kirilp Публикувано Ноември 18, 2015 Share Публикувано Ноември 18, 2015 Искам да се извиня, ако вече има такава тема, но аз не намерих. В доста клипове напоследък забелязах, че лютиерите за почистване на фретборд и изобщо на почти всякакви замърсявания по китарите използват lighter fluid. След малко research установих, че това е течност за запалки. Една тубичка на Zippo от 125 ml. струва 7 лв. и малко отгоре. Интересно ми е какво мислите по въпроса. Знам, че се продават специални почистващи препарати за целта. Почти съм убеден, че тези препарати едва ли са нещо по различно. Та - някои ползвал ли е, пробвал ли е..... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Ноември 18, 2015 Share Отговорено Ноември 18, 2015 Аз ползвам на Дънлоп , 4 долара в САЩ, у нас малко повече. Наскоро четох мнение от лютиер, че не трябва много често да почистваш фингърборда. Ако сложиш много, според лютиера може да има проблем, примерно с позициите. И вероятно е прав, дървото на фингърборда, може да се разшири или свие от повече течност. Препоръчваше веднъж на 5 години хубаво почистване. Според мен това е за собственик, който много не се поти. Има хора, които много цапат грифа и за тях ще е по начесто. Има и стринг клийнър - за по дълъг живот на струните. Също е добре да се ползва, даже по често от фретборд чистача. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
therealbadmadafaka Отговорено Ноември 18, 2015 Share Отговорено Ноември 18, 2015 Това, на което казваш lighter fluid е тип разтворител на основата на петрола (на английски е naphtha, но не е това, на което ние казваме "нафта") и според мен има голям шанс той да е агресивен към лака на китарата. Далеч по-безопасно ми се струва да ползваш специалните продукти за целта, които освен всичко друго на са и много по-скъпи, но в крайна сметка китарата си е твоя. Ако все пак решиш да пробваш с този lighter fluid, внимавай да не се омажат боядисаните части. Успех. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Ноември 18, 2015 Share Отговорено Ноември 18, 2015 Някои още малко и с напалм ще тръгнат да чистят... 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Ноември 18, 2015 Share Отговорено Ноември 18, 2015 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
music_koychev Отговорено Ноември 18, 2015 Share Отговорено Ноември 18, 2015 Забелязал съм, че някой от продуктите, които се предлагат за фретборд не стават за maple. Аз най-вече използвам стринг клийнър, понеже поддържам струните чисти фретборда се зацапва по-малко. За него веднъж годишно използвам препарат, а иначе си го почиствам без нищо. Според мен не е зле да се прави редовно профилактично почистване на струни, тяло, фретборд и при положение, че утвърдени фирми правят специализирани продукти за почистване на китара, няма смисъл да се рискува с друго. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Ноември 18, 2015 Share Отговорено Ноември 18, 2015 Кленовият fingerboard е лакиран и почистване с органични разтворители въобще не е препоръчително. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
music_koychev Отговорено Ноември 19, 2015 Share Отговорено Ноември 19, 2015 Определено, който има maple fingerboard трябва да внимава с какво го почиства. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 19, 2015 Share Отговорено Ноември 19, 2015 (Редактирано) На мен ми се струва, че лакираният фретборд не иска нищо повече от леко влажен парцал, който не оставя влакна и няколко минути усърдно търкане . В краен случай към сагата може да се включи и четка за зъби. Редактирано Ноември 19, 2015 от Evtim Djerekarov 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
рахата Отговорено Ноември 19, 2015 Share Отговорено Ноември 19, 2015 Само да споделя мнение (от това което съм чел по чуждите форуми и теми на разни лютиери през годините и което правя с моите инструменти) - нелакирани позиционни дъски на грифове трябва да се мажат доста често и обилно с подходящите за целта препарати или масла точно за да не изсъхват,което пък би довело до споменатите от Тони проблеми - свиване на дървесината, мърдане на праговете,промяна на релефа и т.н. Разбира се зависи от влажността и температурата на помещението,където се съхраняват инструментите,честотата на свирене и потоотделянето на ръката на свирещия.Моята позиционна дъска е от палисандър и през лятото я минавам по 2 пъти на месец,а зимата по веднъж с лимоновото масло на Дънлоп. Когато сменям струните я напоявам много сериозно и където след няколко минути изсъхне я минавам отново.Кленовите обикновено са лакирани и там наистина няма никакъв смисъл от масла и специални препарати.kirilp,аз не бих експериментирал с нещо,което не е предназначено за китара. Има достатъчно специализирани препарати по магазините и то на почти същата цена,като на споменатият от теб. Вземи си някакъв от музикален магазин и си обработвай китарата спокойно. Естествено,ако китарата ти не ти е скъпа и си решил да пробваш - пиши какъв е резултата Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Ноември 19, 2015 Share Отговорено Ноември 19, 2015 За лимоновото масло на Dunlop сме писали и преди. Ако изобщо съдържа истинско етерично масло от лимон (това е студено пресовано масло от кората на лимон) то е в минимални количества, останалото за съжаление май е течен парафин. Продава се и истинско лимоново масло, но и то не е подходящо за третиране на палисандрови дъски. Моето скромно мнение и опит е, че почистване и смазване на такива дъски се налага максимум веднъж годишно. Виждал съм инструменти на десетилетия, които никога не са били третирани и нищо им няма. Със сигурност е по-добре да се прави по-рядко отколкото прекалено често, най-малкото защото прекаленото омазняване на дъската убива струните доста по-бързо, а и колкото е по-мазна дъската толкова по-лесно се замърсява. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kirilp Отговорено Ноември 20, 2015 Автор Share Отговорено Ноември 20, 2015 https://youtu.be/W1sWuzT75mw?t=739 Ето този тип е един от тези, ползващите lighter fluid. Това просто ме накара да се замисля. Много ясно, че никога не бих пробвал на хубава и скъпа китара. В крайна сметка затова и реших да пусна темата - ако някой е пробвал, чувал, чел. И по други форуми намерих дискусии по темата. Доводите за и против са горе-долу както тук. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
dzwer Отговорено Ноември 20, 2015 Share Отговорено Ноември 20, 2015 Аз ползвам на Music Nomad - Fretboard F-One. Има го в МюзикДивижън. Специално е упоменато, че не съдържа лимоново масло: "* лимоновото масло съдържа дилимонен, който е силен разтворител и се използва за отстраняване на боя, машинно масло, лепило; в следствие на високата си киселинност е възможно лимоновото масло да доведе до изсушаване на фретборда с времето, което да налага по-честа грижа и третиране на дървото" Преди да си го взема и аз порових по форуми и от готовите решения това беше с по-добри отзиви от това на Дънлоп. С един приятел си разделихме едно шишенце по равно - цяло шишенце има да го ползваш няколко години... За почти две години имам поне 10 намазвания общо на 3 различни баса и съм ползвал по-малко от половината от моята половинка, т.е. по-малко от 1/4 от цяло шишенце. И то ги мажа, както колегата по-горе е писал - свалят се струните, маже се обилно, след 5-10 минути се маже втори път обилно и накрая ако има останали капки се доразмазват със сух парцал. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
рахата Отговорено Ноември 20, 2015 Share Отговорено Ноември 20, 2015 kirilp, правилно си се ориентирал с проучването и не рискувай!blr, за лимоненото масло на Дънлоп - така е и затова толкова често и безстрашно го ползвам засега.При моя начин на нанасяне на маслото няма как то да "убие" струните. Използвам го доста внимателно и го нанасям с тънък,единичен и фин парцал между струните и след като ги отпускам с тремолото,а след това ползвам препарата за струни и това се случва след свирене,така маслото има време да попие до следващото занимание Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rezachka Отговорено Януари 17, 2020 Share Отговорено Януари 17, 2020 (Редактирано) Ще ползвам темата за да попитам. Възможно ли е да се почисти това потъмняване от фретборда? (нямам предвид шарката на дървото, а следите от пръстите) Китарата е Jackson DK2M мексиканска, фретборда не изглежда да има някакъв лак, и в интернет като потърсих пише че е ънфинишд... Стоманена вълна 000 или 0000, примерно, ще помогне ли? Със какво масло трябва да се маже? Знам че с лимоновото е твърдо не... Редактирано Януари 17, 2020 от Rezachka Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts