Jump to content
Българският форум за музиканти

Някой да даде съвет как да си инстална Хакинтош?


aarab

Recommended Posts

Здравейте, 

имам лаптоп Dell i3, 4 Gigs Ram, 500 hard, Ati Radeon и т.н.

Има ли вариант да си инстална хакинтош и да бачка и как става, че май бях чел, че иска нещо да замести ДОС или греша?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! Първо, за да се инсталира OSX на дадена машина хардуерът трянва да бъде съвместим със даден Release. Било то Retail или модифициран пиратски. Лично аз съм се мъчил доста докато подкарам Retail версията (има няма 3 месеца) и успях само на една от трите ми машини (без успех на лаптоп Acer). Използва се iBoot+Multibeast (записва се на CD като .img Bootable file) за да се стартира инсталацията от там нататък е въпрос на проба и грешка. Другото което, понеже не всяка машина е съвместима дори да се инсталира успешно ще има някой неща които няма да работят. На мен не ми работеше Аудиото, интернета и принтера (понякой път дори цялата система не работи както трябва и може да се държи "странно" ). Използват се едни файлове с разширение .kext които fix-ват възможни дефекти, но всичко идва до проба и грешка. Като цяло тази система не е предназначена за PC потребителя и 98% от успешните инсталации на PC имат дефекти който са Pain in the @ss за да се фикснат.

Има ли вариант да си инстална хакинтош и да бачка и как става, че май бях чел, че иска нещо да замести ДОС или греша?

 

По пововод "DOS": Отдавна той вече не се използва (освен ако Вие не сте го инсталирали) и според мен се бъркате със BIOS или някои от менютата за Boot/Safe mode на Windows (или grub/tty1/tty2 mode на линукс системи). Не би трябвало да имате проблем ако знаете какво правите и знаете как да разделите partition-ите.

 

Има доста уроци и guides във интернет как се извършва процедурата за инсталацията обяснено подробно с различни начини. Един полезен сайт е този -в него пише почти всичко което трябва да знаете и нещата който ще ви трябват. 

 

Предполагам, че искате да използвате Mac OSX за аудио обработка ? Мога да ви посъветветвам да пробвате Ubuntu studio (линукс) който е безплатен и шанса да имате проблем е доста малък. Изпозлвам го на лаптопа и идва с всякакви програми за обработка на аудио (и не само Аудио - Графики, Видео, Фотография) дори с Amp симулатори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ползвал съм Убунту доста време, читав Линукс за много неща, но не и за аудио за съжаление. Плъгините за Win и за Линукс са различни, и определено в полза на бозата.... :(

Явно за Мак, ще взимам направо и хардуеър, че ми е писнало от проблеми. Пък за ДОС, доколкото помня XP си върви с ДОС - командните се пишат под ДОС - така пише в дебелите книги :D Може и да не е така, все тая. Благодаря за подробният и изчерпателен отговор.

Нямам нерви за още проблеми, аз затова искам да оставя бозата ЗАВИНАГИ....ама уви....

Поздрави :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С достатъчен потенциал на user-а, и божията операционна система ще има проблеми :greenangel: решението за "хакинтош" е обаче директно скачане от тигана в огъня

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж сега, и аз един ден като теб се ядосах и си купих Mac, даже два :) 

Има си проблеми и там. 

 

Не ме разбирай погрешно, не съжалявам изобщо, че минах на Мак, просто тези дето разправят, че нямало проблеми лъжат или не са ползвали достатъчно копмютъра.

Имаше някъде тема, където съм описал къде са предимствата според мен, намери я и прочети да не пиша пак. Там пак ставаше дума за хакинтош.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С какъв DAW смяташ да работиш? Аз лично съм с Cubase (с него съм свикнал и ми е ОК) и откакто минах на легална версия нямам никакви проблеми на Windows. :) Често не ни се дават пари и се опитваме да минем тънко, но според мен ако желанието е сериозно ПОНЕ DAW-a трябва да е легален.

Редактирано от anomandrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По точния модел на лаптопа може да се прецени какъв релийз е подходящ да се сложи и доколко ще върви. Така както си го написал - не е ясно.

 

Ако ще пазаруваш части от нулата, Хак се прави ЛЕСНО. И върви едно 95% като реален Apple комп... ;)

Ако имаш вече някакви части си е до късмет, зависи дали и колко се поддържат. Най-важното е дъното, после видеото.

При лаптоп - зависи модела кой е. Има готови релийзи за конкретни подходящи и популярни модели лаптопи. :)

 

Правил съм примерно 10-тина Хакинтоша (десктопи и лаптопи). От перфектно вървящи до такива, при които многото проблеми обезмислят начинанието. Просто зависи от хардуера. Един от последните, които правих за един френд, върви без никакви грижи, даже по-добре от моя - по-нова генерация чаркове и съответно по-съвместими.

 

Най-малкото за спорта нищо не ти пречи да пробваш MacOS, особено ако смяташ да наливаш пари за истински (да тестваш преди да се натикаш :P ).

 

Забравих най-важното - за мен Apple комп-а е по-добър вариант от Хак комп. Естествено и двете си имат предимства и недостатъци, но според мен си струва повечето кинти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ползвам Reaper free версията :) И смятам засега да остана с него, докато не реша, че имам време да уча Pro Tools примерно...

А за Мака - обмислям нещо като Мак мини... + Apogee примерно :) Средна хубост.

Ако искаш утре ще проверя версията на лаптопа :) Dell е, но кой модел беше.....

Благодарско на всички писали в темата и на онези, които са се въздържали от спам :)

:godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво толкова сложно,че изписахте толкова?Преглеждаш в wikito дали е съвместим и начин на инсталация и действаш.Другото са празни приказки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този номер с Хакинтоша и аз като теб го пробвах...

 

3 пъти...

 

безуспешно.

 

Ако искаш Мак заради аудио обработка и мислиш, че софтуера там е по-добър, купи си оригинален Мак. Хакинтоша изглежда като Мак, но има проблемите на Уин и Линукс - драйвери. При аудио обработката най-важното са ти драйверите и няма смисъл да правиш компромиси с това.

 

Ако не го правиш за да ползваш определен софтуер, тогава си остани с Уиндоус. Има си достатъчно добър софтуер и за него, даже някои пакети вървят само на него (Сонар например).

 

Знам, че на много места пише, че хората успяват, но тези хора обикновено не са музиканти. Аз прежалих парите и накрая си купих Мак - доволен съм. Но не мисля че без него нямаше да мога да се справя - просто причината не беше само аудио-то.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цъкам само на MacOS вече 7 години. Ползвал съм и Мак и Хак и съм и музикант - записвам и правя микс/мастъринг в Logic Pro. Няма разлика, всичко си върви идеално и на двете, но ако Хак-а е направен добре!

Ако си пробвал на съмнително съвместими машини или с недотам подходящ метод за инсталация може да има какви ли не проблеми. Ако се направи като хората няма проблем!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.