Jump to content
Българският форум за музиканти

Китаристи, допринесли за Китаризъма


Recommended Posts

Много хора приравняват изкуството към спорта. Но грешат. И правят класации: "The best ....... ever". Поставят на първо место един, на 39-то друг, на 99-то место трети. Повечето класации са за рок музиканти. Всички те са голяма грешка. Все едно да сравняваме Достоевски с Марк Твен. Или Леонардо Да Винчи с Ван Гог. Кой е надскочил другия с 1 сантиметър?! Моцарт ли е по-добър или Бах?

И за да не се хващаме за гушата и да спорим кой е по-добър предлагам да поговорим за стилове, епохи, автори, изпълнители, течения, без да ги подреждаме под номера. Ще започна с няколко стила и техните разновидности, но помагайте. Иска ми се да изчерпим стиловете и техните представители. Сигурно пропускам някои. Да говорим за китаристи. Допринесли за Китаризъма.

Стилове

1. Класически: от Грегорианско пеене, Ренесанс, Барок, Класически и Романтичен период до ХХ век - Импресионизъм, Символизъм, Неокласицизъм, Експресионизъм.

2. Джаз: Рагтайм, Блус, Ню Орлийнс, Суинг, Бибоп, Кул, Фри, Фюжън, Смуут, Етно, Джипси.

3. Блус и разновидности. Малине, помагай.

4. Кънтри

5. Рокабили

6. Фламенко

7. Рок

8. Мелоди рок

9. Хард рок

10. Алтернатив рок

11. Прогресив рок

12. Поп рок

13. Пънк рок

14. Метъл. Тук сте вие.

15. Суип

16. Шред

Ето и моите субективно избрани представители:

1. Фернандо Сор, Тарега, Андре Сеговия.

2. Джанго Райнхард, Чарли Крисчън, Уест Монтгомери, Пат Мартино, Кени Бърел, Джим Хол, Джо Пас, Хърб Елис, Тал Фарлоу, Джо Диорио, Лари Коруел, Джон Маклафлин, Алан Холсуърд, Джон Скофийлд, Бирели Лагрен, Майк Стърн, Скот Хендерсън, Чък Лоеб.

3. Б.Б. Кинг, Джими Хендрикс, Клептън, Чък Бери, Мъди Уотърс, Стив Рей Вон, Теди Грийн, Уолтър Трут, Лари Карлтън, Робен Форд, Скот Хендерсън, Джо Бонамаса.

4. Кънтри - не се сещам

5. Рокабили - също

6. Пако Де Лусия

7. Джеф Бек, Джими Пейдж

8. Харисън

9. Ричи Блекмор

10. ???

11. Джон Петручи

12. Дженифър Батън (с Майкъл Джаксън)

13. 000

14. Кърк Хамет. Вие сте.

15. Франк Гамбали

16. Шаун Лейн, Гътри Говън.

Разбирам, че така разкривам пристрастията си, защо пък не? Умишлено не търся помощта на чичо G. Моля изкушените да допълват стилове и имена. Ще бъде полезно за всички нас. :virtuoz:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А по какво точно тази тема ще се отличава от другите такива? Просто вместо 1 китарист, всеки ще напише по 99 и ще стане по - дълга и още по - безплодна. Не искам да звуча грубо, ако някой се засяга от поста ми, моля модераторите да го изтрият.

Освен това има един голям недостатък - много от китаристите смесват стилове и не могат да се определят какво точно свирят. Робен Форд и Скот Хендерсън си ги писал блус - ама не е изобщо чист блус, особено Скот има абсолютно абстрактни неща, които дори на мен ми идват тежки за слушане. Само първите му албуми са почти чист блус. И т.н и т.н....

Изобщо какъв точно е замисълът на темата? Тези класации са ПЪЛНА загуба на време, понеже всеки един от тях е една малка вселена, в която ако се задълбаеш може да се загубиш и си има собствен почерк на музициране и свирене. Изобщо не трябва да се подреждат, просто има прекалено много (и адски добри) музиканти (не само китаристи) и всеки стил има адски много подразделения и общо взето всичко е толкова обширно, че не виждам как може да е информативно за някой.

пп. Не искам никой да се засяга от поста ми, просто темата е безсмислена на 99%. Мойте 5 с'тинки :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Напълно съм съгласен с теб. Всеки един е вселена. Просто не ми харесва, че ги поставят като на състезание. Ти казваш същото.

Робен Форд си е блусар. С уклон към джаза. Свирил е с Майлс Дейвис, но когато беше тук си каза, че е блусар.

Скот Хендерсън в повечето си проекти е Фюжън с Tribal Tech, но в Блус албумите си доразвива Хендрикс и SRV.

Редактирано от travelcaster2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

 SRV е с голямо влияние от Хендрикс и основно от Албърт Кинг според мен, -

Много са китаристите със собствен стил (всички свирят от сърце както се казва) и няма смисъл да се сравняват кой е по дОбър,това не е спорт..

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С цялата условност на стиловото разделение, в т.13 няма как да не се запише Мик Джоунс, което пък подсеща, че няма реге. Липсват и други течения в съвременната музика, като фънк, соул, диско, сърф (Дик Дейл къде ще го класираме), ню уейв (Мартин Гор, Дейвид Стюард)...

 

Винаги съм смятал, че едно такова разделение не е много смислено

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В 1 часа на няколко питиета без да искам възприех философията на шопа: "Най-мразим да мислим" и пропуснах много работи. Затова пишете и допълвайте, колкото искате. Аз отивам "да копая на тръстиката".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mick Goodrick в Джаза :)

kiusha82, има CD на Mick Goodrick и Joe Diorio.

http://grooveshark.com/#!/artist/Mick+Goodrick+and+Joe+Diorio/1870160

И двамата са легенди. И двамата са допринесли много за китарата.И двамата имат собствени школи на преподаване. Имат по няколко книги. Но от записа, без да ги гледаш разбираш кой свири даден харус. Диорио, според мен звучи мелодично и софистично едновременно, а Гудрик е малко схоластичен. Само мое скромно мнение.

При Диорио е учил Скот Хендерсън... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.