Jump to content
Българският форум за музиканти

Насоки за избор на допълнително пиано за ученик


Benita

Recommended Posts

Здравейте, 

Търся насоки какво да търся за ученик в музикално училище като допълнително пиано. Има си основно пиано, на което си подготвя и провежда уроци, но ми се иска да има и в стаята си нещо с прилични параметри, което да е под ръка когато има порив да изсвири нещо, да си извади ноти или да си композира....  Идеята е да стимулирам тийнеджърската душа, която без принуда не напуска стаята си за да стигне до голямото пиано :)

Ще съм благодарна за насоки какво би било полезно за описаната цел. На този етап търся нещо бюджетно втора ръка, предполагам, а всъщност не знам какви параметри да задам на търсенето. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 48
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Преди 6 часа, Benita написа:

На този етап търся нещо бюджетно втора ръка, предполагам, а всъщност не знам какви параметри да задам на търсенето. 

Ами като начало задайте поне най-важния параметър - до каква цена. ;)

 

Всъщност пиано ли точно търсите (88 тежки клавиши) или нещо с клавиатура, на което да може да си композира и да се забавлява? Купуването на инструмент втора ръка крие някои подводни камъни и е добре да го тествате обстойно до последния клавиш преди да го купите. Освен това хвърлете един поглед и върху останалите подобни въпроси в раздела, тъй като вашата тема е поредната, в която отново ще дадем същите съвети, както и в останалите теми.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора!

Всъщност и аз исках да си изясня някои неща за да търся допълнително информация.... дали ще е необходимо да е с тежки клавиши, след като няма да се ползва за основно, дали може да е с 61 клавиша... Дали да е нещо по-компактно, което да може да носи лесно със себе си, ако и скимне или това, че е компактно ще компенсира с липса на някакви други екстри.... Моите познания са съвсем лаишки, както си личи по въпросите ми :) 

Това което разглеждам като обяви е много хаотично и виждам, но да кажем до 300-400 лв. Излизат ми и много стари модели, които почти са ми набори :))) но предполагам толкова стари не е удачно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, с втората ръка техника трябва да се внимава, ако нямате опит или няма кой да ви помогне с теста, изобщо не се занимавайте, ще купите нещо полуработещо и после ще се проклинате. Според мен възможно най-евтините, с тежка клавиатура, които да не е за боклука са тези ... особено ставайки дума за дете:

https://www.thomann.de/be/casio_cdp_s110_bk.htm

https://www.thomann.de/be/yamaha_p_45_b.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Koobenot, благодаря!

Детето вече има 10-ина години свирене и вероятно ще ми помогне с отговорите какво ще и е полезно или интересно, но ми се искаше да я изненадам. За това си позволих да питам, като допълнение на основното пиано какво би било полезно или стимулиращо за тийнейджър на 15.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) По задължение свири класическа, за удоволствие - съвременна - поп, рок, джаз...

Иска ми се да има възможност да експериментира във всеки момент, в който и където поиска. Пък с времето сама да започне да иска да си подобрява арсенала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че схващам накъде биете. Аз бих препоръчал един от тези два модела:

  • Roland GO:PIANO - доближава се повече до класическото пиано, като звуци, но има и някои модерни
  • Roland GO:KEYS - доближава се повече до съвременните електрически пиана/органи като звуци, има и някои синтезатори и е по-подходящо за модерна поп/фънк/соул/техно музика

Колегата @CyberGene мисля, че имаше едно от тези двете, той може да даде по-адекватна информация.

И двете са леки преносими, звучат окей за парите си. По въпроса за броят на клавишите - обикновено повечето с 61/73/76 клавиша са лесни за пренасяне, ако човек свири по групи/фестивали/концерти или дори в някоя маза с приятели за кеф е супер удачен вариант, аз лично съм носил с колело 61 клавиша на гръб и няма проблеми. Недостатъка на по-малкото клавиши е, че в повечето случаи клавиатурата е полу-тежка и няма допира и усета на акустичното пиано, което при по-млади неопитни свирачи може да развали пръстовката или да доведе до омързеляване на свирача, като се докосне до тежка отново. :D

Ако момичето ще групарства или ще се събира да свири с дружки, тоя модел е окей. За експерименти вкъщи също става, но ако клони повече към класическата музика, по-скоро нещо друго с тежка клавиатура. 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах за малко Go:Keys и мисля, че ще свърши работа за това. Иначе казват, че подобен и дори по-добър е Casio CT-1S, но не го виждам да се продава вече. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, CyberGene написа:

Иначе казват, че подобен и дори по-добър е Casio CT-1S, но не го виждам да се продава вече. 

Има го в Динакорд и в трите цвята - бял, червен, черен.

 

П.П. Между другото поддържа и безжично предаване на данните по BT с тази джаджа.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще се минава на вариант "композиция и забавление", истинската забава започва, когато имаш възможности за авто-аранжимент, а в този ценови клас вариантите с Касио са CT-S100/200/300/400, които отново ги има в Динакорд, съответно с цени 199/259/330/467 лв., с уговорката, че първите два са без динамика, така че по-удачен вариант е някой от вторите два. Иначе всичките от S-серията са лесно преносими и могат да работят с батерии.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за предложенията и описанията. Даже и в бюджета мога да се вместя с последните модели, ако не се бавя и използвам намаленията :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, Koobenot said:

@CyberGene А кое не те изкефи? Върна ли го?

Аз го купих за 2-3 годишната ми дъщеря, на нея не ѝ беше интересно. На мен ми дойде малко ненужен 😀 Продадох го за детето на познати, което почна някакви уроци. Не знам какво стана. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Benita Аз бих взел Roland-а, звуците му са по-вдъхновяващи, на това Касио звучат малко изкуствено. Както и да е, дайте ни обратна връзка, като изберете нещо! Успех! :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.