Boby1024 Публикувано Февруари 27, 2017 Публикувано Февруари 27, 2017 Здравейте,Реших да записвам вокали с компютър. Купих RODE NT1-A и преамп на BEHRINGER след, което го включих в саунд картата. Тя е ASUS XONAR STX.Спрях всички климатици, телевизори, радиатори и т.н. каквото се сетихОбаче компютърът шуми. Освен това се чува едно леко бззз..., което ме вади от равновесие и се чудя дали е от саунд картата.Въпросът ми е следния:Има ли шанс да го няма това бзз... и дали е от саунд картата?Когато включа слушалките директно в преампа няма бззз...Ако използвам външна звукова карта ще се промени ли нещо?Миксер вместо преамп по-добре ли е?Въобще .. едно си представях, а то какво стана...за звукоизолиране и звукопоглъщане въобще не говоря.Помощ!) Цитирай
musicman Отговорено Февруари 28, 2017 Отговорено Февруари 28, 2017 От всичко може да е. Кабели, устройства. Микрофона ако е нов може да го изключиш от съмненията. На мен така и не ми става ясно тоя шум къде го чуваш? На слушалки ли, на монитори ли, от компютъра ли, кое как си свързал? Какъв ти е преампа точно колко гейн си му дал? 1 Цитирай
HidePower Отговорено Март 2, 2017 Отговорено Март 2, 2017 Добре дошъл във форума колега. Въпросния бъз за който говориш е т.н. Ground Loop, с две думи по веригата от компютър, микрофон, преамп, интерфейс, миксер и каквото още си включил се образува втори кръг с честота 50Hz, обикновено причината е лошо заземена ел. инсталация или липса на заземяване. В нашата страна се прави защитно зануляване, което играе ролята на земя, но темата е дълга, може да почетеш, инфо бол. Хардуерното решение на проблема е DI Box с Ground Lift функция, като правилото е пасивна техника - активен DI, активна техника - пасивен DI. Софтуерното решение е по-скоро за заглушаване, но не отстраняване на проблема, с ноч еквивалайзер режеш 50Hz и хармониите му до към 500Hz, т.е. 50, 100, 150... до 500. Нещо подобно трябва да се получи http://i68.tinypic.com/2146xiu.png , това може да го направиш с който и да е free EQ от нета. За шума е много относително, напиши какви кабели ползваш и как точно си свързал техниката като схема. Можеш да сложиш нойз гейт, ако шума не е много силен, друг вариант е Waves Z-Noise плъгин за постпроцес на аудиосигнала. В момента и аз се боря със същото нещо... Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 2, 2017 Отговорено Март 2, 2017 Ground Loop се получава не само при липса на заземяване или грешно окабеляване. При кадърно направена трипроводна инсталация също може да се получи. Освен това има и други източници на разни шумотевици и брумове и т.н. гадости. Просто "земята" навсякъде е "мръсна" заради многото източници на смущения, които имат свойството да се прокрадват в аудио техниката. А това за активно-пасивната зависимост при използване на DI Box за първи път го чувам. Откъде е това инфо? 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Март 5, 2017 Отговорено Март 5, 2017 За активно-пасивната зависимост също съм чувал из разни клипчета в Тубата. Идеята е следната - когато инструмента има вграден прдусилвател (клавир, китара с активни адаптери и т.н.) да се ползва пасивен DI и обратното - при пасивен източник, активен DI. Аз също не разбрах къде се проявява този шум, можеш да пуснеш един тестов запис от микрофона, да чуем дали присъства в него. Цитирай
CyberGene Отговорено Март 15, 2017 Отговорено Март 15, 2017 Малко страничен въпрос, по заглавието на темата, но не по темата Купих си за 10лв един най-прост микрофон да го ползвам за скайп. Обаче се оказва, че Mac Mini-то има само линеен вход, който не е микрофонен вход, т.е. не е активен. Кво да направя? Вариантите са да купя USB-микрофон или да направя пасивния микрофон активен. Кое е по-евтиният вариант? Подчертавам, че ми трябва само за скайп Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Март 15, 2017 Отговорено Март 15, 2017 Най-прост USB микрофон за скайп за мен е по-доброто решение (спестява доста чуденки и шумове) Цитирай
Recommended Posts