presly Отговорено Юни 17, 2018 Share Отговорено Юни 17, 2018 В какъв формат записваш? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Teo 1 Отговорено Юни 17, 2018 Share Отговорено Юни 17, 2018 (Редактирано) Записвам в Windows PCM wav, ako към мене е въпроса. Редактирано Юни 17, 2018 от Teo 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
presly Отговорено Юни 17, 2018 Share Отговорено Юни 17, 2018 16, 24 или 32-float - за това питах Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Teo 1 Отговорено Юни 17, 2018 Share Отговорено Юни 17, 2018 Какво е това колега, питай ме на български ? Записвам на 16 бита, 41 мх..и там еди какво си. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
presly Отговорено Юни 17, 2018 Share Отговорено Юни 17, 2018 Няма как да сме били колеги - щях да помня. Знанието на основите на цифровия, както и на аналоговия, звук е задължително, за да не се задават подобни неграмотни въпроси. При 16 битов запис всяка деструктивна манипулация върху амплитудата на семплирания сигнал води до драстично увеличаване на КНИ.и загуба на микродинамика. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Teo 1 Отговорено Юни 18, 2018 Share Отговорено Юни 18, 2018 Това означава ли,че ако записвам на 32 бита ще намалеят шшшшканията и ссссканията ? ....колега . Моля те да ми кажеш, които процедури са желателни,или задължителни за обработката на гласа,вокала ? И кои може и да пропусна,за да не ми помпат допзлнително и ненужно умереното ми качество на вокала ? Аз сега правя така.....записавам гласа.....конвертирам в стерео......вдигам нивото с Amlitude .. Normalize...... след това слагам един Graphic Equalizer......след това минавам през Dinamic Procesing VocalComp-24+12........накрая слагам ефект,реверб.....Има ли значение в какъв ред права тези "процедури"...? Аз не записвам песни за пазар, да продавам, не гоня качеството на големите лъвове......./колега Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Юни 18, 2018 Share Отговорено Юни 18, 2018 (Редактирано) Това означава ли,че ако записвам на 32 бита ще намалеят шшшшканията и ссссканията ? . Шъшканията и съсканията нямат никаква връзка с битовете на които записваш - той ти говори за друго...а ти де-ессер на плъгин нямаш ли си? ...и за да не ме попиташ сега за какво точно ти е говорил - най-общо казано...когато си решил да правиш различни деструктивни динамични корекции, винаги е за предпочитане да работиш на максималните възможни битове, които имаш на разположение, а накрая нищо не ти пречи да конвертираш готовия резултат пак на 16 бита...примерно ако трябва да го качваш на CD. Редактирано Юни 18, 2018 от yamaha Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
patzo Отговорено Юни 18, 2018 Share Отговорено Юни 18, 2018 Двете неща които използваш са различни. Едното е компресор - другото просто вдига общото ниво така както го настроиш. Първо - при записа гледай да запишеш вокала възможно най-силно но без да клипва - да минава нулата. Как ще настроиш входното нивото зависи от пеещия - настройваш така че при най-силното пеене да не минава нулата но да е максимално близко до нея. След това ако използваш компресор пак се използва във зависимост от вокала - няма обща формула - гледаш индикаторите, настройваш съотношението на компресора и т.н. . Хубаво е да използваш ниско срязващ филтър при вокала да махнеш малко от най-ниските честоти. Реверба също никой не може да ти каже кой е добър и кой не. Един е подходящ за едно друг за друго - най общо колкото е по-бързо парчето по-къс. Един съвет - разкарай този Cool Edit. Отдели малко време и научи нещо по-добро. Моя съвет е Samplitude Там настройките на ефектите може да ги сменяш в реално време и дори вградените в програмата са достатъчно добри. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Teo 1 Отговорено Юни 18, 2018 Share Отговорено Юни 18, 2018 Благодаря Yamaha и patzo , ако позволите един въпрос...мога ли да записвам инструментала,калвира на 16 бита....а гласа на 32 бита и след това да ги събирам заедно на 16 бита ? И още един взпрос...мога ли да изполсвам два пъти една и съща функция... да кажем два пъти Normalize ' Ще записвам власа максимано силно, без да избива на червено. Благодаря Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Юни 18, 2018 Share Отговорено Юни 18, 2018 ...мога ли да изполсвам два пъти една и съща функция... да кажем два пъти Normalize ' Ако ти е кеф - може и 10 пъти да повториш "нормализацията", но какъв е смисълът...Особено пък ако говориш за двойна нормализация една след друга - първата нормализира, втората не прави нищо, защото първата вече си е свършила работата...нали се сещаш, че като ползваш peak-нормализация и вдигнеш пиковете до 0dB, няма как да ги вдигнеш още, без значение още колко такива нормализации ще използваш една след друга. Виж ако между двете peak-нормализации има и един компресор - тогава има някакъв смисъл, но трябва да си наясно какво точно правиш с компресора, понеже с неправилно настроени стойности може доста да прецакаш саунда. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Teo 1 Отговорено Юни 18, 2018 Share Отговорено Юни 18, 2018 Върти ми се идеята да вдигна максимално нивото с една нормализация...после да орежа незначителните пикове...и отново да вдигна с нова нормализация до някакво по-високо ниво ? Исках да те попитам за 32 бит записи, дали мога да си смесвам с 16 битови ? Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
presly Отговорено Юни 18, 2018 Share Отговорено Юни 18, 2018 По принцип - няма проблем. Но дали древният, като мамутско лайно, CoolEdit го може? Нямам представа. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Юни 19, 2018 Share Отговорено Юни 19, 2018 Записването "максимално горещо без да клипва" не е добра практика. Първо - ако запишеш така 10-20 трака познай какво ще стане на изхода, дори без да усилваш/помпиш по-натам. Второ - някой път се хващат повече неща, отколкото е желателно, примерно блийд между микрофоните на акустичните барабани. Трето - интерфейс преампите почват да кривят към нулата. За последното не мога да твърдя лично (не съм си играл да разследвам), но за първите две съм се убедил и лично. Аз лично записвам така, че пиковете на входното ниво да са не повече от -12 дБ. Така при стандартен микс от 8-16-повече трака има достатъчно хедруум за всичко по пътя на сигнала до изхода и не се налага да се смъкват/вдигат нива. 24-бит 48КХц. В случая ако ще записваш 2-3 трака не е толкова важно да спазваш толкова стриктно нещата, но все пак. BW тия нормалайз и конверсии в стерео са нещо супер безсмислено според мен. Сложи си EQ, 1-2 компресора, при нужда нойз гейт, деесер и volume automation. И после паралелно дилей/ривърб/друго. Пробвай и някакви предварителни channel strip пресети, подходящи за вокали. Но трябва да прегледаш и настроиш нивата на ефектите (примерно threshold на компресора), защото няма как програмерите да знаят какви са ти нивата. Изгледай малко туториали къде какво се прави и най-вече защо, сега поне има хиляди. Само мерак трябва и малко време + експерименти. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Teo 1 Отговорено Юни 19, 2018 Share Отговорено Юни 19, 2018 Благодаря Baby Thomas , моето изкуство не е сложно, няма да търси пазарна ниша, обикновено изплагиатствам някои известни песни, докато не ме озари таланта ми, да си създам собствено творчетво..Записвам основно един трак инстументал и 2 или 3 трака вокал. Благодаря ти за съветите.Исках да попитам дали мога да смесвам накрая 16 бит инструментал с 32 бит вокал ? Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Юни 19, 2018 Share Отговорено Юни 19, 2018 За какво ти е да използваш/омешваш файлове с различен bit depth? може да става, но може и да не може или да не се справя добре софта нещо... Цъкай всичко на 24-бит, стига хардуера и софтуера да ти позволяват. Аудишън 1.5 е на пределна възраст от 15 години, което в човешки е примерно 150. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts