Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Последно време, моята машинка започна да прави по-малко каймак, което ме наведе на мисълта, че цедката се е замърсила.

За съжаление, както при повечето евтини машинки, тя е направена от няколко компонента, завинтени заедно.

Ако човек не се сети, периодично да я разглоби и да изчисти елементите й, кафето няма да прави каймак/пяна, а и ще придобие старнен дъх.

Така поне миля аз, де - предполагам, че е така, понеже всеки път, когато я почистя, каймакът се увеличава видимо.

Как е при по-професионалните цедки. По-лесно ли се чистят?

 

Ето, малко снимки от моето кафе, при относително скоро чистена цедка.

Пропуснах първите секунда-две от струята на кафето, за да е по-сладко, което малко разваля идилията с тия стичанки по чашата:

 

2gx0e2e.jpg

 

Не знам това каймак ли е, или пяна, на мен ми се струва, че има и от двете.

Ето, от малко по-друг ъгъл:

 

2ia3oec.jpg

 

Това е кафето, което ползвам на снимката. Това е евтино кафе, от сортове Robusta (беше 2.19лв за 250 грама), но не е никак лошо и е първото евтино кафе, което предпочитам пред НБ. Определено е по-ароматно. Разбира се, не може да се сравни, примерно със синята Лаваца, но е доста приятно. Извинявам се, за завъртяната снимка:

 

1zh1pif.jpg

 

Пробвали ли сте останалите видове Eduscho? До колкото знам, това е по-бюджетната марка на Чибо. Не знам, от тях, дали има такива, които са с повечко Arabica.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

Моето мнение за каймака.

 

Някои кафета правят каймак, но то зависи и от машината де, както и от смилането на кафето. Навремето в началото на демокрацията имах заведение с професионална машина Сан Марко и най-ефтиното кафе мисля че беше Бразилия правеше страхотен каймак ама то тогава и ефтиното кафе беше хубаво. Веднъж пробвахме от скъпото кафе и никакъв каймак, че и клиентите започнаха да се оплакват защо сме сменили кафето. 

 

Преди 15 - тина години че и повече, в Бургас до пристанището имаше един магазин за насипно кафе продаваха го от чували, а продавачката беше една жена на около 60г. Жената правеше пропорция, примерно 70% НБ, 10% някакво скъпо кафе, 10% кафе което има хубав аромат и 10% кафе което прави каймак! После хубаво го разбъркваше и питаше на каква машинка ще се прави, професионална, домашна или за джезве и си регулираше мелачката и го мелеше. Не помня от кое кафе слагаше за каймак.

 

Ако намериш такъв магазин за насипно кафе, сигурно ще знаят кое кафе слагат за каймак. 

 

А относно машинката, аз преди три дни правих профилактика на моята Плевенка, която я имам от 25г. защото я пуснах за една чаша топла вода и кво да видя тя водата сива! Отварях и бойлерчето и вътре беше замърсена имаше и варовик, че и отворите за вход и изход в бойлера бяха затлачени. Изчистих я и сега пак е на линия. Цедката половината дупки бяха затлачени, жената я накисна с вода, малко оцет и сода мисля, и после ако има още дупки запушени с иглата една по една и така.  Преди 8г. пак я отварях за профилактика, но то с тази вода която е пълна с варовик, трябва по често да се отваря явно. Като се има предвид, че сега където живея системата на цетралния водопровод е само с пластмасови тръби онези черните и варовика е в пъти повече!

Редактирано от Krasi63
Отговорено (Редактирано)

^Между другото някъде ми беше попадало инфо че тези машини плевенките имат потенциал. Иначе аз сипвам само филтрирана вода в машината и един път месечно и правя профилактика. До сега нямам проблеми с котления камък.

 

Има много такива магазини, но в повечето от тях кафето се съхранява неправилно. За да запази най-дълго качествата си и най-вече влажността и свежестта кафето трябва след изпичане да се съхранява в херметически съдове с клапа. Клапата се слага защото няколко дена след изпичане то продължава да изпуска газове и да се стабилизира. Срока на пакетиране е много важен като купувате кафе. Изискват се много знания за отделните сортове за да се направи добър бленд и най-вече експерименти. Тъй че според мен в тези магазинчета само като видя как са насипали кафето на тезгяха и го дели едно стъкло от прах, въздух и влага и ми става лошо  :greenball:  По добрия вариант е пакетирано. Дори и едно кафе да има супер каймак и външен вид на вкус може да е доста гадно. Тъй че това не е разковничето. Лавацата crema e aroma в синята опаковка е подходяща за база за експерименти. Не знам като цена дали е добре понеже е около 36лв. килото на зърна но туй то. Това е само ако все пак имате подходяща машина, мелачка и т.н.  :virtuoz:

Редактирано от bluelemon
Отговорено (Редактирано)

Тъй че според мен в тези магазинчета само като видя как са насипали кафето на тезгяха и го дели едно стъкло от прах, въздух и влага и ми става лошо  :greenball:  По добрия вариант е пакетирано. Дори и едно кафе да има супер каймак и външен вид на вкус може да е доста гадно.

 

С това съм съгласен напълно, просто първоначално може да се експерементира от тези магазини примерно да си купиш дори 50гр. за да уцелиш това което търсиш.

Преди се внасяше кафето в чували готово опекано и тук се пакетираше. Сега как е нямам инфо?

 

По принцип най-добре е да се купува кафето на зърна и преди употреба да се мели, тогава и ароматът е по-добър, че и ефтиното кафе може и каймак да направи!

Редактирано от Krasi63
Отговорено

Може ли колеги да дадете линк към добра машина за домашно ползване, да прочетем малко спецификации?

Благодаря предварително.

Наздраве! ( за кафето искам да кажа...)

Отговорено (Редактирано)

Още едно инфо за кафето може да е нужна на някой.

 

Навремето съм бил по корабите и имахме инцидент в трюма на хладилен кораб имаше теч на гориво. след изчистване и поправяне, поръчаха сурово кафе с чували и то доста, и го горихме в трюма за да може да се отнеме миризмата на газьол. Естествено, че и доста кафе си прибрахме за нас!

 

Така че при пекане или горене на сурово кафе, то отнема миризма!

Редактирано от Krasi63
Отговорено

Извинявам се, че пак пиша, не успях да редактирам. Исках да попитам в какво се изразява полу - автоматичност или пълна автоматичност на една кафе машина? В този смисъл има ли ръчна?
По навик от колите съм свикнал автоматиката ( със съответните електронни компоненти ) да я избягвам и да залягам на механиката :)

Отговорено (Редактирано)

Ей тук има полезно инфо http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine/semiautomachines Полуавтоматична е когато сам си пускаш и спираш помпата, а автоматична е когато натиснеш да правиш кафе и за останалото се грижи машината. Само нагласяш дължината на кафето. Суперавтоматите сами мелят, дозират и т.н. С едно копче, както всеки шеф иска да се случват нещата.  Не знам с каква сума си готов да се разделиш за да ти препоръчам нещо, но да знаеш че ще е добре да предвидиш и кафемелачка по натам. Гледах сега новите модели на гаджия и доста са ги поразвалили. Бих ти препоръчал гаджия класик, но не е от най евтините. Иначе всяка друга става. http://www.gaggia-bg.com/manual/Classic-Gaggia.html Тази е изпитана в бойни условия и носи много на модификация. Със месингова фул сайз ръкохватка и т.н. Естествено може да си я ползваш и както е от магазина. Тази е като моята  http://technika.bg/product/6627/kafemashina-gaggia-evolution-silver.html пак е с фул сайз ръкохватка за разлика от новите им модели.

Редактирано от bluelemon
Отговорено

Само копи пействам

 

 

Ето някои от най-добрите кафе роботи, които можете да откриете:

Chemex 8-Cup Classic Series Glass

Цената е около 80 долара и според създателите тази кафе машина дава най-коректният вкус.

1121946-1.jpg

Машината, която не използва електричество - Toddy Cold Brew Coffee Maker

Най-забележителното при тази техника е, че прави кафе и чай – горещи или студени – без никаква електиречска енергия. Кафето е със 65% по-малко окисляване, благодарение на технологията.

1121946-2.jpg

Френската преса - Bruntomor 8-cup French Press

Лесна е за използване, а вкусът е изключителен. Цената достига до 20 долара. Може да се използва и за приготвянето на чай.

1121946-3.jpg

 

Нещо стилно и марково - Black & Decker Mill and Brew Coffeemaker

Марката Black & Decker е позната в бранша на домашните майстори и строителните работници и може да се изненадате, че попада в този списък. Тяхната кафе-машина обаче си заслужава.

1121946-4.jpg
 

Чаша по чаша - Keurig K60/K65 Special Edition & Signature Brewers

Вкъщи не са ни нужни машини, които правят едновременно по 12 чаши кафе, затова предложението на Keurig изглежда напълно уместно и приготвеното кафе е отлично.

1121946-5.jpg

Искате и американо, и еспресо – тогава KRUPS XP1600

Някои дни предпочитаме кафето да е силно, в други сме настроени за продължителното удоволствие на американото. Тази кафе машина прави и двете. Дозата и позволява да приготвите до 10 чаши и ще ги държи топли поне два часа.

1121946-6.jpg

Отговорено (Редактирано)

Обичам ХУБАВО кафе, т.е. добре направено от добри суровини - независимо от стила и технологията. Естествено най-вече разновидностите, извлечени по 'еспресо' технология, но не само. Харесвам добро разтворимо кафе (напоследък държа в къщи 'Бариста' на Нестле и често редувам с еспресото от машинка). Харесвам, макар сам да не правя - и добро филтърно кафе (а някога ненавиждах 'шварц', но е бил грешно направен от л@йняна суровина). След правилното ядене (!) с удоволствие пия и добро (!) турско кафе, но много рядко правя, макар да знам чалъмите - нямам търпение, а и не държа под ръка подходящ материал. Интересно е, че един турски клиент (гигантската фирма за електроуреди Арчелик/Беко) направиха преди време машина (!) за турско кафе, в домашен и промишлен вариант (за заведения). Прави го много добре, по старите рецепти за бавен огън и многократно кипване, и става съвсем автентично и табиетлийско...

 

Изобщо - всеяден съм на кафета, ама да е добро :) Друг признак, че съм свиня, е че ги пия предимно млечни - капучино, лате. Италианските ми приятели се цупят на това и ме учат, че такива кафета се пият само сутрин и след 10-11 ч. е грях и престъпление - ама аз като проС си ги пия с мляко и следобед, и вечер. Естествено само (!) с пълномаслено мляко, а не с разни диетични обезмаслени п#кни...

 

И за себе си не съм забелязал никаква зависимост - мога дълги периоди да не пия и не ми липсва. Пия заради хубавия вкус и аромат, донякъде и за социалния ритуал - но не от физиологична потребност. И изобщо не ми влияе на съня: мога да работя цяла нощ и без кафе, но ако съм уморен и недоспал от предни нощи - и след 5 ултра-силни кафета забивам глава в клавиатурата :(

 

За пристрастяването: сигурно е лично и не ставам за наркоман, защото навремето и цигарите лесно отказах...

Редактирано от Бицев
Отговорено (Редактирано)

За заинтересованите ценители на кафето, които разбират английски, давам този линк, на който попаднах:

 

http://www.thecoffeefaq.com/3brewingtechniques.html#properextraction

 

Сини Лимоне, кажи нещо за поддръжката на цедката. Както писах, забелязах, че като се позацапа цедката, каймакът почти изчезва.

Моята цедка е нещо като 2-в-1 - цедка от неръждавейка и интегриран мини-кремадиск, като "решетчицата" на последния е с диаметър по-малко от сантиметър. За да имам хубав каймак, трябва редовно да я развинтвам и почиствам със сериозна струя вода и малко търкане.

Как е при по-професионалните цедки?

 

Също искам да те питам, какво мислиш, за "правилата" в това видео:

 

 

Разгледах малко въпросните "плевенки" и си спомних - като бях дете, ги имаше почти във всеки бар. Предполагам, че са соц копие на кафемашините Brasilia Club. Изглеждат много фенски - нещо типично за много от социзделията, погледнати през съвременен поглед.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Още нещо - какво е според теб, оптималното съотношение (ако до колкото това не зависи от самото кафе) на кафе/течност?

Примерно, във горното видео препоръчват 1:1 до 1:3. Мерителната лъжица на моята машина е около 8 грама, а аз от нея правя 50-60 грама кафе, което, както и да го гледаш, си е отношение 1:7. При това, нито е много прозрачно, нито го намирам за слабо(на снимките от предишните ми мнения си е 60 грама кафе).

 

Какво мислиш по този въпрос?

Отговорено

Ами оригинално моята машина като дойде също беше с крема диск, който моментално махнах. Нямам опит с почистването и. Иначе обикновената цедка просто я плакна всеки път и си е ОК. Тя си е обикновена, отдолу плоска и на дупки. Има разни видове като IMS примерно които се правят лазерно с някакви микронни отклонения в диаметъра и разположението на отворите и струват доста кинти, но не мисля че те са разковничето. Обикновена двойна цедка е около 5-6лв.


Видеото перфектно обяснява за какво става въпрос и е абсолютно точно. Гледал съм го. Пичовете много добре обясняват, както за водата (аз слагам само филтрирана или минерална) така и за температурата, само са пропуснали момента с налягането но се предполага че то е константа. При мен е нагласено на 8.5 бара. Малко прекаляват с везните, но това е може би за да е нагледно. Не съм чак толкова охо бохо :) окомера е достатъчен. Един път я пълниш до горе и теглиш за да знаеш колко побира и туй то. Моята събира 20 грама. Съотношението е общо взето на вкус, но да кажем че това са някакви стандарти. В началото и на мен ми се струваше много силно, но като минах на по хубави кафета нещата се променят. Аз слагам 20 грама кафе пускам в две чашки, като в едната стане около 30мл. слагам другата да се понапълни за още 10 сек. (жената го обича по слабо или американо) и това е.


Значи някъде 1:3 или 1:2.5 се получава. Общо взето избягаш ли от това съотношение над 1:3 на мен ми става много прозрачно и тънко, няма такъв аромат, каймак, тяло и може да стане по кисело. Тези правила от видеото не знам дали са актуални при крема диск. По скоро не.  :metalist:


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.