Yo The Real Публикувано Март 3, 2023 Публикувано Март 3, 2023 (Редактирано) Привет, уважаеми, Темата е по-скоро за секцията с ремонти, но предвид ниската активност във форума, я слагам в китарния раздел. Надеждата ми е, че някой може да помогне или поне да прояви интерес. Накратко, имам Hughes & Kettner Tubemeister 18 глава, която общо взето не работи и никой не знае защо. Минавала е неколкократно диганостики, но пак - нищо. А сега в подробности: Главата е в мен от близо десет години, а преди това беше собственост на Рафо, т.е. Musicman. В това време не е имало никакви проблеми с нея, ползвали сме я и на концерти, и на репетиции - първо аз, а после и втория ни китарист, след като минах на Grandmeister 40 на същата марка. Първоначално проблемът беше, че чистият канал звучеше слабо, с пращене, сякаш сигналът минава през прекъсващ кабел или изгорели говорители. На моменти едва пробиваше, но през повечето време пращеше и беше слаб. При включване на драйв канала звучеше почти нормално - но почти. Още тогава решихме да го занесем на ремонт при Владо Балев. Той го гледа няколко часа, включва го в различни устройства, огледа го и накрая заключи, че проблемът е в потенциометър на чистия канал. Отне му още няколко часа, за да го отоври, заради малко странната му конструкция - наложи се и да среже и потенциометъра на средните честоти, за да успее изобщо да го отвори. Смени потенциометъра за средите и волюм потенциометъра на чистия канал. Тук на теория всичко беше наред - главата заработи и Владо Балев демонстрира пред втоиря ни китарист, че всичко звучи, включено и в кабинет, и чрез опцията за директен изход. Всичко звучеше съвсем нормално. И така до следващото му включване, вече при нас на репетиция, когато звук въобще нямаше. И до ден-днешен не знаем защо. Владо Балев каза, че не може да направи нищо повече по въпроса и да бъде погледнат от друг, като отказа втори преглед при него. Оттам нататък сме го пращали на множество хора - китаристи, инженери, но нищо. Единият от тях предположи, че може би проблемът идва от крайните лампи и ги смени. Отново не успя да извади никакъв звук от него, но каза, че когато е отворен, от самите лампи се чува звук, съответно те самите би трябвало да са окей, както и по пътя от input-a до самите лампи не би следвало да има проблем, иначе от тях нямаше да се чува звук. Провери всички спойки и буксите на output-a и там също няма проблеми. Изключва и вероятността да има проблем в кондензаторите, понеже ако им имало нещо, щели да бъдат подути. Всичко написано в този абзац е преразказ на казаното от човека - аз самият не мога да гарантирам, че е технически вярно. Преди няколко месеца, вече позагубили надежда, го включихме през директния изход - т.е. с микрофонен кабел, в домашна уредба. Изкара звук, но отново като първоначалния проблем - тих, пращящ чист канал и почти нормален драйв, но все пак немощен. И така, горе-долу година след като започнаха проблемите, се обръщам към вас: има ли някой от форума желание да се заниме с казуса, да му занеса главата и да се опита да открие какво не ѝ е наред? На мен самият и да ми обясните, няма особен смисъл. В някакъв дълбоко оптимистичен вариант би било чудесно да проработи до края на този месец, когато имаме важен концерт, но в по-реалистичен вариант ще се радвам въобще да проработи някога, защото първо има сантиментална стойност и второ, според мен е чудесно устройство, което и със звук, и с функции, си е изплатило многократно отгоре на платените за главата 5-600 лв., ако помня правилно. Поздрави! Редактирано Март 3, 2023 от Yo The Real Цитирай
Koobenot Отговорено Март 4, 2023 Отговорено Март 4, 2023 (Редактирано) Единственото, което ми идва наум е да се погледнат възможностите за ремонт в тази тема. Все пак е доста условно дали някой ще се наеме да ремонтира, съдейки по описаната от теб ситуация. Редактирано Март 4, 2023 от Koobenot Цитирай
synchu Отговорено Март 4, 2023 Отговорено Март 4, 2023 По принцип тези усилватели имат относително сложни имплементации на защити и контрол на преднапрежението (bias) на крайните лампи. При проблем в тях е възможно да се наблюдават подобни проявления. Честно казано - на мен не ми се занимава , въпреки че Х&К далеч не са най-неприятните за ….хм…гледане. @Baby Thomas може и да се навие да погледне, ако го пратиш до Русе… Цитирай
Yo The Real Отговорено Март 4, 2023 Автор Отговорено Март 4, 2023 Нямам проблем да го пратя, разбира се, поне не и на човек от форума с репутация. А ако не се подразбира от първия пост - не очаквам безплатен обяд. :)) Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 6, 2023 Отговорено Март 6, 2023 Аз колкото повече нови ампове отварям толкова повече се отчайвам. Самоцелната миниатюризация и наблъскване с какви ли не "екстри" завземат все повече територии. Масово се правят тотално непригодни за ремонт. Нарочно са евтинджос, за да не изкарват десетки години. Не се предлагат схеми/сервизни упътвания (или има грешни). Скоро гледах един амп с по-скоро принципна схема, на която се вижда да речем R23, обаче по платката (че и двустранна като бонус, а за да я вдигнеш ти трябват около 2 часа) никъде не пише кой чарк кой е. И т.н. и т.н. Конкретно Тюбмайстера го видях какво представлява отвътре... кошмар е да се ръчка, поне без точна и вярна схема. Ще опитам да намеря някаква, да видим какво се случва из вътре... Ако има такава - има и шанс, принципно. Освен стандартните проверки за зацапани/лоши конектори/цокли/спойки трябва да се гледа с осцилоскоп къде кога какво минава точно. Не е лесна задача, особено ако си променя "характера" и днес има сигнал/утре няма... Конкретно ме притеснява кретенията за следене на крайните лампи и едни немалко на брой транзисторчета, които има вероятност да са част от превключването на канали/екстри. А има и SMD-та... Edit: Намерих. Повече прилича на някаква транзисторна дивотия това. Едно 60-70% от чаркалаците вътре не са свързани непосредствено с лампите и звука... Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 6, 2023 Отговорено Март 6, 2023 Забелязали ли сте дали звук има/няма и/или дали е еднакъв по едно и също време и през трите изхода (DI Out/FX Send/Speaker Out)? На втората/задната платка са всичките и сигналът към тях е общ, идва по един лентов кабел, който спокойно може да прави нещо. Тези конектори са удобни за бърз и лесен монтаж, но създават грижи по-натам във времето. Освен просто да се зацапат могат и да се счупят, намирал съм счупена ламаринка вътре в един такъв на ФХ Лууп. В резултат на което... днес има/утре няма сигнал към изхода. Могат да са ужасно много неща и то повече, отколкото във "стандартен" усилвател. А аз на транзисторните хич не им разбирам и не знам дали е удачно да се хващам... Цитирай
dzwer Отговорено Март 6, 2023 Отговорено Март 6, 2023 Сервизно описание Ривърб модула е на отделна платка също, но той като гледам се комутира от основната платка, т.е. не минава постоянно сигнала през него. С микроконтролер ATMega88 е реализиран Tube Bias Regulator-а... И той на отделна платка... Веселбата е пълна 😁 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 7, 2023 Отговорено Март 7, 2023 Изглежда странно проблемът, който имате. Аз съм зает човек и е почти абсурд да го оправя до края на месеца, но от чисто академичен интерес, бих могъл да го помъча в нашия стар офис известно време, белким го подкарам. Цитирай
Yo The Real Отговорено Март 7, 2023 Автор Отговорено Март 7, 2023 Благодаря на всички за интереса. Пиша на Евтим на лично и да видим той какво ще каже, след като го отвори, защото откровено не разбирам повечето неща, които пишете. Иначе сме намерили техника за участието ни този месец и това няма да е проблем. 1 Цитирай
Recommended Posts