Satanachrist Публикувано Август 23, 2015 Публикувано Август 23, 2015 Здравейте! Имам един китайски бс рич и понякога ми се случва звука да пада. В смисъл, усещането е все едно да въртиш потенциометъра за звука надолу, към по-ниските нива. Пада рязко за един период от време и после нещата се оправят. Най-често пада за секунда-две и после няма проблем. Много е странно. Дали се дължи на кофти връзка в електрониката на китарата, евтини кабели, дефект в педалите(ползвам дигитек с онези изходи с амп симулация, сигурно се сещате - дист и ривърб, и двата през симулационния изход, та може и това да бъзика сигнала)? Примерно, когато свиря с дисторшън(digitech metal master) и се случи това, все едно съм намалил потенциометъра почти докрай. Гейна яко пада и след 2-3 секунди всичко е наред отново. Тъпото е, че се случва през месец-два за по няколко зекунди и докато разбера какво става, то вземе та изчезне. Прецакват ми се записите, днешният ден беше пример за това. Ще съм ви изключително благодарен ако имате идеи от какво е породено това явление и как би могло да се предотврати в бъдеще. Зная, че ползвам най-евтините неща, но нека темата не прераства в купчина съвети за събиране на пари за ново оборудване. Безсмислено е, защото в момента не мога да си позволя дори нови струни за бас. Еми, това е. Поздрави на всички! Цитирай
mita4eto1977 Отговорено Август 23, 2015 Отговорено Август 23, 2015 Много прилича на проблемен кабел. Поздрави! Цитирай
ultramega Отговорено Август 23, 2015 Отговорено Август 23, 2015 Тъпото е, че се случва през месец-два за по няколко зекунди и докато разбера какво става, то вземе та изчезне. Прецакват ми се записите, днешният ден беше пример за това. И ти точно в тези секунди правеше записи ? Ей това ако не е лоша поличба не знам Цитирай
2+2=0 Отговорено Август 23, 2015 Отговорено Август 23, 2015 (Редактирано) Събери пари за ново оборудване - трябват ти нови потенциометри. Ако не ти се дават пари за нови потенциометри, събери пари за шестограм, отвий си knob-овете и с новозакупен фин материал под формата на парцал забърши/почисти старите. Ако не става, пристъпи към глава втора - отваряш гугъл и пишеш "как да си почистя потенциометрите", препоръчително на сравнително разпространен западен език. Ако не върши работа, значи е кабел/ефект/амп, но поне ще имаш почистени потенциометри. Редактирано Август 23, 2015 от 2+2=0 Цитирай
teodor222 Отговорено Август 23, 2015 Отговорено Август 23, 2015 Имам 2 БС рича, на единия от които имах идентичен проблем.С времето се доразви и волюма падна константно ей кей ей умря си.Точно пък тогава на по-хубавия ми БС Рич (ха-ха хубав БС рич (ама да верно е хуваба китара)) му набих едно И ЕМ ДЖИ и сложих стария БДСМ (или какъв се води там заводския) на мястото на умрелия.И така разреших проблема . ТХЕ ЕНД Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Август 23, 2015 Отговорено Август 23, 2015 (Редактирано) Във форума за музиканти, специалисти- интриганти, комплексирани таланти, ръсят мозъци и спам. Satanachrist, Обърни се към специалист, който компетентно да локализира проблема и пак компетентно да го отстрани. Останалото е загуба на време и нерви. Нови потенциометри не са нужни. Освен ако не са потрошени, разбира се. А и не е ясно дали изобщо има проблем с тях. Особеността на проблема ще изисква доста време за откриване, което няма кой да ти подари, затова се опитай сам да разбереш от къде идва проблема, като развържеш системата на отделните и компоненти и тестваш всеки елемент поотделно. След локализирането, вече ще ти трябва специалист. Редактирано Август 23, 2015 от Parni_Valjak 2 Цитирай
Satanachrist Отговорено Август 29, 2015 Автор Отговорено Август 29, 2015 Забравих да спомена, че като свиря с дисторшън и въртя врътката за силата на звука на китарата, припуква. Не мисля, че е от адаптера (и страстно и силно се надявам да не е...), по-скоро потенциометъра дава фира. Както и да е, евала и мерси на ПОЧТИ всички от вас, които вместо да бързат да се заядат, както обикновено става тук, се отзоваха адекватно. Цитирай
Hillbilly Отговорено Август 29, 2015 Отговорено Август 29, 2015 Ми смени потовете,другия проблем може да е от зарядното или скапани батерии,имам лампов максън ROD 880 овърдрайв ,e тая гад гасеше състейн на Гибсън...,докато не включихме правилното зарядно,иначе овърдрайв ,ма и за траш метъл става.. Цитирай
Satanachrist Отговорено Август 29, 2015 Автор Отговорено Август 29, 2015 (Редактирано) Адаптерите за ефектите ми са ок, защото преди съм свирил и с други китари и не е имало ядове. Всъщност тук е моментът, в който задавам въпроса колко струва услуга, като смяна на потенциометри? Сам не смея и да се опитвам, като знам тия технически процедури какъв враг са ми. Редактирано Август 29, 2015 от Satanachrist Цитирай
kolio_k Отговорено Август 29, 2015 Отговорено Август 29, 2015 От това, което обясняваш, мисля, че е твърде възможно галетата за смяна на адаптерите да ти се е напрашила. Като ти падне нивото, я размърдай и ако се оправя е от нея. Чисти се лесно! Цитирай
2+2=0 Отговорено Август 29, 2015 Отговорено Август 29, 2015 С точност до баба Ванга съм убеден, че трябва да си почистиш волуме потенциометъра. За изключително радикално можеш да си отвориш капака на електрониката и внимателно да провериш дали вътре не се крие нещо. Но като цяло процедурата е следната - махаш knob-а на потенциометъра, почистваш хубаво с мистър пропър/ариел, после поставяш всичко по местата си. Не че съм специалист, който да локализира проблема, де. Като цяло, профилактика на китарата е нужна - освен потенциометрите, почисти и жака, прегледай си електрониката. Ако не става с чистене, горе обясниха - един по един изключваш възможните виновници. Смяна на потенциометър е лесна - трябва ти поялник и щипка ведро настроение, останалото се намира бързо във www. Пробваш два-три пъти, прецакваш всичко, после носиш на кварталния майстор, черпиш 17-18 тънки ракии, той допрецаква нещата и вече отиваш в магазина, където ще ти вземат 50-60 лв. Важното е да се пробва, докато не си запоиш палеца за показалеца нищо не е загубено. Цитирай
Hillbilly Отговорено Август 29, 2015 Отговорено Август 29, 2015 бе и контакт спрей може да помогне.. 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Август 31, 2015 Отговорено Август 31, 2015 Дори е за предпочитане да е с контактен спрей. Затова е направен все пак. Аз използвам този, не е скъп и съм доволен: http://www.stbbg.com/?page_id=21&record_id=7622 6 лева в Конрад.Не мога да разбера манията на хората да чистят китарите си с всевъзможни гадости с не е ясно какви последици след това... 1 Цитирай
Satanachrist Отговорено Септември 1, 2015 Автор Отговорено Септември 1, 2015 Като стъпя на столичната земя, ще опитам да си поиграя с едно такова спрейче. Предполагам няма риск в опита си да почистя потовете, да прецакам нещо друго с него. Все пак трябва да е предвидено, че е възможно от него да попадне и по други части освен по тези, които сме си харесали. На някои места пък попадах на мнения, че е добре директно да се сменят потенциометрите, като се пляснат логаритмични. Гледах цени и тези, които се водят читави са по 20 кинта. Ако не става със спрея, ше трее гръмнем поне с една 60-ка,за да ми е чиста работата, че кокошкарщините с некви неща за по 2 леа с неясен произход и марка, не ми вдъхват доверие. Мерси Ви и поздрави! Цитирай
Baby Thomas Отговорено Септември 1, 2015 Отговорено Септември 1, 2015 По-удобно е да се пръснат "изотзад". Махаш капака за електрониката, самите потове имат процеп, през който може да се пръска. Фъсваш малко и връткаш. И така няколко пъти. Смяната на потенциометър се прави при необходимост, ако вече тотално е сдал багажа. 20 лева са си БАЯ пари, има доста по-изгодни варианти. Добре е да се спазват параметрите им - логаритмични или не, съпротивление... Опитай с подходящ спрей, може и да не е точно този. Но за предпочитане специализиран контактен спрей. На потовете, жака, суичовете. Можеш да провериш и кабеляците + спойките да няма нещо странно. Ако не се оправи тогава ще мислиш за подмяна. Може да пишеш тук да дадем акъл. Цитирай
Recommended Posts