hellcreep Публикувано Януари 3, 2014 Share Публикувано Януари 3, 2014 Добър ден и за много години на всички!Изрових една китара която е била на баща ми и реших да проверя дали не мога да я вкарам в пътя за да я подаря на приятелката ми която иска да си дрънчи от време на време и да се учи. Идеята ми беше поне като за начало да я ползва но в последствие разбрах, че явно нещата няма да са така лесни. Доколкото разбрах китарата е акустична кремона? Но от снимките ще видите каква е. Нямам струни и ключове за нея. Като гледам и нъта или нулевото прагче също е счупено (не съм наясно кое как се нарича). Доколкото разбрах и някакъв елемент над магарето също ми липсва. Бях при един майстор в Пазарджик но човека започна да ми обяснява как китарата се била раздрънкала и нямало смисъл да я ремонтирам защото дори след това нямало да свири като хората. Нещо от сорта, че китарите се скапвали с годините но не съм наясно колко е вярно това. Горе-долу ми обяви цена от сорта на 50лв за ремонт но си личеше, че не му се занимава. Посъветва ме да си взема нещо втора употреба и т.н. но не съм наясно примерно евтините китайски китари за по 100лв дали няма да са по-зле дори от това а за втора употреба едва ли мога да попадна на нещо добро понеже изобщо не знам как да разбера коя е за боклука и коя не. Реших да попитам и тук според вас има ли смисъл да се занимавам с ремонта на тази китара и ако отговора е да дали може да ме насочите към човек от Пазарджик, Пловдив или София където мога да я занеса за да я оправи и т.н. не е проблем и за друг град с куриер стига да има сериозни хора но в тези градове мога да я занеса лично. За мен си има известна сантиментална стойност та затова съм се и захванал с нея.Ще съм много благодарен на всякакви съвети и препоръки. Благодаря за помощта. http://i178.photobucket.com/albums/w244/hellcreep/IMG_0359_zpsb57248a6.jpg http://i178.photobucket.com/albums/w244/hellcreep/IMG_0354_zps8f355c19.jpg http://i178.photobucket.com/albums/w244/hellcreep/IMG_0356_zps9c0a5e4d.jpg Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yotzzo Отговорено Януари 3, 2014 Share Отговорено Януари 3, 2014 Според мен, този модел - не. Споменът ми е, че звучеше гадно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rumen.Kolarov Отговорено Януари 3, 2014 Share Отговорено Януари 3, 2014 Според мен, този модел - не. Споменът ми е, че звучеше гадно. Напълно съм съгласен! Въобще не си заслужава да се губят време и финанси върху тази китара. Запази я като сувенир, за украса. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Krasi63 Отговорено Януари 3, 2014 Share Отговорено Януари 3, 2014 Щом има сантивентална стойност направи я! Купуваш ключове и струни, а това дето го няма на нъта, взимаш някое по твърдо парче пластмаса и правиш го като другите и го залепяш - за да не приближават 2 и 3 струна, защото за този модел няма да намериш никъде такъв нът! Такива ключове може да се намерят за 12лв., а струни има и от 7лв. така че ти решаваш! Но първо виж как е Грифът на изкривяване и да не е нещо пукнато по тялото или с отлепен гриф, но и това е оправимо. Относно струнника, мисля че на този модел не му трябва магаре или мостче, той изпълнява и двете фунции, но не съм напълно сигурен, че на такава съм свирил преди 35г. Като монтираш струните ако са много ниско и опират на грифът, тогава му мисли някакъв начин. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Януари 3, 2014 Share Отговорено Януари 3, 2014 Трябва си магаре... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Krasi63 Отговорено Януари 3, 2014 Share Отговорено Януари 3, 2014 Мисля че може да се измайстори такова. ^ То е подвижно нали? Не е залепено? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
genatawa Отговорено Януари 3, 2014 Share Отговорено Януари 3, 2014 (Редактирано) Имам такава китара и не е залепено, поне като я намерих го нямаше и нямаше следа от лепило но магарето беше в близост до китарата е и все пак се правеше ново но както и да е.. ^^ И звукът и не е кой знае какъв така че няма смисъл да я поправяш може да си я окачиш на стената в село. Редактирано Януари 3, 2014 от genatawa Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Януари 3, 2014 Share Отговорено Януари 3, 2014 Аз бих я разбил в асфалта, за да си спестя всички негативни изживявания покрай нея. Хора, не сме 1990-та, огледайте се... 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
larsen Отговорено Януари 3, 2014 Share Отговорено Януари 3, 2014 Хора, не сме 1990-та, огледайте се... Май си объркал някое и друго десетилетие... Тия китари се правеха някъде през 70-80-те години и по мои спомени бяха много калпави - тесен гриф, фалшиви, неудобни. Мисля че става да си украсиш някое мазе-механа но не и да се занимаваш с реставриране. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tatkoogi Отговорено Януари 4, 2014 Share Отговорено Януари 4, 2014 ^Нищо не е объркал! Посочената година е повратна. По темата - един път заровена не е нужно да и "обръщаш кокалите"! Майстора с право не иска да се занимава. По-добре нека си почива в мир, пък макар и висейки на някой гвоздей! Заради сантимента ти към нея... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
hellcreep Отговорено Януари 4, 2014 Автор Share Отговорено Януари 4, 2014 Добре, ясно стана, че за музика няма да става. А към какво да се насоча за да взема нещо все пак за момичето? Каква евтина китара да взема за да може да се учи на нея и да разбере дали е за нея тази работа? И втора употреба ще върши работа но там 100% ще ме излъжат защото нищо не разбирам и няма кой да хвана да ми помогне в избора. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Януари 4, 2014 Share Отговорено Януари 4, 2014 Както вече и другите са написали, освен ако няма сантиментална стойност, няма никакъв смисъл да се влагат пари в ремонта на тази тояга. За парите, които ще дадеш за части и работа ще можеш да си купиш на старо китара, която ще е несравнимо по-удобна за свирене и ще звучи по-добре. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tatkoogi Отговорено Януари 4, 2014 Share Отговорено Януари 4, 2014 (Редактирано) Абе много сложна твоята работа - хем нищо не разбираш /означава, че не свириш ли?/, хем няма кой да помогне. Как да стане? Редактирано Януари 4, 2014 от tatkoogi Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
hellcreep Отговорено Януари 5, 2014 Автор Share Отговорено Януари 5, 2014 Е чак пък много сложна. Мисля, че е напълно нормална. Аз не свиря и не съм се интересувал от такива неща защото интересите ми в живота са други. Затова и нямам близки познати които да попитам за съвет. Приятелката ми има 2ма познати които са я запалили по свиренето и може би с тях ще се консултирам но първо исках да събера повечко обща информация. Доколкото знам е свирила на класическа китара но нещо грифа и е идвал прекалено широк. Не съм наясно какъв модел китара е бил но се оплакваше, че е доста неудобно за нея.За нова мисля, че нямам голям избор с моя бюджет и трябва да се насоча към Stagg C442 или Howa GL-01M. Доколкото разбрах са много зле но май нямам голям избор? Също мисля да е с 'найлонови' струни (ако не се бъркам) понеже тази китара на която е пробвала е била с метални и на бързо и е скапала пръстите. Все още ги бъркам доста но май щом е била с метални струни не е ли акустична китара? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 7, 2014 Share Отговорено Януари 7, 2014 Дали си струва решаваш ти. Дали ще звучи добре след това - съмнявам се. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts