Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

^^^, ^^, ^... Много интересно развитие на темата, по време на моята отпуска. blr, ти май наистина си се зарибил доста, а оборудването изглежда много сериозно.

 

Моята машина с времето пуска все по-малко каймак, едно, заради разширяването на "крема" дупчицата, но и самата цедка като че ли с времето си променя качествата, колкото и да я чистя. Явно скоро ще се наложи, да си намеря нова, резервна, или да взема друга машина (което също е гот, понеже настоящата веднага ще стане поле за екпериментиране с най-различни модификации). От друга страна - тази машина прави кафето, както никоя друга, от тези, на които съм пробвал. Помпата й не е толкова мощна, и като извади човек цедката да я измие, кафето в нея не е така "спечено" както на повечето машини, а е съвсем леко твърдо и лесно се измива. Вкусът, който се получава не е точно най-характерният еспресо вкус - знаеш, че най-често се гони една умерена и леко остра (предполагам, на това казваш "във високия регистър") горчивина, която се свързва с еспресото. В контраст с това, моята машинка прави кафето малко по-"тъпо" горчиво, но добавя към вкуса една едва доловима почти млечна мекота, както и доста богата комбинация от сложни вкусове - това е особено забележимо именно с бианчи кафетата, поради което ти ги и препоръчах. Предполагам, че с дъбов, е още по-добре. Та.. може би все пак, ще си запазя тази машинка, защото прави някои типове кафе много добре, по свой начин, различен от повечето машини - получава се един такъв - много сложен вкус, макар и бих казал нетрадиционен, в които могат да се усетят множество нюанси.

Някак си - характерната (и обикновено желана) еспресо "острота", като че ли доминира във традиционният гонен вкус, и до някъде прикрива самият вкус на кафето (а то си има богат и сложен вкус, както например боба, лещата - можете да различите смилянски боб от маслен боб, дребен боб...). Тази машинка не прави точно идеалната острота във вкуса, но пък прави кафето така, че е много лесно да усетите вкуса му, или липсата на такъв (ако кафето е ерзац, както най-често е в масовия случай). Та, мога да заявя, че разполагам с "измервателна" кафемашина хехехе.... С нея много лесно се познава, кое кафе е ОК и винаги може да се ползва за "тестване", след което вече да се пристъпи към яката машина с по-мощната помпа.

 

За Бианчито - и аз мисля, че поне от това което съм пробвал досега, това е най-добрият магазин за насипно кафе на "масови" цени, което колкото и да е нелогично, превъзхожда по вкусови качества кафето на немалко скъпарски магазини. Щом казваш, че Espresso Vivace-то е толкова добро и има по-силен аромат от бианчитата, непременно ще го пробвам при първа възможност.

 

 

Зарибявката, според мен е нещо съвсем логично. Разполагайки с хубаво кафе, да направиш кафе по-добро от масовите капсули не е никак трудно, дори със съвсем непретенциозна машинка. Има още толкова разлика обаче, между това кафе, и наистина първокласното еспресо, което вече изисква много качествено кафе, техника и опит.

Най-много ме боли сърцето, като отида в заведение, в което сервират относително хубаво (най-често скъпо) кафе, ползват машина за десетки хиляди, и накрая правят кафе, по-лошо от кафе автомат - пълна разсипия и незаинтересованост в барманството. 

В този ред на мисли, може да ви се стори смешно, но най-доброто еспресо което съм пил досега, ми сервираха (подадоха през бара) в кръчмата на (вътре в) гара Бов, срещу крупната сума от 50 стотинки. Не знам каква смеска ползваха, само помня леличката която ми правеше кафето, както и това, че машината беше някаква средноголяма професионална GAGGIA. Сериозно се замислям, дали да не хвана влака за час някой уикенд, да я поразпитам това-онова жената :).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си за разсипията на хубави машини по заведенията. Просто на чорбаджиите не им се инвестира в малко по-хубаво кафе на зърна и малко по-квалифициран персонал, който да може да прави кафе. От друга страна, народът масово е доволен от капсулите-толкова му е вкуса и акъла: "щом е Лаваца, значи е хубаво". За съжаление на малко места в София още може да се пие свястно кафе.

Изобщо не ме учудва, че си пил хубаво кафе на затънтено място. В по-малките градчета няма кой да дава по лев за кафе от капсула и хората си ползват старите машини. Попаднал си на жена, която си разбира от работата и дори кафето да не е супер скъпо, ако се направи както трябва, пак ще е много по-добро от тези капсуловани боклуци, с които се наливаме през деня.

 

Що се отнася до машините у дома, наистина има голяма разлика във вкуса. По-добрите машини явно екстрахират кафето по-пълно и вкусът става по-комплексен, не преобладава само киселото или горчивото, а всичко се балансира. От моя скромен опит и това, което успях да прочета, главната разлика е в термичната стабилност. По-хубавите машини имат по-големи бойлери, както и бая повече метал по главата и ръкохватката, който (ако е загряла машината) държи температурата по-близко до константна по време на екстракцията.

 

Насипното Бианчи наистина си го бива, дано да зареждат често и кафето да е сравнително прясно изпечено. Жалко само, че нямам често път натам.

 

 

ПП: Евтиме, ако решиш да сменяш машината пусни едно ЛС, мисля че ще мога да предложа нещо интересно, освен ако не държиш да купуваш от магазин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато пътувах си мислех за китари, апаратури и кафемашини и забелязах аналогия между двете, която важи за всяка сфера, където може да има маниящина. При музикантките апаратури веднъж, искаш маршал, ама не JCM2000, a 800, друг път ти се свири на  Фендер, ех ако имаше Браунфейс от 60-те, а понякога те налита метълията и много ти се свири на DualRecto, или още по-приятно - вкъщи, на Mark2C+ с онзи... толкова характерен а-ла Металика '86 звук. Понякога искаш да си посвириш на не много мощно комбо, а друг път ти е много сладко да си свириш на дружелюбно жужащото 1-ватово усилвателче на батерии, докато си четеш форума.

 

Същото е и с кафето -  никоя машина не прави кафе съвсем като другата, пък понякога си е сладко и на евтина домашна машинка, прави го другояче. Друг път искаш по-силно кафе с остър вкус, което идеално става на добрата стара кубинска кафеварка, а пък животът нямаше да е същия, ако не можехме да си направиш кафе на джезве, докато си на планина с малко газово котлонче - става ароматно кафе с относително мек и сладникав вкус, което няма нищо общо с еспресото. И колкото и човек да обича да свири на 100-ватовата меса, 1-ватовото усилвателче в много случаи е просто незаменимо и никак не е за изхвърляне. Пък и кафето, веднъж е много сладко гъсто - в малка еспресо чашка, друг път човек иска да изпие огромна чаша подсладено кафе или капучино в приятна компания, докато си пуши цигарки....

 

Изобщо, кеф цена няма.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Несъмнено е така. За усилвателите не знам (басист съм :)), но за кафето със сигурност. И на мен понякога просто ми се приисква кафе от джезве или пък от френска преса. Френската преса също прави много хубаво кафе, което е недооценено според мен. Хубавото е че там имаш много контрол върху екстракцията, освен с дозировката на кафе и вода и с времето за екстракция, както и с началната температура на водата. Ако човек си поиграе малко с тези параметри може да постигне много качествена екстракция. Меленето и там също е важно.

Всъщност, какъвто и метод да се прилага, от едно хубаво, прясно изпечено и най-важно прясно смляно кафе ще се получи хубава напитка. Остарее ли кафето, особено в смляно състояние, всички аромати се губят и каквото и да се прави с него за нищо не става. Именно затова не трябва да се купува мляно кафе или пък да карате да ви мелят кафе в магазина. Дори и да уцелят горе-долу едрината, докато го занесете вкъщи ще е вече компрометирано. Правил съм си експеримент: кафе смляно от вечерта и преседяло 7-8 часа в херметичен съд се сравнява с прясно смляно, има много голяма разлика, както в миризмата на сухото кафе, така и в чашата.

 

Еспресото за мен има две предимства: едното е бързината на приготвяне, което сутрин ми е важно. То затова е и еспресо. Другото е в каймака. Каймакът на еспресото е уникален и улавя в себе си голяма част от аромата, който се освобождава при пиене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Гостувах на blr, поговорихме си и той ме почерпи с неговото еспресо от Domani. Кафето е страхотно, никога не бях пил толкова хубаво кафе. Има толкова богат вкус и аромат, че добавянето на захар е безмислено, понеже вкуса й някак си потъва в сложната комбинация от аромати на самото кафе.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че ти е харесало, добре си дошъл и друг път на кафе и сладки приказки.

Споделям напълно мнението ти за захарта. И аз си пиех кафето с малко захар (половин малка лъжичка) и все още го правя когато пия по-кофти кафе. Захарта в малки количества може да облагороди вкуса на някои по-твърди кафета. С това кафе обаче и аз спрях да слагам. Хубавото кафе си има малко естествена сладост, като в същото време липсва тази медицинска горчивина, като от течен аналгин например. Целият вкус е някак по-мек и балансиран и в един момент захарта просто няма място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове, следя темата, колкото мога и ви се кефя на ентусиазма :) Понеже ми е трудно да синтезирам всичката информация, дали е възможно да ми смелите наготово (no pun intended) отговор на следния въпрос: каква машина за еспресо в домашни условия (демек сравнително компактна) ще ми препоръчате? Не съм си поставил бюджет, искам да видя какви са цените и тогава може да стеснявам диапазона, ако се наложи. Не съм супер маниак и не мисля, че разбирам много от еспресо, ама то за много от тези неща дори мисълта, че използваш "хубаво" оборудване и материали носи кеф ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм на път да се сдобия с по-хубава машина съвсем скоро, за което ще пиша, но тъй като все още не съм й ползвател (трябва и лек ремонт), не мога да говоря за нея. Въпреки това, от опита си с няколко различни (като марка, ценови клас) машини, мога да напиша личните си наблюдения:

 

Най-евтините машини струват около 80-180 лева. Моята например е такава:

product_image_8820.jpg

 

Абсолютно същата машина, с малко различна платка, копчета и друг "кожух" може да се купи на относително разнообразни цени, брандирана с какво ли не. Silver Crest, Clatronic, Taurus(по-евтините им модели), Elite, Sapir, Rohnson R964 и т.н. Един от отличителните й белези е ръкохватката с пластмасова вложка на дъното и цедката:

 

product_29273.jpg

 

 

 

Тези машини са най-ниския клас "entry level" машини, които според мен човек си струва, да си купи, но само,з а да им се порадва половин-една година, преди да си вземе по-добра машина. В началото те пускат доста "каймак" или по-скоро пяна, но с времето цедката се посъсипва и трябва да се търси нова. Иначе, по мои наблюдения, са относително здрави за цената си, и дори в гаранционния си срок, се изплащат неколкократно. Добър избор са, за хора, които просто искат да пият някакво кафе и нямат претенции, не гонят маниящина.

Тази машина, бих казал  е като "Самсунга" при компактните фотоапарати.

 

По-добри представители в по-горната част на този най-нисък ценови клас, са кафемашините на Saeco,

примерно:

 

product_18597.jpg

 

а също и Delonghi:

 

image_thumb_600.jpg

 

Тези машини по-дълго и по-надеждно ще правят кафето, което моята (първата), прави в първите си 2-3 месеца ползване (след което й трябва профилактика, нова цедка и т.н.). Иначе от тях, няма да получиш чак толкова хубаво кафе, колкото от по-висок клас кафемашина.

Характерна черта на този клас кафемашини са почти задължителните кремадискове, които разпенват кафето и правят астрономически количества каймакоподобна пяна, но не правят точно "онзи" каймак. На такива машини (особено на последните) , можеш да правиш що-годе прилично кафе без почти никаква занимавка или познания, но толкова. Наистина класното еспресо, изисква по-добра машина.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От малко по-скъпите (в миналото, сега гледам, че попада в същия ценови клас) машини, съм ползвал Saeco Via Venetto и то не варианта на снимката, а този, чиято цедка е обикновена, без крема диск:

 

19389012.saeco-via-veneto-de-luxe.jpg

 

Тази машина (или поне старият и вариант, който май беше по-скъп тогава, в сравнение с най-масовите) има осезаемо по-силна помпа и поради някаква причина, успява да направи "онзи" тънък, но плътен и устойчив каймак и като цяло, успява да излече по-приятен вкус, дори от доста компромисни кафета.

 

При още малко по-скъпите машини естествено, се получават по-добри резултати. Нещо, което е добре да се има предвид е, че ако вземеш машина, която има ръкохватка "пълен" размер като професионалните машини, винаги ще имаш под ръка резервни цедки, каквито ти душа иска, докато при по-особените размери на домашните машини, намирането на резервна цедка си е мъка (а и цените са спекулативни при някои марки).

 

GAGGIA-та, кяото bluelemon покава в началото на темата, както и GAGGIA Baby Twin - а на снимката на blr са примери за машини с ръкохватка като професионална машина.

 

До колкото успях да оценя, някои запазени стари машини като Brasilia Club, дори някои ПЛЕВЕН-ки, макар и не чак толкова компактни и красиви, са машини, с които може да се направи прекрасно еспресо, а вървят на не чак толкова високи цени на старо, стига човек да може да се убеди в доброто им техническо състояние.

 

 

Разбира се, не искам да съм последна дума по темата, сигурен съм, че и другите имат какво да кажат и препоръчат.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето например, машината, която bluelemon ползва модната, не е толкова скъпа:

 

http://www.technolux.bg/bg/%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B8/gaggia-evolution-grey-detail

 

Предполагам, той има какво да каже за нея, относно фабричните й възможности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А гледам на Philips Saeco има някакви автомати - мелят кафе, правят еспресо, самопочистват се, по 700-800лв и нагоре. Големи боклуци ли са? :D Аз си правя всеки ден еспресо в офиса на някаква доста голяма и професионална машина, ама си има и мелачка отстрани, настроена от специалистите за кафето в офиса, после някой друг се грижи за тези машини и за почистването им, та затова се чудя вкъщи дали мога да поддържам такъв стандарт, но без много зор :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А гледам на Philips Saeco има някакви автомати - мелят кафе, правят еспресо, самопочистват се, по 700-800лв и нагоре. Големи боклуци ли са?

 

Ако питаш мен-да, боклуци са. Дефектират сравнително често и качеството на напитката не е нещо особено. Погледни в olx, десетки такива, някои от които все още в гаранция, се продават. Това не е случайно. Безспорно са удобни, но са сравнително сложни в механично отношение и когато се пести стават калпави. Надеждните кафе-автомати са тези за офисна употреба, но те са над 1000 лв, а за тези пари може да се купи нова машина с ръкохватка, която ще е много по-добре направена и ще служи дълго.

 

Сериозната кафе-машина изисква и добра кафемелачка за да се види на какво е способна. С готово смляно кафе е невъзможно да се направи истинско еспресо. Ако споделиш колко пари си готов да отделиш, ще помислим какво може да се направи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Твърдо съм против кафе автоматите. Направени са за хора които искат кафе с едно копче или не им се занимава. Нищо общо с еспресо. Ако трябва сега пак да избирам пак бих си взел същата гаджия, демек еволюшъна на който Евтим е дал линк по горе. Срещу още 300 кинта отгоре, взимам гаджия класик, която фабрично е с вентил за регулиране на налягането и соленоид. Хубаво е да се прочете в интернет дали няма промяна в новото производство, защото гледам новите им модели са по юзър фриендли ориентирани  :greenball: Фул сайз месинговата цедка е огромен плюс. Освен всички предимства след това могат да се ползват резервни части от професионалните им машини (говоря за гаджия) понеже главата и цедката са със същия размер. Класика мисля има и отгоре тавичка за подгряване на чашите. Аз сега си ги пускам за 30 сек. в микровълновата да се затоплят.  :coolp:  Та за сега това мога да кажа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Срещу още 300 кинта отгоре, взимам гаджия класик, която фабрично е с вентил за регулиране на налягането и соленоид. Хубаво е да се прочете в интернет дали няма промяна в новото производство, защото гледам новите им модели са по юзър фриендли ориентирани  :greenball: Фул сайз месинговата цедка е огромен плюс. Освен всички предимства след това могат да се ползват резервни части от професионалните им машини (говоря за гаджия) понеже главата и цедката са със същия размер. Класика мисля има и отгоре тавичка за подгряване на чашите. Аз сега си ги пускам за 30 сек. в микровълновата да се затоплят.  :coolp:  Та за сега това мога да кажа.

За съжаление, от началото на тази година Филипс я осакатиха жестоко тази машина (Gaggia Classic). В новата версия от 2015 е премахнат трипътния клапан, както и регулируемия вентил за свръхналягане. Боилерът също е сменен с такъв от пресована стоманена ламарина и нагревателя е вътре. Дори са сменили месинговия чучур с пластмасов. Цената, разбира се си остава същата. Това е на практика Gaggia Pure/Color в тенекиена кутия и за двойна цена. В този си вид абсолютно не си заслужава парите и не бих посъветвал никого да я купи. В България вече няма бройки от старата модификация, поне така ми казаха от фирмата-вносител.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.