Bagatоur Отговорено Декември 29, 2022 Отговорено Декември 29, 2022 Определено е за high-gain тресни... е от по мелодичните, понякога има абсолютен clean и т.н. (Neural DSP все още не съм намерил време да го пробвам - добре, че ме подсети - днес ще го направя с някое демо - вероятно с Archetype: Petrucci ) Някак ми се струва , че и при high-gain звука можа да има разлика при различен клас и поколение електроника. Лаик съм по отношение на електронни компоненти и чипове, но четейки технически спецификации по високия клас на Focusrite - Clarett: INDEPENDENT A-D AND D-A CONVERTERS Independent A-D and D-A converters bring you closer than ever to your music and let you hear the truth, whether you’re in the studio or on the road. Greatly improved D-A dynamic range enables you to hear every detail and have greater control over your mix. Lower A-D converter distortion lets you capture signals with more clarity, for greater transparency and sonic accuracy. Двойно по-скъпият Universal Audio Apollo Twin USB Duo Heritage пък е с - With 2x SHARC DSP. Просто се интересувам от мнения и опит дали по-висок клас електроника би имала съществено-значение за звука. Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 29, 2022 Отговорено Декември 29, 2022 (Редактирано) На твое място бих пробвал Neural DSP първо, защото те вдигнаха доста летвата в реализма спрямо другите VST-та. Ако с Neural DSP си доволен, по-скоро инвестирай в лиценз, отколкото в нов аудио интерфейс. Без да съм кой знае колко вещ в аудио електрониката, тия описания в повечето случаи са маркетингови трикове с цел да те шашнат и да ти продадат нещо. Разгледай тази тема и този семинар. Затова и не бих започнал да търся някаква пряка корелация между неща написани на хартия и това, което се чува. Ако бях на твое място бих направил следното: Тествам Neural DSP, ако съм доволен от звука инвестирам в лиценз и мачът приключва. Ако все още нещо ми липсва, вземам Scarlett-а и мачът приключва. Щом Periphery са записали цял албум с него и ти можеш! Ако и тогава не се изкефя, UA и вече трудно би могъл да си недоволен ... Другият аргумент, поради който аз бих сменил аудио интерфейс с по-нов е, че примерно на Windows 10/11 драйверите на по-старите интерфейси правят проблеми. С Scarlett и UA това изобщо няма да го мислиш. Редактирано Декември 29, 2022 от Koobenot 2 Цитирай
H.R. Отговорено Декември 30, 2022 Отговорено Декември 30, 2022 Благодаря много за изчерпателния отговор! (Същият потребител съм, но не бях влизал от доста дълго време, ставали са промени сякаш в логването. През десетилетията се оказа, че съм съм направил някак друга регистрация...както и да е всичко е наред сега). Мисля, че мачът приключи в точка 1. Страхотен звук си извади Archetype Petrucci въпреки, че поради някаква причина ми прекъсна звука 2-3 пъти , което не го прави с TH-U. После пък посвирих доста и нямаше проблем и като standalone и като plug-in. Към този момент май постепенно ще инвестирам време в тестване и на другите архиетипи и накрая може да купя някой лиценз, но и най-вече в основното - време за свирене на китара. Времето може да е инвестиция също колкото парите. 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 1, 2023 Отговорено Януари 1, 2023 СИЛНО ме съмнява да се чуе някаква разлика между твоя интерфейс и някакъв по-нов. Това че новия има 140дБ dynamic range вместо 120 са маркетингови глупости, забрави да чуеш такава. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 1, 2023 Отговорено Януари 1, 2023 Всъщност, каталожното сравняване на два интерфейса, както колегите по-горе се опитват да правят, не носи в случая почти никакъв смисъл. Нито US122 има 120dB отношение сигнал/шум (около 86-90dB в най-безшумната обстановка), нито пък 24-битовите конвертори са действително 24-битови (на твория, това би означавало, 144dB отношение сигнал-шум, което е идеално непостижимо и на практика низшите 4 бита са ти просто шум, който може да се разглежда като помагало за "естествен dithering"). Купувайки по-нова звукова карта от рода на Scarlett, особено Clarett, ще получиш: - Поне 10-15dB по-малко шум (изразяващ се като чуваем hiss) и по този начин ще имаш шум, сравним или по-малък със собствения шум на истински усилвател. - По - съвременни конвертори и вероятно по-малко прослушване на системни шумове в сигнала. - По малка входно-изходна латенция. - Вероятно по-прилични предусилватели. - По-добра перспектива по отношение на поддръжка. Това не са никак дребни или маловажни неща. US122 е хубав интерфейс, отдавна изживял времето си, точно както E-MU0404, E-MU1212 и други подобни хардуери от нашите най-буйни младини. 2 1 Цитирай
H.R. Отговорено Януари 3, 2023 Отговорено Януари 3, 2023 Благодаря отново за детайлния анализ ! Всички тези особености ще се имат в предвид ! 1 Цитирай
H.R. Отговорено Март 17, 2023 Отговорено Март 17, 2023 Надявам се няма да бъде досадно да споделя съвсем малко опит от днес в темата с интерфейсите. Тези дни си изтеглих trial на Nural DSP - Messa Bogie Mark IIC+Suite - мисля, че съвсем скоро го пуснаха. Ей така да пробвам - тегля инсталирам - и почвам директно с default пресета, който си е някаква прилична high-gain бичкия. Първо ползвам стария си Tascam от 2009 година. Ами ...някакъв гаден "послезвук" hiss след всяко заглушаване. Пробвам да изчистя малко с noise-gate на софтуера - засилвам изчистването до нива, където този hiss да стане вече що-годе поносим ..... но е вече при ниво където почва да ми озрязва звука. С три думи - НЕ МЕ КЕФИ. Пробвам други пресети , настройки ...но някак хич не ме кефи нещо. Много шум , сякаш орязва звука, сякаш закъснява, нещо някак постно. Чудя се как така толкова нашумял софтуер ще вади такова незадоволително качество. Пускам си веднага след това подобен пресет в TH-U (Bogner Ecstasy) - почти никакъв шум, богат и кефещ звук. Nural DSP ??? ...странно Един познат немузикант ми остави да пробвам един Scarlet Focusrite 2i2 - 2-nd generation от 2016г (децата му текущо не го ползват). Пробвам отново с Nural DSP - същия пресет - без промени в настройките - двата интерфейса. (Gain -a и на двата да е на нула , китарният вход си е включен и на двата- равни условия). Ами тук вече Scarlet-a показа доста съществена разлика - този hiss след заглушаване почти изчезна - осезаемо. А и самият звук е някак по-богат - усеща се. Като извод - явно и по-съвременните софтуери си искат по-съвременен хардуер. Старата бънгия я държа защото си мислех , че няма да има същестявена разлика - вече се убедих , че има. Изникава си една дилема дали Scarlet 2i2- 3 gen или направо Clarret+2Pre.... 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Март 17, 2023 Отговорено Март 17, 2023 (Редактирано) Причината за тея шумове и простотии, не е защото Tascam-а ти е некачествен, ами щото NeuralDSP не бачка добре със стари интерфейси и си "иска" нови такива. Подобна случка имах с M-Audio ProKeys Sono 61, това е миди клавиатура с аудио интерфейс 44 kHz, 16 bit, която е на над 11 години. На Windows Xp и Windows 7 си вървеше супер, не съм имал проблеми, обаче на Windows 10 с NeuralDSP Cory Wong се чува първите 30 секунди и после автоматично изчезва звука и няма оправия. Сложих му Scarlet 2i2 3rd Gen и заспа. На въпроса ти дали Scarlet или Clarret, ще има разлика, ако ще записваш с микрофон, предусилвателите трябва да са по-добри на Кларета. Ако ще е само VST тресня - не си давай парите за глупости и карай със Скарлета. Редактирано Март 17, 2023 от Koobenot 2 Цитирай
solo5 Отговорено Март 17, 2023 Отговорено Март 17, 2023 (Редактирано) На 29.12.2022 г. at 9:58, Bagatоur написа: Двойно по-скъпият Universal Audio Apollo Twin USB Duo Heritage пък е с - With 2x SHARC DSP Moeer GE300 също е с 2x SHARC DSP. Това означава ли, че е достатъчно добър, за да замести звукова карта? Neural DSP го ползвам през празна банка, като само добавям Noise Killer от Mooer и няма грам шум Редактирано Март 17, 2023 от solo5 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 19, 2023 Отговорено Март 19, 2023 (Редактирано) On 3/17/2023 at 8:14 PM, solo5 said: Moeer GE300 също е с 2x SHARC DSP. Това означава ли, че е достатъчно добър, за да замести звукова карта? Neural DSP го ползвам през празна банка, като само добавям Noise Killer от Mooer и няма грам шум Най-важните неща в звуковите карти са: - Качеството на конвердорите (АЦП-ЦАП) - Качеството на предусилвателите и аналоговата схемотехника, за да се гарантира чист и безшумен сигнал. - Качеството на USB контролера и драйверите (стабилна работа, ниска латенция и т.н.) Както не е трудно да видиш, типа DSP, който производителите са или не са нахакали в творението си, въобще не фигурура в този списък. DSP означава digital signal processor и се ползва за ОБРАБОТКА на сигнала - за ресемплиране, EQ, смесване, ефекти и т.н. За да ви върши това DSP някаква работа, трябва да го ползвате със специализирания за него си софтуер, от който да пускате ефекти и т.н. Това DSP обаче не ви върши никаква полезна работа, ако ползвате общодостъпни VST и други ефекти, които така или инче се изплняват на централния процесор. В твоя Mooer, самите Mooer-ски ефекти вероятно вървят на DSP-то. Но не и NeuralDSP - него си го смята процесора. DSP не може нито да замести, нито да подобри нито едно от трите неща в горния списък. Така че, ако трябва да перефразираме поговорки - DSP звукова карта не прави! Редактирано Март 19, 2023 от Evtim Djerekarov 4 1 Цитирай
H.R. Отговорено Март 20, 2023 Отговорено Март 20, 2023 Благодаря отново за изчерпателния отговор! 1 Цитирай
dzwer Отговорено Март 21, 2023 Отговорено Март 21, 2023 (Редактирано) Тоя фен има страхотни ревюта на аудио интерфейси: Julian Krause По неговите ревюта си избрах Audient Evo 8 - той има ревю на Evo 4, но 8-цата не е по-различна като представяне. Ползвам го като звукова карта и съм много доволен като цена/качество на звука. Не съм записвал, а и не се занимавам със записи. Взех интерфейса с идея за аудио измервания, но още не съм го ползвал и за това... Редактирано Март 21, 2023 от dzwer 1 Цитирай
yamaha Отговорено Март 21, 2023 Отговорено Март 21, 2023 (Редактирано) Преди 3 часа, dzwer написа: Тоя фен има страхотни ревюта на аудио интерфейси: Julian Krause Не съм записвал, а и не се занимавам със записи. Да, има интересни ревюта, макар и не много подробни. Жалко, че не записваш, тъй като основното предимство на една хубава аудиокарта са точно записите, понеже днес дори и вградените чипове в дъната свирят доста прилично, но не записват добре. Edit: Сега като се разгледах по-подробно - има и доста подробни между тях, придружени с множество измервания. Редактирано Март 21, 2023 от yamaha Цитирай
dzwer Отговорено Март 28, 2023 Отговорено Март 28, 2023 (Редактирано) Неговите ревюта са технически насочени, за да провери декларираните от производителите данни. И в това отношение са много подробни. По негово ревю си харесваш интерфейс с твоя бюджет и после търсиш други ревюта с реални записи и мнения. Ко някой си хареса Audient EVO 8 и иска да го тества на живо - може да измислим едно гостуване, ако е в София или наблизо. Т.е. аз да дойда и да си го поцъкате на вашия софтуер, тъй като аз нямам нито микрофони, нито инсталирани програми, освен DaVinci Reslove и Audacity. Редактирано Март 28, 2023 от dzwer 2 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 28, 2023 Отговорено Март 28, 2023 Изгледах и аз 5-6 негови клипчета - яки са! 2 Цитирай
Recommended Posts