Jump to content
Българският форум за музиканти

Bass preamp/di box


Yves

Recommended Posts

Здравейте :)

 

Търся си педал/ефект/преамп, който да служи като DI бокс за директно свирене в миксер/централното. Понеже отскоро свиря на бас не съм много наясно с апаратурата, та единственото, което ми беше познато е MXR M80 Bass DI. Доколкото разбирам то и аналога на Sansamp са си стандарт за подобен род машинарийки. Sansamp ми е малко скъп, а и съм фен на Dunlop, така че е ясно към кое клоня.

 

Днес обаче се разгледах по-сериозно и забелязах Hartke Bass Attack. Имаше и тема в този форум, но малко стара, а и повечето писали в нея са го пробвали за кратко. Общо взето половината хора го харесват, другата половина не, но цената му е 1/2 от на MXR и реших, че си заслужава да поразпитам. Видях, че колегата blr, а и някои други съформци имат Hartke, а доста други са избрали другия вариант.

 

Накратко MXR M80 vs Hartke Bass Attack. Моля, споделете мнение ако имате впечатление от тях и споделете препоръка. Като цяло имам опция да се снабдя с MXR-а на щатска цена, т.е. около 220лв, срещу 160 за Хартке-то, което е основната причина да се чудя, иначе двойната разлика сигурно щеше да предреши нещата.

 

 

Благодаря предварително

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, гледал съм го, но е съвсем различен клас. Няма много неща, които биха ми били полезни /драйв, mix wet/dry/, а пък качествата, които са му силни (явно след като е лампово) не бих могъл да оценя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм ги сравнявал един до друг, но съм свирил и с двата.

Моделът на Hartke не е особено интуитивен за работа, което според мен обяснява честите негативни коментари в Интернет, но звучи добре. Симулациите му на претоварен усилвател са направени с вкус и мярка. MXR има чудесен еквилайзер, дисторшън, който не харесвам особено и нойз гейт. Бих избрал Hartke (с моята апаратура, бас и начин на свирене звучи значително по-добре), но М80 има по-разнообразни възможности - бленди с повече дисторшън, по-прозрачни бленди с леки добавки от еквилайзера и т.н.

Както обикновено личната проба е единствен метод за правилен избор.

Редактирано от разбойник
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От ревютата в ютюб и на мен драйва на MXR-а увеличен над 50% ми звучи отвратително.

 

Общо взето се стремя към подобен тон

. Или
Чист със съвсем леко...гърлено задиране. Не знам дали и с двата може да се постигне нещо подобно. Абстрахирам се, че тук се свири с басове различни като дървета от моя.

 

Лошото е, че Bass Attack-а не само, че няма къде да го пробвам, а и не намирам кой знае колко добри клипчета.

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yves, аз имам Hartke Bass Attack и съм много доволен от преампа. Ползвам го главно когато нямам възможност да мъкна амп, както и за по малки събития. Като цяло ми върши прекрасна работа и нямам намерение да се разделям с него скоро. Единствения начин да придобиеш представа за двата преампа е да ги пробваш лично. Ако решиш пиши на ЛС и съм насреща за една такава проба на Hartke-то, бирата е от теб :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Това е решението. М80 можеш да пробваш в магазин и да решиш кой от двата варианта ти допада повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, предприел съм мерки да се срещнем с колегата за малко напътствия от негова страна :)

 

Мерси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заслушай се, дали промяната на звука не е само в силата..Също и дали е в положителна посока. Казвам ти го от гледна точка на това,че като имах Hartke bass Attack, колкото и да го въртях, ..погубваше характера на китарата... Правеше някакъв купечки тон ,донякъде компресиран, без много динамика. За драйв, лично аз харесвам повече , моднатия за бас S- Amp на N-Audio (Ники фена) .Даже има клийн бледна, хич не лоша...Не помня точно, но ценовият клас беше някъде като Харткето.

Редактирано от rudibass
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес пробвах MXR-а....готин е, но мечтаното от мен "дрънчене" от двата клипа горе го няма....Неговият драйв е по-скоро някакъв фъз, при това като се набримчи се губят ниските и почва да звучи като китара. Регулирам сместа между чистия и мръсния сигнал, ама пък тогава драйва се чува едно такова изодзад...като фон.

 

Някъде четох, че фрет бъза бил желан ефект при някои метъл басисти, та си мисля дали не е това, което търся... Възможно ли е пък да е някаква специфично изразена черта на елшовите басове /този Фендер от клипчето на Accept ако не се лъжа е такъв/, а и други от по-"светли" дървета, защото моят е махагон...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, не е това, което търсиш. Това, което търсиш, а и много други, е звук, който няколко съвремнни кутийки се опитват да симулират, но не се получава. Получава се при комбинация от инструмент, басист, усилвател и ОТ.

 

ПП: Hartke Bass Attack е един от няколкото педали, които се опитват да симулират лампов звук, но единственото, което се получава е потъване в микса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Следя темата, обаче не мога да разбера точно какво търсиш: предусилвател който какво да има в него? Също смятайки, че искаш балансиран изход, за какво ще го ползваш - директно в пулта ли или смяташ да ползваш ефекта като преамп в кубето? Принципно Di box или Di изход е устройвтво/изход който освен, че дава балансиран сигнал, разделя галванично изхода - нещо което липсва при хартке, МХR и сансамп. Тази "екстра" обикновено е скъпа и макар, че фирмите пишат, че имат Di изход, то реално погледнато не е точно така :)

 

Питам тези въпроси защото четейки постовете мисля, че ти търсиш бас драйв - нещо коренно различно от преамп/ ди бокс. Може и да греша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за уточненията :)

 

Идеята ми е да го използвам директно в пулт/hi-fi и т.н. без да се занимавам с усилватели. Драйвът е така да се каже екстра, която обаче смятам за необходима и предпочитам характерът му да е такъв, който ми допада :)

 

Ако не се лъжа наличието на балансиран и небалансиран изход реално позволява използването му и директно към пулта и като драйв преди усилвателя. Може да бъркам, но поне в manual-ите диаграмите сочат това.

 

Технически погледнато не знам какво представлява галваничното разделяне, но предполагам, че е свързано с ground loop и предотвратяването му. MXR-a и Hartke-то имат превключвател свързан с това, но на какъв принцип функционира не знам, а и не ми е по силите да знам :D

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.