Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Въпроса ми е свързан с това, кой е определящият елемент за максималната допустимата мощност, която може да поеме един пасивен филтър от втори ред (бобина и кондензтор, 12 dB/octave) за озвучително тяло? На някои филтри например пише, че могат да се ползват само с крайни стъпала с мощност до 200 W. Коя характеристика на филтъра поставя това ограничение до 200 W – напрежението на кондензатора, напречното сечение на проводника на медната бобина или нещо друго?

Пример: Разполага с филтър от втори ред с индуктивност на бобината 3,7 mH и кондензатор 33 uF, 100 V за високоворител 8 0hm. Каква е максималната мощност на стъпалото, което може да се ползва с този филтър и как се изчислява?

Благодаря предварително.

Edited by Koobenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

При бобините определящо е сечението на проводника, но също има значение и лаковата изолация, но за профи цели не се ползват пасивни филтри за събуфърите например, където се ползва най-голяма мощност по принцип.

При кондензаторите има значение и максималния импулсен ток, който могат да понесат. Този ток е честотно зависим и обикновено се дава поне за 2 честоти - 100-120 херца и 10кХц(или 100кХц).

Разгледай примерно тук: https://store.comet.bg/download-file.php?id=10108

Има таблица, която казва как се изменя импулсния ток при различни честоти спрямо 120 херца - Frequency Coefficient Of Allowable Ripple Current.

А в другата таблица е даден този ток при 120 херца и 100 килохерца, за различните размери кондензатори - общата зависимост е че с по-високо работно напрежение имат по-голям допустим ток на пулсации.

За пасивни филтри се използват предимно високоволтови НЕ-електролитни кондензатори, защото те са с по-добри параметри и са неполярни.

Аз съм гърмял електролитни кондензатори, ползвани за филтри за високочестотен...

Но масово в ниския клас озвучителни тела се ползват електролитни кондензатори, неполярни. За филтри 2 ред за нискочестотния говорител също се ползват електролитни, или няколко неелектролитни свързани в паралел, защото нужния капацитет е по-висок.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By Tatkomecho
   Здравейте колеги! Решил съм да си взема envelope filter тъй като го предпочитам пред wah pedal. Искам нещо до 200-250 лева макс. Разгледах ehx micro Q tron,но четох много лоши мнения за него. Q tron plus е супер ,но ми идва скъпичък. Гледах и някакви Behringer филтри, но ми не ми хареса звука. Някой компетентен който има/е имал да препоръча нещо ,което да ми свърши работа и да е качествено за гореспоменатите пари?
  • By DANEV
   Здравейте,искам да ви попитам имате ли впечатления от 
    
   http://shop.itr.bg/product-71038/-%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%A3%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0-Microsoft-LifeCam-Studio-(Q2F-00015,-Q2F-00016)-%D0%9D%D0%BE%D0%B2-1080p-HD-Mic-USB-Webcam.htm
    
   тази камера и става ли за записи в домашни условия,които да са сравнително качествени,главно ме интересува качеството на звука. 
  • By mashina
   здравейте представям ви последното парче на група  Crimson Hate.Стила е мелодичен дед  прогресив .Записа е направен от ентусиасти и не е професионален ,но това е положението за момента.Очаквам вашите мнения и коментари
    
   Песента може да чуете на тeзи линкове:
    
    
   https://www.youtube.com/watch?v=JGjxI_xlZeM
    
   https://soundcloud.com/crimson-hate/big-brother
  • By Koobenot
   Здравейте, надявам се да не съм събркал раздела. Искам да си закупя смесителния пулт LD-Systems LAX 8D от сайта на musicstore.de . Бих желал да споделите опит при поръчките от този магазин, как се извършват доставката и заплащането, възможна ли е поръчката през български посредник (както поръчваме от Thomann през MusicWorld) и изобщо всякакви подробности около процедурата. Благодаря предварително.
  • By Информация
   Здравейте, колеги. Съвсем пресен съм и искам да си направя домашно студио. 

   За момента съм взел компютър, стойка, поп филтър, кори за яйца, монитори и слушалки. 

   Разполагам с още 300 лева, въпроса ми е каква аудио карта и какъв микрофон да си взема, и също така как се връзват микрофона и аудио картата? Нужен ли ми е миксер? Какви кабели са ми нужни още? И нужно ли ми е нещо друго? 

   Благодаря ви предварително . 
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.