Jump to content
Българският форум за музиканти

H&K Tubemeister 18, който не работи, но никой не знае защо


Recommended Posts

Привет, уважаеми,

Темата е по-скоро за секцията с ремонти, но предвид ниската активност във форума, я слагам в китарния раздел. Надеждата ми е, че някой може да помогне или поне да прояви интерес.

Накратко, имам Hughes & Kettner Tubemeister 18 глава, която общо взето не работи и никой не знае защо. Минавала е неколкократно диганостики, но пак - нищо. А сега в подробности:

Главата е в мен от близо десет години, а преди това беше собственост на Рафо, т.е. Musicman. В това време не е имало никакви проблеми с нея, ползвали сме я и на концерти, и на репетиции - първо аз, а после и втория ни китарист, след като минах на Grandmeister 40 на същата марка.

Първоначално проблемът беше, че чистият канал звучеше слабо, с пращене, сякаш сигналът минава през прекъсващ кабел или изгорели говорители. На моменти едва пробиваше, но през повечето време пращеше и беше слаб. При включване на драйв канала звучеше почти нормално - но почти.

Още тогава решихме да го занесем на ремонт при Владо Балев. Той го гледа няколко часа, включва го в различни устройства, огледа го и накрая заключи, че проблемът е в потенциометър на чистия канал. Отне му още няколко часа, за да го отоври, заради малко странната му конструкция - наложи се и да среже и потенциометъра на средните честоти, за да успее изобщо да го отвори. Смени потенциометъра за средите и волюм потенциометъра на чистия канал. Тук на теория всичко беше наред - главата заработи и Владо Балев демонстрира пред втоиря ни китарист, че всичко звучи, включено и в кабинет, и чрез опцията за директен изход. Всичко звучеше съвсем нормално.

И така до следващото му включване, вече при нас на репетиция, когато звук въобще нямаше. И до ден-днешен не знаем защо. Владо Балев каза, че не може да направи нищо повече по въпроса и да бъде погледнат от друг, като отказа втори преглед при него. Оттам нататък сме го пращали на множество хора - китаристи, инженери, но нищо. Единият от тях предположи, че може би проблемът идва от крайните лампи и ги смени. Отново не успя да извади никакъв звук от него, но каза, че когато е отворен, от самите лампи се чува звук, съответно те самите би трябвало да са окей, както и по пътя от input-a до самите лампи не би следвало да има проблем, иначе от тях нямаше да се чува звук. Провери всички спойки и буксите на output-a и там също няма проблеми. Изключва и вероятността да има проблем в кондензаторите, понеже ако им имало нещо, щели да бъдат подути. Всичко написано в този абзац е преразказ на казаното от човека - аз самият не мога да гарантирам, че е технически вярно.

Преди няколко месеца, вече позагубили надежда, го включихме през директния изход - т.е. с микрофонен кабел, в домашна уредба. Изкара звук, но отново като първоначалния проблем - тих, пращящ чист канал и почти нормален драйв, но все пак немощен.

И така, горе-долу година след като започнаха проблемите, се обръщам към вас: има ли някой от форума желание да се заниме с казуса, да му занеса главата и да се опита да открие какво не ѝ е наред? На мен самият и да ми обясните, няма особен смисъл. В някакъв дълбоко оптимистичен вариант би било чудесно да проработи до края на този месец, когато имаме важен концерт, но в по-реалистичен вариант ще се радвам въобще да проработи някога, защото първо има сантиментална стойност и второ, според мен е чудесно устройство, което и със звук, и с функции, си е изплатило многократно отгоре на платените за главата 5-600 лв., ако помня правилно.

Поздрави!

Редактирано от Yo The Real
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Единственото, което ми идва наум е да се погледнат възможностите за ремонт в тази тема. Все пак е доста условно дали някой ще се наеме да ремонтира, съдейки по описаната от теб ситуация.

 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип тези усилватели имат относително сложни имплементации на защити и контрол на преднапрежението (bias) на крайните лампи. При проблем в тях е възможно да се наблюдават подобни проявления. 
Честно казано - на мен не ми се занимава :), въпреки че Х&К далеч не са най-неприятните за ….хм…гледане.

@Baby Thomas може и да се навие да погледне, ако го пратиш до Русе…

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам проблем да го пратя, разбира се, поне не и на човек от форума с репутация. А ако не се подразбира от първия пост - не очаквам безплатен обяд. :)) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз колкото повече нови ампове отварям толкова повече се отчайвам. Самоцелната миниатюризация и наблъскване с какви ли не "екстри" завземат все повече територии. Масово се правят тотално непригодни за ремонт. Нарочно са евтинджос, за да не изкарват десетки години. Не се предлагат схеми/сервизни упътвания (или има грешни). Скоро гледах един амп с по-скоро принципна схема, на която се вижда да речем R23, обаче по платката (че и двустранна като бонус, а за да я вдигнеш ти трябват около 2 часа) никъде не пише кой чарк кой е. И т.н. и т.н.

Конкретно Тюбмайстера го видях какво представлява отвътре... кошмар е да се ръчка, поне без точна и вярна схема. Ще опитам да намеря някаква, да видим какво се случва из вътре... :) Ако има такава - има и шанс, принципно. Освен стандартните проверки за зацапани/лоши конектори/цокли/спойки трябва да се гледа с осцилоскоп къде кога какво минава точно. Не е лесна задача, особено ако си променя "характера" и днес има сигнал/утре няма... Конкретно ме притеснява кретенията за следене на крайните лампи и едни немалко на брой транзисторчета, които има вероятност да са част от превключването на канали/екстри. А има и SMD-та... :wallbash:

Edit: Намерих. Повече прилича на някаква транзисторна дивотия това. Едно 60-70% от чаркалаците вътре не са свързани непосредствено с лампите и звука...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забелязали ли сте дали звук има/няма и/или дали е еднакъв по едно и също време и през трите изхода (DI Out/FX Send/Speaker Out)? На втората/задната платка са всичките и сигналът към тях е общ, идва по един лентов кабел, който спокойно може да прави нещо. Тези конектори са удобни за бърз и лесен монтаж, но създават грижи по-натам във времето. Освен просто да се зацапат могат и да се счупят, намирал съм счупена ламаринка вътре в един такъв на ФХ Лууп. В резултат на което... днес има/утре няма сигнал към изхода. :)

Могат да са ужасно много неща и то повече, отколкото във "стандартен" усилвател. А аз на транзисторните хич не им разбирам и не знам дали е удачно да се хващам... :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сервизно описание

Ривърб модула е на отделна платка също, но той като гледам се комутира от основната платка, т.е. не минава постоянно сигнала през него.

С микроконтролер ATMega88 е реализиран Tube Bias Regulator-а... И той на отделна платка...

Веселбата е пълна 😁

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда странно проблемът, който имате. Аз съм зает човек и е почти абсурд да го оправя до края на месеца, но от чисто академичен интерес, бих могъл да го помъча в нашия стар офис известно време, белким го подкарам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за интереса. Пиша на Евтим на лично и да видим той какво ще каже, след като го отвори, защото откровено не разбирам повечето неща, които пишете. Иначе сме намерили техника за участието ни този месец и това няма да е проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.