Лими Публикувано Април 2, 2017 Публикувано Април 2, 2017 (Редактирано) От години се каня да обсъдиме разстройването на струнните инструменти в частност китарите, причинено от температурните промени в околната среда. От физиката знаеме, че телата се свиват и разширяват в зависимост от околната температурата и тяхната специфична топлоемкост. Логично е и струните да са доста чувствителни към тези промени. Конкретно искам да опиша явление, което наблюдавам вече няколко години и вече безпогрешно мога да предвидя. Пример - Зима. Пренасям китарата от студено в топло помещение в мек калъф. Налага ми се почти веднага да я настройвам и както очаквам тоновете и са се повишили малко, поради свиването на струните от студа. До тук всичко е логично и това което очаквам би трябвало тоновете да се понижат след няколко минути поради затопляне и отпускане на струните. Да, така и става, но малко по-късно след около 30-40 минути тоновете пак се повишават въпреки постоянната температура на помещението. Отпускам и пак настройвам точно, но след още 15-20 минути пак има повишаване. Пак отпускам и настройвам точно и горе-долу настройката се стабилизира в следващите един два часа докато трае изпълнението ми. Въпросче - защо пък след като китарата и струните се затоплят продължава повишаването на тоновете до някакъв момент вместо обратното? Сега вече имам предполагаемо обяснение за "парадоксалното" явление и ще го споделя тук но първо очаквам и вашите компетентни мнения. Ако има активен интерес към темата ще дискутираме и още специфични температурни явления при китарите, които наблюдавам отдавна и вече имам някакво логично обяснение. Важното е да се намери и практично приложимо решение. Редактирано Април 2, 2017 от Лими Цитирай
Jim-ph Отговорено Април 2, 2017 Отговорено Април 2, 2017 държи един инструмент на репетиционна и не го мести? Цитирай
nikfishman Отговорено Април 2, 2017 Отговорено Април 2, 2017 Ами аз си имам мое обяснение за тези неща . В случая може би не само струните се повлияват от температурата , има и промяна в грифа - съчетания от дърво с метал / тръстрода/ - всичко си има различна скорост на темпериране и може би за това трябва повече време . 2 Цитирай
ciriljhonson Отговорено Април 2, 2017 Отговорено Април 2, 2017 Не е само температурата, влажността на въздуха също... 1 Цитирай
ThrasherDge Отговорено Април 2, 2017 Отговорено Април 2, 2017 Влажност, температура, дървото реагира, нормално е. Няма какво да се направи, наеми си техник да ти ги настройва преди гиг-а. Цитирай
presly Отговорено Април 3, 2017 Отговорено Април 3, 2017 Свирим две електро-акустични китари. От доста години. Двете са Ямахи - едната е от бамбуковата им серия, другата е APX-4 с моднати ключове на Planet Waves. Бамбуковата повишава (понякога), АРХ-а - практически не (1-2 цента не ги броя). Май ключовете са от ключово значение. Цитирай
Лими Отговорено Април 3, 2017 Автор Отговорено Април 3, 2017 (Редактирано) Въпросче - защо пък след като китарата и струните се затоплят продължава повишаването на тоновете до някакъв момент вместо обратното? Конкретно в моят гореописан случай предполагам, че когато китарата се затопля увеличава габаритите си по дължина и това е причина за по-силно опъване и на струните, компенсиращо тяхното топлинно отпускане. Най-чувствителни според мен са Hollow Body китарите със струнници. При акустичната ми китара нисък клас WASHBURN D10SCE почти нямам такъв проблем. С по-дебели струни проблемът е по-слабо проявим. Трябва да има специални метали с малък коефиц. на температурно разширение от които да се правят струнниците. Същото се отнася и за другите материали от които е направена китарата - тръсрода примерно. Но пък се появява конфликт със акустичните изисквания за материалите. Започвам да се интересувам все повече от тези темпер. проблеми и да издирвам информация от кухнята на големите производители. Един от материалите, който решава такъв проблем е графитът за грифове. Тези темп. проблеми е важно да се знаят за да се минимизират, тъй като на всеки китарист му се налага да свири на открити сцени по фестивали и при неблагоприятни климатични условия, особено в динамично променящите се сезони, като пролет и есен. Най-добре е китарата да постои поне половин час предварително на мястото където ще се свири и чак след това да се настройва. Друго такова явление наблюдавам при класическите китари с найлонови струни. При тях пък става обратният процес - при охлаждане тези струни се отпускат, а при затопляне обратно, т.е. свиват се и повишават тона си. Преди няколко месеца един наш съфорумник беше пуснал видео клип с новата си къстъм китара направена от някаква светеща пластмаса. Любопитно ми е как реагира тази китара на температурна динамика. Редактирано Април 3, 2017 от Лими Цитирай
timequake Отговорено Април 3, 2017 Отговорено Април 3, 2017 Проблемът е до колко е изсъхнало дървото. Няколко марки китари се опитват да решат този проблем: 1. Vigier - в грифа има 10% карбон, изобщо няма truss rod. Самото дърво се суши по естествен начин няколко години преди да се направи китарата. 2. Suhr - за някои модели имат процес на "печене" на грифа, с който изсушават грифа. 3. Suhr, Tom Anderson - имат специален процес по изсушаване на дървото, преди да направят китарата И за трите марки се твърди, че разликата в температурите и влажността няма значение. Gibson също имаха baked maple грифове, но не им се получи особено. 1 Цитирай
ciriljhonson Отговорено Април 3, 2017 Отговорено Април 3, 2017 Това на снимката не е гъба, дървесина е, под микроскоп. Въздуха и влагата затворена в тези кутийки реагират на температурни разлики най-много и драстично. В комбинация с другите материали участващи в конструкцията това води до дебалансиране на системата-китарата. Не бих обвинявал тръсрода за виновен. За него, трябва да мине много време и температурните разлики да са в драстични граници. Струните обаче... с тях трябва да се внимава. Графита го използват заради стабилността при усукване, здравината и лекотата му, не заради друго. Накратко, аклиматизация му е майката. И тъй като повече се свири през топлите месеци в годината това не е толкова трудно. 3 Цитирай
ThrasherDge Отговорено Април 3, 2017 Отговорено Април 3, 2017 Изводът е - не си плащайте за сетъп на китара, ако я купивате по интернет от чужбина - като дойде така или иначе ще се е разкривила. Цитирай
timequake Отговорено Април 3, 2017 Отговорено Април 3, 2017 Изводът е - не си плащайте за сетъп на китара, ако я купивате по интернет от чужбина - като дойде така или иначе ще се е разкривила. 100% факт. Според мен сет ъп се налага и ако си купиш китара от български магазин. Повечето не ги поддържат особено добре. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 4, 2017 Отговорено Април 4, 2017 Изводът не е верен, има китари, които идват от на майната си в ПЕРФЕКТНО състояние (откъм сетъп погледнато). Карвинът ми беше така - идеален. Вадиш, включваш, свириш и разцепваш. Нищо, че за 3 седмици е обиколил цял свят при кой знае какви условия. И до момента не съм пипал нищо, хем смених след месец струните с по-долен размер. БДУ шефчето там (Джеф Кисел) не е фен на разни "печеници" на дървета, не е обяснявал в детайли защо, но каза, че според него не е това начина. Разбира се всеки си има мнение Гътри разказва за неговия Charvel, че е с подобен гриф (caramelized flame-maple neck), на което той много е държал предвид постоянните му пътуваници из цял свят. Били Шиън също разказваше нещо подобно за Ямаха грифовете, но там не беше точно "печене", ами по-скоро изкуствено стареене/изсушаване (ако не се лъжа). Който има интерес ще намери лесно клипа, става дума за Yamaha Billy Sheehan Signature Attitude 3 Bass. Цитирай
Лими Отговорено Април 4, 2017 Автор Отговорено Април 4, 2017 Дали обаче този температурен проблем е само в грифовете? Ами тялото на китарата нали и то се свива и разширява като причинява опъване и отпускане на струните? Същото се случва със струнниците(tailpieces), които са от метални сплави. Какви материали все пак са най-подходящи. Виждал съм(само на снимка) китари и други струнни инструменти от някакви полимери/пластмаси или карбон структури. Любопитно ми е какви са минусите и плюсовете при тях! Цитирай
Heartman Отговорено Април 4, 2017 Отговорено Април 4, 2017 Стига бе чак и тялото да се разпъне от температурни разлики.Колко да е амплитудата че да повлияе на тона.Единствените които рязко се влияят са струните.Другото не е чак толкова голям проблем. Цитирай
Recommended Posts