Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Мислех да кажа, че давам до 600-700лв, ама така като гледам щом bluelemon ползва тази за 300лв, едва ли има смисъл да се охарчвам повече.

 

Мен в цялата работа ме притеснява меленето на кафе, понеже там май се изисква голяма тънкост при настройката и не знам как ще се справя. Отделно от това ще трябва и мелачка да препоръчвате. Притеснява ме и че много уреди ще станат в кухнята, а няма много място...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да се проучи, покрай Classic-а, да не са прецакали и Evolution-a.

Относно меленето и тънкостите - в темата има немалко информация, а и с пиенето на кафе сам ще стигнеш до тънкостите. Ако гимнастиката не ти е проблем, мисля, че има и качествени ръчни кафемелачки, за които blr има лични наблюдения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам Gaggia Evolution не се произвежда вече, както и Gaggia Pure. Заменени са с едни пластмасови боклуци, които отвътре са същите като Saeco-Philips Poemia.  Могат да се видят на:  http://www.gaggia-bg.com/manual/

 

Относно мелачките, убедих се лично, че това е дори по-важно от кафе-машината. Вече мога да кажа и от собствен опит, че дори и една по-скромна машина, като гореспоменатата Poemia може да направи съвсем не лошо кафе ако е прясно смляно и с точната едрина за машината и кафето, което се мели.

 

CyberGene,

Няма голяма тънкост в работата с кафемелачките. Дори обратното, колкото по-хубава е машинката, толкова по-лесно се работи с нея. Първоначалната настройка на едрината и дозата може да изхаби стотина грама кафе, но после е песен. Удоволствието  не е евтино обаче. Аз от скоро съм щастлив собственик на Eureka Mignon. Евтим я е виждал в действие. Веднъж нагласена, само слагам ръкохватката под отвора и тя ми пуска необходимата доза кафе, смляно до необходимата едрина. След това само пресовам, завивам ръкохваткатата и си пускам кафето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще трябва да изчета пак темата, за да разбера как се настройва мелачка. Иначе ежедневно правя кафе точно по тоя начин, който описваш - от началото до края, но доставчиците в офиса настройват мелачката за кафето, което носят, то пък си е много хубаво, машините вероятно ги обслужват... Ако вкъщи мога да пренеса този процес и да го установя, без да се налага нещо да човъркам често и да обслужвам машината - това е моят вариант!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм чел цялата тема, но откакто я следя, май няма описание как точно се настройва мелачка, а то става по метода проба-грешка, няма друг начин. Целта е да се настрои едрината на смилане, така че кафето да изтича за време между 20 и 30 сек при доза от около 7 грама за едно единично еспресо. Както ти написах, първоначално може да се наложи похабяването на стотина грама кафе, но оттам нанатък нещата са лесни. Ежедневно може и да се наложи малка корекция (ако си взискателен), но общо взето е това.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега се зачетох за класика. Верно са го окъкали. Определено единствената зарибявка беше соленоида и вече го няма.

Еволюшъна наистина не се произвежда вече, гледам някакви джиджани нови модели които са си ширпотреба.

blr много арна мелачка си си взел  :metalist:

 

П.С. Всъщност да не подведа някой, но еволюшъна без да се модне - не става!

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И не е само соленоида, цялата машина е тотално осакатена и поевтинена и освен кутията вече няма общо с Gaggia Сlassic. В този и вид вероятно би си заслужавала за 350 лв, но не и за 600. За съжаление, Philips съсипаха две от най-добрите марки домашни машини: Saeco и Gaggia. В момента, ако трябва да се купува ново, няма нищо добро за под 950 лв, колкото струва Rancilio Silvia. Машини от среден клас просто няма. Всички брандирани като Saeco и Gaggia са една и съща машина отвътре, като разликата в цената идва от тънкото тенеке по кутията тук-там. Аз самият преди време бях в подобна ситуация и след четене, разучаване и гледане на живо се убедих, че положението е трагично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че може да се намери от старите класици, даже в БГ видях в няколко онлайн магазина със старите снимки. Може да се пита ако някой има желание или втора ръка от ибеи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма, питах вносителя. Тези онлайн магазини не ги поддържат  на склад, а при поръчка ги взимат от склада на вносителя (Енко Вендинг), където от старите няма вече половин година. Просто снимките на сайтовете са стари. Това ми го потвърдиха от Енко.

В Ибей не съм се заглеждал, но няма да се учудя ако цените са порастнали, а и с транспорта (десетина кила с опаковката) няма да е особено рентабилно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От инглиш ибея има оферти че даже и с доставката си заслужава. Абе както и да е. Има ли машината крема диск няма никакво значение марката и колко струва. Цената варира според външен вид и лиготии и всяка ще върши абсолютно една и съща работа. Ако искаш еспресо както си му е реда вече играта е друга. Има машини които се модват да стават (кои повече, кои по малко) и такива които не се модват. Всеки сам си решава. И кут за последно, навсякъде големите "гурута" казват че без качествена мелачка каквато и машина да имаш все тая. Компромисния вариант е ръчна, както неведнъж съм писал, харио с керамични глави са.  :cheers2:  

Иначе без нищо да се прави, демек купуваш и ползваш, някъде между 1500-2000лв. Машина и мелачка.  :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей така, за кретения (нищо общо с молбата на CyberGene), а и предвид нашите разговори с blr за поевтиняването (като качество) на средния клас машини до приравняването им с най-ниския клас, реших ей така, за спорта, да проверя под колко марки и модели се продава на първо четене моята машина, може би с леки модификации. Може някои модели да са малко по-добри от други, но като цяло личи, че машината е в общи линии същата, със същата ръкохватка и цедка, оттам същата "Цанга", демек същата "група", вероятно същият бойлер, подобна или същата помпа, нагревател с близка мощност и т.н. Вижда се, че често дори един и същи визуален дизайн се продава под различни марки. Това идва да покаже, че в тези случаи, производителят прави разни дизайни, от които "държателят" на търговската марка си избира, и му ги напечатват, буквално. Вероятно това обобщение ще бъде полезно на всички, които обмислят покупка.

 

Ето резултатите на първо четене, вероятно има ище варианти:

 

1.Elite

Elite JR655 - http://technika.bg/userfiles/productlargeimages/product_2443.jpg

Elite JR650 - http://technika.bg/userfiles/productlargeimages/product_8904.jpg

Elite JR-670 - http://technika.bg/userfiles/productlargeimages/product_11225.jpg

Elite PS-653X - http://www.elite.bg/images/products/100/100ps653x.jpg

Elite - http://technika.bg/userfiles/productthumbs/thumb_8905.jpg

Elite - http://s4emagst.akamaized.net/products/1393/1392968/images/res_4228313aa413e0c26a1eb713d80c85c4_full.jpg

Elite LM5681 - http://technika.bg/userfiles/productlargeimages/product_3418.jpg

 

2.Sapir

Sapir SP 1171 F - http://technika.bg/userfiles/productlargeimages/product_29452.jpg

 

3.Crown

Crown CEM-1510 - https://zora.bg/image/t8/product_image_8821.jpg

Crown CEM-1515 - https://zora.bg/image/t8/product_image_8820.jpg

 

4.Concepta

Concepta EC 100 - http://www.tehnomix.bg/userfiles/productlargeimages/product_21410.jpg

Concepta EC 200 - http://technika.bg/userfiles/productlargeimages/product_29464.jpg

 

5.Arielli

Arielli KM-150BS - http://technika.bg/userfiles/productlargeimages/product_4086.jpg

Arielli KM-190BS - http://www.topmarket.bg/userfiles/productlargeimages/product_24984.jpg

Arielli KM-260BS - http://www.topmarket.bg/userfiles/productlargeimages/product_24626.jpg

 

6.First

First FA-5476-1 - http://afala.bg/userfiles/productlargeimages/product_2939.jpg7

 

7.Rohnson

Rohnson R951 - http://okay.bg/img/products/okay_01981img198168-kafe-mashina-rohnson-r-.jpg

Rohnson R964 - http://okay.bg/img/products/okay_03018img301892-kafe-mashina-rohnson-r-.jpg

Rohnson R967 - http://technika.bg/userfiles/productlargeimages/product_16963.jpg

Rohnson R968 - http://okay.bg/img/products/okay_03344img334469-rohnson-kafemashina-r-968.jpg

 

 

8. BEEM

BEEM Espresso Perfect - http://technika.bg/userfiles/productlargeimages/product_29272.jpg

 

9. Fagor

Fagor CM 30 - http://technika.bg/userfiles/productlargeimages/product_28857.jpg

 

10.Taurus

Taurus Trento - http://www.technopolis.bg/medias/sys_master/he1/h43/8801110949918.jpg

Taurus BARI - http://www.technopolis.bg/medias/sys_master/h4e/h81/8812334776350.jpg

 

11.Electrolux

Electrolux ЕЕА 111 - http://www.technopolis.bg/medias/sys_master/h9d/h58/8815881977886.jpg

 

12.Sang

Sang CF2909 - http://www.technopolis.bg/bg/Coffee-makers/Coffeemaker-SANG-CF2909/p/820321

 

13.NEO

NEO ES-188 - http://old.technomarket.bg/files/ARTIKLI/09126828/image_thumb_250.jpg

NEO ES-155 - http://old.technomarket.bg/files/ARTIKLI/09055142/image_thumb_600.jpg

 

14.FINLUX

FINLUX FEM - 1615M - https://zora.bg/image/t8/product_image_10984.jpg

FINLUX FEM-1685 - https://zora.bg/image/t8/product_image_13072.jpg

FINLUX FEM - 1688 - https://zora.bg/image/t8/product_image_13073.jpg

 

15.Clatronic

Clatronic ES 3584 - http://puremall.bg/userfiles/productlargeimages/product_3333.jpg

 

16.Silver Crest

Silver Crest Espresso - http://i.static.bazar.bg/photosbazar/ff/pics/ff602e91d19e16b2ad58795ac1fc0abd.jpg

 

Забавно или не, но факт - масовката е страшна. По нашите магазини, тази машина е основния "работен кон" на бизнеса, а различни като конструкция машини, освен Saeco, Delonghi и Gaggia (които както разбираме, вероятно все повече ще се "унифицират" и доближават като качество), има твърде малко модели с различна "архитектура". Мернах един Solac, една-две Krupps, и може би някой и друг модел, който съм пропуснал, но в общи линии, машините до 400-500 лв изключително много си приличат, както може да се забележи дори на снимка.

Ето на този клип се вижда, при нова цедка, с каква твърде висока скорост и огромно количество пяна излиза кафето от този род машини. С времето и амортизирането на цедката, пяната намалява.

 

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори на този клип се вижда, как две! чаши не-много-късо еспресо изтичат за има-няма 12 секунди, при препоръчителни около 25 секунди за една по-къса чаша.

 

 

Това поведение е бих казал характерно за всички домашни "уонаби-еспресо" машини с кремадискове, от които синия лимон с право не е очарован.

 

Дори при споменавания в темата "Фаворит" пи евтините кафемашини - Saeco HD8323 / 39, положението макар малко по-добро, не е твърде различно - кремадиск, относително бързо изтичане и много пяна:

 

https://www.youtube.com/watch?v=XKDKn9CwXRs

 

Сравнете този тип пяна (като текстура, цвят и количество) с една снимка на относително добър еспресо каймак и веднага ще видите, че най-разпространените еспресомашини с кремадискове имат нещо гнило в себе си:

 

10157_crema.jpg

 

И може би най-важното - хубавият каймак не е визуална самоцел. Ако успеете да постигнете такъв каймак с обикновена цедка без крема филтър, това означава две неща:

 

1.Кафето, което ползвате вероятно е смляно с правилната едрина.

2.Ексракцията вероятно се случва както трябва.

 

Имайки тези две предпоставки, ако ползвате вкусно и ароматно кафе (като бленд), в чашата ви почти със сигурност има еспресо, което си струва пиенето.

 

Последните два поста са опит за нещо като обобщение на част от мненията относно еспресото като цяло, с визуални примери. Те целят да информира хората, които най-общо се интересуват от еспресомашини и кафе и възнамеряват да правят покупка, но не им се занимава да се зачитат твърде много в детайлите.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Към горното (с което съм 100 % съгласен) бих добавил само, че истинският каймак (crema) се получава и от прясно изпечено кафе, особено ако става въпрос за арабика. Робустата явно старее по-бавно и смесите с повечко робуста праевят каймак дори 6-7 месеца след изпичане ако са опаковани и съхранявани правилно. На това разчитат и фирмите, които пласират на пазара масовите опаковани кафета. Illy е единствената компания, която предлага само блендове от 100% арабика и се опитва да прилага що-годе научен подход към проблема. Не случайно тяхното кафе е опаковано под инертен газ и вероятно също не случайно се предлага за 75-80 лв/кг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Да, към т.1 горе, наистина трябваше да добавя, че е много важно кафето да е съвсем скоро смляно, и по възможност скоро печено, а и самите зърна в сурово състояние да не са остарели.

 

Последния месец пих Illy неколкократно и останах с положителни, но не твърде прекрасни впечатления.

Преди време бяхме взимали и за вкъщи, но от тогава нямам голям спомен, тъй като имах по-малко ноу-хау и все още се кефех доста дори на виенското Educho, както може да се прочете на първите страници на темата. Разбира се, както вече сме споменавали, говорейки за заведения, има много неизвестни. Не знам какво точно Illy са ползвали, нито дали знаят как да правят еспресо добре. Впечатлението, с което останах беше, че кафето определено е много по-добро от по-масово предлаганите по заведенията Lavazza, Spetema Ragazzi и други марки, и като че ли имаше нещо от аромата на кафето, с което ме почерпи вкъщи, но в доста по-далечен и убит вариант. Ако трябва да го сложа на някаква моя лична "скала на кафето", бих го поставил някъде около кафето, което си взимам (съвсем не за 80 лв килограма) от бианчи магазина. Не мога да кажа кое от двете кафета поставям по-горе, понеже не съм имал възможноста да ги направя при еднакви условия, но предвид това, какъв приятен вкус съм успявал да докарам от насипните бианчина на ViaVeneto-то, мисля, че все пак насипното ми харесва мъничко повече (и може би това е нормално, предвид факта, че го мелят пред мен и го изпивам в рамките на няколко дни).

 

 

Понеже личният ми опит с правене на кафе е едногодишен, а толкова много си промених вкуса и критериите, мисля че има хора, които по-скоро се присмиват на нашата маниящина и я имат за глупост и еснафщина, за госпожина прищевка. Всички, които обичат да пият кафе обаче, бих посъветвал да купят хубаво кафе, да се сдобият с прилична машинка на ново или старо, или просто да погостуват на еспресо-манияк, да пробват и да преценят за себе си, дали намират разликите за значителни. Откакто пробвах еспресото на blr преди няколко дни, вече си мисля, че имам нова летва за достигане :). И не - не говорим за някакви си там малки нюанси за ценители. То си е качествено различна напитка.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като се замислиш инвестицията е колкото една китара, а някой хора имат по 10. Тъй че по добре 9 китари и хубаво кафе докато им се радваш на стената.  :metalist: Тези които имат по една гитара минават на моя вариант и малко доработка.

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.