Jump to content
Българският форум за музиканти

Падане на звука при китара/загуба


Satanachrist

Recommended Posts

Здравейте! Имам един китайски бс рич и понякога ми се случва звука да пада. В смисъл, усещането е все едно да въртиш потенциометъра за звука надолу, към по-ниските нива. Пада рязко за един период от време и после нещата се оправят. Най-често пада за секунда-две и после няма проблем. Много е странно. Дали се дължи на кофти връзка в електрониката на китарата, евтини кабели, дефект в педалите(ползвам дигитек с онези изходи с амп симулация, сигурно се сещате - дист и ривърб, и двата през симулационния изход, та може и това да бъзика сигнала)? Примерно, когато свиря с дисторшън(digitech metal master) и се случи това, все едно съм намалил потенциометъра почти докрай. Гейна яко пада и след 2-3 секунди всичко е наред отново. Тъпото е, че се случва през месец-два за по няколко зекунди и докато разбера какво става, то вземе та изчезне. Прецакват ми се записите, днешният ден беше пример за това. Ще съм ви изключително благодарен ако имате идеи от какво е породено това явление и как би могло да се предотврати в бъдеще. Зная, че ползвам най-евтините неща, но нека темата не прераства в купчина съвети за събиране на пари за ново оборудване. Безсмислено е, защото в момента не мога да си позволя дори нови струни за бас. Еми, това е. Поздрави на всички!

Link to comment
Share on other sites

 Тъпото е, че се случва през месец-два за по няколко зекунди и докато разбера какво става, то вземе та изчезне. Прецакват ми се записите, днешният ден беше пример за това. 

И ти точно в тези  секунди правеше записи ?

Ей това ако не е лоша поличба не знам :)

Link to comment
Share on other sites

Събери пари за ново оборудване - трябват ти нови потенциометри. Ако не ти се дават пари за нови потенциометри, събери пари за шестограм, отвий си knob-овете и с новозакупен фин материал под формата на парцал забърши/почисти старите.

 

Ако не става, пристъпи към глава втора - отваряш гугъл и пишеш "как да си почистя потенциометрите", препоръчително на сравнително разпространен западен език. Ако не върши работа, значи е кабел/ефект/амп, но поне ще имаш почистени потенциометри.

Edited by 2+2=0
Link to comment
Share on other sites

Имам 2 БС рича, на единия от които имах идентичен проблем.С времето се доразви и волюма падна константно ей кей ей умря си.Точно пък тогава на по-хубавия ми БС Рич (ха-ха хубав БС рич (ама да верно е хуваба китара)) му набих едно И ЕМ ДЖИ и сложих стария БДСМ (или какъв се води там заводския) на мястото на умрелия.И така разреших проблема .

ТХЕ ЕНД

Link to comment
Share on other sites

 

Във форума за музиканти,

специалисти- интриганти,

комплексирани таланти,

ръсят мозъци и спам.

 

Satanachrist, Обърни се към специалист, който компетентно да локализира проблема и пак компетентно да го отстрани.

Останалото е загуба на време и нерви.

Нови потенциометри не са нужни. Освен ако не са потрошени, разбира се. А и не е ясно дали изобщо има проблем с тях.

 

Особеността на проблема ще изисква доста време за откриване, което няма кой да ти подари,  затова 

 се опитай сам да разбереш от къде идва проблема, като развържеш системата на отделните и компоненти и тестваш всеки елемент поотделно.

След локализирането, вече ще ти трябва специалист. 

Edited by Parni_Valjak
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Забравих да спомена, че като свиря с дисторшън и въртя врътката за силата на звука на китарата, припуква. Не мисля, че е от адаптера (и страстно и силно се надявам да не е...), по-скоро потенциометъра дава фира. Както и да е, евала и мерси на ПОЧТИ всички от вас, които вместо да бързат да се заядат, както обикновено става тук, се отзоваха адекватно.

Link to comment
Share on other sites

Ми смени потовете,другия проблем може да е от зарядното или скапани батерии,имам лампов максън ROD 880 овърдрайв ,e тая гад гасеше състейн на Гибсън...,докато не включихме правилното зарядно,иначе овърдрайв ,ма и за траш метъл става.. :greenangel:

Link to comment
Share on other sites

Адаптерите за ефектите ми са ок, защото преди съм свирил и с други китари и не е имало ядове. Всъщност тук е моментът, в който задавам въпроса колко струва услуга, като смяна на потенциометри? Сам не смея и да се опитвам, като знам тия технически процедури какъв враг са ми.

Edited by Satanachrist
Link to comment
Share on other sites

От това, което обясняваш, мисля, че е твърде възможно галетата за смяна на адаптерите да ти се е напрашила. Като ти падне нивото, я размърдай и ако се оправя е от нея. Чисти се лесно!

Link to comment
Share on other sites

С точност до баба Ванга съм убеден, че трябва да си почистиш волуме потенциометъра. За изключително радикално можеш да си отвориш капака на електрониката и внимателно да провериш дали вътре не се крие нещо. Но като цяло процедурата е следната - махаш knob-а на потенциометъра, почистваш хубаво с мистър пропър/ариел, после поставяш всичко по местата си.

 

Не че съм специалист, който да локализира проблема, де.

 

Като цяло, профилактика на китарата е нужна - освен потенциометрите, почисти и жака, прегледай си електрониката. Ако не става с чистене, горе обясниха - един по един изключваш възможните виновници. Смяна на потенциометър е лесна - трябва ти поялник и щипка ведро настроение, останалото се намира бързо във www. Пробваш два-три пъти, прецакваш всичко, после носиш на кварталния майстор, черпиш 17-18 тънки ракии, той допрецаква нещата и вече отиваш в магазина, където ще ти вземат 50-60 лв. Важното е да се пробва, докато не си запоиш палеца за показалеца нищо не е загубено. 

Link to comment
Share on other sites

Дори е за предпочитане да е с контактен спрей. Затова е направен все пак. Аз използвам този, не е скъп и съм доволен:

http://www.stbbg.com/?page_id=21&record_id=7622

6 лева в Конрад.

Не мога да разбера манията на хората да чистят китарите си с всевъзможни гадости с не е ясно какви последици след това... :thumbdown:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Като стъпя на столичната земя, ще опитам да си поиграя с едно такова спрейче. Предполагам няма риск в опита си да почистя потовете, да прецакам нещо друго с него. Все пак трябва да е предвидено, че е възможно от него да попадне и по други части освен по тези, които сме си харесали. На някои места пък попадах на мнения, че е добре директно да се сменят потенциометрите, като се пляснат логаритмични. Гледах цени и тези, които се водят читави са по 20 кинта. Ако не става със спрея, ше трее гръмнем поне с една 60-ка,за да ми е чиста работата, че кокошкарщините с некви неща за по 2 леа с неясен произход и марка, не ми вдъхват доверие. Мерси Ви и поздрави!

Link to comment
Share on other sites

По-удобно е да се пръснат "изотзад". Махаш капака за електрониката, самите потове имат процеп, през който може да се пръска. Фъсваш малко и връткаш. И така няколко пъти.

 

Смяната на потенциометър се прави при необходимост, ако вече тотално е сдал багажа. 20 лева са си БАЯ пари, има доста по-изгодни варианти. Добре е да се спазват параметрите им - логаритмични или не, съпротивление...

 

Опитай с подходящ спрей, може и да не е точно този. Но за предпочитане специализиран контактен спрей. На потовете, жака, суичовете. Можеш да провериш и кабеляците + спойките да няма нещо странно. Ако не се оправи тогава ще мислиш за подмяна. Може да пишеш тук да дадем акъл. ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.