lyu_records Отговорено Декември 28, 2013 Отговорено Декември 28, 2013 Що го подхванахте човека. Това на думи е лесно подлежи за 90% от навъртащите се тука, за които думата музикант е изключително далечна и непостижима величина. Относно автора на темата: Сглоби си кубенце, в нета има достатъчно информация по въпроса. Тук помощ няма да получиш, единственото, което може да стане е да данеш "ноУхаУ" или да си платиш на някой за да ти го направи, или да получиш безплатен урок по правопис. Цитирай
Rumen.Kolarov Отговорено Декември 28, 2013 Автор Отговорено Декември 28, 2013 Г-н Манов, бихте ли изказал мнението си относно следната схема. Възможно ли е да се постигне някакъв добър зелултат ако се работи по нея?Прекалено сложна ли е за проект от нулата? Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 29, 2013 Отговорено Декември 29, 2013 Резултатът не зависи от схемата, а от изпълнителя. Няма да давам личностни оценки, защото времето тече, човек се променя - са добро или за лошо. Този усилвател е сложен и изисква много знания, много жизнен опит, много ресурси, много апаратура, ... изобщо много от всичко. Както беше споменато по-горе, има неща които не се виждат, а са от значение. Затова споменах жизнен опит. Има една приказка - едно е да искаш, второ е да можеш. а трето и четвърто (не случайно) да го направиш! Аз не бих препоръчал нещо толкова обемно. Един вариант е да се раздроби на отделни модули, които да се правят един по един, но пак ще остане проблемът при събирането в едно цяло. Цитирай
Rumen.Kolarov Отговорено Декември 29, 2013 Автор Отговорено Декември 29, 2013 Именно това беше и моята идея - разделяне на няколкко части, за да може при евентуален проблем да се отстрани по-лесно.Има някои неща по схемата, които не разбирам (прав сте за жизнения опит) и не знам дали да се захвана конкретно с тази схема или да продължа търсенето за малко по-лесен усилвател. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 29, 2013 Отговорено Декември 29, 2013 Аз мога да предложа само едно - учене, четене и така до края на света. Това не означава да не се работи, а да се комбинират теорията и практиката. Време е необходимо. То не може да се прескача. Може само да се губи, когато не се използва правилно. Още нещо. Трябва да се инвестира в апаратура и инструментариум. Или да се насочат усилията най-напред за тях, а после към усилвателите. 1 Цитирай
L.K. Отговорено Декември 31, 2013 Отговорено Декември 31, 2013 Ново комбо - откъде да започна? Започни от това къде и за какво ще ползваш комбото*. От това зависи размерът и мощността на говорителя, а от това рамерът на корпуса на изделието. Помисли каква музика ще свириш - от това зависи избора на усилвателя. После помисли с колко канала ще е и как ще ги превключваш - от това зависи управлението на звуците. Ако искаш първият ти опит да е малко по-лесен вземи един процесор, който ще свърши основните дейности по обработката на звука и направи крайно стъпало за него. След време ще добавиш корекции, драйв, ефекти, управление и т.н. Само корпуса и говорителя ще си останат старите. ___________________ * Много ми се иска да свиря в голямо комбо 212 на сцена с Ролинг Стоунс, Обаче нито съм професионален музикант, нито Стоунс ще ме поканят, нито имам място в апартамента за сандък 212, нито съседите ще ме изтраят. Затова си свиря на 8 инчов говорител, при това тихо. 2 Цитирай
Rumen.Kolarov Отговорено Януари 2, 2014 Автор Отговорено Януари 2, 2014 Усилвателят е за домашно свирене, затова и мощността е 25-30W.Операцията с добавяне на корекции, драйв, ефекти, управление и т.н. върху вече направено тяло с говорител, съм я правил, но не се получава толкова добре, защото с времето се променят и изскванията към дадения усилвател, както вижданията ми като оформление.С две думи: става мармалад.Затова ще го направя цялостно, с риск да е прекалено трудно.Вече ми идват идеи, но главния въпрос е: Интегрално крайно стъпало или Транзисторно..Скоро ще има развитие. Поздрави, Румбата Цитирай
emosms Отговорено Януари 2, 2014 Отговорено Януари 2, 2014 Започни от идеята за базовия тон, който ти харесва. Ако имаш конкретна идея. Clean + overdrive/highgain, каквото ти харесва, издири схеми на такова нещо. Дали ще звучи както трябва като го довършиш е друг въпрос. С фуутсуич може да превключваш между клийн и едно, две нива на гейна, който ти харесва. Добави тонкоректор по твой вкус - 2 или повече ленти. 3 лентов тонконтрол обикновено е достатъчно. След като имаш базов тон, имаш комбо. Направи нещо, което наистина ти харесва като базов звук и зарежи всички екстра ефекти! И просто си остави лууп сенд ретърн преди крайното стъпало. Мощността си я решил, от там си сметни захранване, размери на говорител, кутия и т.н.. Цитирай
metalhammer Отговорено Януари 2, 2014 Отговорено Януари 2, 2014 Комбото е компромисно решение. По добре глава + отделен кабинет, най добре затворен обем. Може и комбо със затворен обем но рядко се срещат такива 1 Цитирай
Rumen.Kolarov Отговорено Януари 2, 2014 Автор Отговорено Януари 2, 2014 Мисля да бъде отворено комбото, но с опция да се затваря.Да си има летвата и ако реша да го затворя. Цитирай
разбойник Отговорено Януари 2, 2014 Отговорено Януари 2, 2014 Обемът, който е необходим за оптимална работа на говорителя е различен при басрефлексно озв. тяло, такова със затворен и такова с отворен обем. Описаният от теб вариант е най-лесния начин да достигнеш до погрешен извод, че конкретен тип не ти харесва. Избери един тип дизайн и го направи както трябва. Цитирай
Rumen.Kolarov Отговорено Януари 3, 2014 Автор Отговорено Януари 3, 2014 (Редактирано) Това е схемата, по която ще работя. Ще има промени, свързани с добавяне на дилей, управление за дилей, сенд-ретърб връзка и т.н. За момента остава единствено въпроса дали да с това крайно стъпало или по-мощно интегрално. Редактирано Януари 3, 2014 от Rumen.Kolarov Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Януари 3, 2014 Отговорено Януари 3, 2014 (Редактирано) Няма защита от късо в изхода, няма и от реактивен товар. Няма защита на високоговорителите от право напрежение в изхода. Няма характерния "presence" на фирмата. Регулирането на усилването в предусилвателя е специфично, ерго не е най-удачно за начинаещ. Интегрална схема не е удачен заместител на това крайно стъпало. С увеличение на захранващите напрежения и някои други промени може да се постигне доста по-висока мощност от това стъпало. Само схема не е достатъчна за конструкция. Пак не се вижда какво става с апаратурата и инструментариума с които ще се работи и как ще се провери работоспособността на евентуално завършенния усилвател. Не се обръща внимание и на методологията по изработване на усилвателя. Както обикновенно, C/P. Sub sole nihil novi est. Редактирано Януари 3, 2014 от Parni_Valjak Цитирай
Rumen.Kolarov Отговорено Януари 3, 2014 Автор Отговорено Януари 3, 2014 В крайна сметка се търси усилвател, с който да мога да се свиря, не продажба на завършеното изделие. Пак не се вижда какво става с апаратурата и инструментариума с които ще се работи и как ще се провери работоспособността на евентуално завършенния усилвател. Не се обръща внимание и на методологията по изработване на усилвателя. Както обикновенно, C/P. Не съм сигурен, че разбирам напълно забележката. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Януари 3, 2014 Отговорено Януари 3, 2014 За пореден път се убеждавам, че няма смисъл от напразно губене на време по някои теми. Цитирай
Recommended Posts