Icarus Отговорено Януари 30, 2021 Отговорено Януари 30, 2021 Е тоя зуум просто не е същият без един 'убав Кремонстър дето не можеш да настроиш интонацията и това е положението... 1 Цитирай
emosms Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 (Редактирано) 17 hours ago, Evtim Djerekarov said: Да говорим за динамика, крънч и breakup за Zoom 505 е нещо като да говорим за доускорение и Полски Фиат - дори не е проява на добър стил в разговора. Не, че полският Фиат е лоша количка за времето си, но да я слагаме в една лига със среден клас автомобили е просто смешно. В този контекст, по-новите Zoom-ове може да са Dacia Sandero или дори Volkswagen Golf. Стават доста прилично за някои неща. И със сигурност са доста по-добре от полския Фиат. Но по-новите и скъпи моделирещи решения не са Mercedes или Porche, но са Tesla Model S, а по-нискобюджедните - поне Hyundai Kona. Разбираш, за какво говоря, надявам се. И да правим просторни обяснения пред хора, които карат Kona или Honda (някакъв среден клас процесори или лампови усилватели) за доускорението на полското фиатче, и колко добре тръгва Трабанта на светофар, е забавно, но може да бъде неуместно и смешно. Най-малкото защото по-евтините лампови усилватели, както и средния клас процесори така или иначе не са на недостъпни цени, и настойчивото купуване на Zoom 505 е по-скоро върос на целенасочен инат и зор да докажем на света нещо, което не интересува никого, отколкото на финансови възможности. Аз например си взех Zoom MS-50G заради компактността, а Zoom G4 (онзи с лампата) защото беше на много добра цена, а и позволява да имаш MS-50G с повече възможности за управление. В интерес на истината, G4 се представя доста добре, и в сравнение с някои по-стари и по-скъпи процесори. Но да го слагам на една маса с Axe-FX или неща като Strymon, Helix а също и PC симулации като GR5 и други, просто е неуместно. Не защото с 387 зора не можеш да направиш някой и друг приемлив звук със зуумовете, а защото в общия случай, разликата е ушеизвадна. Да де, ама какъв процент от хората, които ги интересува крънч, динамика, breackups, и свирят такива неща, ползват скъпи моделинг процесори :D. Е, про-тата сигурно ползват, като един от многото варианти, ако не истинското нещо - някой класически лампов амп. Но за общия случай- лийд с доволно гейн и рифове, ми се губи смисъла и от тях, и от ъпгрейд на китара с по-маркови .........хъмбъкери, по 100-200 лв (масовия случай). ИНаче на 505 ми се струва че чувам едно кривене и размазване на средите на хай гейн резачката, коетозвучи като фонов тон, като 'ручило', но по-скоро ми напомня транзисторно звучене. Чисто Дигитални артефакти, за базовите му звуци, не мога да разпозная. Спъната динамика, по-скапана динамика и low gain звук има. Ама те са си проблем и на чейнове от камиончета + транзисторен амп, плюс, че общия шум от навързване на много камиончета спокойно може да е повече, дори от на най-евтините процесори. За съжаление, последното (шума), може да се постигне и с камиончета + лампов амп п.п. варианти много, но ако се интересувам основно/ изцяло от метъл саунд и лампа, за солокитара, бих взел друг тип амп - с повече лампови gain stages в преампа. Т.е. не точно баевокса, или подобни, дори от скъпи марки. Няма голям смисъл да ръгаш камиончета или зуум отпред. Но то и автора на темата май се отказа. И с допълнителните ефекти към него - доста пестеливо и внимателно - да не осереш саунда с излишен шум и омазване. Редактирано Януари 31, 2021 от emosms 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 (Редактирано) Нещо ти писах по-горе, ама не ме разбра. Днес много повече хора, особено у нас, имат някакъв поне приличен процесор, отколкото имат 505, понеже въпреки всичко, броенето на стотинки, което преживяхме в края на 90-те и началото на 2000-те вече като че ли малко се позабрави. И дано не се връща. Не, че сме забогатели, но който иска, може да си събере половин или една хилядарка за приличен усилвател или процесор. Има и пазар на старо. Затова мисля, че няма нужда да спамим за 505 в тема с коренно различно заглавие. Поне това. Редактирано Януари 31, 2021 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
Ламби Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 Мдаа ламбена стотарка с три канала и нойс гейт,решава всички описани проблеми с шум,гейн,камиони,педали и т.н.Боцваш си китарката с кабела и си свиркаш ако можеш разбира се.Така де най хубавия евтин проц е изхвърления. 1 Цитирай
emosms Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 15 minutes ago, Evtim Djerekarov said: Нещо ти писах по-горе, ама не ме разбра. Днес много повече хора, особено у нас, имат някакъв поне приличен процесор, отколкото имат 505, понеже въпреки всичко, броенето на стотинки, което преживяхме в края на 90-те и началото на 2000-те вече като че ли малко се позабрави. И дано не се връща. Не, че сме забогатели, но който иска, може да си събере половин или една хилядарка за приличен усилвател или процесор. Има и пазар на старо. Затова мисля, че няма нужда да спамим за 505 в тема с коренно различно заглавие. Поне това. Забравяш форм фактора и трупането на 'играчки', особено при любители. А старите процесори, успешните 'кучета' ще станат и колекционерски. Зуум 505 сигурно струва колкото който и да е по-нов, но спрян от производство подобен. Не се знае нататък колко ще струва. В тоя ред на мисли (спам), имаш ли/ има ли някой директни впечатления от уа педала на Г4Х? Отвреме навреме ми се иска да си играя с такова. Предпочитам, вместо педалче от 100-200 лв, с насран потенциометър вътре, през който минава звука, с отделни пач кабеляци и захранване да си взема още един процесор, с експрешън педал. И да е компактен. Така ще мога да си дрънкам когато ми е кеф, на две различни места, без да разнасям никакви техники (или рядко да ги разнасям). 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 За съжаление със стотарката не можеш да свириш вкъщи, поне ако живееш в кооперация, нито в помещение с малка площ/обем. С някакъв много мъжки атенюатор и малък кабинет може, но се получава нещо като да свириш със симулации с хубав аудио интерфейс и монитори, които ако човек има вкъщи, вероятно ще си свири така за по-удобно. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 (Редактирано) При G4 педалът е приличен, като може да се върти и встрани, за да управляваш повече от едно нещо. Редактирано Януари 31, 2021 от Evtim Djerekarov Цитирай
synchu Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 Ам с хубав атенуатор се получават доста симпатично нещата, но там цифрите са в порядък, който обикновено не се харесва на масата купувачи... 1 Цитирай
Ламби Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 Свиря си аз даже май са 120 вата и нямам никакви проблеми.Усилвам колкото се налага.В този ред колко трябва да е усилен ампа,че да е добре?Чета тука разни колекции и други дивотии сякаш не съм ги палащал такива боклуци.Ще си сипя една ракия. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 Е без атенюатор, много внимателно трябва да пипаш мастер волюма. Пробвал съм. Трябва усилвател с Coarse и Fine мастер волюм? А съседите - ?️ 1 Цитирай
emosms Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 (Редактирано) Тез съм чувал че съм добри. И за бичкии, и за други работи. Ама 1500 лв... за 20 вата, което пак е много за вкъщи, но кат гледам има някакъв атенюатор отзад.. - https://www.thomann.de/intl/bg/engl_metalmaster_combo_e304.htm Изходен траф 50 тина лв (май имаше нещо в ебея), поръчков захранващ за двайсетина, евентуално и дросел, или без, шаси на абкант за смешни пари, кутия според колкото се заиграеш за 50-100 лв, говорител за стотина, другите боклуци за до 50.. К'вото и да правиш, каквито и топологии, си <= 500. Лампи руски NOS аналози/ полуаналози, ЕV серия, но и на тях май им понадуха цените и поизчезнаха.. Редактирано Януари 31, 2021 от emosms 1 Цитирай
Ламби Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 Нямам никакви ядове с мастер волюма,даже и да имам ще ги преглътна,като съм решил да свиря така стоят нещата.Досега не съм виждал усилен до край амп на концерт,но това е съвсем друга тема.Винаги е колкото свирещия да е част от купона и отива в централното.Може и нещо да бъркам,де да знам. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 А бе Емо, защо не си начравиш една тема. Някак си, всичките приказки никак не отговарят на заглавието... 1 Цитирай
Ламби Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 Щото тогава ще се намесят технически грамотни хора и ще му стане ясно,че четири лампи ел34 най ефтините са 200 лева грубо,четири 12 ах7 са още 100 лева.Подхпдящ изходящ траф поне 100 лева,други компоненти още поне 300 лева и мерака му да прави копие по някоя схема ще се изпари моментално.И аз искал да ми сглобят нещо,но са ме пращали директно в магазина за готов направен. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 31, 2021 Отговорено Януари 31, 2021 A, с много късмет може и да се впише в бюджет, близък до споменатия, ама не е това работата - превърнахте темата в общи приказки, а не е забранено да се създават теми. Цитирай
Recommended Posts