Jump to content
Българският форум за музиканти

Трябва ли да се науча да свиря на кл. китара, а след това на електрическа?


Recommended Posts

Здравейте! Нов съм във форума, извинявам се ако наруша някое и друго правило. 

Та, имам следният проблем. Страшно много харесвам Слаш и музиката му като цяло и искам да се науча да свиря на китара. Нашите ми купиха една класическа, но тя беше от евтините, колкото да разбера основните неща. Само че китарата е с много широк риф и аз имам малки проблеми с изсвирването на някои акорди и пръстите ме болят, но това се оправя със свирене. Големият проблем е, че свиря малко на нея, просто защото не ми е интересно. Песните не звучат така, както на Електрическата и не ми доставя такова удоволствие. Бях решил да си взема Epiphone LP 100 като първа Ел. китара, но един приятел на баща ми каза, че няма смисъл да си купувам, щом не ми се свири дори на Класическата. Нямало никаква разлика м/у двете, просто при електрическата имало ефекти. Само че на мен мчтата ми, от 3 години насам, е да имам такава. 

Въпросът ми е: задължително ли трябва да мога да свиря на класическа, за да се справя с Електрическата и дали да не си взема маркова Класическа и да започна да ходя на уроци с нея? 
Малко дългичко стана ама...
Благодаря предварително  iiii]: D'

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

На този въпрос е отговаряно многократно.

Класическата и електрическата китара са различни пътища, по които можеш да поемеш, като може да вървиш по тях и едновременно.

Да не говорим, че дори акустични китари има различни (класически / уестърн), а електрически също (solid-body, semi-hollow, hollow-body, разни метълджийски метли, по-традиционни електрически китари, 6, -7, -8-струнни...), което малко или много предразполага към различен репертоар и стилистика.

 

Колкото за трудността при свирене, това зависи от постановката, от качеството на китарата, от дебелината и типа на струните, от начинът, по който тя е настроена (сетъпната) и от други фактори.

 

Иначе накратко - няма такова правило, че първо трябва да станеш страшен майстор на акустична китара, че да имаш привилегията, да пипаш елетрическа. Това са в общи линии глупости. Важното е, да обичаш да свириш, не само за да станеш Слаш номер 4739822 от блок 33 в Стрелбище, а за собствен кеф и удоволствие, да го правиш често, и да ти се отдава. А това са неща, които само сам можеш да прецениш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

На първо и най-важно място, да кажеш на този "приятел на баща ти" да си гледа неговата работа и да не дава акъли за неща, от които очевидно не разбира ;)

 

След като изпуснах парата вече мога да ти кажа, здравей и добре дошъл! :)

 

Ще се опитам да не говоря от името на всички и ще ти споделя личен опит, който според мен би ти помогнал. 

Именно Slash беше човекът, който ме накара да поледна към електрическите китари. Дълго време ми беше идол и исках да изглеждам/звуча като него. По-късно осъзнаваш, че това е нелепо и ненужно, но в началото е добра движеща сила.

Познавам музиканти, които са започнали със акустична китара(метални струни), такива който са започнали с класическа (насилени за уроци от родителите си или по свое желание) и такива, които са започнали директно с електрическа.

Общото правило и знание сочи, че ако започнеш с класическа или акустична китара, но ПОДЧЕРТАВАМ под опеката на добър учител, ще изградиш добра основа и техника, която би ти помогнала за електрическата китара. Имам наблюдение, че такива китаристи имат доста по-добра техника от останалите, разбира се има изключения от правилото. С класическа и акустична китара ще изградиш по-добра динамика и ще се научиш как да извличаш звук основно с пръстите си, а после с ефекти. Ако имаш възможност извлечи максимална полза от времето си с класическата китара, това ще се отплати в бъдеще.

 

Тук идва голяото за мен НО...

 

Аз започнах с акустична китара (метални струни), защото бях чул, че така е най-добре да се започне (без да проверя как стоят нещата в дълбочина)... изграждаш сила в пръстите и пр. Още тогава имах ясна представа, че акустичния звук не е това, което искам...исках да звуча като идолите си.... Slash, James Hetfield и много други. Пренебрегнах това свое желание и започнах "както трябва". Това неминуемо доведе до 1 месец свирене и пауза от 5 години. Всякаква мотивация за мен се стопи поради липсата на интерес, това което правех не ме забавляваше изобщо. И така си минаха годините и станах на 28. Едва преди 2 години успях да си позволя първата китара, от тогава нещата тръгнаха стремително нагоре за мен и не съм спрял дори за ден, било то със свирене или търсене на информация.. Всеки ден има нещо ново за научаване, винаги има какво да развиеш, а удоволствието е огромно. До някаква степен успях да зазвуча близко до идолите си с уговорката, че е невъзможно да звучиш на 100% като някой друг. Достигнах до етап, в който се наситих на подражаване и започнах да търся своя звук. Важно е да отбележа, че това мое започване с ел. китара и самоучения от интернет отново ми изгуби малко време и доведе до неуверена техника, която постепенно се опитвам да развия. Информацията в интернет е малко хаотична. Бих те посъветвал да намериш учител или да поне да говориш с някой, който има близки до твоите музикални желания, но е по-напреднал. Така ще спестиш време в лутане и ще работиш над техниката си целенасочено.

 

За да обобщя:

- Извлечи каквото можеш от класическата китара, ще ти е от полза, но не позволявай скуката да те откаже.

- При първа възможност премини към това, което ти харесва, кара те да продължаваш да свириш и да се стремиш към развитие. Забавлявай се!

- Увери се до колко някой разбира от нещо, преди да се вслушаш в съветите и акълите му. Проверявай поне 2 източника на информация, това важи и в бизнеса (това важи и за моите съвети, не ги вземай за чиста монета ;) )

- Информирай се и се развивай.

- Определи си бюджет и направи разумен избор, виж в темите по-долу какво ще ти трябва.

 

Теми за избор на китара и усилвател:

Китара - http://forum.muzikant.org/topic/151779-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%89/

 

Усилвателhttp://forum.muzikant.org/topic/146323-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2/

 

Обърни внимание на темите в разделите, които са отбелязани като "ВАЖНИ". Това е информация събирана с години на споделен опит от хора в този форум. 

 

Успех! Чакаме първи кавър на Slash :)

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Aз започнах на класическа китара през 1987г.

През 1988-ма добавих и мандолина и започнах да свиря в мандолинен оркестър,като продължих и китарата.
През '89-та своеволно добавих електрическа и с годините зарязах мандолината,а после и класическата китара :)
Това,което мога да ти кажа от собствен опит е:
1.Не е нужно да почваш с класическа китара.С леката уговорка,че ако се си се занимавал сериозно с класическа китара при сериозен учител,това,както и при всеки друг класически инструмент(пиано,цигулка) ще ти създаде един академичен подход към инструмента,при който няма да правиш компромис с техниката и чистотата на свирене.Класическите инструменталисти се обучават да изпълняват произведения на световни майстори(често зверски сложни),където просто ако не си на ниво,нищо не става.Не можеш да мажеш Тарега или Бетовен и Шопен и да викаш: ама "пич аз свиря с чувство".Та този перфекционизъм лесно се пренася в електрическата китара,където ще ти е само от полза.

2.В момента имаш интернет със хиляди видео уроци,таблатури,кавъри,имаш доста качествени инструменти на достъпни цени,съвсем спокойно можеш от нулата да награбиш електричката и да копаш.
3.Можеш да свириш и на двете:пример Крис Бродерик,Рик Греъм.

Редактирано от ZLE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма такова правило.

 

Има едно НО обаче - песните на твоите любимци не са за начинаещи китаристи.Те хората не са ги писали с тази цел. Така че колкото и да се опитваш ти трябват поне 6 месеца за да зазвучиш горе долу вярно (  и изобщо не става въпрос за звук и тн). За разлика , класическата китара е събрала огромен материал през вековете започващ от най елементарното стигащ до най  високото ниво. Затова и като школа класическата китара е много по структурирана отколкото всеки един друг китарен педагогически подход.

Моя опит при Юли Марков беше че половината от урока свирехме Тарега например, после отваряхме школите на Трой Стетина и други...Така че аз лично не виждам защо не могат да се комбинират и класически и рок/блус/джаз подход...да , има разлика в техниката и постановката, но това са доста по advance  неща...Интересно ми  е дали има учители преподаващи едновременно класика и рок...

Иначе в твоя конкретен пример, можеш да започнеш откъдето решиш/..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си най-добрия лес пол за който имаш пари и един малък усилвател за вкъщи и започвай.Има доста уроци в нета, има доста видеа как се свирят парчета на Слаш и Гънс.Акустичната китара вече ти е показала, че е труден и непривлекателен инструмент и ще те откаже от свиренето.Прави това което те кефи за да има развитие.Успех!

 

   Моя опит е че нямах електрическа доста време и слагах микрофон вътре в руска акустична,прекаран през една Унитра и всичко на макс за да криви.Това ме кефеше,а не саунда на акустичната.Въпреки че учех музика и четях ноти, ходех и на солфеж, повече ме кефеше да не свиря по ноти на китарата.Уроците на Юли Марков и на мен ми помогнаха за основните неща като, скалите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Свиренето на класическа китара ще те забави.

Може да ти даде някакъв друг опит и по солидна основа, но в общи линии става въпрос за заобиколен път, не директно към целта ти.

---

Грифа и конструкцията не позволяват да се свири удобно, по-начина по който рок китаристите свирят.

С найлонови струни въобще е невъзможно да се свири по начина по който свирят рок китаристите.

Със стоманени струни и хубава китара не е особено удобно, с калпава китара е меко казано неприятно.

Свиренето на акорди също е доста по-неудобно.

---

Може да свириш доста интересни интерпретации на рок парчета с класическа китара, но това според мен си е за напреднали, а не за начинаещи :D

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От месеци чета този форум без регистрация, но този пост ме вдъхнови да си направя такава.

Баща ми имаше акустична китара(на която свири само по купони) и аз от интерес почнах да си дрънча и така  около година, но повече от 15 минути не отделях по простата причина, че си падам по Дет и Блек метъл и страшно ме отегчаваше постния звук(казвам постен с уши слушащи само тежък метъл).Осъзнах, че с тази китара просто няма как да се зарибя и да стана по-добър, хванах се лятото бачках и си купих всичко необходимо.Сега не само докарвам звука на любимите си банди, но и съм поне 3-4 часа на ден с китарата, за това не прави грешката ми да пропилееш толкова време, а отивай в най-близкия магазин!И както казаха по-горе запознай се с някой друг китарист в града ти, това ще ти е от много голяма полза, аз имам приятели китаристи които ми предадоха основите и ми спестиха доста време(като как да чета таблатури например).Успех пич!И да не забравиш да се похвалиш какво си си купил :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже се говори за директен път за научаване на свирене на китара, оставам с впечатлението че някой знае някакви тайни, който на мен последните 20 години явно ми убягват.

 

За да стане по ясно, и след 5 години свирене няма да звучиш като Слаш ( или подобни). След 10 също. Въпросът е дали тези десет години ще ги изминеш ставайки все по добър или ще твърдиш че "свириш с чувство" и такова нещо като техника и постановка няма значение. 

Да се пише че класическата китара ще те отклони от целта ти е меко казано нелепо. За това какво може и не може да се свири на класическа китара , оставам без коментар. 

Пак ще се опитам да обясня - начинещ не може да изсвири както трябва нито едно рок парче ( друг е въпрос че може да си мисли че го прави). Всеки учебен процес ( а аз съм давал уроци по различни неща, в това число и китара) следва да е плавен и постепенен. Ако някой твърди друго, не разбира от педагогика. 

Толкова с оффтопика.

 

Намери си учител, прекарай 2-3 години с него и после гледай клипчета. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Моето мнение е базирано на опита ми като китарист (свиря отдавна) и учител по китара (това ми е професията по диплома и практикувам) и бивш класически музикант (макар и на друг инструмент)

 

Класическата и електрическата китара са далеч една от друга, като техники, постановка, естетика и тн. Да се свирина класическа китара сцел по късно да станеш добър електрически китарист е почти чиста форма на губене на време (почти защото, колкото и да са различни двата инструмента, все пак имат и доста общо). Разбира се, ако човек има сериозни намерения, може да развива двата инструмента едновременно, нищо по хубаво от това. Иначе има много хора, които са свирили сериозно на класическа китара и после са минали на електрическа, както и много електрически китаристи, които на по късен етап са се понаучили да свирят на класическа китара (аз съм един от тях, свиренето с пръсти на дясната ръка е важно за мен, но намирам постановката на лявата ръка при класическата китара за неадекватна от гледна точка на това което свиря).

 

Според мен, ако човек има сериозни намерения следва да започне да взема уроци. Не е задължително, разбира се, в днешно време има много материали в нета и с мерак и воля се стига далеч.

 

 

п.п. Няма да се съглася изцяло с част от горния пост. Доста рядко, но все пак редовно, се срещат хора, които макар и самоуки, за 5 години научават да свирят на много прилично ниво ( свирня в стил Слаш, Сатриани, Малмстеен и тн, обикновено без  рутината и  финеса, но все пак). В края на краищата е въпрос на мерак и талант. От там нагоре обаче е много по трудно

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за всички отговори. Купих си електрическа китара- Epiphone Les Paul 100 със усилвателче Marshall MG-10. Много ме кефи как звучи, само дето нямам ефекти, но на този етап май не са ми нужни. Ще ги купя допълнително ^^. Започнах да уча интрото на Sweet Chiled O' Mine и върви доста добре. Ще търся и уроци. Велико е!!! :metalist:  :virtuoz:  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.