Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Ами ще видя, малко ще е във въздуха... ако изкарам масата на нек сингъла през отвора на тремолото, през схемата, с висящи кутии, батерии, dummy coil, и после я върна обратно.. Пак с двойно лепящо тиксо нещо.

Частите за цялостния мод, с нов пикгард, няма да дойдат скоро.

Уикенда, по "тази част", с малко странични неща се занимавах. Моднах един китайски 5 way switch да е с комбинации:
- neck
- neck + bridge, parallel
- bridge
- bridge
- bridge + neck, series
Много лесен мод, огъва се една пластинка вътре (ако не съм объркал нещо), но ключето не е добре да се разглобява много пъти.
Не ми дойде на ум да снимам, точно коя пластинка огъвам, да я изкарам от "играта".

С допълнителния ключ ще се превключва бриджа междъ сингъл и дуал, като на сингъл режим ще байпасва (или просто изключва) брумогасящата схема.
То ще си е брумогасящо в паралелен и последователен режим, с нек и бридж сингъл.

Отговорено

Може и аз нещо да не разбрах като хората, но от един от постовете останах с впечатление, че ще слагаш магнит(и) в dummy бобината. Тя задължително не трябва да има магнит(и).

Отговорено (Редактирано)

Не не, няма. Може да се заиграя с немагнитнитните сърцевини - да имам идентична индуктивност там, и да имам същия отговор.

В идеалния случай се надявам да работи екстра, само с един тример - за ниво...
Ако се ползват две еднакви бобини (едната само с магнити) - от хъмбъкер, или два еднакви сингъла.

Оформя се практичен и нетруден мод, за китари SSS, HSS, HH. За който смята, че средния сингъл не е важен, и че нек хъмбъкера е едно огромно недоразумение (изкл. при джаз китара тип саунд) :D 
Само батерията къде да се навре - всеки да се оправя...

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

Всъщност, какво значение има, дали са намагнитени сърцевините, ако са далече от струните?

При същата индуктивност, не мисля, че постоянното магнитно поле с нещо ще промени характера на брума.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

Няма да е много много далеч от струните.. Мисля да е на мястото на средния сингъл, монтирана като адаптер. Да има една идея по-приличен вид, от някаква друга капачка.

Ако 'неутрализиращата бобина', има ненамагнитени сърцевини, от реагиращ на магнити материал, в близост до струните, дали ще е проблем?

Примерно, ако се ползва едната бобина на хъмбъкер, за dummy coil на другата.

В моя случай няма да е чак така, но бобината няма да е много далеч от струните.

-----

Кофти ли е мястото за батерията? Резонанси, състейн, т.н.... Все някъде тр. да се сложи... Чудя се къде да се копа.

Уикенда ще видя какво ще направя - платчици и запояване ми е най-пипкаво :D

IMG_20210111_173851~2.jpg

Редактирано от emosms
Отговорено
On 1/11/2021 at 10:22 AM, Evtim Djerekarov said:

Емо, действай с реализацията. Аз ще драсна и JFET вариант скоро.

Подсказка за аналог на BC857C, не smd?

А разрешаваш ли да публикувам твоята схема в аудио форума? Има някои електрончици там, ако въобще се заинтересуват от това. Не е стъпало, ЦАП , преамп, буфер или нещо там,  с ултраниски нива на изкривявания :D

Отговорено

По-добре недей, че изобщо не съм я анализирал за шум. Можеш да ползваш който и да е малосигнален транзистор с относително голямо усилване по ток. Като имам малко време, ще направя и другия вариант. Налепи я, де не е нищо сложно, и кажи дали е ОК. Особено много ме интересувам дали на практика ще вкарва шум, което ще е най-видимо при хай-гейн апаратура.

Отговорено (Редактирано)

По принцип има много неизвестни, защото шума, който ще получиш много зависи от импеданса на бобината. Единственото, което знаем е нейното правотоково съпротивление. То, заедно с индуктивността и паралелния капацитет, създават честотнозависим импеданс.

Ако бобината беше просто съпротивление 7К, то SNR (за честотна лента 40 kHz) щеше да има стойности (спрямо 1V) :

R2 = 100R -> 52.7nV/sqrt(Hz), 10.5uV, Gain=4.65, SNR = 100dB

R2 = 470R -> 20.2nV/sqrt(Hz), 4uV, Gain = 1.72, SNR = 107dB

R2 = 1000R -> 12.2nV/sqrt(Hz), 2.4uV, Gain = 0.97, SNR = 112dB

За честотна лента 20kHz, ще е малко по-добро. При по-голямо усилване, имаш повече шум (очаквано). А по-голямо усилване ще ти трябва, ако бобинката има ниско изходно напрежение.

Можеш да пробваш да свържеш паралелно на бобината последователна RC група, където R е около 470 ома - 1 килоом, а C е в границите 5-100nF.

Така импедансът на "бобината", ще пада с нарастване на честотата, което ще намали шума във високи честоти (а ти ще гасиш брума до честота 1-2 kHz).

Както виждаш, вместо една седмица да се подмотваш, най-добре е, да налепиш и навиеш нещото за някой друг час, и да си поиграеш (извън китарата), да видиш как се представя на практика, както и да си догодиш стойности за навитата бобина и избраните адаптери. Има някои неизвестни, които ще се изчистят с проба.

Отговорено

Ок, намерих транзистори. Тример 2к значи ще е достатъчен, за гейн от под 1 до към 4 ?
(не мога сам да си го сметна).

Прегледах разни неща за режим на транзистор - ниското съпротивление на буферираната dummy coil всъщност се осигурява от усилването по ток (Ic/ Ie).
Усилването по напрежение е да осигури еднаква амплитуда на брума от двете бобини.

Ще гледам да ползвам две еднакви бобини и за адаптера, и за dummy coil.. В идеалния случай, гейна по напрежение ще е незначителен.
Колкото е разликата в амплитудите на намотките, заради производствените допуски и различни (едната дори без) сърцевини.

Отговорено (Редактирано)

Колкото по-малко е съпротивлението, толкова по-голямо е усилването (и шума).

Под 100-150 ома, трябва да увеличиш стойността на C2, за да не се губят ниски.

Изходният импеданс на схемата не е много нисък, от порядъка на 1 килоом е (малко по-малко), понеже колекторната верига на транзистора по принцип има относително висок импеданс в общият случай (типичен пример - генератор на ток).

В конкретният случай, импедансът, който колектора на транзистора има в тончестотния диапазон, е нещо от сорта на 20 килоома.

Отговорено

Ако допълнителната бобина има изходно напрежение, по-високо от тази на адаптера, се получава проблем, защото схемата не може да се регулира да има коеф. на усилване по-малък от 1 (-1, че инвертира). В този случай, трябва да намалиш стойността на R6. При R2 около 1 килоом и R6 около 470 ома, коеф. на усилване ще е около 0.5

Отговорено (Редактирано)
52 minutes ago, Evtim Djerekarov said:

Изходният импеданс на схемата не е много нисък, от порядъка на 1 килоом е (малко по-малко), понеже колекторната верига на транзистора по принцип има относително висок импеданс в общият случай (типичен пример - генератор на ток).

В конкретният случай, импедансът, който колектора на транзистора има в тончестотния диапазон, е нещо от сорта на 20 килоома.

<= 1 килоом изходен импенданс, т.е. R6||R7 (1к || 10к) ? 1к би трябвало да е ок, колкото и схемата без захранване.
Не съм пробвал на практика колко top end се губи, ако вържеш адаптер през 1 к съпротивление.
Все пак, ~20% от импеданса на самия адаптер не е пренебрежимо малко - някакъв по low output, ако приемем DC съпротивлението за импеданс...

Ако направо се тръгне с R6 470 ома (най-малкото за режима при изключена схема), какъв ще е проблема? По-висока консумация от батерията?

Tова с 20к импеданс на колектора - нещо се загубих по теоретичната част... Как изходния импеданс е толкова по-нисък, от този на колектора ??

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)
54 minutes ago, emosms said:

Все пак, ~20% от импеданса на самия адаптер не е пренебрежимо малко - някакъв по low output, ако приемем DC съпротивлението за импеданс... 

DC съпротивлението не означава кой-знае колко, в по-голямата част от тончестотната област, вероятно импедансът на адаптера ще е 10-50К. Аз не вярвам, да има кой-знае каква разлика - горе-долу ще е като да си завъртиш Volume потенциометъра 2-3 градуса надолу от максималното. Все пак, потенциометрите са 250-500К!

Ако направо се тръгне с R6 470 ома (най-малкото за режима при изключена схема), какъв ще е проблема? По-висока консумация от батерията?

Тогава трябва да разделиш всички усилвания, които споменах преди 4 часа на две. Разбира се, и шума ще спадне приблизително толкова.
Консумацията няма да се промени, дори да сложиш R6 - 1 ом, защото консумацията при покой (колекторният ток на покой) се определя от:

(Vbatt - 0.65 - Ub) / R1, където Ubatt = 9V, а напрежението на базата се определя от делителя R4/R5 и в случая е 6.8V.

(9 - 0.65 - 6.8) / 5100 = 0,303mA = 303uA. A през R4/R5 текат около 100uA, така че общата консумация ще е около 400uA. Транзисторът, стига Uce да му е над Uce(sat), все ще си дърпа 300-ина микроампера.

На практика, в зависимост от температурата, ще е в рамките 270-330 uA.

Ако искаш да имаш 1 тример, можеш да сложиш да кажем 470R за R2 и да направиш R6 някакъв 2К-5К тример. Така ще можеш да мениш усилването под и над 1.

Tова с 20к импеданс на колектора - нещо се загубих по теоретичната част... Как изходния импеданс е толкова по-нисък, от този на колектора ??

Не "на колектора" а "в колектора". Представи си, че в покой, транзисторът го няма, а между неговия колектор и емитер има съпротивление от около 20К.

Така (понеже кондензатора в изхода има много малък импеданс за звукови честоти), изходния импеданс се получава приблизително равен на 1K | 10K | 20K или около 870 ома. Принципите са по-сложни, но в общи линии се получава така.

По същият начин, изходният импеданс на схемата за прав ток ще е 10К (за прав ток, изходният кондензатор е отворена верига), но за звукови честоти, изходният импеданс ще е по-малък от R6.