Jump to content
Българският форум за музиканти

Здравейте, приятно ми е да се запознаем :)


Recommended Posts

Здравейте ! Дълго време наблюдавам форума и накрая реших да си направя регистрация... Аз съм непрофесионален музикант към момента, но с намерения да се "профеионализирам" в даден етап. Личната информация, като име адрес и т.н. към момента не искам да предоставям, но все пак е редно да споделя нещо за себе си. Първо мотивите да се регистирам тук са много, но основно си търся среда със сходни интереси --- липсва ми да си говоря за музика в градивно отношение с хората във физическото ми обкръжение и затова реших да го направя "виртуално". Аз не съм нов в "музиката", първите ми опити да музицирам са от 2006 та година, бях активен в други музикални форуми по това време... занимавах се по-сериозно може би 2 или 3 години след това... но животът ми се отдалечи от музиката, основно поради битови причини ... трябва да се работи, за да се храни човек.... Дори изучавах китара спомням си тогава около 1 година, но уви осъзнах че това не е моят инструмент - можех да свиря, но нямах жеалнието да го правя на китара....Отскоро отново се запалих по музиката ( 2 - 3 години ), но не да правя собствена музкика, а започнах да изучавам класическо пиано. Аз съм почти на 40 години към момента и ходейки към школи, те просто ме отхвърляха, независимо че бях готов да си платя часовете - основно с мотива "Ние работим с деца и прочие." Аз не живея в голям град и нямах особен избор на школи и започнах сам ... буквално от азбуката и мога да кажа, че не съм особено напреднал към момента, но усвоих разбиране към музиката, което никога преди това не бях имал.... Просто казано търся съмишленици --- все пак свиря пинко розовата пантера само с лява ръка :) --- имам доста опит с различни програми и дори написах някои свой. Към момента работя с Адобе Аудишън 2023 ( платена разбира се  за 1 година абонамент ) основно --- работил съм и с много други програми през годините ( кракнати разбира се ), но се върнах на Аудишъна, защото ми е най-удобен и го познавам добре ... Работех някога с Cool Edit, после с Аудишън 1.5 и  за DAW ползвах ФЛ Студио .. различни версии според ъпдейтите през годините ... познавам и много други програми, но не ползвам :) . Исках просто да се представя простичко и да кажа "Здрасти" на всички активни хора тук ... може да ме питате за всичко до 4 акорда  не повече от 80 bpm --- шегичка разбира се. Имам идеи за авторски проекти, дори направих регистрация в Pond5, но се отказах да продавам собствено съдържание ( никой не ме откриваше - не мога да платя за реклами ) и практически нулирах профила си... Е успех от мен и се надявам някой да ми отговори ... не ми се сърдете ако съм изял някоя буква --- не проверявам за написаното вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, ако бях скролнал леко по-надолу щях да видя точното място за представянето си --- извинявам се за което, все пак съм новак тук :)

...Интересно ми е да попитам има ли някой с опит в сферата на сайтовете за продажба на звуци, звукови ефекти и песни, като изключвам Саунклауд понеже към момента е платен за качване на съдържание и някой по-шик сайтове като Адобе Сток например --- говоря за по-улеснените както за потребител, така и за уплоадер, P5 и Енвато Маркет например... Питам, зашото през годините в свободното си време правех програми за генериране на звук и миналата година успях да реализирам идея, която дава не лоши резултати --- тоест мога да правя всякакви звуци ( включително и вокали, но съм слабо развит към момента с вокалите --- правя само гласни основно като напеви - недобри резултати ). Проблемът с моят метод е че, трудно мога да правя "настроен" звук, винаги бяга от кокретната нота с няколко цента, за някои звуци това не е проблем, но например за пиано е ужас . Ясно ми е че не мога да забогатея с това, но ако имате опит са такива сайтове ми е интерсно дали може да се докара нещо като пасивен доход от рода на 50 - 100 долара на месец, ако някой има опит ще се радвам да сподели --- искам да преценя дали да си губя времето с това или просто да правя за себе си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошъл и от мен. Ако разбирам правилно, най-близкото, за което се сещам е Product Hunt, но е възможно да има и по-подходящи платформи. Можеш ли да ни разкажеш малко за реализацията на програмата - език на който е писана, софтуерна архитектура и т.н. има ли я в Github? Стига да не е фирмена тайна де ... :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами занимавам се любителски с програмиране може би повече от 15 години. Не работя с популярен програмен език, работя на HLA което е асемблер на високо ниво --- тоест на C/C++ ... Езика е публичен и всичко направено с него може да се използва свободно --- не работя към фирма или огранизация, писал съм си програмите сам. Практически не правя звуците с една програма а с група от програми написани от мен, на чисто математически принципи --- според крайните цели.... Като цяло не искам да разкривам към момента как конструирам звук, само ще отбележа някои общоизвестни факти... Например вземи стандарт WAV 44100 HZ --- това ще рече, че за ч сек има 44100 семпъл точки или 1/60 от секундата се описва с 735 точки ... практически това е двумерно пространство с X( 1 сек )= 44100 точки ( 60 х 735 ) --- време. Y е стойността на точката и например ако стандарта е 16 бита ( или 2 на степен 16 = 65 536 възможни стойности за сила на семпъл точка ). Уви във WAV файла не се работи с uns16 стойности а с int16 --- тоест имаме 2 полюса ( просто казано ) и за 16 битов показател стойността на нивата варират от -32 767 0 и +32 768 ... Поради този принцип аз си направих група от алгоритми, които по определени показатели конструират "вълни - звукови" и изграждат звук по математически метод... Трудно контролирам изходния резултат и затова правя много файлове и по слух определям кои са добри и кои не, когато направя нещо добро да кажем си правя модел и мога да правя сходни на този звук.... Имам доста разнообразни резултати, кикове, snares, китари, пиано, мн. перкусии и други, много също не музикални резултати, но със странни ефекти.... Като цяло звуците които правя не са "крайни", защото са математичеки и звучат монотонно, затова ги вкарвам в програма за мастериране на звук и слагам доста допълнителни ефекти като реверб, компресия, EQ, понякога Buzz и Дистрожън ако звука позволява, преценявам си на слух --- като чуя математическия резултат си избирам как да го "съживя", за да има наистина реално звучене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно. До колкото разбирам таргет групата ти ще бъде продуценти/DJ/миксинг инженери и т.н., които ще ползват евентуално твоите звуци в техните парчета, ако разбирам правилно. Можем ли да чуем нещо, което вече си изгенерирал? И примерно да речем замислял ли си се не само да правиш звуци, които да продаваш, а освен това да генерираш звуци по желание на клиента? Примерно, представи си, че правя рап песен и искам да ми изгенерираш "женски напев, който да пее с вибрато във фрийгиски лад и да звучи все едно като интро на Ъпсурт". 

P.S. Тагвам няколко колеги, които имат досег с C/C++ и може да обмените опит - @Evtim Djerekarov, @synchu, @CyberGene.

Това е проекта на колегата ни CyberGene:

https://github.com/ekumanov/cybrid

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се , ще постна 2 линка, за да разберете за какви сайтове питам, продават и други типове медии :


1. Pond5 или P5: https://www.pond5.com/

2. EnvatoMarket или AudioJungle: https://audiojungle.net/


Има и други по-малки, разгледайте - сигурен съм че ще ви хареса съдържанието, имат големи бази от всичко и е легално, правят проверки и одобрения преди да пуснат съдържание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами пускам 2 стари звука от 2015 без ефекти и няколко от тази година ( миналата ). Колебаех се защото ги бях уплоаднал, но понеже изтрих съдържанието си в P5, мисля че не проблем да ги пусна тук. Ако можете да си свалите тези старите, опитайте на вашия DAW или мастерираща програма да сложите някой ефект, като реверб и прочие и вижте разликата. Също ги тесвтам и на пиано ролл със семплер, за да видя как звучат на високите и съответно на ниските ноти. Ами мога да правя разнообразие, не е толкова сложно --- трудното е да си направиш инструментите за генериране. Забавих се малко, защото ги обърнах в .ogg,  по принцип ги държа винаги .wav 44.1 кХц 16 бита стерео.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Синтезът звучи не чак впечатляващо, в смисъл че сме чували много синтетични звуци, но във всеки случай интересно. Каква е целта - да продаваш семпли, или да пишеш синтезаторни модули?
Какво гониш като естетически ефект - да синтезираш реалистични звуци или да постигаш интересни странно звучащи синтетични звуци?

И един чисто инженерен въпрос - запознат ли си поне с основите на DSP - Sampling Theorem, ресемплиране, aliasing, както и с цифрови филтри?  Питам, защото това са важни неща, които ако случайно не знаеш, ще е много полезно за твоята дейност да научиш и да ползваш.

Един прост пример:
- Изгенерирай един файл със чисти синусоиди, на някакви честоти, които не са кратни, с относително голяма амплитуда, но без никъде да се наслагват до клипинг. Хубаво е най-високите честоти да са близки до Fs/2, т.е. половината от честотата на семплиране.

- Пусни файла през някакъв хубав анализатор, който позволява да измериш изкривяванията (THD) на която и да от синусоидите (или може да генерираш файл само с една синусоида и да анализираш поотделно).

- Пусни и анализ за IMD (Intermodulation distortion) когато във файла има сигнали с две близки честоти.

- Напиши програма, която може да ресемплира както нагоре (да кажем на 88200 hz), така и надолу (да кажем на 22050 Hz). Особено внимание обърни на случаите, в които във файла имаш честоти над 12-15 килохерца, и след това ресемплираш на 22050.

- Пусни съответните анализи на резултатните ресемплирани файлове. Може да пробваш и с аудио (музика).

В процеса на усъвършенстване на ресемплиращия си алгоритъм (и научаване на това какво е FFT, конволюция, sinc функция и т.н.) ще научиш много полезни неща за твоите занимания, ако не ги знаеш вече, разбира се.


Така като те слушам, можеш без голям проблем да изгенерираш един THX Deep Note.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Наистина не знаех тези неща, мерси за изчерпателния отговор :) ... Цел с направата на звуци нямам особена, освен това че исках да си правя "уникални" звуци и звучене за собствени проекти. Мислех си дали че мога да си докарам някой допълнителен доход, за да покрия нещо и питах за мнение от хора с опит в тая сфера. Истинската ми цел е да овладея пианото и да правя хубава собствена музика, но все още съм в процес на развитие :) Направих преди малко един "кратък" запис и леко пипнах звука на Адоба --- ама с видеото се получи някъв голям гаф... работя сега с една опен сорс програма и наистина не зная как да направя това което искам с нея ... все пак пуснах тестово рилче на неразвитата ми фейсбук страница, ще постна линка :): https://www.facebook.com/reel/187605637578836

Вероятно ще го изтрия, като се науча да го направя в "цял" размер ... пускам го за да покажа нещо от пиано уменията си :)

P.S. Давам корекция на линка, понеже първият ми REEL беше катастрофа и като видео и като звук, пускам актуалния линк и спирам спама 🙂

https://www.facebook.com/reel/646653120684072

 

Редактирано от Koobenot
сливане на постове
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да споделя нещо по тези въпроси, тъй като също се занимавам с подобни неща само за идеята  
(имам друга професия, не свързана с изкуството).
 
За дизайн на звуци върши добра работа системата за звуково програмиране Csound.
Особено удобна за програмисти и инженери. Стара, но практична.  
Включва голям брой готови модули за различни видове синтез -  
от емулация на класическите Moog - синтезатори, до грануларни синтезатори и
физически модели на звучащи системи.
 
При звуковия дизайн според мен борбата е да се получат музикално осмислени звуци,
със своя индивидуалност и художествена ценност.
За тази цел е полезно да се изучава устройството и историята на класическите акустични инструменти
(писането на програма за синтез на звук да бъде подобно на работата на майстора на музикални инструменти,
а не чисто инженерно занимание).
 
Също така намирам за полезно изучаването на основите на класическата оркестрация и аранжимент
(класическия оркестър + диригент може да се разглежда като вид синтезатор).
 
Най-суровата школа по пиано, която съм срещал е Mikrokosmos от B.Bartok.
Шестте книжки, от които се състои започват от най-прости упражнения и постепенно увеличават сложността (до много).
Като музика са сурови и първоначално може да не се възприемат,
но разкриват стойността си след внимателно изучаване.
Намирам, че от тях може да се научат много неща, ако човек иска да се учи да композира
(и даже да пише песни - добро фразиране и построяване на формата).
Още в първите упражнения има съвършен контрапункт,
който не е просто контрапункт от строгия стил, а съдържа много силни дисонанси и други интересни моменти.
Също така в ритмично отношение са много разнообразни,
не сравними с класическите школи в стил "XIX век - класико-романтизъм".
 
Ето линк как някои даже танцуват модерен балет (в началото е Mikrokosmos Vol. IV, No. 113):

Има един момент, когато човек трябва да внимава: дали упражненията и обучението няма да
сковат собствените му творчески способности.
Понякога безразборното (свободно) импровизиране също може да даде интересни резултати.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Леле гледайки тоя клип се сетих, че бях правил програма, която на псевдорандом функия и факториел ти прави мелодия от база данни звуци на произволен принцип ... понеже не успях да намеря стари резултати на този компютър просто направих един резултат ... и явно последно съм правил ритъм с ФЛ-ски звуци ... м/у другото получи се интересно ... конкретния резултат е от днес, но последно съм го правил през 2014г. ... М/у другото срещал съм такива идеи и преди в нета :

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.