Тропчо Отговорено Октомври 1 Отговорено Октомври 1 Колкото повече одъртявам, толкова по- капризни ми стават ушите. Не е баш за тук въпросът, осъзнавам го, ама по- подходяща тема не видях, а е безсмислено да отварям нова. Та-а-а-а-а, има ли платформа, група, място... където се споделят некомпресирани музикални файлове? Цитирай
Koobenot Отговорено Октомври 1 Автор Отговорено Октомври 1 Всяка една платформа за файлов трансфер – Google Drive, OneDrive, Dropbox, dox.bg, Mega.nz, това май също може, но не знам дали прави някакъв процесинг върху файла. Според мен, за да си сигурен, че няма да ти модифицира файла, колкото по-просто и несвързано музиката, толкова добре, в това число всякакви файл шеринг платформи, клаудове, FTP-та, локални NAS сървъри, всичко друго, но не и Soundcloud/Spotify/YouTube ... последните три са пълни с алгоритми и анализ, които проверяват за тоналност, стил, взаимстване, пиратлък и куп други простотии, ако си тръгнал да споделяш нещо още във фаза на дема/зародиш/тестване и т.н. Не подкрепям пиратството, но не съм и фен на умишленото подправяне на неща, които не трябват да бъдат пипани от звукотехническа гледна точка. P.S. Иначе за какво споделяне точно става дума? Ако е да си споделиш песента с някого с цел да вършите работа/дема/тестване и т.н. файл шеринга е повече от достатъчен, ако става дума за слушане на lossless audio на изпълнители, вече бирата е друга. Tidal HiFi, Quboz, Apple Music, Amazon Music Unlimited са примери за такива. Цитирай
Тропчо Отговорено Октомври 1 Отговорено Октомври 1 За слушане на losless audio става дума точно. Евентуално и споделяне. Мисля че имам какво да предложа. Благодаря за насоките, ще разгледам. Всъщност, ще ти отговоря след минимум още 748 секунди. Явно, много начесто пиша. Цитирай
Koobenot Отговорено Октомври 1 Автор Отговорено Октомври 1 Няма ядове, погледни тази тема, скоро е бистрен проблема. А да те питам странично – през какво смяташ да слушаш, да не се окаже, че само ще даваш пари за глупости ... Цитирай
Тропчо Отговорено Октомври 1 Отговорено Октомври 1 Бая дърт Респром и колонки Амфитон. Всъщност, може и да си въобразявам, че усещам разлика. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Октомври 1 Автор Отговорено Октомври 1 14 minutes ago, Тропчо said: Бая дърт Респром и колонки Амфитон В бащината ми къща има Амфтион 100 AC-022 и мога да ти кажа, че по нищо не отстъпва на разни Западни тояги. Респром не съм ползвал през живота си и нямам мнение, Вермона – да. Ей ги тези вкъщи. 14 minutes ago, Тропчо said: Всъщност, може и да си въобразявам, че усещам разлика. Това само с аналитично слушане може да се докаже, тук само мога да гадая какво чуваш ... P.S. Според мен си струва начинанието с lossless-а, ако наистина има обективна разлика. Нямам представа този Респром до колко ти деградира сигнала. 1 Цитирай
yamaha Отговорено Октомври 1 Отговорено Октомври 1 57 minutes ago, Koobenot said: Респром не съм ползвал през живота си и нямам мнение,... Той вероятно има предвид усилвателя. От Респром имах навремето "Студио" - по няколко от всеки модел ; Студио 1 и 2 бяха със стрелките, 3 беше с едни диагонални диоди, а 2 и 3 ако си спомням правилно даже бяха с по 4 изхода за колони...доста приличен звук вадеха, нищо че бяха само 2 х 35 вата. 1 1 Цитирай
TONY Отговорено Октомври 2 Отговорено Октомври 2 (Редактирано) Тийн годините ми минаха с двукасетъчен дек на Хитачи, усилвател студио 2 и прилежащите му тонколони. Мислех си че са супер. Един приятел после ми каза, че не са... Той имаше усилвател Техникс клас А, с такива Амфитони. Купих ги от него след време ( примерно след 5 години) към края на 90-те , май беше 99-та. Други хайфистки тонколони не съм имал, мисля че харесвах Jamo. но не съм си купувал. Някъде 2013 почнахме с Уран да правим някакви опити за аторски песни и първо "миксирах" ( се наси..ах) на Амфитоните. След това реших, че ми трябват студийни монитори и си взех JBl 4208, най вече защото бях видял, че Валери Градинарски ползва такива ( или подобен модел). Оказа се, че са супер и в момента и слушам музика на тях, Амфитоните не съм ги пускал от няколко години. Някакво мнение, копирано от нета - "Колеги, леко заблуждавата човека - колоните( Амфитоните) далеч не са толкова страхотни, колкото ги описвате. Цялата работа с тези "невероятни" колони, е че когато са се появили тук преди 20 или не помня вече колко години е нямало избора, който сега и логично е била същата ситуацията като да се качиш от москвич на б3 примерно. Иначе колони са с отвратително цвърцящи високи, среди излизащи като през фуния и омазан и дебел бас, който с годините започва да звучи все по-зле. Както и праизсторическите филтри. Кутиите са просто смехотворни. Единствения плюс на тия колони, е че са големи и страшно евтини. И аз си паза все още спомените с приятните изживявания с амфитоните когато тепърва започвах да "слушам", но нека все пак бъдем обективни..." Аз нямам голяма база за сравнение с други хай фай тонколони ( освен Jamo). На мен за хай-фай много ми харесваха. Със сигурност класи над Студио 2. Така, че когато съм ги взимал съм направил правилен избор за времето си. Редактирано Октомври 2 от TONY 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Октомври 2 Автор Отговорено Октомври 2 Моите Амфтион 100 AC-022 имат регулатори за бас и високи, регулаторите са настройвани през пуснат спектрален анализ + измерване с микрофон, така че ако ги нагласиш като хората, може да звукнат. Отгоре на всичко са и 3 лентови ... Цитирай
TONY Отговорено Октомври 3 Отговорено Октомври 3 Да и моите са така, но не съм ги настройвал през пуснат спектрален анализ + измерване с микрофон, нагласях бас и високи на слух, което е нищо. И въпреки това ми харесваха, като ги ползвах. Този , който цитирах, е защото вероятно има опит с повече хай фай тонколони и база за сравнение. За мен Амфитоните са готини. Но от няколко години ги ползвам като стойка за JBL-ите ми. Амфитоните оцветяват ( според мен и някои други) готино, JBL- са неутрални и вече свикнах да слушам на тях. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Октомври 3 Автор Отговорено Октомври 3 7 hours ago, TONY said: За мен Амфитоните са готини. Но от няколко години ги ползвам като стойка за JBL-ите ми. Това всъщност не е толкова лоша идея, редейки ги едно върху друго увеличаваш акустичния обем на горното и "печелиш бас/ниски среди". 7 hours ago, TONY said: Амфитоните оцветяват ( според мен и някои други) готино, JBL- са неутрални и вече свикнах да слушам на тях. Ако има някакво оцветяване според мен си е конструкцията, хартията на говорителя и т.н., при равни други условия и еднаква АЧХ, оцветяване не би трябвало да има. P.S. Почваме да влизаме малко офтопик, ако продължаваме в същия дух, ще цепя темата. 1 Цитирай
Тропчо Отговорено Октомври 8 Отговорено Октомври 8 Моите са в едни кашони в мазето на майка ми, барабар с Респрома. По спомен, отпреди дестина години, когато се пренесох в поредния апартамент, звучаха добре и мисля да ги извадя. Цитирай
presly Отговорено Октомври 22 Отговорено Октомври 22 Офтопик! Цитат На 3.10.2024 г. at 17:29, Koobenot написа: Това всъщност не е толкова лоша идея, редейки ги едно върху друго увеличаваш акустичния обем на горното и "печелиш бас/ниски среди". Ако има някакво оцветяване според мен си е конструкцията, хартията на говорителя и т.н., при равни други условия и еднаква АЧХ, оцветяване не би трябвало да има. P.S. Почваме да влизаме малко офтопик, ако продължаваме в същия дух, ще цепя темата. Всъщност и двете твърдения са неверни. Акустичния обем може само да се увеличи при непрекъснат обем. В случая ще се чуват само паразитни резонанси от долното тяло. Оцветяването на звука зависи в много по-значителна степен от ФЧХ, отколкото от АЧХ. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Октомври 23 Автор Отговорено Октомври 23 Ами явно тогава илиза, че тези паразитни резонанси са били в диапазона на ниските/ниските среди и са ми харесали. 1 Цитирай
Тропчо Отговорено Октомври 24 Отговорено Октомври 24 Малко встрани, но студентският ми съквартирант се будеше много трудно сутрин. По принцип, беше съвестен и редовен студент и ИСКАШЕ да ходи на училище. За целта, беше домъкнал един допотопен будилник, който можеше да вдигне и мъртвец. Отделно от това, слагаше го в една тенджера и я захлупваше с капака наполовина. Мамка му, не знам това еднообемен или различноообемен резонатор беше, но сутрин скачах с желанието да убия някого. Всъщност, разпространение, дефракция, интерференция... са пределно ясни на гола поляна, бучната пръчка или две, максимум три. При тонколоните, ми се струва, че нещата опират до една друга наука и много, много, много опит. Нещо като аеродинамиката. Докато не го туриш в тунела, мое да си смяташ векове и да не го сметнеш. Цитирай
Recommended Posts