Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

обаче да ви кажа - чашките определено имат значение

 

 

Днес сутринта замених старата чаша с нова, файнска, някаква английска , бял порцелан.

Не знам дали не е като при китарджийските ефекти и алкалните батерии, с които звучат по-добре,

но и на мен ми се струва, че в тази чаша кафето е по - вкусно от вчера.

Дори да е само психологически, има значение в какво си пиеш кафето.

Отговорено

villeroy-boch-New-Wave-Caff%C3%A9-Tea-Cu

 

 

Ето моята чаша...имам голям грях....това всъщност е чаша от един хотел, която обаче толкова ми хареса, че я приватизирах...

Отговорено

^^ Идеята на порцелановите е да задържат кафето топло и ароматно по дълго време. Точно затова трябва да са загрети предварително.

Отговорено

Може би зависи колко време се пие кафе. Аз гледам да го изпия набързо, за да усетя ефекта. Ако е за табиета може да мине половин ден, тогава е добре да седи топло наистина.

Отговорено

Ами най - малкото всяка професионална машина има подгрев на чашите, наредени на капака й. Сега си обяснявам защо е така.

Ей, да взема д'му пийна второто за деня, че да се подготвя за другата тема - с ракийцата де... :_

Отговорено

Да се похваля малко - със абсолютно същата машина, без да променям нищо - само поради вече изградения известен нюх отностно ръчната работа с клапана за пара и периодичното нарочно натискане на бутона за парата (за умишлено повдигане на температурата), се научих да правя няколко идеи по-добро кафе.

 

Свикнах с това, каква струя трябва да виждам да излиза от тръбата за парата, за да изкарвам пълна чашка (около 50ml) за 25-26 секунди.

Също се научих да се ориентирам за температурата на водата, когато е малко под 100 градуса, по свистенето й, предсказващо кипване.

В резултат на това, кафето вече не е гъста или рядка горчилка, а вече има характерни аромати, леко киселичък или сладък нюанс - изобщо - определено ми харесва повече. Единствения голям недостатък от този начин на работа е, че изгърмявам бая пречистена вода от резервоара - може би 3 пъти повече, отколкото изтича в чашата - но с половин резервоар, смогвам за 3 кафета - доволно!

 

Преди две седмици пийнахме вкусна лаваца в една "Неделя" с чичо Митко - е, вече съм "in the ballpark" с вкуса, струва ми се :thumbup: .

Сигурен съм, че може да се ъпгрейдвам много с по-яка техника, обаче като сравня кафето, което правя с пинизите и това, което излиза, когато машината се ползва по обикновенния начин - ами почти нищо общо няма. Просто ми е кеф, успявам да правя такова приятно кафенце, с машина за 100 кинта.

 

Разбира се, известно влияние има и това, че вече не си правя NovaBrasilia и други подобни кафета. Подбирам си ги на вкус, като избягвам твърде горчивите и препечените. Имам си нов микс-фаворит, който можете да пробвате, ако обичате да си експериментирате:

 

60% Tchibo Provat Kaffe Guatemata Grande (средно изпечена арабика) в смес със 40% Eduscho Wiener Extra.

Особено, като пуснете първите 2 секунди от струята, да се изтекат във ваничката, се получава много приятно умерено горчиво-киселичко кафе, с леко сладникави карамелени нотки (хехе, какъв език само...).

Отговорено

От известно време ни зареждат с разни кафета на зърна. Можете ли да препоръчате някаква бюджетна кафемелачка (ако въобще има такава в този клас), която мели прилично. Гледам, че на пазара се продават най-различни модели на цени от 20 до към 60 лв. Кои от тях са най-подходящи?

Отговорено (Редактирано)

Аз ти препоръчвам това http://www.amazon.co.uk/Hario-MSS-1B-1-Piece-Coffee-Grinder/dp/B001804CLY/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1424245573&sr=1-1&keywords=Hario+Coffee+Mill+Slim с керамични глави е. Ако правиш 2-3 кафета едновременно ще ти свърши чудесна работа. Електрическа за тези пари недей взима. Има един модел който е малко по голям. http://www.amazon.co.uk/Hario-Medium-Coffee-Grinder-Ceramic/dp/B001802PIQ/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1424245986&sr=1-1&keywords=Hario+Coffee+grinder

Ебаси сега видях че и в БГ ги продават но доста над цената от амазона. Биг Шитс Хаппън. Ако ще си поръчваш аз постоянно ползвам фирми които имат офиси в Англия и доставката на кило е 2-3лв. 

Сами вижте разликата http://mygourmetworld.com/hario-rychna-kafemelachka-skerton само 30лв.

https://www.youtube.com/watch?v=gIeLgpmvtis&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=gBzB2XsE_9w&list=UU3ogD035f8WrUcsPaYRIasQ&feature=share&index=20

Редактирано от bluelemon
Отговорено

^ Защо се скрихме двама от дъжда....хахахаха!!

 

Мерси за инфото. Вероятно ще се спра на първия вариант.

Електрическите, какво не им е наред? Не мелят равномерно?

Отговорено

Ами повечето електрически в ниския ценови клас са с нож а не с дискове и не мелят а чупят зърното. След това става неравномерно смляно. Вярно е че ще ти отнема 4-5 минути време да смелиш за две кафета, но е с керамични глави, лесна за поддръжка и има регулация на едрината на мелене (доста фина при това). И това е следващата стъпка  :greenball:

https://www.youtube.com/watch?v=boUmoMN4QXI

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.