Jump to content
Българският форум за музиканти

Софтуер за ритъм и бас


Георги ст

Recommended Posts

Здравейте 

Търся  WАD софтуер,   който  да може поне да прави ритъм  и бас но да е с класически ритми смисъл салса, ча ча ча,  фънк, рок а не от тези съвремените. Събота  и Неделя  инсталирах и три какво ли не но така и не попаднах  на нещо.  Разбира се  ако може да е безплатно  но ако не да е на поносима цена 

 

Link to comment
Share on other sites

Здрасти, само с DAW (Digital Audio Workstation) няма да се разминеш. Трябват ти още:

 • Латино барабани/перкусии - примерно Latin Percussion EZX за салса, ча-ча-ча
 • Някакъв акустичен сет барабани, разгледай тези на Toontrack имат най-различни комплекти за различните стилове
 • Някаква библиотека за бас - Примерно MODO Bass, новата им версия май имаше fretless/контрабас/акустичен бас и т.н.
 • И сега ключа от палатката - години опит в писане на MIDI съобщения или Latin MIDI Packs, с готови ритми, които са изсвирени с добър groove/динамика

И едва тогава DAW-а може да ти събере всичко заедно. :) DAW-а няма особено значение, затова което искаш да направиш, но всеки един би ти свършил работа - Cubase, Reaper, Studio One и т.н. Трябва да има някаква опция за обработка на MIDI съобщения и да поддържа VST инструменти.

Има и безплатни библиотеки от звуци най-вероятно, но надали ще звучат толкова добре ... Направи един "лов" за библиотеки!

Edited by Koobenot
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Преди 21 часа, Георги ст написа:

Търся  WАD софтуер,   който  да може поне да прави ритъм  и бас ...

 

Водейки се от думичката "поне", споменаването на "ритъм и бас", както и че случайно или не колегата е разменил местата на буквите на мултитрака, оставам с впечатление, че човекът не търси DAW  с библиотеки, а нещо като софтуерен аранжор от рода на Band-In-A-Box или подобен. ;)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • synchu changed the title to Софтуер за ритъм и бас

Освен самата Band-In-A-Box, не знам дали има софтуерни аранжори за Win/Mac, които да си струват. Ако наистина е така, по-добре да взима някакъв кийборд аранжор, на старо примерно, ако са проблем парите.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Има, аз съм ползвал преди време vArranger и не беше лош. Разбира се също бих препоръчал някой хардуерен аранжор ако човек има възможност и ако наистина се търси нещо за аранжиране.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Аз от пет години ползвам хардуера на Band-In-A-Box, наречен Trio Band Creator и прилагам два примера за функционалността му.

Първият е демонстрация на завършена композиция с Trio-то, а вторият е само базовата заготовка, върху която е изградена цялата композиция

From Morning to the Evening

DigiTech Trio drum & bass track

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

На 29.06.2022 г. at 18:03, Koobenot написа:

Да попитам от любопитство - тя идва ли с неин sound engine или трябва да тригираш външни VST инструменти?

С нейн си е. Даже има истински инструменти. Потребителският интерфейс е малко сложен но като му свикнеш става. И даже аз не знам да има някаква смислена алтернатива. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Аз лично, не бих си причинил усилията и главоболията да се занимавам със софтуер. Рутиране, вст, миди канали, лаптоп, тъч пад, а трябва и да се свири. Според мен един малък хардуерен аранжор би бил доста по-полезен. Дори и евтините модели, вече се оборудват с малко рам, достатъчно за 3 външни баса и няколко кита прилични барабани. Да не говорим, че стиловете са пипнати доста добре и едва ли някой ще напише нещо по-добро от инженерите на Ямаха да речем. От друга страна си е втора свирка, но за мен е по-стабилния вариант. 😏

Link to comment
Share on other sites

^ Ако си клавирист - ОК, но според мен много по-лесно е да нацъкаш акордите от колкото да ги свириш в реално време. Като стилове Band in a Box има повече от всеки аранжор. 

Link to comment
Share on other sites

Реалното време ти дава повече свобода, защото всеки момент може да смениш друга хармония ако те кефи повече, отделно че в повечето клавири пак може да си запишеш прогресията като основа и после да не я свириш. А за неклавиристите...и за тях са измислили лесното дори и в най-елементарните самосвирки - 1 клавиш->мажорен акорд ; 1 бял+1 черен вляво -> минор ; 2 бели с черен -> септакорд...и т.н....може и да бъркам комбинациите, понеже никога не съм ги ползвал.

Като цяло си е въпрос на лично предпочитание, защото и двата метода имат предимства и недостатъци - примерно ако хармониите ти са на гъсто, а темпото бързо, винаги има шанс да засегнеш някой съседен клавиш и от там хармонията ти да отиде по дяволите, но пък това е рискът на живото свирене, докато на BiB каквото му е написано, това ще свири, но пък трудно ще го накараш в последната секунда да смени нещо, освен ако не си го вързал по MIDI. ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.