Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Закупих си китара с Floyd Rose и реших да сменя струните, старите предполагам са били стандартен размер 09 -42 аз си купих 09 - 46. Свалих старите и сложих новите за целна ми помогна клипче в Your tube. Дотук добре но като взех да настройвам китарата се натъкнах на проблим като настроя 2 стрини и посли насторя други две придишните се разнройват. И така само вдигам всяка струна като настроя 3 струни примерно после като мина на другите първите се растройват и целия флойд се вдигна много на високо струните са доста високо от грифа а китарата не е настроена. Дайте савет мисля да натегна малко пружините това дали ще помогне и на какво се дължи този проблем. Никога не съм настройвал флойд ще съм благодарен ако помогнете!

Отговорено

Да, ще помогне, това е основната идея на флойда. Тремолото е плаващо, следователно трябва да левитира някъде посредата. да е успоредно на тялото.

Отговорено

Виж тук стъпките.

http://www.floydrose.com/bridges/OriginalFloydRoseInfo.php#basic_topic_2

Имай предвид че може да не успееш да настроиш всичко да е напълно точно, затова когато се доближиш най близо - заключи тремолото и със финната настройка го настрой до точност.

Отговорено (Редактирано)

Трябва да пренастроиш тия неща за да си идеален.

1. Да натегнеш планката, която държи пружините малко(задния капак), за да дърпат малко по-силно флойда назад, че да не се вдига с по-дебелите струни.

2. Да си настроиш китарата.

3.Ако струните са високо, можеш малко да отпуснеш струните, да смъкнеш малко флойда от двата големи винта(пилона) на които стъпва.

..Повтаряш 2 и 3(при необходимост и 1), докато ти хареса.

4. Ако е необходимо, да си настроиш октавите(интонациите), виж floyd rose intonation, octaves в тубата.

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • Like 1
Отговорено

Съвет за настройване -

Първо настройваш 6-та струна,

След това - 1-ва и 2-ра,

След това - 5-та.

Връщаш се на 6-та и повтаряш - 6, 1, 2, 5. Като ги докараш до баланс, добавяш 3 и 4. Сега вътриш 6, 1, 2, 5, 3, 4. И така до безкрай :). Ако някъде в процеса флойдът се наведе напред - трябва да натегнеш пружините отзад и да започнеш отначало.

Следващият път като сменяш струни, ако пак сменяш с 10-46 - смени ги една по една(сваляш 4-та, слагаш новата 4-та)

Отговорено (Редактирано)

^

Тва не знам дали наистина помага или е сред митовете. Аз лично в началото пробвах така, но вече директно си започвам да настройвам подред, но хубаво "разтягам" струните, за да намаля отпускането им после. Така или иначе е един дълъг процес, пък и като добавим, че трябва интонация...

Иначе, като вкараш в ред 6,5,4 струни и започнеш другите - първите ще се разстроят и защото вече си натегнал малко или много всички - струните опъват Флойда повече, следователно не е паралелен с тялото. Трябва да натегнеш пружините, да настройш отново, докато достигнеш някакъв баланс и можеш спокойно да се отдадеш на пренастройването на всяка струна.

Това в случай, че сменяш дебелината на струните. Ако следващите смени са със същите струни най-много да се наложат минимални корекции по баланса на тремолото.

Редактирано от Slide
Отговорено (Редактирано)

Не, че има голямо значение, но ако просто си ги настройваш от 1-ва до 6-та, но да кажем с тон по-високо първите пъти, достигаш до строй с по-малко повторения.

Но това вече са многословни подробности, които нямат почти нищо общо с въпроса.

Мисля, че ако сега автора не може да се справи сам, по-добре да се обърне към лютиер.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Лошо е, ако се прави често и ако струните са опънати. На отпуснати, едва ли ще се захабят осезаемо, ако се прави веднъж на много време.

Отговорено

Да добавя също, че е хубаво да се подпре флойда с нещо, така че сам да стои някъде около равновесното положение. Така става доста по-бързо настройката и не е нужно да си счупваш ръцете от въртене, за да вдигаш флойда от легнало положение до правилното равновесно.

• Like 1
Отговорено
Да добавя също, че е хубаво да се подпре флойда с нещо, така че сам да стои някъде около равновесното положение. Така става доста по-бързо настройката и не е нужно да си счупваш ръцете от въртене, за да вдигаш флойда от легнало положение до правилното равновесно.

мда това е добра идея.

аз слагам една средно дебела четка за рисуване, правя каквото трябва и после когато започна да натягам струните в момента, в който тремолото дойде до желаното ниво четката сама пада

Отговорено
Не, че има голямо значение, но ако просто си ги настройваш от 1-ва до 6-та, но да кажем с тон по-високо първите пъти, достигаш до строй с по-малко повторения.

Това е правилния начин.

И да, когато сменяш всички струни едновременно е по-бързо и лесно да се подпре флойда с нещо във водоравно положение.

Другото препоръчително е да се ползва един и същ размер струни на една и съща марка. Дори и еднакъв размер струни при различните марки опъва различно!

• Like 2
Отговорено

Благодаря на всички оправих се подпрях флойда и леко натегнах пружините и се получи. :) Каква е разликата между лицензен флойд и нелицензен ?

Отговорено

^ По-скоро се говори за оригинален Флойд Роуз (OFR) и за лицензни.

Има голяма вероятност лицензните да са с по-лошо качество в смисъл: направени от по-мека сплав, при която бързо се износват ножовете, кофти резби, недобре загладени ръбове на седлата, от което се късат струните и други недостатъци. Патил съм си от такива.

Предпочитам Флойдовете на Schaller, които според мен са по-добри от оригиналния.

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.