Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ по схема на лампов усилвател


Recommended Posts

Здравейте,

Донесоха ми за ремонт един лампов усилвател, който изглежда като правен на ръка, и може би не точно китарен. Ако има интерес, мога да го снимам. Усилвателят има захранващ трансформатор, изходен такъв, два дросела (отделно филтриране за отоплението на първата лампа), ползва 2xEL84, изправител EZ81, предусилвател с 2xECC83 и някаква странна тремолоподобна схема, базирана на 6Н1П - мисля, че това е някакво bias-shift тремоло, което варира преднапрежението на крайните лампи (а схемата е в общи линии cathode bias). Възможно е, да бъркам какво прави футсуича с тремолото, поради непознаване (и неизмерване) на конектора.

 

Може да имам неточности и грешки по ваденето на схемата, за което ще се радвам, да ме уведомите, ако забележите нещо, Цялата тремоло схема ми се вижда доста нестандартна, а недоумявам и как работи 6Н1П при това свързване на нагревателя (единият полюс на AC 6.3-те волта е подаден заедно на крачета 4 и 5, а краче 9 (екран) е свързано с другия полюс).

 

Изобщо, предвид ниския входен импеданс, тази схема не ми се вижда никак китарна. Ще се радвам на всякаква информация за нея (дали е копирана от някъде, откъде и т.н.).

 

amp1_zpss0r7x4tl.png

 

http://i1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/Guitar%20Amp%20Schematics/amp1_zpss0r7x4tl.png

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Волюм потенциометъра няма маркировка, което значи, че може и да е 1 мегаом.

Ако това е така, веднага в тонстака съзирам Fender, което май е начало на разплитане на възела.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Схематиката мяза на смеска между Fender Tweed (виж 5E5 Pro), 6G_ brownface и EL34 лампи :)

 

Няма проблем с подгряването:

http://www.valvewizard.co.uk/heater.html

6н1п би трябвало да е аналог на ЕCC88, които са с 9AJ база.

 

По интересно е как звучи? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя грешка, имах предвид по отношение най-вече на базата и свързването на подгряването.

Като характеристики, на теория не са директно взаимозаменяеми (дотолкова доколкото на теория и 12АХ7 и 12AU7 не са), т.е. не може да се каже "аналог".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Все още не съм го пускал, да го чуя, първо исках да прегледам, дали схемата изглежда разумно за пускане.

След това ще проверявам стойностите (и чистотата) на захранването, евентуална нужда от смяна на (стари метални TESLA) електролитни кондензатори, ще подкарам крайното стъпало и чак тогава ще пускам и предусилвателя.

 

Проблемът е, че сега има всепоглъщащи количества брум, което вероятно е от кондензатори, но може да е от лошо опроводени земи или

случайни нежалани конкакти с шаси, които ошумяват сигналната земя.

 

Друго, което ми прави недобро впечатление е, че поне както бяха подредени лампите (не знам, дали някой ги е размествал), V2(ЕCC83) е с отопление, свързано като за 6Н1П (AC 6.3V на крачета 4 и 5, краче 9 на земя), a V3(6Н1П) е с отопление, свързано като за ECC83(единия полюс на отоплителното захранване е свързан заедно за крачета 4 и 5, а краче 9 е свързано към другия полюс). Може би е имало произволна размяна на лампи, което всъщност, като гледам стойностите на съпротивленията около фазоинвертора, а и на анодния резистор на тремолото, е доста вероятно.

 

Oт друга страна, 220-килоомовият резистор в анода на третото стъпало, говори за ECC83(третото и фазоинверторното стъпало са една и съща физическа лампа)... пак ще прегледам довечера.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

12АХ7 и 12AU7 са съвсем различни лампи и на теория и на практика, различно вътрешно съпротивление, стръмност, аноден ток, преднапрежение на първа решетка... Първата е аналог на ЕСС83, втората на ЕСС82... 6Н1П е близка по параметри до ЕСС82, но отоплението е само между крачета 4 и 5, на 9 е свързан само вътрешния екран и при дадени накъсо 4 и 5 /двата края на нагревателя/ няма  да "запали", което важи за всички руски двойни триоди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

6Н1П изглежда логичен избор за фазоинвертор, заради по големия си аноден ток и по ниско вътрешно съпротивление, стойностите на товарните съпротивления на фазоинвертора са като за нея, но ако втория триод работи в схемата като U3, ми е трудно да си представя режима му. Може би човека правил усилвателя сам не е разбирал какво прави, така че ние още по малко можем да отгатнем защо го е направил така...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, проверих отново. U3/U4 са в една физическа лампа ( а нагревателят е вързан - двата полюса на 6.3-те волта съответно към 4 и 5, а 9 на земя - като за 6Н1П). U8(тремолото) е друга физическа лампа, на която се ползва само половинката(а нагревателят е вързан - единият полюс на 6.3-те волта - към 4 и 5 заедно, а другия полюс - към 9 - като за ECC83). А при U3 пак проверих стъпалото - с тези стойности си е. Странна работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да откачиш тремолото и обратната връзка /която при делителя в който е включена и без това почти не се отразява на работата на усилвателя/ и да премериш катодния ток на U3. Имаш стойността на катодния резистор - чичко Георг Ом и си смяташ с какво преднапрежение на решетката работи U3. След това пускаш на входа на усилвателя сигнал с амплитуда да речем 150 mV, мериш напрежението на изхода на U2 и картинката се изяснява...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   Съжалявам за спама, но темата се чете и от хора, които не вземат отношение, а наблюдават. Аз съм един от тях.

Първо наблюдение: Доста от членовете на форума се самообучават в движение. У нас в средните и висши училища е прието да се използва термина отопление. Нагревател има за вода, за бойлер.

Малко майтап да става :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше преди време един "зъл гений" който след няколко неуспешни опити да си направи SE усилвател с 6П45С, за да си отмъсти на гадната лампа че не свири, беше успял да счупи само горната част на балона /където е извода на анода/ и я беше напълнил с вода... Искал да си грее вода за чай с нея... Та случва се ползват понякога и така да се ползват тези нагреватели... :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   Имах предвид, че в Нета, особено ако се търси с обикновена търсачка излизат семпли обяснения, не винаги верни.

В случая наричат отопляемата жичка Heater, а по-правилното е Filament. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С последното не съм съгласен - да не намесваме английския :)

Аз приемам, че бъркам понятията на български и тук таме го наричам отопление, подгревател и надгревател, понеже литературата, с която разполагам е цялата на английски, но двете се използват взаимозаменяемо :)

RCA, например използват heater (което е функционално определение, а filament си значи влакно, в ел. - нажежаема жичка) http://www.r-type.org/pdfs/6l6.pdf

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важното е, че не го наричаме чуканче, бръмбъзлъче или филизче.

В тоя ред на мисли, тая ECC83 колко свещи е :D.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.