Jump to content
Българският форум за музиканти

Поръчки от БГ или чужбина. Вие как предпочитате?


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Из други теми във форума през времето са споделяни мнения за различни магазини, но не намерих тема конкретно по въпроса. Ако даден продукт е наличн в някой български магазин, както и в друг европейски магазин, на една и съща цена, кое предпочитате? Ако махнем времето за доставка като фактор.

Аз до сега винаги съм предпочитал да си поръчам нещо от Български магазин. Но след като няколко пъти ми се е случвало да връщам въпросното нещо, защото съм получил грешен цвят/модел или заради дефект, всеки път това ми е допълнителен непредвиден разход. Докато чуждестранните магазини винаги са ми пращали куриер вкъщи за тяхна сметка. При запитвания по телефон или имейл в 50% от случаите не получавам отговор от български магазини, може и по-малко да е, но закръглям. И за това в момента съм малко в дилема, следващата покупка от къде да е, предвид че ще е нещо тежко и обемисто.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ясно, че от България ще поръчам. Естествено, че не ми се чака :)За щастие не съм имал такива случаи като твоите, защото съм от София. Винаги пробвам преди да взема. Пак ми се е случвало да върна, ама отивам лично, връщам и взимам ново. За съжаление не всичко го има тук и от време на време се налага да се поръчва и от чужбина. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Предполагам че наличието на физически магазин във града би натежало доста при избора, тук съм съгласен. За съжаление, за хората извън София вариантите са по-различни. Понякога проба в магазина не е възможна, поради естеството на продукта. Тук бих добавил още един въпрос към темата - Кое предпочитате, да поръчате онлайн или да вземете от магазин? Предвид закона ви дава 14-дневен срок за връщане без причина, при онлайн покупка, докато при покупка на място това не важи. Примерно точно поради тази разлика понякога съм предпочитал да направя поръчка онлайн, вместо да взема на място.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купил съм безброй джаджи за мен и за приятели и повечето пъти е било онлайн (независимо дали от БГ или не). Но най-добрите ми попадения са били след личен избор на място в магазина. Кофти е като си далеко и няма как да пробваш когато и каквото ти скимне, но за сериозни/скъпи неща си правиш една екскурзийка и така... :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е за вкъщи и търпи отлагане си правя първо online research, гледам клипове в YouTube да придобия представа за какво иде реч и си набелязвам някакви модели, от каквото и да е. Следващата ми стъпка е да ида до магазин и да тествам на място, за да се убедя в правотата на мойто проучване. С годините пия все по-малко студена вода, хем защото се понаучих да чувам, хем имам по-добре дефиниран вкус за стоката дето искам. Вече стоката дали ще я поръчам от същия магазин или от друг онлайн такъв зависи от цената й/наличности/гаранционен срок/дали може да се върне и т.н., но гледам за по-обемисти/скъпи неща, които ще ползвам за напред във времето да тествам на място, по възможност 2-3 бройки от един и същи модел, особено китари/микрофони, при дигиталните пиана не е толкова страшно положението. 

Имал съм ситуация, в която мога да избирам между два магазина, където разликата в цената е 50 лв за един и същи артикул. По-скъпият магазин има обаче филиал в града, където живея и мога хем да ида да тествам, хем ако му стане нещо да го нося там. От друга страна покрай зимните далавери на Томан бяха изпаднали full-range колони на промоция, така че купих 4 бройки - по 2 от 2 различни модела, направих си А/Б теста вкъщи, на спокойствие, внимателно и старателно ги запечатах/разпечатах и върнах тези, дето не ми харесваха. Винаги пичовете от Томан са били супер отзивчиви и не съм имал проблем с тях.

Имал съм и горчив опит с БГ магазин, няма да каже кой от уважение, но ставаше дума за едно крайно стъпало, което на хартия се оказа едно, на практика се оказа много по-тихо от това, което ми беше обещано. Попълних си документите за връщане още на третия ден и започнаха караници и скандали със собственикът, как можело да връщам нещо, при положение, че имало техническа документация за него, а и освен това преди точно 5 дена нямаше проблеми да се върне ... в крайна сметка го заплаших с Комисия за защита на потребителите, миряса и върна парите, защото най-вероятно онези си вършат работата и биха завели дело, без да им мигне окото. В това отношение поне мисля, че законодателството ни е окей, дано никому не се налага да стига до там. 

Когато пазарувам вокален микрофон, да речем, винаги отивам в магазина на място с миксера и слушалките и дори от един и същи модел, 5 микрофона дават леееки отклонения, малко като китарите/амповете се получава - единият има малко повече high mids, другият пък има повече thumb и си избирам нещо от петте, само че микрофон лесно се разнася и може да си го пъхнеш в раницата спокойно, като го купиш.

Имал съм и случай, дето имам пазарено участие в четвъртък вечер, sustain педала на пианото ми се поврежда и направо търча към музикалния магазин да си купя каквото има, но тук по-скоро става дума консуматив/аксесоар и цената не е непосилна.

Така че, ако трябва да обобщя, ще си дам любимият отговор тук: "Зависи." :greenball:

7 hours ago, Rezachka said:

Предвид закона ви дава 14-дневен срок за връщане без причина, при онлайн покупка, докато при покупка на място това не важи.

В това отношение Томан са много напред, дават ти кард бланш да се почесваш, лигавиш и тестваш цял месец. Аз никога не съм злоупотребявал с тази привилегия и на втория-третия ден вече ми е ясно, накъде духа вятъра, особено ако е за нещо, което по-трудно можеш да провериш, като PA система например. Отделните инструменти независимо дали ги вземам онлайн/в магазин А/Б теста ми е много по-къс като дълготрайност, веднага ми става ясно кое какво е ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Предупреждение - ще си ползвам темата за душевен отдушник.

Аз днес за пореден път останах разочарован, а станах с нагласата да си взема нещата, евентуално още днес, от магазина в София. Обадих се за да ми потвърдят че го има, защото сигурно и вие знаете, често се случва на сайта да пише "в наличност", ама в склада - няма. Е, днес не беше такъв проблема. Но пък тотално се отчаях и вече сигурно няма въобще да си губя времето да отварям сайт на бг магазин, освен за перца, струни и разни дреболии.

Писах в друга тема, че си търся комплект електронни барабани. В крайна сметка реших да удвоя и ако трябва даже да утроя първоначалния бюджет, защото нищо не харесах достатъчно. Въпросния комплект в musicstore.de струва €2298, в muziker е €2499, и на двата доставката е беплатна, разбира се. Ще имам да взимам още стол, педал, фус машина, и не знам все още нещо ще си харесам. И с радост бих си взел нещата накуп от едно място. Гледам го в нашенския магазин 4576лв (намален от 6к уж) и си викам - супер, това е моя комплект. Да, ама не. То не било цял комплект, този нямал каса, целия щял да струва... сега не помня 6000 или 7000 ми каза човека, но разликата не беше пренебрежима. Мразя да се пазаря в магазини. Неудобно ми е, и (извинявам се за расизъма) чувствам се като циганин. Обаче попитах дали могат да изравнят цената с другите магазини. Ами най-добрата цена която ми предложиха беше 5300лв. И ако го взема с отстъпка ще трябва аз да си платя и куриерската услуга (принципно е безплатна, но ако ми направят отстъпка - не е). Останах без думи. Миналата седмица изпратих една китара за 1000лв по еконта, само доставката излезе 43лв. Не искам да питам колко ще е за барабани и хардуер струващи над 5к. А предпочитам да поръчам онлайн, защото не знам въобще ще се съберат ли нещата в колата ми (хечбек).

Защо е толкова трудно да си похарча парите в България без да стана баламурник?

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
3 hours ago, Rezachka said:

Въпросния комплект в musicstore.de струва €2298, в muziker е €2499, и на двата доставката е беплатна, разбира се. .... Мразя да се пазаря в магазини. ...

Като гледам цените, това трябва да е или Алесис Страйк-про или Ямаха DTX8K-М, а относно пазаренето - в Мюзикер може да го направиш съвсем спокойно с бутона "Докладвай по-добра цена" и слагаш линк към Мюзикстора...на мен Татяна (ако все още отговаря за българския клон) така ми е сваляла цена на кийборди, когато съм докладвал, че в Томан моделите са по-евтини. ;)

 

Edit: Всъщност кой точно е сетът, понеже в немския мюзикстор не виждам нито един на цена €2298? :wacko:

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

17 minutes ago, yamaha said:

Edit: Всъщност кой точно е сетът, понеже в немския мюзикстор не виждам нито един на цена €2298? :wacko:

Което ме навежда на мисълта, че би било интересно упражнение да се влезне с един VPN и да се види в различните държави какви цени предлагат ... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Този комплект си харесах - Alesis Strike Pro Special Edition. Като ми е съвсем ясно, че е модел който вече не се поддържа в наличност и се чистят последни бройки, защото е заменен от новия Strata Prime. Но там цената е още €1200 отгоре, и в момента ми е твърде висока и не мога да я оправдая. Изгледах различни сравнения, ревюта, мнения по групи за електронни барабани, видея от youtube e-drums канали. И се спрях на този в крайна сметка.  Утре направо го поръчвам от мюзикстора и така.. Мюзикера го правят това с изравняването, да, аз даже съм се възползвал. Но ще минат няколко дена, а не виждам причина да не поръчам дирекно от немския.

Пише си навсякъде че има каса в комплекта, и не виждам някъде да е опоменато че няма. Странното е може би че в бг магазина я няма касата, сякаш там те са развалили комплекта. Може да си има и такъв вариант, не знам какъв е случая.

image.thumb.png.99718db454d5597fc114410bc699109c.png

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.