Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Е, така е :). Най-голям контрол както обикновено, дава ръчната работа. Как оценяваш кафето сега като вкус, сравнено с "автоматното".

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да ти кажа автоматът правеше доста добро кафе, въпреки че на теория изглежда да е много зле и че всичко вътре е пластмаса :) Но при автомата нещата бяха hit or miss, като в началото бяха предимно hit, а в последно време започнаха да стават miss. Преди малко го занесох на сервиза да му направя профилактика и после ще го пусна в OLX. Недостатъците там бяха, че мелачката има само 4 степени, като дори най-фината не е достатъчно фина за някои кафета. След това той си има програмирана доза кафе, което да смели и това не можеш да го промениш. За късмет дозата е над 7 грама според мен, така че кафетата не ставаха много редки, но аз в последно време предпочитам да пия двойно късо кафе (12-14 грама доза за 30мл) и с автомата просто не ставаше. Друг проблем е, че макар да има програмиране на дължината на кафето, всичко това изобщо не беше точно. Правя си програмиране на 30-40мл, обаче един път стане 20, друг път стане 70... А тамперирането е някаква магия, то уж се самонастройва, но така и не му хванах спатиите. А и кафето излиза малко студено, въпреки подгряване на чашките.

 

Та идваме на новата машинка, на която си претеглям зърната, смилам ги на ръчната машинка, след което си ги тамперирам. Поръчал съм си хубав тампер от Интернет, но за момента карам с един много калпав пластсмасов, който дойде с машината. Но все пак след много експерименти установих, че това определя доста плътността и на самата напитка. Имам три степени на тремпература на машината, като засега карам на средната, но може би ще пробвам и с по-високата, защото може още малко. Имам и програмиране на дължината, като изглежда да е доста точна, защото меря след всяко кафе и винаги е много точно 30мл. А мога и просто да пусна дълго кафе, а да спра когато аз преценя - т.е. ръчен режим. И в крайна сметка кафето става много наситено и плътно, особено любимата ми в последно време Етиопия :) От автомата е ставало така, но не винаги, в последно време по-скоро рядко.

 

Абе определено направих ъпгрейд, макар че има още много какво да се желае и предполагам някой ден ще достигна и до Силвия или нещо от сорта, както и на хубава електрическа мелачка, но засега и така нещата са вече с доста по-определим резултат :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хванах да чета темата от самото начало, където bluelemon на практика е обяснил всичко важно, включително е отговарял на всички въпроси, които задавам в последно време тук. Почувствах се като тъп потребител, който вместо да ползва търсачката и да чете, пита и очаква някой специално да му обръща внимание. А съм модератор!  :wallbash: Самосезирам се!

 

Някой ден ще изчета цялата тема от-до. Иначе си поръчах от Англия обикновена цедка с единично дъно (без крема-диск), но четейки какво е писал bluelemon съвсем в началото - че машините от евтиния клас нарочно са нагласени да работят на по-високо налягане (12 бара) заради този крема-диск - си мисля, че упражнението ще е безсмислено, понеже няма как да намаля налягането на моята машина, за да съответства на обикновена цедка (9 бара).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия дни преди няколо седмици :) се появи една La Pavoni, която бая зор видя собственика докато я накара да прави кафе.

Че и при един италианец ходи на уроци, иначе мелачка от същата марка, кафето добро, та там е баш точно най-ръчната работа и си трябват доста тренировки, но резултата е доста, доста добър, пък и хубавото е че си в режим на постоянно самоусъвършенстване. 

Все още нямам сутрешното търпение за подобна занимавка :/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Този собственик, да не е един наш добре познат съфорумник, запален по екзотичните и не дотам екзотични занимавки?

 

^^ Дори 12 бара да са, пак ще можеш да накараш кафето, да изтича по-бавничко чрез малко по-фино смилане.

Макар че няма да е оптимално, пак ще имаш възможност за постигане на различни вкусове, което си е добре, според мен.

Може да се окаже също, че си улучил цедка с по-фини дупчици - при по-високо налягане малко по-трудното изтичане на водата през самата цедка има благотворен ефект върху вкуса на кафето - получава се ефект, който има малко общо с "кремадиск" принципа, но ефекта е доста по-умерен и не отдалечава кафето осезаемо от "обикновеноцедковия" вкус и вид.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво маниаци! Дори на път чета с голям кеф :) ще почна и аз темата от началото, да се нахъсам и после скачам в дълбокото, че напоследък рядко кафе да ми хареса (освен прясно питите в Рим, но там атмосферата помага :) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво е, да се прочете, да. Там нагледно се забелязва, как аз примерно, с течение на времето, започвам да имам някаква представа от кафеправене (пуснах темичката като си взехме първата машинка).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уау, какви са тия мелачки за по 1000лв? Защо си купил ръчна, колко струва? Аз взех електрически бош за 50лв от техното и след 2.5кг смляно кафе нама никакви проблеми.

 

Sent from my LG-F460L using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ръчната мелачка, която си купих е 60лв. Тя е с керамични конични ножове. А за мелачките ми се струва, че пропускаш нещо много базово. За еспресо мелачката не трябва да е от тези, дето са с въртящ се метален нож, каквато вероятно е твоята, защото нямаш контрол над едрината на смилане и също така кафето прогаря от високата скорост. Така че е голяма грешка да мелиш с такава мелачка за еспресо :) Това го пише съвсем в началото. За джезве сигурно става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Този собственик, да не е един наш добре познат съфорумник, запален по екзотичните и не дотам екзотични занимавки?

 

Тц. Ама е близък до него така да се каже :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина разбрах какво значение имат чашките. Преди бях с някакви тънички порцеланови и се чудех защо кафето не е достатъчно горещо, въпреки че ги подгрявам. Вчера си купих двустенни стъклени термочаши за еспресо и днес вече топлината се запазва :)

15b19b21a3d9f474722f6e6acf6c51d6.jpg

Това изглежда като дебело стъкло, но всъщност е тънко двустенно, между двата слоя има въздух, който изолира много добре.

 

 

Sent from my iPad using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.