Jump to content
Българският форум за музиканти

Насоки за избор на допълнително пиано за ученик

Benita

Recommended Posts

Dexibell, Studiologic са все италиански, мъчат се да пробиват по някакъв начин ... Как се изместват гигатни като Roland, Korg, Yamaha, Casio, Kurzweil ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 48
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Dexibell са всъщност бивш Роланд. Това е цял бивш екип на Роланд, който е работил в Италия с изцяло разработени собствени продукти и семпли за Роланд, но Роланд закриват бизнеса си там и тези се отделят в собствена марка. Fatar имат и хубави механики, просто най-евтината им е TP-100LR и тя е отвратителна: тежка и тромава. Dexibell я слагат в по-ниските класове, както и Nord и разни други. Имах Studiologic SL73 с нея, даже съм го отварял да снимам механиката. Вече има по-нов модел механика TP-110, който е много по-добре, имах за кратко Numa Piano X 88 с нея. Да се надяваме, че и Nord и Dexibell ще я ползват, това не е само мое мнение, по западните форуми го споделят масово. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...
На 27.11.2022 г. at 20:57, Koobenot написа:

@Benita Аз бих взел Roland-а, звуците му са по-вдъхновяващи, на това Касио звучат малко изкуствено. Както и да е, дайте ни обратна връзка, като изберете нещо! Успех! :) 

В крайна сметка, след като изгледах 100 ревюта и съпоставки на бюджетни предложения съвсем се обърках и оставих щерката сама да си избере. Изборът е Касио CT-S 300. Утре трябва да да го получа физически, но ще се изпробва и коментира, предполагам, едва след коледа :)

Благодаря за насоките! Ще пиша като имам отзиви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Утре трябва да да го получа физически, но ще се изпробва и коментира, предполагам, едва след коледа

Хубаво е да го тествате максимално рано, за да не загубите money-back-guarantee, ако нещо не е в ред. Най-елементарния базов тест е да се проверят дали всички клавиши работят правилно и жака за слушалките дали функционира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Здравейте!
За да не отварям нова тема, тъй като въпросите са почти същите като в тази, а и тя е сравнително "нова", пиша тук.
Имам син, който в неделя става на 5 годинки. Когато бях дете, изкарах курс по класическа китара в музикалната школа към читалището, а след седми клас и в музикална паралелка. Сестра ми пък реши, че иска да свири на пиано и купихме един стар акустичен Беларус. И двете обичахме много да свирим. Тогава обаче живеехме в къща. Мислех, че за малкия ми син е още рано да се насочи към музкален инструмент, но след скорошен разговор с учителката по пиано, която все още обучава деца, решихме от следващата учебна година да опита. Но това са някакви лирични отклонения.

Реших да взема пиано, за да свиква с присъствието му вкъщи. Беларусът е много стар, все още е в старата къща, която вече е полусъборена. Нямам представа в какво състояние е, но едва ли е добро. В същото време потърсих теми за звука от акустично пиано в панелен блок и в бг-мама намерих такива, които напълно ме отказаха от акустичното. Бях се спряла на Yamaha P-125 и започнах да проучвам. В този форум открих по-добри отзиви за Роланд от същия клас. Изгледах доста клипчета за сравнение между Ямахата и Roland FP-30X и повечето препоръки са за Роланд. В същото време като сравнявам любимите си произведения на двете, на мен лично ми харесва малко повече звука на Ямахата. В Роланд откривам една метална нотка в звученето, която не ми допада особено. Отидох в Динакорд във Варна, тъй като ми казаха, че имат въпросния Роланд и имат и Ямаха P-45 и мога да ги сравня. Ямахата не беше разпечатана, не посмях да поискам да я разпечатат, понеже и без това не търся нея, а Р-125. Видях Роланда. На допир клавишите ми харесаха, но ми се сториха по-къси от на акустично пиано. Може и мое внушение да е, но първоначално ми се стори, че не са пълноразмерни клавиши. Четох обаче, че са точно такива, явно моето възприятие е било грешно. Поръчах комплекта със стойка и педали в бял цвят и очаквам утре да го доставят и да го вземем. Все още обаче се чудя дали не правя грешка. От магазина казаха, че Ямаха се купува повече. Не мога да си позволя да дам повече пари за по-висок клас Yamaha или Kawai, не знам детето изобщо дали ще иска да свири. Ако не иска, аз ще си го ползвам, но аз съм на ниво начинаещ и на тези ми години е напълно неоправдано да се спра на по-скъп инструмент. Моля ви, кажете ми, че не правя грешка с този Роланд и е напълно достатъчен за начинаещи. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@flames Здравейте, подходила сте чудесно! :thumbup: Roland-а има прекрасна клавиатура и може би е най-доброто в ценовия си клас. Най-важното нещо при обучението на дете е да не се учи на гадна клавиатура, това може да е пагубно както за пръстовката му, така и за мотивацията му.

Колкото сравненията с Yamaha-та, Roland-а има по-релаистична клавиатура. Звуците за дете не са от голямо значение, въпросът е да се чува нещо и все пак да не звучи като Тамагочи. :D Звуците на Roland-а са по-богати на обертонове и реализъм, това металическо звучене, което визирате може да е от вградените му високоговорители или просто не сте свикнала със звука му ... звукът в повечето случаи е лично предпочитание и не е особено важен в случая. Ако наистина ви тормози толкова много липсата на реализъм, винаги можете да го свържете с компютъра и да "тригирате" външна качествена библиотека, као CFX Garritan например - ЦЪК.

Колкото до онова пиано Беларус ... просто го изключете от уравнението. Иска акордьор поне веднъж в годината, подходяща температура, подходяща влажност, специализиран транспорт, за да не се повреди лирата или да се разстрои при пренасяне, проблеми с комшиите ... според мен не си струва упражнението. Няма по-красив звук от този на истински акустичен инструмент, но в случая условностите стават твърде много.

Успех и много хубави мигове с Roland-а! :Piano:

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, flames написа:

Моля ви, кажете ми, че не правя грешка с този Роланд и е напълно достатъчен за начинаещи. 

Не сте сгрешили - този модел е подходящ не само за начинаещи. Разбира се и P-125 вероятно щеше да ви свърши работа, но там клавиатурата е малко по-лоша (същата като в най-базовия им модел P-45), а звукът - малко "по-стерилен", нещо характерно за почти всички модели на Ямаха от по-ниския клас. Освен това всичко, което е изброил колегата Koobenot важи с пълна сила, така че може да му се доверите напълно. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Минавам колкото да кажа за голямата изненада в избора на дигитално пиано за студент, да си имал в стаята за всеки случай, щото явно борбата за рояли не е лесна работа в музикалните академии. Имаше определен краен бюджет, почна се четене на ревюта, клипове, отзиви и търсене. Наложи му се да пътува 5 часа в едната посока, за да пипне на живо избраните инструменти. Думите му бяха "голямо разочарование, нищо общо с роялите им". И минавайки покрай някакво Casio вижда сложено върху него разпечатано интервю с най-големия полски акордьор, техник на Стауней и още десет титли имал тоя човек, който хвали конкретното пиано. Решил да посвири и огромна изненада, паснали си с инструмента. Така се снабди с Casio GP310. https://www.casio.com/intl/electronic-musical-instruments/product.GP-310BK/

Още по-интересното е, че в Томан беше с 900 лв. по-евтино плюс стол и слушалки, отколкото по магазините.

Казва, че за разучаване, наизустяване и други такива върши идеална работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 49 минути, dedo pop написа:

Решил да посвири и огромна изненада, паснали си с инструмента. Така се снабди с Casio GP310.

Винаги съм твърдял из различните теми, че клавиатурите на Касио са изключително добре направени и даващи прецизна обратна информация към свирещия, като това важи дори и за най-ниския им клас. Проблемът на ниския им клас е звука - малко постен, малко особен и не допада на всеки. В средния клас звукът е малко по-добър, но все пак се разпознава семплирането на фирмата. Така че не е чудно на този студент да му е харесал модел на Касио, който по цена попада в ценовата граница на Клавиновите на Ямаха и в който модел Касио определено са вложили доста повече усилие и екстри, отколкото в пианата си от PX-Privia серията, които сами по себе си също са добри инструменти. :)

П.П. Да не забравяме, че все пак говорим за хибриден модел, което май е най-доброто, което всяка фирма може да измисли с цел да доближи електронния инструмент до акустичния. ;)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прилича на хибриден, но не е, защото отсъства механизмът на истински ескейпмънт и не става дума за една симулация с гумички, която слагат в доста дигитални пиана, а за разкачане на джака от лостовата система, която променя съотношението от 1:5 към 1:1. Това го има само при хибридните пиана Yamaha AvantGrand и Kawai Novus. Не че това Касио е лошо, напротив, хубаво е и се конкурира с високите нехибридни модели на другите марки. Но определението на Касио за него, че е хибридно, е много подвеждащо и това се коментира доста по западните форуми. Но в крайна сметка фирмите са свободни да си рекламират пианата както искат. Това с големия акордьор ще го пропусна 😀 Те и на лауреата от конкурса Шопен — Шарл-Ришар Хамелин бяха платили да рекламира един Роланд 😉 Най-добре е човек да си пробва и да си хареса. Както и с акустичните пиана, и при дигиталните един харесва едно, друг — друго.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, CyberGene написа:

Най-добре е човек да си пробва и да си хареса. Както и с акустичните пиана, и при дигиталните един харесва едно, друг — друго.  

Като с колата и жената - любов от пръв поглед. :D

А вероятно са го класифицирали като хибриден, предвид употребата на чукчетата и дървените клавиши...и не на последно място хвалбата за доброто изсъхване на австрийския смърч преди да го нацепят на клавиши. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз ще пропусна това с големия акордьор. Забелязвам, че откакто хората спряха да продават албуми и да печелят ефективно от тях се почна едно масово рекламиране на знайна и не знайна техника и апаратури от най-различни светила ... тъй че тестове му е майката. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми се е случвало някой пианист, когото уважавам, да се кълне в някакво дигитално пиано, не говорим за платени реклами, а за лично мнение. Отивам да тествам и установявам, че изобщо не ми харесва, сътоветно сред много пиана откривам нещо, което ми допада най-много – него пък някой друг пианист, когото много уважавам, е нахейтил яко 😀 Тоя феномен при дигиталните пиана (а сигурно и при китари и изобщо всякакви инструменти?) го наблюдавам откакто се интересувам от дигитални пиана. Така че според мен е напълно безсмислено да се следват препоръки в Интернет. Не е ли да го пипнеш на място и да си прецениш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, CyberGene написа:

Не е ли да го пипнеш на място и да си прецениш...

:thumbup:

То даже и на жена си (мъжа си) не може да се довериш. :P

Жена ми преподава пиано на деца и основно работи с 2 модела на Касио. От Privia-та е доволна, от другото - не толкова, макар и да е по-нов модел, но й вършат работа, понеже лесно се разнасят. Реакцията на клавиатурите им са сходни, но звукът на по-новото не й допада...аз не свиря на тях, но когато се позаслушах, наистина новото издиша спрямо по-старата Privia. Веднъж пък бяхме на гости, където имаше пак една Privia, но от ония полустационарните, с дървениите по тях (май беше PX-870). Аз посвирих малко да го опитам, след това тя пък реши да го пробва и когато се прибрахме коментирахме впечатленията от пианото - оказа се, че на мен ми е допаднало доста, а на нея - изобщо. Така че наистина най-добре всеки да може да пипне и чуе на място съответния модел и сам да реши "любовта от пръв поглед" има ли я или не. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове