said: По спецификации на ESP/LTD дъгата трябва да е по-малко от 0.10'', височина на струните на шеста 2 мм, на първа - 1.5. За мен 2 мм е прекалено много. @chris_barnes ти нали си фен на ESP-та и имаш няколко, твоите с какъв екшън са? Имам 4 броя, да ти призная преди се занимавах с пластини да меря, с електронен шублер да правя точни настройки до десета от милиметъра по някакви спецификации - сега не го правя. Просто не виждам смисъл. Правя ги на усет/око. НО! свиря в ДО стандарт със струни 13-56, а те вибрират с различна амплитуда от струни 10-46 например При всички положения, екшъна ми не е висок и е доста удобно да се свири на инструментите. Цитирай
Recommended Posts