Yves Публикувано Септември 4, 2012 Публикувано Септември 4, 2012 (Редактирано) Здравейте Търся си педал/ефект/преамп, който да служи като DI бокс за директно свирене в миксер/централното. Понеже отскоро свиря на бас не съм много наясно с апаратурата, та единственото, което ми беше познато е MXR M80 Bass DI. Доколкото разбирам то и аналога на Sansamp са си стандарт за подобен род машинарийки. Sansamp ми е малко скъп, а и съм фен на Dunlop, така че е ясно към кое клоня. Днес обаче се разгледах по-сериозно и забелязах Hartke Bass Attack. Имаше и тема в този форум, но малко стара, а и повечето писали в нея са го пробвали за кратко. Общо взето половината хора го харесват, другата половина не, но цената му е 1/2 от на MXR и реших, че си заслужава да поразпитам. Видях, че колегата blr, а и някои други съформци имат Hartke, а доста други са избрали другия вариант. Накратко MXR M80 vs Hartke Bass Attack. Моля, споделете мнение ако имате впечатление от тях и споделете препоръка. Като цяло имам опция да се снабдя с MXR-а на щатска цена, т.е. около 220лв, срещу 160 за Хартке-то, което е основната причина да се чудя, иначе двойната разлика сигурно щеше да предреши нещата. Благодаря предварително Редактирано Септември 4, 2012 от Yves Цитирай
musicman Отговорено Септември 4, 2012 Отговорено Септември 4, 2012 Виж и това: N-Audio preamp DI Цитирай
Yves Отговорено Септември 4, 2012 Автор Отговорено Септември 4, 2012 Мерси, гледал съм го, но е съвсем различен клас. Няма много неща, които биха ми били полезни /драйв, mix wet/dry/, а пък качествата, които са му силни (явно след като е лампово) не бих могъл да оценя. Цитирай
разбойник Отговорено Септември 4, 2012 Отговорено Септември 4, 2012 (Редактирано) Не съм ги сравнявал един до друг, но съм свирил и с двата. Моделът на Hartke не е особено интуитивен за работа, което според мен обяснява честите негативни коментари в Интернет, но звучи добре. Симулациите му на претоварен усилвател са направени с вкус и мярка. MXR има чудесен еквилайзер, дисторшън, който не харесвам особено и нойз гейт. Бих избрал Hartke (с моята апаратура, бас и начин на свирене звучи значително по-добре), но М80 има по-разнообразни възможности - бленди с повече дисторшън, по-прозрачни бленди с леки добавки от еквилайзера и т.н. Както обикновено личната проба е единствен метод за правилен избор. Редактирано Септември 4, 2012 от разбойник 1 Цитирай
Yves Отговорено Септември 4, 2012 Автор Отговорено Септември 4, 2012 (Редактирано) От ревютата в ютюб и на мен драйва на MXR-а увеличен над 50% ми звучи отвратително. Общо взето се стремя към подобен тон . Или Чист със съвсем леко...гърлено задиране. Не знам дали и с двата може да се постигне нещо подобно. Абстрахирам се, че тук се свири с басове различни като дървета от моя. Лошото е, че Bass Attack-а не само, че няма къде да го пробвам, а и не намирам кой знае колко добри клипчета. Редактирано Септември 4, 2012 от Yves Цитирай
serengeti Отговорено Септември 4, 2012 Отговорено Септември 4, 2012 Постигам точно този тон който си постнал с N Audio Firesound и EBS multicomp на tubesimulation.Баса е Cort GB35A и ампа е ashdown mag 250! Цитирай
marti_nik Отговорено Септември 4, 2012 Отговорено Септември 4, 2012 Yves, аз имам Hartke Bass Attack и съм много доволен от преампа. Ползвам го главно когато нямам възможност да мъкна амп, както и за по малки събития. Като цяло ми върши прекрасна работа и нямам намерение да се разделям с него скоро. Единствения начин да придобиеш представа за двата преампа е да ги пробваш лично. Ако решиш пиши на ЛС и съм насреща за една такава проба на Hartke-то, бирата е от теб 1 Цитирай
разбойник Отговорено Септември 6, 2012 Отговорено Септември 6, 2012 ^ Това е решението. М80 можеш да пробваш в магазин и да решиш кой от двата варианта ти допада повече. 1 Цитирай
Yves Отговорено Септември 6, 2012 Автор Отговорено Септември 6, 2012 Така е, предприел съм мерки да се срещнем с колегата за малко напътствия от негова страна Мерси. Цитирай
rudibass Отговорено Септември 6, 2012 Отговорено Септември 6, 2012 (Редактирано) Заслушай се, дали промяната на звука не е само в силата..Също и дали е в положителна посока. Казвам ти го от гледна точка на това,че като имах Hartke bass Attack, колкото и да го въртях, ..погубваше характера на китарата... Правеше някакъв купечки тон ,донякъде компресиран, без много динамика. За драйв, лично аз харесвам повече , моднатия за бас S- Amp на N-Audio (Ники фена) .Даже има клийн бледна, хич не лоша...Не помня точно, но ценовият клас беше някъде като Харткето. Редактирано Септември 6, 2012 от rudibass 1 Цитирай
Demiurg Отговорено Септември 7, 2012 Отговорено Септември 7, 2012 Ако се организирате някъде за Hartke-то, обадете се да донеса моя MXR за директно сравнение. Цитирай
Yves Отговорено Септември 7, 2012 Автор Отговорено Септември 7, 2012 Днес пробвах MXR-а....готин е, но мечтаното от мен "дрънчене" от двата клипа горе го няма....Неговият драйв е по-скоро някакъв фъз, при това като се набримчи се губят ниските и почва да звучи като китара. Регулирам сместа между чистия и мръсния сигнал, ама пък тогава драйва се чува едно такова изодзад...като фон. Някъде четох, че фрет бъза бил желан ефект при някои метъл басисти, та си мисля дали не е това, което търся... Възможно ли е пък да е някаква специфично изразена черта на елшовите басове /този Фендер от клипчето на Accept ако не се лъжа е такъв/, а и други от по-"светли" дървета, защото моят е махагон... Цитирай
blr Отговорено Септември 7, 2012 Отговорено Септември 7, 2012 Не, не е това, което търсиш. Това, което търсиш, а и много други, е звук, който няколко съвремнни кутийки се опитват да симулират, но не се получава. Получава се при комбинация от инструмент, басист, усилвател и ОТ. ПП: Hartke Bass Attack е един от няколкото педали, които се опитват да симулират лампов звук, но единственото, което се получава е потъване в микса. 1 Цитирай
Nikifena Отговорено Септември 7, 2012 Отговорено Септември 7, 2012 Следя темата, обаче не мога да разбера точно какво търсиш: предусилвател който какво да има в него? Също смятайки, че искаш балансиран изход, за какво ще го ползваш - директно в пулта ли или смяташ да ползваш ефекта като преамп в кубето? Принципно Di box или Di изход е устройвтво/изход който освен, че дава балансиран сигнал, разделя галванично изхода - нещо което липсва при хартке, МХR и сансамп. Тази "екстра" обикновено е скъпа и макар, че фирмите пишат, че имат Di изход, то реално погледнато не е точно така Питам тези въпроси защото четейки постовете мисля, че ти търсиш бас драйв - нещо коренно различно от преамп/ ди бокс. Може и да греша. Цитирай
Yves Отговорено Септември 8, 2012 Автор Отговорено Септември 8, 2012 (Редактирано) Мерси за уточненията Идеята ми е да го използвам директно в пулт/hi-fi и т.н. без да се занимавам с усилватели. Драйвът е така да се каже екстра, която обаче смятам за необходима и предпочитам характерът му да е такъв, който ми допада Ако не се лъжа наличието на балансиран и небалансиран изход реално позволява използването му и директно към пулта и като драйв преди усилвателя. Може да бъркам, но поне в manual-ите диаграмите сочат това. Технически погледнато не знам какво представлява галваничното разделяне, но предполагам, че е свързано с ground loop и предотвратяването му. MXR-a и Hartke-то имат превключвател свързан с това, но на какъв принцип функционира не знам, а и не ми е по силите да знам Редактирано Септември 8, 2012 от Yves Цитирай
Recommended Posts