Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

E-e-e, без да искам да омаловажа кефа от пийването на кафенцето, не мога да не отбележа, че хубаво еспресо, с кремадиск и без кафемелачка (или кафе, мляно на правилната едрина, смляно по възможност в същия ден) не става.

Интересно е, че при хубава техника, споменатите кафета Чибо и т.н., имат вкус, доста близък до идеално отвратителен, докато на машинките с кремадиск от технополис, правят що-годе прилично кафе, което е парадокс. Когато ползвахме първата кафемашинка (някакъв Elite с крема-цедка) ми правеше впечатление, че подобни кафета ставаха добре.

От друга страна, ако се сложи много хубаво прясно печено кафе в такава машинка, обикновено не излиза нищо особено - излиза нещо, което не е много по-добро от масовите магазински кафета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко това е вярно. По едно време бях се запалил да търся нещо по-добро като сет и като видях че кафемелачка и начално ниво кафемашина ще ми излязат над 2000лв се отказах. Хайде няма нужда 🙂
Иначе и така кафето, което си правя е прилично. А хубави кафета могат да се пият в малко обекти.

За 2000лв един хоби музикант може да си накупи други неща и да си начеше музикантската краста. Някак си не мога да сравня кафеджийски сет за китарата и ефекта от подписа ми

А като се сетя, че навремето пиех даже и нес кафе, за което ми бяха нужни само бурканче нес и топла вода 🙂

Редактирано от solo5
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С риск да разстроя пуристите, в събота и неделя насладата ми идва в комбинация на био разтворимо кафе от Нова Гвинея с мляко. Иначе, досега по-добро кафе от етиопското Illy не съм намерил, а съм опитвал много изгъзици, чак и онова дето ги изкарват от дупарата.

Всякакви машини съм пробвал - обикновени, необикновени, с манометри, медна изработка... накрая останах вкъщи и в офиса с капсулите за Francis на Illy. Субективизъм, както в избора на китара. 😊

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С риск да прозвучи като реклама, но нямам нищо общо с хората, просто кафето им много ме изкефи.

Най-вкусното кафе, (по мой вкус) което съм пил до сега, е на Кафе от Дюкянъ - арабика специално, конкретно това.

JokdWkU.png

Не си го взимам за ежедневно пиене за вкъщи, заради цената, но още не съм намерил нещо друго което да ми харесва толкова.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

coff.jpg

"Интелигентната" кафемашина с ардуиното продължава да изпълнява своя войнски дълг. Радва ме, как когато кафето е хубаво и прясно, има забележителна повтаряемост на екстракциите, дори при по-небрежна подготовка. В случая на снимката се вижда Espresso Vivace от Домани, откъдето дълго не бях купувал кафе, но след пиене на един куп кафета от coffeemag, Ведра, Жасмин, Dabov и други, може да се каже, че преоткрих Espresso Vivace - може би най-балансираното кафе за традиционно еспресо.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За последните няколко месеца бях два пъти в Италия и пих кафета на най-различни места. Също така вече съм на трети пакет от червено-синята Лаваца от ЛИДЛ 😀 Бих казал, че италианците в масовия случай (домашнярски места с хубава храна, без да са скъпи и претенциозни) пият блендове от Арабика и Робуста, които по същество са същите като лавацата и ги правят по идентичен начин: двойно ристрето, което, както писах предния път, един познат уместно нарича „мазут“ 😀

Може просто да съм Ганьо, но за мен това е кафето и не изглежда да ми омръзва, нито да имам нужда да се връщам към скъпите африкански моносортове Арабика скоро. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз като че ли затова си харесвам Виваче-то, както и някои кафета на Колумбус - защто имат някак по-културни и ароматни (хубави арабики без миризма на робуста), но все пак - понагарчащи еспресо вкусове, които по-скоро са традиционни за италианското еспресо, без да бият към изисканата мелачкоунищожителна светлопечена киселоч, по която напоследък мнозина се превъзнасят.

Иначе - твърде жалко е, че у нас домушнярските места позачезват (а и са недолюбвани от народонаселението, защото не му носят така нужния бедняшки селфи-лукс, който да отива на Golf-а, BMW-то и миглите), и масово биват изместени от стандартизираните "макдоналдси" на ресторантьорството и сладкарството, където с кеф да се хапва и пийва заготовъчна храна с мононатриев глутамат на фона на хубава мебелировка и бедра с чорапогащи в телесен цвят.

 

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

В продължение на това, което съм писал преди три месеца, консистентно вкъщи пия само от червено-синята Лаваца от ЛИДЛ 😀 И си ми харесва, подбирам си по-прясно печени партиди. Но в тоя период няколко пъти посещавам популярни кофи-шопове, където се прави скъпо и качествено еспресо от спешълти сортове, изобщо по всички канони на модерната кафе-маниащина. И установявам, че просто не е моето — кисело, та не се трае… 😳 Явно доста бързо отвикнах да пия светлопечените и кисели кафета, които с години се опитвах да се самоубеждавам как са правилното нещо, как са придобит вкус, как подчертават ароматите и т.н. и т.н., дори тук съм писал сигурно по тоя въпрос.

Ами не, явно съм си плебей, но се преродих, пиейки тъмнопечено, горчиво кафе, по италиански тертип. Плътното тяло и кремообразна текстура с нотки на тъмен шоколад, какао и горчив бадем в комбинация с леко “мръсния” аромат от Робуста са нещото, което ми напомня на класическо италианско кафе — такова, каквото го знаем винаги. Оценявам модерните течения и опити да се подчертават цветни и всякакви други по-интересни нотки в Арабиката, като се пече по-светло, но в общи линии не е моето и това си е. Даже започвам да си мисля, че манията по това да се пие кафе, което е печено преди по-малко от месец идва точно от това, че тези фини нотки се губят бързо с времето. Докато тъмно печените кафета от класическия тип нямат чак такива проблеми. Пил съм и прясно печени италиански Арабика/Робуста блендове, и добре пакетирани такива на една година — никаква разлика. Може и да бъркам, не знам, след време ще дам пак сводка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, ако разбирам правилно, не е въпросът да имаш най-скъпите зърна евър, а просто да откриеш правилния тандем между машината и нейната настройка и подходящите за нея зърна, като вземеш предвид собствените си вкусови предпочитания?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Във всеки случай е добре, зърната да са клас АА+, АА или поне да не са AB и т.н. Иначе, конкретният бленд, майсторството при изпичането и вкусовите предпочитания винаги са най-важни за човекът, който пие кафето.

Аз мога да кажа, че пазарувам от Domani и Columbus (рядко от Davob) не защото съм сноб, а защото съм пробвал какви ли не ултра-спешълти кафета, които са ми се стрували или кисели, или със странен вкус (на пръст, на евтино или на някаква гадост), а са били дори доста по-скъпи. Като човек пробвал и магазински кафета, мога да се съглася, че кафета като Lavazza-та, за която горе става дума, не са от лошите, а аз имам и известни симпатии към кафетата на OMV, както и Diemme.

Не съм любител на най-италианското горчиво-робустено еспресо, както CyberGene, въпреки, че мога да го пия, но със сигурност по-скоро имам вкус по-близък до неговия, отколкото до супер-експертните небцета на юберспециалистите, които обичат да пият скъпи оцетоподобни кафета, в които се усеща ароматът на дори несъществуващи цитруси, редом с червени плодове, пембени плодове, слива, круша, ябълка и мушкато. В този смисъл, макар да обичам хубавата арабика, която все пак често има някакво далечено накиселяване, я обичам по-тъмнопечена и така блендирана, че да прави хубаво плътно кадифено еспресо със своята приятна горчивина, а не да пия кафява вода с лимонтозу.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

11 hours ago, Evtim Djerekarov said:

имам и известни симпатии към кафетата на OMV

Да, аз май бях писал как веднъж бях закъсал и на път за морето си взех такова на зърна и ми беше харесало. 

 

11 hours ago, Evtim Djerekarov said:

В този смисъл, макар да обичам хубавата арабика, която все пак често има някакво далечено накиселяване, я обичам по-тъмнопечена и така блендирана, че да прави хубаво плътно кадифено еспресо със своята приятна горчивина, а не да пия кафява вода с лимонтозу

Сега като се замисля, може би прекалено дълго съм пил светли арабики и затова серъхкомпенсирах в посока робуста блендове. Може би бих пил и пак само Арабика, ако е достатъчно тъмно печена. Какво би препоръчал? Помня, че като почнахме с кафето преди много години тук във форума, си взимахме Еспресо Виваче или Сити Бленд на Домани, защото са тъмно печени. Но след това аз преминах само на моносортовете им, които са все светло печени и може би там ми е грешката.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От магазинските, Diemme също е там някъде. Columbus city blend например, също, но там много надуха цените. Затова засега залягам често на Domani, като пия виваче, сити бленд, домани бленд, както и леееко по-киселичките Colombia 17/18 и Moca Java. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Току-що пробвах и "магазинско" кафе MOGI в скай сити мола в кв. Гето Милев. 100% арабика. Ами, хубаво е, може да се припише към италианските кафета. 

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес гледах реклама за 

КАФЕАВТОМАТ PHILIPS EP2231/40. 

Някой пробва ли го вече? Според рекламата трябва да е супер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.