Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

4. Винаги имаш опцията да си купиш пушка и да гръмнеш 1-2-ма съседи, другите едва ли ще Ви притесняват повече

 

Успех!!!

Нямаме такива опции,щото в бг само милицай може си купува пушки легално и чат-пат да гръмне некоя девойка..

Музикантите не са престъпници,бе колега,по закон имаш право да вдигаш шум (според селянията вдигаме шум) от-до определени часове.

Аз трябва ли да викам полиция на глухата бабичка под нас,която по цял ден гледа сериали,ама и аз ги чувам,а като бачках през ноща се опитвах да спя през деня..

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 32
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

http://lex.bg/en/laws/ldoc/2135532401 нека говорим в числа. Интересни неща, които видях:

- Понятието "от 2 до 4 следобед" не съществува - явно са разбрали, че нормалните хора работят през това време.

- Понятието "уикенд" също не съществува.

- Говори се за 2 числа - 35дба в жилищни СТАИ и 55дба в жилищни ЗОНИ(като зоната е примерно етажната площадка). Тоест, сте в нарушение ако в спалнята на хората се чувате по-силно отколкото когато някой шепне в стаята, или по-силно отколкото когато на площадката пред съседа музиката ви е по-силна от нормална човешка реч. В закона подробно е описано как се прави замерването.

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Онова с пушката беше в кръга на шегата разбира се.... Според мен и да го изолираш правилно, пак ще мрънкат защото кривия съсед оправия няма, така че свири си на воля и хия да не ти дреме...

Виж за бебетата е проблем, и то сериозен. Един приятел скоро се сдоби с наследник - да му е жив и здрав, и предварително си изолира стаята - хитър е той ;)

Друг начин май няма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж за бебетата е проблем, и то сериозен.

 

Сериозен е - едно бебе може да изграка по-силно от добра лампова глава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам е дали чак по-добре, но бая гейн вадят! :greenangel:

 

Преди 2 г. в една стая на отсрещния блок точно срещу моя джам настаниха едно бебе, което на всеки 2 часа ме събуждаше като Сталоун в оня затворническия филм, дето постоянно го будеха с един прожектор и сирена и трябваше да казва "Leone, 510." :hysterical:

Добре че зимъска започнаха да затварят джамовете... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не излезе, че сме детемразци тука :) Нищо против децата нямаме - даже в дебелите книги пише, че бебешкия плач действа успокояващо. НА МАЙКАТА! :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе и при нас едно бебе 3 етажа надолу пищи като че го колят,за капак някаква от семейството крещи по-яко и от него..как да е,малките са оправдани.

 (знаят ,че са родени в бг) :metalist:

Сега се сещам ,по темата,че първото Графити студио беше в панелка и го бяха изолирали добре - не знам как точно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:metalist:

Сега се сещам ,по темата,че първото Графити студио беше в панелка и го бяха изолирали добре - не знам как точно.

 

 

А относно "Графити", когато беше в апартамента, имаше нещо като кабина за барабаните, които обаче бяха зверски натъпкани с текстил. Тези барабани не звучаха никак, затова че вътре само мен ме нямаше. На барабаните бяха монтирани едни тригери. Достатъчни беше да чукнеш с пръст по кожата. Така ставаше озвучаването там. Това са ми спомените.

Редактирано от bassbull
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предимството на "Графити" по онова време, е че беше в нещо като бомбоубежище...като си спомням каква врата само имаха....а и блока съвсем не

беше като обикновенните панелки.Иначе там си се записваха и акустични барабани,никой не ми е правил проблем за "нормално" свирене.

 

Нещо се поизгуби "автора".....то и темата отиде в графа "м/усъседски" взаимоотношения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

    Ха! Колко много постове се насъбраха (и в момента ми се ще да бях прочел половината от тях седмица по-рано, щяха да посеят сериозни съмнения  в мен). Аз малко бях позабравил темата, за което се извинявам, защото виждам доста разнообразни и добронамерени съвети и предложения и искам да благодаря на всички, които отделиха време (а някои и нерви  :D) да отговорят. Всяко мнение е изключително ценно за мен, защото води до истината. : )
    Така! По същество - боя се, че - за добро или не - преди 5 дни си купих електронни барабани. Тарарарам. Ръгнахме всички инструменти в пулта и сложихме по едни слушалки. Свирим всеки ден по 4 часа и нищо вече не се чува, пък и да се чува - аз си заключвам външната врата и няма и да разбера ако слизат моите мили съседи.  :D

    И тук идва моята нова питанка - имам нужда от помощ с доизглаждането на звука. Какво имам предвид - както можете да предположите, когато включихме всичко и засвирихме беше пълно мазало. Тъй като аз "поназнайвам" (оказва се - далеч по-малко от нужното :д)  в областта на хм... звуковото инженерство (ако това е правилният термин), успях да пооправя звука и вече горе-долу ритъм китарата се различава от баса  :D

    Можете ли да ми препоръчате (колкото повече мнения - толкова по-добре) какви коректни корекции да направя със съществуващата техника, така че да стане приемливо и нормално като за "жив звук" (не очаквам чудеса и HD качество, разбира се - просто искам да си балансирам възможно най-добре честоти и нива, а нямам напълно необходимия опит), като имате предвид, че пултът ми е http://broadtechservices.com.au/product_info.php?products_id=200

    Благодаря на всички!

Редактирано от RazorDude
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 П.п. в момента съм направил следните корекции:

 

 На канала барабаните: ниски - 3/4, средни - 5/8, високи - 3/4

 На канала на баса: ниски - 1/2, средни - 3/4, високи - 1/4

 На каналите на китарите: ниски - 1/2, средни - 3/8, високи - 3/4

 На каналите на микрофоните: ниски - 1/4, средни - 3/8, високи - 3/4

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

4 часа на ден е добре. Браво, само така, но пазете ушите от високи звукови нива в слушалките - много от нарушенията на слуха са необратими и остават за цял живот.

Представи си смесения сигнал от всички инструменти като пъзел - отделните компоненти трябва да се напасват един към друг за да се получи цялостна картина. Това означава да минимизираш честотите, които се застъпват - грубо казано не повдигай докрай една и съща честота от пулта едновременно на баса, вокала и барабаните. Оценявай звука на инструментите в микса, а не поотделно - вероятно е китарите и вокала да звучат "тънко" сами ако им отрежеш малко ниски, но пък така ще освободиш честотен диапазон за баса и барабаните и е вероятно общия ви звук да стане по-разбираем и балансиран. 
За тембъра на всеки от инструментите е важен определен честотен диапазон.  Това можеш да установиш на слух и чрез подобни таблици:

http://renegademinds.com/Portals/0/GDT/Remove-Instruments/Interactive-Frequency-Chart.png

Опитай да намалиш честотите, които не са основни за всеки инструмент, след това чуйте целия микс и коригирай степента на намаляване на всеки докато резултатът ви хареса.  Слушай как влияе корекцията в средночестотния регистър, който е най-важен за добрия звук и там дори съвсем малък ход на потенциометъра може да доведе до сериозна разлика в звука.

 

За съжаление еквилайзерът на пулта ти е с фиксирани честоти ( ако не беше щеше да се нарича параметричен еквилайзер  - вметка за повишаване на общата култура :) ), което усложнява задачата, защото можеш да усилваш и намаляваш само едни и същи честоти на отделните инструменти и по-трудно ще направиш баланс. Китарите и баса вероятно минават през някакви устройства преди да влязат в пулта (процесори, ефекти и т.н.) и там би могла да се намери опция за подходяща обработка на звука им - специализирани еквилайзери, драйв, компресия и т.н. Действайте смело, ако трябва записвайте на лист корекциите, които са ви харесали - така ще можете да се върнете към тях след време и да  сравнявате различни варианти. 

 

Ако имаш по-сериозни намерения да повишиш познанията си в тази област и английският не е пречка ти препоръчвам този курс:
https://www.coursera.org/course/musicproduction
Безплатен е, иска се да отделиш по 5-6 часа на седмица и ще получиш разбиране за основните процеси и добра основа за развитие. 

 

Редактирано от разбойник
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.