Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте на всички.Искам да отворя една тема за китарните лампови усилватели(tube head amp).

Започнах изграждането на лампов усилвател по схема на High Octane.Дотук добре ,но когато потърсих ключе за Standby Switch се оказа ,че няма подходящи със параметри над 220 волта.След което се поинтересувах какви се ползват за тази цел.При което се оказа ,че самият ключ е по-скоро за естетическа цел и не е критичен елемент от схемата.Даже се посочват повече вреди отколкото ползи.Искам да попитам тези които са по-навътре в тази материя има ли значение дали има или няма един лампов усилвател Standby Switch?Понеже съм виждал и много такива без Standby Switch(например на Fender ,Gibson и т.н.).

Edited by jorog
Link to comment
Share on other sites

Какво значи няма ключета за над 220 волта. Ако даден ключ е 220 волта 3А - дали няма да стане за 330 волта 2А ? .  

Link to comment
Share on other sites

Стандартно волтажът на ключовете е до 250В и то за променлив ток. Единствените, които съм виждал с по-висок рейтинг в дейташита са на APEM. Това обаче не е фатално, защото един голям ЦК ключ е 250В/10А или дори 15А. Не е проблем през него да минат 500В/500мА. Дори китайските от 2-3 лева издържат, а и всички фирми ползват "обикновени" ЦК ключове за целта.

Ако през ключа минава прав ток за допълнителна застраховка се взема един двоен и се дават двете секции в паралел. Другият вариант е вместо високото да минава изправено през ключа към него се свързва вторичната намотка на високото напрежение и така през ключа минава променлив ток, а 100-ина Волта отгоре не са никакъв проблем. И в двата случая е много важно да сте сигурни, че корпусът на ключа прави добър контакт с шасито (което пък трябва да е заземено чрез захранващия кабел), както и разбира се всички метални части по лицевите панели, за да няма после подскоци във въздуха.

Edited by Gregg
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

   Първо се включва Power ключа, лампите се загряват известно време и когато се включи Standby Switch токовият удар е по-малко опасен за живота на вече загрятите лампи.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Сега по принцип това е общоразпространената идея с известни вариации на темата, но зад нея реално няма никаква техническа обосновка. Така, че реално си е един mute switch (като е по-добре даже съвсем да изключиш усилвателя, ако няма да свириш повече от 15-20 мин.)

 

Повече тук - http://www.valvewizard.co.uk/standby.html, Kevin O'Connor e още по-радикален - http://www.londonpower.com/standby-switch,а в RCA Receiving Tube Manual и Radiotron Designer Handbook-a пък въобще не се споменава необходимостта от Standby, но нали сме консервативно интернет базирано племе, ако някой масов производител на китарни усилватели посмее да произведе усилвател без стенд бай, това със сигурност ще се отбележи негативно от общността :)

В хай фай ламповите среди също, интересно, не използват такива масово. При цена от приблизително 1200 Евро на двойка 845 триоди, вероятно щяха (там има разбира се други мантри :) ).  

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Възможни са няколко ефекта от пускането със студени лампи.

Поради нулевия ток през лампите в началото на пуска:

Анодното напрежение е максимално, в някои случаи опасност от пробив.

Напрежението върху прехвърлящите кондензатори е максимално, в някои случаи опасност от пробив.

CRCRCRC... филтър формиращ няколко намаляващи напрежения за захранване на отделните стъпала няма да работи нормално. Всички стъпала ще бъдат захранени с максималното напрежение, в някои случаи опасност от пробив.

Поради неравномерното загряване на катода по време на пуска:

Преди пълното разгряване на катода по неговата повърхност е възможно да се образуват по-горещи зони. Поради по-малката им площ, плътността на тока ще е по-голяма от работната, а това може да доведе до ускорено износване на лампата.

 

Общо взето голяма част от изброеното може да се предвиди по време на проектирането и да се вземат нужните мерки.

Edited by g_vayov
Link to comment
Share on other sites

Опасностите от пробив са поради недобре оразмерени компоненти - със или без стендбай при RC веригите и съответно стартирането на усилвателя.

 

Факт е че при добро проектиране и с няколко относително евтини компонента, може да спестиш най-малко да кажем от кондензатори с по-високи параметри и да се увеличи относително надеждността (която при наличие на 50 -60 годишни усилватели в употреба може да се счита като цяло за добра :) ).

 

За катодите - ако визираш cathode stripping ефекта, извън нормалното износване на електродите на лампата, аз съм по-скоро от школата че при напреженията в китарните усилватели този ефект няма как да се прояви, ако не въобще, то със сигурност не и в степен, която да заслужава отделно третиране с изключение на някой друг диод, ако се използват специфични схемни решения.

 

Все таки - собственото спокойствие и удовлетвореност е винаги най-важна - така, че няма заради един стендбай ключ да ги нарушаваме :)

Link to comment
Share on other sites

Аз първоначално попаднах на тези:

http://peavey.com/monitor/pvpapers/Chapter6.pdf

http://www.valvewizard.co.uk/standby.html

http://debontamps.com/standby-switches/

Затова и реших да попитам допълнително тук.Честно казано не ми се иска да слагам още един ключ при шаси със малки размери.Бях подготвил иначе две масивни  руски ключета ,военно производство.А щом няма абсолютна необходимост бих предпочел да е само със Power Switch.Така бих избегнал и негативните ефекти на Standby Switch-а.Смятам ,че така ползването на усилвателя ще е по-интуитивно и безпроблемно.

P.S.Първият усилвател без Standby Switch за който се сещам е Fender Champ.

Edited by jorog
Link to comment
Share on other sites

Има много усилватели без стенд бай доста преди Champ, при който тази липса се обяснява най-вероятно с възможността да се спести някой друг долар (като при повечето Фендер дизайни - факта е обаче, че вероятно и за това са им са се получили нещата :), защото китаристите не сме точно по hi-fi чистите звуци), а Лео Фендер всъщност масово внедрява практиката, Маршал копира и традицията тръгва :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

При някои усилватели слагат StandBy суича "между" филтриращите кондензери, така че като цъкнеш да не дърпат ток всички заедно и да клекне/изпуши нещо. Примерно двата най-мощни се зареждат като цъкнеш PowerOn, а останалите след като цъкнеш и StandBy. Разпределят началното натоварване, така да се каже. Много го мразя тоя трик, още ми е изтръпнала едната ръка отпреди 2г. като пипнах един такъв амп с неясна схема и произход... :D

Link to comment
Share on other sites

Намерих ето тази статия:

http://user.netonecom.net/~swordman/Radio/TubeSaver.htm

Със посочения термистор се постига плавно повишение на напрежението.Идеален заместител на Standby Switch-a.Също увеличава живота на лампите и всички останали компоненти от схемата.Супер. :happy:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Evtim Djerekarov
   Здравейте,
   Донесоха ми за ремонт един лампов усилвател, който изглежда като правен на ръка, и може би не точно китарен. Ако има интерес, мога да го снимам. Усилвателят има захранващ трансформатор, изходен такъв, два дросела (отделно филтриране за отоплението на първата лампа), ползва 2xEL84, изправител EZ81, предусилвател с 2xECC83 и някаква странна тремолоподобна схема, базирана на 6Н1П - мисля, че това е някакво bias-shift тремоло, което варира преднапрежението на крайните лампи (а схемата е в общи линии cathode bias). Възможно е, да бъркам какво прави футсуича с тремолото, поради непознаване (и неизмерване) на конектора.
    
   Може да имам неточности и грешки по ваденето на схемата, за което ще се радвам, да ме уведомите, ако забележите нещо, Цялата тремоло схема ми се вижда доста нестандартна, а недоумявам и как работи 6Н1П при това свързване на нагревателя (единият полюс на AC 6.3-те волта е подаден заедно на крачета 4 и 5, а краче 9 (екран) е свързано с другия полюс).
    
   Изобщо, предвид ниския входен импеданс, тази схема не ми се вижда никак китарна. Ще се радвам на всякаква информация за нея (дали е копирана от някъде, откъде и т.н.).
    

    
   http://i1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/Guitar%20Amp%20Schematics/amp1_zpss0r7x4tl.png
  • By Akerfeldt
   Привет на всички!
    
   Дойде и моето време да поискам малко помощ при избор на усилвател.
   Този път искам да си купя лампов. Нуждая се от помощ и съвети при избора на усилвател/кубе, защото предлагането не е малко, а няма как да се запозная с всичко в рамките на ден. Живея в малък град, който е далеч от столицата.
    
   Общо взето, изискванията ми са следните:
    
   1. Усилвателят да не е с голяма мощност - максимум 50 вата и поне 2 канала.
   2. Може да бъде както кубе, така и глава, нямам специални изисквания.
   3. Да свири добре на тихи нива, т.е. за домашно ползване.
   4. Ако е кубе, да е 1х12" - не желая повече от това.
   5. Клийнът да бъде с голям хедруум, да носи на ефекти, да е хубав, искрящ клийн.
   6. Драйв каналът да бъде хай гейн.
   7. Предимство е всеки канал да си има собствен еквалайзер. Ривърбът не е 100% задължителен, но е предимство.
   8. Да има ефект лууп, изходи за външни озвучителни тела с различен импеданс.
   9. Да има фуутсуич.
    
   Относно цената - моля, избягвайте бутикови марки, не съм Рокфелер, нито постоянно действащ музикант. Искам да имам качествен амп, с който да си правя кефа и да не го сменям дълги години. Не бързам да купувам, така че пари се събират, но от друга страна няма да позволя усилвателят да струва повече от колата ми
    
   Очаквам вашите предложения и/или въпроси.
   Поздрави,
   Венци
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.