Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Някой има ли добри впечатления от разни ширпотребски кафета? Т.е. нещо, което се взима от супермаркета в най-лошия случай по куриер и не струва 60лв/кг?

Говорим само за кафета на зърна.

Почнах с Лаваца Росо, като си натъкмих технологията бях доволен. Реших да опитам Чибо Сицилия, после Милано. И от двете не съм очарован. Много слаб каймак, а всичко останало е същото. Дори минах една степен по-ситно смилане, но пак не ме кефи.

Някой да предложи нещо? Някъде назад се споменаваше за някаква ХоРеКа серия на Лаваца?

Отговорено

Навремето, когато си купих кафе-автомата, го заредих с някаква черна Лаваца от кварталното магаинче. Беше на една година. При все всичко това - кофти застояло ширпотребно кафе, кафе-автомат с вградена мелачка - кафето се получаваше типичното силно, горчиво кафе, дето удря в главата. Италианците си ги правят нещата, дори ширпотребата. Не че го препоръчвам, ама ако си на зор и нямаш друго, се понася да го пиеш 1-2 седмици, докато си купиш прясно от пекарните.

Отговорено (Редактирано)

Като най-евтин вариант за все пак приемливо кафе, мога да предложа пряснопечените кафета в магазините Aroma, чийто цени се въртят около 25-30 лв/кг - около двойно по-евтино от това, което споменаваш горе. Мисля, че цената е дори по-ниска от това, да си купуваш над среден клас пакетажни кафета от магазините.

Ако игнорираш еспресото (няма го на зърна) - за джезве (макар и да не е финосмляно) пробвай Casa Blanca Gold (100% арабика), ако го има в Билла още. Не е скъпо, не става за еспресо, обаче на джезве става супер, за кратко. Вероятно с френска преса ще е още по- .

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

Мисля, че си намерих кафето. Вкуса за мен е ОК, да не кажа много добре. Каймак сами виждате, че има дори повече от необходимото:D

Ако някой се интересува, Molinari Qualita Rosso.

[.video=youtube;]

[/video.] Редактирано от Yves
Отговорено

Хубаво се точи, поздравления за системата и ботъмлес портафилтъра :) Малко ми се вижда дълга екстракцията - съдейки от видеото към 40 секунди - не ти ли идва много за толкова късо кафе?

Отговорено

Някой има ли добри впечатления от разни ширпотребски кафета? Т.е. нещо, което се взима от супермаркета в най-лошия случай по куриер и не струва 60лв/кг?

Не, по простата причина, че не са прясно изпечени. Каймак от арабика можеш да очакваш до около месец след изпичането. Говорим за истински каймак, не пяна от крема диск. Освен каймака, заминава и аромата и вкуса като цяло. Кафето е като хляба. Най-вкусното е прясно изпеченото. Може и да попаднеш на по-прясна партида, но то е веднъж.

И тук, както и с много други неща е така: ако искаш кеф-плащаш, ако не се задоволяваш със сериозни компромиси и понякога откровени гов*а. City Blend от Columbus е чиста арабика за 50 лв/кг (10 лв/200гр.). Чиста арабика от бакалията с марка Lavazza или нещо от сорта е пак толкова, а разликата е от небето до земята.

Отговорено (Редактирано)

Не, по простата причина, че не са прясно изпечени. Каймак от арабика можеш да очакваш до около месец след изпичането. Говорим за истински каймак, не пяна от крема диск. Освен каймака, заминава и аромата и вкуса като цяло. Кафето е като хляба. Най-вкусното е прясно изпеченото. Може и да попаднеш на по-прясна партида, но то е веднъж.

И тук, както и с много други неща е така: ако искаш кеф-плащаш, ако не се задоволяваш със сериозни компромиси и понякога откровени гов*а. City Blend от Columbus е чиста арабика за 50 лв/кг (10 лв/200гр.). Чиста арабика от бакалията с марка Lavazza или нещо от сорта е пак толкова, а разликата е от небето до земята.

Аз чиста арабика не пия и не обичам и не ме е срам от това...ако ме разбираш :D 11те дни срок на годност на кафето след печене и 11 минути и 11 секунди след смилане ми идват малко хипстърски измишльотини.Не че няма деградация с времето, ама чак пък толкова...

Каймака от това видео лош ли ти се струва? Уверявам те, че не е пяна от крема диск. :) От магазина е, пакетирано преди 2 месеца. Цената е към 33 лв/кг.

Хубаво се точи, поздравления за системата и ботъмлес портафилтъра :) Малко ми се вижда дълга екстракцията - съдейки от видеото към 40 секунди - не ти ли идва много за толкова късо кафе?

Благодаря. На ботъмлеса и аз доста се кефя, откакто го имам предимно с него бича.

Да, вероятно екстракцията е малко дълга. Честно казано не се вманиачавам толкова в грамажите и секундите. Въпреки че си взех златарска везна, но общо взето я използвах 5-10 пъти докато чисто визуално запомня 7-8 грама колко са и колко са 15-16 в съответната кошничка. Хронометър също имам върху машината, честно казано не съм засичал нито веднъж.

По приятно ми е да гледам на кафето като на изкуство както италианците, отколкото като наука с градуси, грамове и милилитри като хипстърските течения от САЩ. Не казвам, че едното е по-правилно, а другото по-грешно, просто аз така го усещам :)

Редактирано от Yves
Отговорено

Имам колеги в офиса, които правят екстракции по минута и повече, питал съм ги, така им харесва. То си е в крайна сметка въпрос на вкус, не е казано, че е лошо наистина :)

Отговорено

Никъде не съм споменавал 11 дни, часа, минути, секунди... На мен пък тая рязана карабина ми е хипстърска..., въпрос на вкус и предпочитания. За мен е НЕОСПОРИМ факт, че хубавото кафе трябва да е прясно изпечено, а в супермаркета това почти никога не е така. Ако днес си уцелил по-прясна партида, другия път може и да не е. 33 лв/кг, ако е смес с робуста не е и толкова евтино. Всеки си решава сам. Аз моите кафета съм ги намерил, аз и околните сме повече от доволни. Робустата прави каймак и след една година, а и не си променя много вкуса докато не граняса.

Отговорено (Редактирано)

Целия Gear  фетиш според мен е адски ненужен, ако кафето ще е компромисно. Някак тъпо ще е, някой да накупи техника за хиляди и фотоапарати с които да я снима, за да слага вътре кафе от класа на Lavazza Qualita Rossa, само

за да се дивят "зрителите", какви астрономически количества каймак се виждат.

С правилната суровина и мелачка под ръка, мога да направя много по-хубаво кафе и на пластмасова китайска еспресомашинка за 90 лева. Смисълът на хубавата машина е, да се ползва с хубава суровина. За евтината и компромисна суровина си има Saeco Poemia - те правят подобна напитка от почти всяко кафе, без никаква врътня от страна на ползвателя. Пък и загряват бързо, щото имат много малко метални части.

Аз също мисля, че при арабиките, каймакът е, може да се каже, едно от важните мерила за качество и "прясност".

Примерно, дори смляно в магазина(още нямам мелачка), Espresso Vivace-то прави много приятно плътен, добър на цвят (иска ми се още по-кафяв, но вероятно ще трябва двойна цедка и друг термостат), и дебел в крайна сметка около 3-4 милиметра каймак, който освен това е и ароматен.

Повечето по-компромисни арабики правят повечко каймак, само ако са или пряснопечени, или все пак от вървежен магазин, където по-често се въртят партиди. Арабика пакетаж от магазина, ако е на година, най-често не прави каймак (понеже е едросмляна), пък ако я занеса да ми я смелят (купена на зърна) някъде, прави или малко, или странен каймачец, я светъл, я нетраен, я безвкусен.

Робустата, от друга страна, на Gaggia-та прави повече каймак, отколкото кафе, дори да е стояла 3 месеца отворена, но това по никакъв начин не оправя вкуса й.

-----------

Вчера една приятелка ми подари пряснопечено Tchibo Blonde Roast 100% арабика от Германия, мляно ма-а-а-лко по-едро отколкото трябва, но все пак - прилично фино. Кафенцето не е лошо, едно такова десертно е на вкус, но е дооста по-кислело от което и да е кафе на Domani. Става, ако ще се пие със сладкиш или вафла, примерно. Но иначе е ОК - няма говняните привкуси на масовите кафета.

-----------

Понеже напоследък пия основно Espresso Vivace, чат-пат City Blend от Domani, и още по-рядко - пряснопечени Aroma (които в някои случаи са направо конкурентни на предните, но за съжаление, е малко като хвърляне на зарче там, кой ги знае какво пекат...). Таа... може ли да направите едно резюме на казаното в последните страници, за други кафета, като споменете и цени, а и като цяло, как ги намирате като вкус, ако сметнем Espresso Vivace - то за някаква отправна точка (каквато вероятно всеки от нас ще се съгласи че е).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Общо взето в двата поста на блр и Евтим си припомних защо спрях да чета форума на времето :D Арогантност и абсолютно отрицание към чуждо виждане.

Постнах клипа с най-добри чувства, за да споделя марка кафе, от която съм доволен и което е на прилична цена.(и не, не е Лаваца и не е от Кауфланд, което явно е много срамен момент :) )

И понеже не е от бутикова пекарна в центъра  "научих", че съм будала и селяк задето пия кафе, което не е 100% арабика, защото да пиеш бленд е срамно и признак на ниска култура :D Да не говорим, че съм дал "хиляди лева" за компромисното си кафе, че и на всичкото отгоре го снимам за "зрителите" (снимано е с обикновен таблет ако на Евтим ще му е по-спокойно :D ).

А вместо това съм можел да мина с кубинска кафеварка или най-лошия случай с машинка от Лидл за 90лв. За сметка на това като й слагам кафе, което струва колкото нея нещата вече ще са безкомпромисни... Дали? :D

Разбира се, мнението е като гъз, всеки си го има, аз моето и вие вашето. Нищо лошо. Ама не мога да разбера хейта след като идеята на темата е да обменяме информация, не да си мерим пишоците.