Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Кеф цена няма, а и парите ще са за домашна техника. Хич да не ти пука, важното е да ти харесва. Парите са за харчене в крайна сметка.

Радвам се, че кафето ти харесва, наистина няма сравнение с Лаваца в черна опаковка. Затова и писах, че съотношението цена/качество е много по-добро. За същите пари или малко отгоре получаваш много по-добър продукт.

 

А знаеш ли какво става ако това кафе си го смелиш и направиш на машината ти в офиса, която ни показа :godbless: ?

Отговорено

blr всеки си гледа от неговата кула :) просто видях че columbian supremo e 48лв. (скоро пих такова) а на мен ми идва на 35лв. Вярно че трябва да си го поръчам и да си го изпека, но това е част от забавлението. За разликата от близо 5 паунда си взимам още 450гр  кафе. Освен всичко останало до сега съм пробвал над 30 различни сорта кафе. Супер са пичовете и при положение че са единствени в София могат да си го позволят. В Англия конкуренцията е голяма. Всичко това е само за протокола. Пийте прясно кафенце със здраве!  :metalist: Аз в момента съм на Brazil Fazenda Irmas Pereira с малко робуста. Определено капка робуста много ми допада. По плътно с повече каймак.  :cheers2: 

Отговорено

Всъщност сега като се замисля цената си е ОК. Така или иначе зеленото кафе тежи повече и е по малко като обем от изпеченото. Но това в случая няма такова значение.  На мен ми е густо да се размирише на кафе в къщи. Пък за разликата между прясно изпечено и пакетирано и аз не вярвах докато не пробвах.  :icon_shithappens:

Отговорено

Кафето губи средно около 20 % от теглото си при изпичане под формата на влага, люспи и CO2. При по-тъмноизпечените кафета с по-високо влагосъдържание в зеленото зърно,  загубата на тегло може да достигне 25 %. Като се тегли чертата, разликата в цената е минимална.

 

Виждал съм как тези хора пекат кафе. Първо, машината им струва колкото луксозна кола и второ го правят с толкова опит и познания, каквито аз надали ще натрупам скоро. Аз лично предпочитам те да ми го пекат и опаковат.

Разбира се, не бих си и помислил да отричам домашното печене на кафе като хоби и удоволствие за някого. Цената обаче надали е движещата сила зад това увлечение.

Отговорено

Всички тези неща са ми ясни. Занимавам се от няколко години с това и доста съм изчел. Всеки си има мнение по въпроса. Mислех че темата е за леко DIY - домашно кафеджийство. Иначе знам какво и от къде да си купя и просто да си правя кафе. No offence!

 

За да не съм off

 

blichev понеже пита някъде за тампер. Моят ми го врътнаха на струг от алуминии и ми излезе 10лв. Иначе са по 50-60 кинта в зависимост от марката, размера, дръжката и т.н. Има и афтуматични както се казва. След като достигне определено натоварване при натиск, умеква и трябва да спреш да тъпчеш  :metalist:

http://www.espressozone.com/espro-automatic-espresso-tamper-black

Отговорено (Редактирано)

Откакто пия хубаво кафе вкъщи,  възникна един проблем-кафето навън ми е гадно. Преди капсулите ми бяха ОК, но вече не. За сега съм намерил само едни монодози, 3 Bourbons, които стават и с голям компромис кафявите капсули на Lavazza 100% Arabica и то само на определени места, където машинката не го изплюва за 10 секунди.

Вие какво пиете навън, през работно време...? За съжаление, с тези капсули местата, на които може да се пие свястно кафе са единици в София.

Редактирано от blr
Отговорено

Аз пък имам друга драма... Както и предполагах, тази тема пося кафеното зърно на вманиачаването в мен и вече почвам да съжалявам за кафе-автомата си  :wallbash: Квото и да го правя, все излиза едно такова малко киселеещо и нагарчащо, не мога да го определя точно, но просто не е такова, каквото искам... Хванах електронната везна и хронометъра и кво засичам: ами 30мл кафе ми го прави за 11 секунди. Това е при най-фино смилане, по-фино от тва не може, други възможности за настройка на машината нямам. Да не говорим, че кафето май изстива много по-бързо, отколкото от това, което се получава на професионалната машина в офиса, което ми дава основания да мисля, че и температурата на водата не е оптимална. Мисля си - добре, ще си взема една ръчна еспресо машина, но не мога да намеря къде се продават качествени кафемелачки за домашна употреба, всичко са някакви фирми, които предоставят само професионални мелачки, които вероятно са и много скъпи, защото не виждам цени. Не знам вече и аз кво да правя :(

Отговорено

^^ Последното горе-долу прилично кафе, което пихме с чичо Митко, беше преди около година, в Неделя-та срещу Хилтън и музея "Земята и хората". Но не знам, дели тогава не е било, заради занижените критерии.

 

^Това поведение е нормално - тъй като това е робот, трябва някак да може да се почиства, което изключва вътре да се образува спечена кафе шайба, както в нормална машина, след екстракция.

Относно манията, не знам какво да те посъветвам. Дал си прилично голяма сума за тази машина - сума, с която човек би могъл да си вземе доста приятна "голяма" кафемелачка. Не знам, дали в политиката на технополис има вариант за връщане на стока с някаква отбивка от сумата. Пък и не знам, дали това е нещото, което искаш да направиш.

Отговорено

Аз пък имам друга драма...

 

Нормално, когато имаш толкова добра база за сравнение. Автоматите разменят удобство срещу качество. Все не ми се искаше да го напиша направо, но си хвърлил пари на вятъра ако искаш наистина хубаво кафе. Оттук нататък имаш имаш следния избор според мен:

Примиряваш се с това, което пуска автомата. Там няма какво повече да направиш.

Сменяш изцяло системата, т.е. минаваш на истинска кафемашина и кафемелачка.

Относно кафемелачката, аз си купих това (от този търговец):  http://combinabar.bg/bg-BG/Category/Product/4849330166687600528

Машинката е компактна, доста по-малка отколкото изглежда на снимките. Ако търсиш нещо за домашна употреба, предполагам че това са целяли създателите и.

 

ПП: Ако искаш, добре си дошъл да я видиш на живо и да пием по кафе. Пусни едно ЛС и ще се уговорим за ден и час.

Отговорено

Машината няма да отиде фира, имам поне няколко близки човека, които ще бъдат повече от щастливи да им направя такъв подарък :) Но жалко, защото за тези пари щях да взема една мелачка като показаната... Както и да е, нищо не е на зор, всичко е чесане на крастата, ще си избистря в главата какво искам :)

 

Мерси и за поканата, ще се възползвам, а то явно сме и комшии, само време да се намери :)

Отговорено

За времето за екстракция голямо значение има и самото кафе - в сравнение с насипното Бианчи, което взех първоначално, това от Домани изисква няколко степени по-едро смилане на ръчната ми мелничка за да може въобще да потече от портафилтър-а. Прясно изпеченото кафе изисква по-едро смилане, така че с такова би трябвало на изтече за по-дълго време от кафе автомата.

Отговорено

При по-едри степени изтича още по-бързо - като вода. Доволен ли си от ръчната мелничка? Чудя се дали има драстична разлика между ръчна и електрическа мелачка.

Отговорено

Мелниците на Hario са хубави и аз имам една. Вършат работа, но си е малко хамалогия, особено сутрин когато ти се спи и бързаш. Голямата е степенна, като разликата в степените е прекалено голяма и понякога може да се получи така че едната степен ти е едра, а другата дребна. Моята я ползвам само за турско кафе понастоящем. То там и меленето на ръка си е част от табиета.

 

Ако питаш мен, рано или късно се стига до покупка на електрическа, така че по-добре спести парите и взимай направо електрическа. Апропо, каква кафе машина мислиш да вземеш?

Отговорено (Редактирано)

Разлика едва ли има. Гледам че има ръчни мелачки на цени от по 300 кинта :) Неудобството е че си иска време да я заредиш и време да си смелиш кафето. Ако е за 2 кафета дневно няма да имаш дертове с нея. Доста има в нета за ръчните изписано и има хора които си ги ползват и са доволни. С електрическа просто натискаш едно копче и естествено има глезотии, като дисплей, електронно регулиране на грамажа и едрината на мелене и т.н. 

Оп, колегата ме е изпреварил. Всъщност то май точно това ще е по големия проблем. Каква еспресо машина смяташ да вземеш. Иначе определено ще е тегава настройката на мелене. За еспресо си е временно решение.

 

П.С. Вчера реших да пробвам кафето от новата пекарна в Плоудюу. Определено вече съм сигурен че съм фен на тъй наречения "dark roast" или виена стайл :) Не харесвам кафета с дори слабо изразена киселинност. 

 

П.П.С. И понеже си чета тука направо да дам линковете за roasting levels. http://www.coffeecrossroads.com/coffee-101/coffee-roasts-from-light-to-dark https://legacy.sweetmarias.com/library/content/using-sight-determine-degree-roast

Редактирано от bluelemon

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.