Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампов усилвател, подходящ модерен метъл


Rezachka

Recommended Posts

БЛР ти имаш Бугера,ползвал си такава,чувал си я на живо или просто така да се знае.Да не би случайно Ибанците в Икономов,да не са китайски или индонезийски.За работен кон Бугера си я бива,вече ако се търси престиж е друга работа.С бюджет 3 бона има много опции.

 

Никога не съм имал Bugera, няма и да имам. Ползвал съм 1-2 пъти преди доста време, в евтини репетиционни, което ме и отказа да ги посещавам. Слушал, пробвал, разглеждал отвън и твътре... повече от достатъчно за да знам точно за какво става дума. 

Ако нещо от това, което съм написал за марката е невярно, нека се коментира (ако му е тук мястото), ако не, да не се фекализира темата. Бюджетът на питащия е повече от достатъчен за нещо различно.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Минали са ми 2 бугери през репетиционната. Кофти изработка- няма място за сравнение с по-високите класове ампове. Въпрос на късмет е- някои са ок, други дефектират бързо. Като саунд са уж...но не съвсем. Китайските 6505 от 50 вата са много по-добри и евтини ако това е целта. Един лънчбокс на Orange също. Laney имат за тази цена добри неща. Не бих купил Бугера.

Редактирано от anomandrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Laney като име ги бях чувал, но само толкова, позагледах се за този IronHeart амп и изглежда като доста добър вариант, имайки предвид цената  :blush:

Също виждам че има варианти 120W и 60W. Не знам при ламповите как стоят нещата с разликата във мощността, по какъв начин влияе на тона това, че е с две лампи по-малко?

Но, тъй като живея във блок, клоня към 60W... Сегашния ми транзисторен е 75W и е доооста :)

Също клоня към този защото има 3 канала, и footswitch в комплект с ампа.

Някой дали има опит с такъв? Бих се радвал да чуя мнения

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не,че нещо ама темата придобива груб селски характер.Искам 100 и кусур вата ламбен хард кор усилвател,за три бона,ама живея в блок,ще го ползвам на 1 или 1.5 щот полицията идва иначе.Отиваш в магазина боцваш си китарката и пробваш.Това дали ще е Меса,Маршъл или нещо друго си е твой проблем.Съмнявам се да ти позволят проби всичко на 10 някъде,но може и да греша.Аз съм правил такива на една поляна и резултатът ме устройва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е това с блока, и 60 - 75 W, наистина ме отстреля. Ако ще го ползваш само вкъщи, както казва Dickens, трябват ти 1 до 5 W макс. 

Аз живея в апартамент и усилвателят ми е 5 W. С подобна мощност, повече от потенциометъра на 11 е абсурдно да си позволя, дори и това е много. Затова съм с атенюатор, иначе не мога да полвам ампа на високи нива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз атенюатора си го бях предвидил...

Не твърдя че разбирам от лампови усилватели, точно обратното, за това и питам. 5 ватория може ли да захрани кабинет с 12 инчови говорители, и ще вади ли същия звук като 100 ватовия? Ако е така, да почвам да търся малък усилвател... Просто съм имал 15 ватов транзисторен, с малък говорител, и беше ужасно зле...

Иначе в блока до сега проблеми за китарата не са ми правили никога ;)

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с атенюатора и кабинета с 12ките  е меко казано безсмислица.  Говорителите за да засвирят добре  все трябва да пораздвижат въздуха,иначе голяма файда нямаш че си позагрял лампите .

15 ватов транзисторен усилвател няма много общо с 15 ватов  лампов.  и така като изглежда , че няма да излизаш на сцена , нито пък имаш репетиционна/ студио - явно това ти трябва.
С останалите 2-3 хиляди , може да почерпиш целия форум :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предложенията на колегите са много добри, но аз ще предложа нещо различно и доста добро за парите си. Hughes&Kettner Tuemeister 36 Head. Може да се намери в София, както и да се пробва с различни кабинети. Не е апаратурата, която е най-популярна в метъл средите, но има ясно дефиниран звук, който се вписва страхотно в цялостното звучене на група. С подходящ за целите 212 кабинет, може да бъде конкурент да доста по-скъпите си събратя. Мощността е достатъчна за всякакъв вид мероприятия. Оставава да ви допадне като звук. :punk_guitar:

Редактирано от Fashion
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен, ако питаш, това е напълно достатъчно:

http://www.thomann.de/gb/blackstar_ht_1r_combo.htm

 

Има и метъл вариант, но коментарите не са много добри:

http://www.thomann.de/gb/blackstar_ht_metal_1r_combo.htm

 

Аз съм с това + атенюатор и съм безкрайно доволен:

http://www.thomann.de/gb/blackstar_ht_5cr_combo.htm

 

На практика, цената на моя усилвател + атенюатора, достига цената на това:

http://www.thomann.de/gb/marshall_sl_5.htm,

което работи и на 1 W.

 

Овърдрайвът на моя усилвател е добър, но за да си начеша крастата, ще си взема един дисторшън - един между тези 2:

http://www.thomann.de/gb/boss_da_2_adaptive_distortion.htm

http://www.thomann.de/gb/boss_ds_1x_distortion.htm

 

За свирня вкъщи, цитираният от теб бюджет е прекомерен. За 1 200 - 1 500 лв може да свършиш чудеса, включително и дисторшън да добавиш, щом ще е модерен метъл.

По-добре, с разликата в сумата, си подари хубава китара. :punk_guitar: 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наскоро с Perseus от форума тествахме 20-ватовият вариант на комбото Peavey Valve King II:

 

http://peavey.com/products/index.cfm/item/0/118341/ValveKingCombo20

 

Въпреки, че може, да се твърди, че е с домашно-репетиционна насоченост и може би малко отстъпва или поне има някакви разлики от звука на споменатите в началото на темата лампови класики, усилвателят свири нелошо и има доста възможности, някои от които:

 

-Вариант за свирене на мощност 1, 5 или 20 вата (лампи 2 x EL84).

 

-На драйв канала има BOOST и GAIN превключватели, което дава 4 различни комбинации от овердрайв звук, като двете най-крайни от тях (двата ключа включени или двата изключени) звучат като два различни предусилвателя. И двата ключа могат да се управляват от footswitch.

 

-Нещо като Damping Factor управление, което променя звученето на усилвателя.

 

-Send-Return (ефект лууп)

 

-Има си и реверб

 

-Тонкоректор на всеки от каналите

 

-С два двойни футсуича може да се управлява всичко важно (избор на канал, Bright, Drive, мисля, че и FX loop on/off).

 

-Разни други екстри, като изход с кабинет симулация, възможност за директен запис в USB...

 

Не знам как са конкурентните усилватели, но този определено има добра гама от възможности за цената си. Затова най-малкото, го пробвай.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма проблеми да се ползва мощен амп в блок, въпреки, че както се спомена дори 1 Ват през голям кабинет вдига достатъчно шум, за да ви гледат после съседите по особен начин... Решението е да се ползва външен пасивен атенюатор или да се вгради в ампа електронен такъв тип power scaling (с манипулиране на високото напрежение), или да се вземе амп с вграден такъв. Мислете си примерно за Marshall AFD100/YJM100, както и други с по-прости подобни устройства.

По този начин ще можете да си ползвате ампа във всякакви условия.

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се че получавам интересни предложения и мнения.

Искам да споменя че блока е стар, социалистически, и тухлен. Aко трябва ще търся кори за яйца (в кръга на шегата)

100% съм убеден че искам 12 инча говорители. Един кабинет 2х12 мисля, че ще ми е идеален.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти се трошат пари, EVH 5150 III 50W (2000лв) с 2x12 Mesa Recto кабинет (1600лв). Или с неговия си EVH 2x12 кабинет (900лв). От евтините опции за модерен метъл май това е най-на сметка.

 

Engl предполагам също няма да те разочароват, но не им различавам моделите, в MusicDivision София можеш да отидеш и да ги пробваш. MesaBoogie Dual Rectifier - бих си взел ако спечеля от тотото, няма друг такъв звук, какво от това че трябва да се boost-не малко с tube screamer. . . но за Европа (поне от моята гледна точка на беден българин) цените са безумие, 5000лв амп и 2000лв за кабинета- не мерси.

 

А за вкъщи ако си изобретателен можеш да се оправиш и с по-малко пари и пак да имаш супер звук. Аз с доста проба и грешка си събрах мега-здрав портативен риг: Peavey Rockmaster преамп (500лв), MV3 от базара, модвано от Никифена с вход директно в крайно стъпало (2xEL84 лампи) (200лв) и саморъчно правен 1х12 каб със Celestion Classic Lead 80 (150лв).

 

Ултрамасивен гейн за метъл дори на много ниски нива - не знам дали има купешки амп който да го надвие за домашно свирене на метъл. . . . (EVH 5150 не успя...)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.