Jump to content
Българският форум за музиканти

Относно репликите и неизвестните китайски китари


Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

По-рядко се правят/купуват реплики на инструменти от нисък и среден клас, копират се тези от високия. Да си купиш копие на инструмент от среден/нисък клас, вместо да спестиш за оригинала, за мен е абсолютно безумие. Отворете Aliexpress и вижте какво върви най-много, копия на Gibson Custom, Ibanez Jem, ESP Signature сериите, PRS Custom, Fender Custom и като цяло Artist серии, защото всички искат да приличат на идолите си :)

 

1:1 - само на снимка, реално нещата въобще не се доближават до оригинала. Може да не са лоши китари, но няма никаква база за сравнение с това, което копират.

Нито електроникта е там, нито дървесината, нито звука, нито усещането при свирене, да не говорим за стойност на китарата след години. 

 

Има един тип мъже, които си купуват BMW 320 и залепят емблема M-Power на багажника. Ще впечатлят доста незапознати, които са чували че M-Tuning сериите на BMW са невероятни, а за останалите които са виждали/пробвали оригиналите, нещата изглеждат смешни. Ако правите това, за да впечатлите останалите, нещо не е наред. Да си я вземете за декорация на стената, така вече съм съгласен :)

 

Копията варират от 200 до 1000$, че и по-скъпи. Ако трябва да дам таква сума, предпочитам да е за нов инструмент от нисък към среден клас или още по-добре, такъв втора ръка.

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма причина китайците или който и да е да не могат да направят добре звучащ инструмент. И те си имат хора като Коцето, Диката и т.н., дето ги разбират тези неща, само че труда им е 2-3 или повече пъти по-евтин. Ако приемем, че материалите ще са 1:1 накрая цената пак ще е поне 2 пъти по-евтина от оригинала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имат специалисти със сигурност, но те не са чак толкова евтини като труд, качествените материали пък - хич, да не говорим за контрола върху производството.

Целта тук е съвсем различна - масови продажби с голям марж на печалба без да се залага на качество на продукта. Ако тенденцията да се пазаруват подобни реплики продължи, вероятно ще се стигне и до по-сериозно сегментиране на копията - и като изработка, и като цена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последно от мен по темата. Значи всичко на Apple могат да произвеждат, при това качествено, а китари не?

Ако решат - могат, друг е въпросът има ли смисъл. Целта на тези евтини копия е да изглеждат като оригинала а не да звучат като него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен няма значение,къде,от кого и за колко щом ме кефи плащам и толкоз.Повече се притеснявам,че България е пълна със специалисти по всичко.Добре че избягах.Проблемът с ментаците е,че получаваш точно толкова,колкото плащаш.Друг е въпроса,когато продавача си мисли,че паса трева и е за бой.Притежавам китайски ибанец и си звучи супер.Естествено не струва 100 долара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последно от мен по темата. Значи всичко на Apple могат да произвеждат, при това качествено, а китари не?

Ако решат - могат, друг е въпросът има ли смисъл. Целта на тези евтини копия е да изглеждат като оригинала а не да звучат като него.

 

Никой не твърди, че не могат, а че не това е целта на копията и цялата експертиза и организация на производството им.

Много оригинални продукти се произвеждат в Китай, включително и китари на водещи марки. Още преди няколко години се изказах (в този форум), че нивото на инструментите на FMIC от китайския им завод е много високо, за мен по-високо от тези произвеждани в Мексико. Тогава там се правеха Squier Classic Vibe сериите. Предвидих, че някой ден оттам ще излизат и инструменти с лепенки Fender. Когато го написах, някои хора подходиха малко с насмешка, но се случи. Вече имаме съвсем оригинални китари Fender, произведени в Китай, които продължават да са по-добри като изработка и QC от мексиканските.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е,не знам,имам мексиканско Теле - прекрасна като изработка и звук,веднъж пипнах,е за малко подрънчах на един китайски Страт и не ми хареса особено.

Сега ,ако под Фендър се разбира стратокастър и под Гибсън- ЛП моделите никой с никого няма да се разбере никога :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Не съм пипал хубава китайска китара.Всичките са от най-гадните дървета с чепове по тях.Звучат ужасно и са фалшиви, много трудно се настройват.Електрониката и тя е за два лева.Адаптерите са мътни, но дори да се сменят не знам дали ще е кой знае колко по-добре.Имах ЛТД с 24 позиции и беше страшно фалшиво,а уж на 12 праг беше ок.Тези булет серията на Скуаер са много зле също.За тези сигничър копията нямам наблюдения,но единствено стават за стената както спомена G.Varbanov.Ако някой е пипал китайска китара която да интонира добре и да звучи, да каже каква е била.

Нещата които са правени в страните около Китай според мен имат доста по-добро качество Индонезия, Кореа и т.н.т.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е то сигурно зависи и откъде си я взел,аз съм имал Епифон ес-джи,с гибсън адаптери,втора ръка,доколкото разбрах от Германия бешее внесена с още две оригинални Лес-пол,,единстрения проблем беше гадния баланс на колан,а доколкото разрових  не беше дори от официалния ппоизводител на епита като дъщерна на Гибсън,по серийния номер.

Може би като страна от Осмия свят тук се продават най -ниско качество инструменти :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Притежавам китайски hellraiser c-1 и смея да твърдя, че е верен до последния си праг.За звука всеки си има мнение, на мен ми харесва и то много. Купен е от Германия, ако това има значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.