s264 Публикувано Януари 22, 2015 Публикувано Януари 22, 2015 Здравейте! Наскоро си взех електро-акустична китара Da Capo 2-ра употреба, сложих метални струни, но както и да я настроя звучи фалшиво. Попринцип настройвам по слух или при нужда с пиано или тунер и сега като сравних се оказа, че когато натисна прагчето става по-висока струната. Тоест примерно настройвам 1-ва чисто, а като я натисна на 3-то прагче сол става високо и така... Надявам се, че сте ме разбрали, не знам как да го обясня иначе Чудя се дали проблемът не е в разстоянието между струните и грифа - 6 мм, струва ми се доста... Не знам какво да правя дайте съвет Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 22, 2015 Отговорено Януари 22, 2015 Причините могат да бъдат както в силата на натискане, така и в неизправности по инструмента (лош сетъп, или пък дефект). Най-лесният начин, да разбереш какво й е, е да я занесеш на добър лютиер. Ако си от София, може да се видим, да ти я погледна и да ти кажа, какво мисля, както предполагам, могат да направят и други. Цитирай
s264 Отговорено Януари 22, 2015 Автор Отговорено Януари 22, 2015 От Русе съм и ще търся лютиер. А ако се окаже, че са високи струните, на каква цена горе-долу могат да ми ги оправят? Цитирай
Fats Отговорено Януари 22, 2015 Отговорено Януари 22, 2015 Каква е тая китара, не намирам подобна марка. Бриджът фиксиран ли е? Ако можеш, качи снимка на инструмента. 1 Цитирай
Krasi63 Отговорено Януари 22, 2015 Отговорено Януари 22, 2015 (Редактирано) Барал съм китари Da kapo. Цената им е някъде към 100лв. Старите Кремони са в пъти по добри!!! Ако искаш да свириш търси нещо по добро! Редактирано Януари 22, 2015 от Krasi63 Цитирай
g_vayov Отговорено Януари 22, 2015 Отговорено Януари 22, 2015 Чудя се дали проблемът не е в разстоянието между струните и грифа - 6 мм, струва ми се доста... Не знам какво да правя дайте съвет Че на нея жиците и са като тетива на лък. То оставаше и да не бяга на горе.... 1 Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Януари 23, 2015 Отговорено Януари 23, 2015 Освен това вероятно е за найлонови струни .... Цитирай
S. Stoykov Отговорено Януари 23, 2015 Отговорено Януари 23, 2015 И аз си мисля че може да е за найлонови струни, освен това се повлиях от това което ти самия си написал "сложих метални струни..." което ме кара да си мисля че преди това е била с найлонови. Цитирай
kkk777 Отговорено Януари 23, 2015 Отговорено Януари 23, 2015 Здравей, щом си от Русе пиши на ЛС ако мога ще ти помогна. Цитирай
TLC1 Отговорено Януари 24, 2015 Отговорено Януари 24, 2015 От Русе съм и ще търся лютиер. А ако се окаже, че са високи струните, на каква цена горе-долу могат да ми ги оправят? Адресът на Лютиерският Център в Русе е ул. "Войводова" № 18, GSM 08888 9 55 66 Цитирай
univox Отговорено Януари 24, 2015 Отговорено Януари 24, 2015 При такава височина на струните и невъзможност за настройки откъм бриджа най-вероятно фалшиви от това. Особено ако е класическа китара, предназначена за найлонови струни. Я за всеки случай измери разстоянието от малкото мостче(нъта) до 12-то прагче и от 12-то до големия мост(бриджа), на тялото.Т.е., дали 12-то праге е по средата на струната. Трябва да са равни или някой милиметър в повече за втората част. Малоумно изглежда, но и такива неща се случват при промишленото производство- бриджа да не си е на мястото. Не пречи да се провери. Но по-скоро е от високия сетъп което би могло да се оправи от някой колега от Русе. Но! Ако конструкцията на китарата е за найлонови струни бих се замислил. Тя не е предназначена за натоварванията при стоманени струни, оребряването и е направено по съвсем друга схема и е предвидено за звуковите характериситики и напрежения при найлонови струни, вероятността в рамките на 6-9 месеца имструментът да се деформира е сериозна, а после оправяне няма. Поне не евтино 1 Цитирай
Recommended Posts