Jump to content
Българският форум за музиканти

Как записвате бас китара?


Recommended Posts

Какво правя аз?

 

Разделям сигнала на 2 ( от преампа ) и единия канал го записвам чист а другия през преампа. До тук добре.

Обаче при свиренето, от време на време имам пикове, и това не е добре. 

 

Четох, гледах, обаче има 2 школи по моя въпрос :) Едни ползват компресор (4:1 рейшо) , други директно лимитер ( това се постига и с компресор при над 10:1 рейшо).

 

Вие как се справяте с тези проблеми? И като цяло как записвате бас?

 

Смесването е друга тема. Целта е да вкараме качествен сигнал. Свиренето без пикове също е друга тема. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нямам огромен опит, но досега най-доброто, което съм постигал за бас е:

  • Баса в клийн лампов преамп;
  • Баса в бас глава, която има ДИ изход, отново без драйвове.

Оттам насетне (и в двата случая) си копирам изсвиреното на два трака и ги обработвам различно - единият остава чист, другия с някакъв софтуерен АМР го правя изкривен и накрая смесвам на вкус при микса. :)

 

Edit: По горния метод бях пускал един път семпли ТУК. За втория ще опитам да пусна скоро, тъй като ще записваме една песничка... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последния път записвах 3 канала.. D112 + SM57 + DI. Получи се доста приличен саунд. Съответно Di сигнала минаваше и през някакъв звески скъп компресор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бас китара - кабел - микрофонния вход на звуковата карта( саундбластер лайв или нещо подобно беше). Нищо не пипам по баста в кюбейса. Нито FX, нито EQ. Това е резултата

http://youtu.be/EAPHCKDcOvE

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почти винаги записвам на два канала - един чист и един с лек драйв. Чистия сигнал е през DI, изкривения с микрофон или също директно.  Много рядко използвам компресор, така има повече възможности за обработка при смесването на песента

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако някой ползва хардуерен компресор или лимитер да сподели. Ама не толкова скъп като на Жоро :) 

Става дума не за силна компресияи вдигане на ниво ами за начин да обереш тук - таме някой пик, който по-неопитните басисти като мен правят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

EBS Multicomp в нормален режим (без tubesim и multiband compression), компресия на около 11 часа, гейн-а усилен колкото да изравни нивото. Басът на това видео е записван така, но при смесването е компресиран допълнително, доколкото чувам:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересна тема, ще ми е интересно да прочета кой с какво е експериментирал и да споделим идеи....иначе за готино записан бас много зависи първо баса какъв е.  Аз ако имам приличен инструмент, много внимавам да не му скопя тона с евтин компресор или преамп - винаги в такъв случай записвам малко, поразвъртам настройките и ако не се получава добре го махам и записвам директно в картата. После ако се наложи реампвам. Ако картата е с евтини преампи и конвертори, пиша на 32 бита и настройвам драйверите да дефинират дигиталната нула на -20 дб за да има достатъчно хедрум, да няма пуканки после. В някои конвертори (аподжи примерно) тази настройка се прави от вътрешен джъмпер. В комбинация микрофон с DI изход от бас комбота освен с D112,  много добри попадения имам и с shure beta 52.

Най-хубавия звук на бас който съм записал досега е на една реге банда с директния изход от комбо SWR + микрофон U47 neumann. Верно, че оттам нататък периферията ми за запис не е евтина, но ако не сте пробвали за бас този микрофон, просто намерете начин да си го намерите или наемете - просто е фантазия. За контрабас също е уникален.... в най различни формации съм го тествал и никога не ме е подвел за тази цел.

Имах преди няколко месец и интересен експеримент за едно метълско парче - с един приятел пробвахме неговия стар фендер пресижън бас през моя преамп триаксис на меса, който си е за китара - от рекординг изхода на преампа в компресор Drawmer и оттам в аподжи конвертор. Изкърти рибите и изби мивките и.т.н.....:)  Беше интересно за мен, защото по-принцип ако човек не е записвал такава бленда, трябва да знае, че не е проблем драйва да е малко в повече от колкото му се струва - в микса после седи много добре и с повечко драйв, особено ако търсим грухтящо-ръмжащ бас :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Независимо, колко съм зле с домашните записи, записа на бас ми е най-трудното нещо,

откъм докарване на звук.

Първо пробвах ДИ, след това ди на лампов бас преамп, комбинация бас амп+ мик шур57.

Засега съм се спрял на моделинг преамп или на лампов китарен преамп към спийкър симулатор.

(поне за момента предпочитам китарният пред басовият ми преамп)

Бях пробвал и ДИ + drawmer gate/compressor, но не останах очарован, следващият опит ще е да сложа компресора след симулатора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам Alesis 3632, който за разлика от предшественика си 3630 е съвсем приличен компресор за парите си. Ако искаш да ползваш компресор за ограничаване на пикове ти трябват настройки с по-високо прагово ниво (threshold), бързи времена на атака и отпускане и високо съотношение. Не трябва да се прекалява обаче, защото в такъв режим нещата бързо започват да звучат неестествено. Основната компресия е добре да се прилага в процеса на смесване. Компресорът помага, но няма да е лошо и да поработиш върху динамиката на дясната ръка. Колко са високи тези пикове? Можеш ли да пуснеш един запис да чуем и видим колко сериозен е проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дайте акъл за позициониране на микрофона при запис на бас.

Хванали сме се да запишем една авторска песен и за баса сме планирали един трак от ДИ изхода на АМР-а + един Beta 52 трак. За китара доста съм чел и пробвал относно микрофони/позициониране, но бас досега само директно съм записвал. Кабинетът е 2 х 10".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какъв стил, какъв микрофон, каква колона?

За голяма част от случаите най-добрата позиция на микрофона при запис на бас е в шкафа :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.