Jump to content
Българският форум за музиканти

Съседи отгоре с тонколони на стените


Recommended Posts

Здравейте,

 

Предварително се извинявам, ако темата не е в правилния раздел. Пиша и в този форум, защото вярвам, че хора, които разбират от звуци могат да ми дадат съвет (дотук съм се допитвал само до строители/фирми за изолация).

Имаме съседи над нас, които са монтирали тонколони на стените си в хола и гледат телевизия през тях. В нашия хол се чува боботене, но не се разбират отделните думи - просто се чува някакъв по-басов говор. По-лошото е, че това на 3/4 се чува и в спалнята ни, която граничи с хола. Блокът е тухла 2005г, вътрешните стени са може би итонг - не знам как да проверя.

След като няколко пъти усиленият телевизор буди жена ми и мен и след като неуспешно сме водили преговори с хората над нас (те твърдят, че не е от тях, сигурно е от съседния блок и др. шизофрении) решихме да действаме, защото вече ни е трудно. Изпадали сме в нелепи ситуации от рода на това само единият да се събуди от шума и да стои неподвижно, защото ако помръдне и другият се разбуди, няма заспиване след това.

Та, на въпроса - моля дайте ми идеи за изолация, която ако не напълно да премахне боботенето от колоните, то поне да го намали така, че да не пречи на съня в спалнята. Говорил съм с фирми, които ми предлагаха кутия в кутия (за която нямам място, таванът е само 2.45 висок, а спалнята е малка и 15-20см не мога да отделя), друго предложение след консултации на живо беше Mute System 35 https://www.decibel.bg/sound-insulation-walls/?product=34 панелите и накрая остава и опцията с вата + мембрана + гипсокартон. С всички специалисти, с които съм обсъждал проблема си е говорено за изолация на тавана в спалнята и вътрешната стена, която разделя спалнята и хола. Хванал съм се за тази стена, тъй като по мои наблюдения става доста шумна и по нея се предава много говор от телевизора отгоре.

Ако някой може да сподели за подобен проблем или поне да ми даде надежда, че е възможно да спя отново, ще съм благодарен. Повечето вечери не е непоносимо, но като си легнеш и навсякъде е утихнало, става много неприятно.

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

Пуснали сме жалба срещу тях и миналата седмица кварталният ги е извикал. Още същата вечер тв-то беше дори по-силно и така 3 вечери поред. Веднъж е идвала полиция - казаха, че пред входната им врата не се чувало нищо и нямало какво да направят - това било за кварталния. Истината е, че тези отгоре спряха тв-то, когато полицията им позвъни, не отвориха вратата, а като си тръгнаха полицаите го пуснаха пак силно. Беше 2:30 през нощта.

 

Сега просто искам да изолизам тавана и едната стена на спалнята в опит да приглуша шума. Надявам се да успея, защото така или иначе спалнята е една идея по-тиха в сравнение с хола ни, който е директно под хола с колоните на съседите. Спрял съм се на каменна вата, гумена мембрана и гипсокартон с там акустичните му окачващи и ленти и прочие. Знам, че няма да спре 100% звука, но ако успее да го притъпи, ще съм доволен. Не знам дали това е добър подход като се има предвид, че се боря с ниски честоти - боботене от говор. Моля за съвети, ако имате такива.

Благодаря!

Link to comment
Share on other sites

Изчетох премеждията ти и честно казано ми е много жал за тебе и жена ти, понеже съм живял на доста места, вкл. и по апартаменти в блокове и знам какво е да имаш съседи, които не се съобразяват по никакъв начин с околните в шумово отношение. :thumbdown:

По въпроса с обезшумяването - разбира се най-добре е "стая в стая" (вкъщи имам 2 такива помещения и почти няма звук, дето да влезе или излезе), но не всеки има възможност да го направи, а и наистина помещенията се скъсяват от всички страни, пък и това обикновено се прави при доста по-сериозно обезшумяване. Ако ще правиш само тавана и едната стена, това е малко половинчато решение, защото макар и по-малко, другите стени също ще продължат да пренасят звука отгоре, но пък от друга страна казваш, че са тухлени и дори и пак да чувате телевизора им - ако е в някакви приемливи децибели (разбирай - тихо и отдалече), мисля че вече ще може да го преживеете. Ватата винаги е била универсалното решение за повечето от честотите, така че наблегни на нея ; пряк контакт на стената/тавана с конструкцията която ще държи ватата също е добре да няма (гума или др. обиращ вибрациите материал върши работа). Относно гипсокартона, за който споменаваш - досега не съм слагал и нямам впечатление как се държи като отделен пласт в обезшумяването когато е на голяма плоскост. Искам обаче да споделя, че когато навремето правех едното от помещенията за студиото, освен вати, гуми, различни слоеве пластове и какво ли още не, бях решил един от пластовете по стените, да бъдат стиропорни плоскости - просто ги имах в наличност, пък и по логиката, че още един различен като материал слой няма да е излишен, прецених, че мога да загубя още десетина сантиметра от вътрешните размери. И понеже след слагането на всеки един слой, аз веднага тичах в контрол рума и започвах да правя тестове как е повлияло слагането на поредния слой, какво беше учудването ми когато се оказа, че стиропорът, когато е на големи и добре пресовани плоскости, всъщност започва да вибрира и реално усилваше доста честоти, вместо да ги спира. След което разбира се махнах целия сложен стиропор, но имай едно наум да не стане нещо подобно и с гипсокартона ако е на големи плоскости, макар че при него е по-малко вероятно да се получи предвид разликата като материал спрямо стиропора. И понеже много се разписах, за финал ще кажа че колко много неприятности и средства можеха да бъдат спестени ако всички хора бяха коректни, съобразяваха се с желанията на околните и в случаи като твоя, вечер просто слушаха по-тихо или на слушалки. ;)

Edited by yamaha
Link to comment
Share on other sites

Напълно те разбирам и само човек, който не е имал проблеми с шум от съседи,  нищо не знае. Това, което си решил с гипсокартон и вата е може би решение. Изолация на тавана и стената донякъде ще реши проблема. Може би няма да е на 100%, но ще е много по-добре. Аз имам изолация на стена с минерална вата и гипсокартон, която се принудих да направя през 2002г. И наистина, ако хората бяха етични и се съобразяваха с нуждите на другите от спокойствие, сън и почивка, нямаше да се налага да хабиш излишни нерви и това по някакъв начин да разтройва живота на семейството ти. Но за съжаление много от днешните хора са студени интелекти и не съзнават как вредят. Даже напротив сякаш прави им удоволствие да правят напук, въпреки че съзнават, че не са прави. Това не го разбирам. Но, е факт. Много хора действат така за съжаление. Рано или и късно и те ще изпитат подобен дискомфорт, такъв какъвто те причиняват на  теб. Тези неща се връщат, знам го от личен опит. Има равновесни сили,  които балансират нещата. Търпение и ще видиш.  А Относно шума това си е шумово замърсяване, което е изключително вредно за психиката и физиологията на човек. Аз много съм се главоболил и с шум от климатици, монтирани до спалнята ми. Даже имам двойна дограма, за да спира шума отвън. Сигурен съм, че рано или късно този проблем ще отшуми, тоест нещо ще се случи и ще им се наложи да махнат колоните от стената. Но ти ще трябва да действаш, за да си осигуриш тишината и спокойствието. Пожелавам ти да намериш решение на този гнетяш проблем, защото всеки има нужда от лично спокойствие и усамотение и никой няма право да ощетява другите по-този варварски начин.       Дерзай, нещата ще се променят!

Link to comment
Share on other sites

Имай предвид, че има доста видове вата и да речем половината няма да помогнат особено. Потърси инфо точно кои модели с кои параметри биха били най-подходящи.

Принципно колкото по-дебела и по-плътна/тежка - толкова по-добре. Но така само таван+една стена колко ще е ефективно... По възможност намери някой, който го е правил или който се занимава с такива неща.

Link to comment
Share on other sites

Наистина благодаря за оказаната подкрепа в горните постове, както и за съветите. Това е проблем, с който се сблъсквам за първи път - свикнал съм със всякакви шумове - на битови скандали, бой и замеряне с предмети съм се наслушал, но те имат начало и край. Телевизорът е един безкраен поток от говор, който несъзнателно привлича вниманието и в дните, когато нямаме късмет и е усилен повече, е неприятно дори вечер, не само през нощта. В никакъв случай не се сравнявам с никого и знам, че има и по-сериозни проблеми свързани с дори по-невъзпитани и прости съседи. Обхванало ме е безсилие, свързано с това, че нито имам как да опаковам абсолютно целия апартамент с изолация, нито знам дали и това би помогнало (дори да можех), нито изглежда да има как по законов път да реша проблема. Говорим за хора, които след посещение от кварталния (и ходене при него), още същата вечер надуват яко звука за отмъщение.

Благодарение на жалбата ни разбрахме все пак, че хората от 2016г. са с нов телевизор, което обяснява защо в миналото не сме го чували. Предполагам са набучили някакви настройки на много басов звук на новото тв. Лошото е, че когато опитвахме с добро преди много месеци ни лъжеха, че всичко било постарому при тях. А сега на кварталния споделили, че ние чуваме климатик от съседен блок...

Решил съм обаче да действам с изолацията, макар и частична на спалнята и се надявам да има поне някакъв ефект. Свързах се с хора от различни форуми, които са правили изолации и при всеки ефекта е описан по различен начин.

 

Колкото и клиширано да звучи, не пожелавам подобна ситуация на никого. Предпочитам скандали/викове в полунощ, тътрене на предмети, стъпване като кон (всичките тези си ги имам и сега), пред това да им чувам телевизора във всичките стаи вкъщи + баня и тоалетна.

 

Все пак питам и тук - ако някой има опит с подобна на замислената от мен изолация нека да сподели ефекта. Наясно съм, че всяка ситуация е различна и това може да не помогне в моя случай, но колкото повече мнения и знание по даден въпрос, толкова по-добре. А може и да се окаже полезно за други хора.

За да не съм съвсем пришълец във форума, имам бас и една стара кухарка, но от години не съм свирил. Само слушам вече в тези дни.

Благодаря и поздрави на всички.

Link to comment
Share on other sites

Подходът ви е съвсем правилен - жалби и обръщане към Децибел. Първото по правило не работи, второто - едва ли са ви лъгали, че каквато и да е шумоизолация от вашата стрна на стената ще проработи, ако ще да си натъпчете стаите с вата.

Бих посъветвал следното:

1. Хората, които се кичат така безобразно с техника по правило са технически неграмотни, така че не очаквайте отмъщение за следното упражнение: Изчаквате да започне музиката и слизате при електромерното табло. Предварително сте изключили вашата уредба. Намирате предпазителя/ шалтера на комшиите и го прещраквате 1-3 пъти по ваш вкус. След 10 минути - пак. Следващата вечер - отново. При добър късмет ще им гръмне хапаратурата.

2. Купувате евтин излъчвател на смущения и го включвате като започне свирнята. На Илиенци са в изобилие. Мисля, че и в някакъв сайт спай.бг имаше такива джаджи. Върши работа за телевизор. Също така може да им се изключи кабелната от съответното табло.

3. Във вихъра на танца включвате бормашина; без кондензатор!!!

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Според мен най-важното преди изграждане на изолацията да се говори със специалист и да се направи адекватен проект. Иначе всяко усилие и инвестиция могат да се окажат чиста загуба без постигане на осезаем ефект. 
Преди години имах проблем с наематели на съседен апратамент - налагаше се да слушам Азис през стената в произволни часове, а въпросните отказваха всякаква комуникация и се криеха при опит за разумен разговор. Имам сравнително мощна домашна аудио система, излекувах ги с терапия включваща по-ранни албуми на Rush и музика на Панчо Владигеров - поставям озвучителните тела в подходяща позиция, пускам CD плейъра на repeat, усилвам и излизам на разходка или на работа. След около седмица проблемът беше решен. От тогава почти харесвам Панчо Владигеров :)

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

При моите комшии, назначеното от мен лечение беше Offspring - I wanna be sedated на repeat. През 2 х 400 стъпалце и колони. С жена ми тогава излезнахме на разходка (както и другите ни комшии, на които също им беше писнала чалгията от наемателите, и които бяха предупредени от мен :) ), че на тоя шум не се стоеше в къщи. След 4 часа се прибрахме. На следващата седмица чалгарите се изнесоха по терлици... Но това беше отдавна, вече уж сме правова държава.... Само дето правото липсва.

 

P.S Извинявам се за офтопика. По темата - грамотен архитект + грамотен акустик биха предложили адекватно решение за премахване на паразитното проникване по твърдотелни конструкции. Опасявам се, че работещ вариант би бил доста ресурсоемък - откъм технологичност и като разходи.

Edited by presly
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.