Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Направих си MXR Distortion + по схемата дадена тук: http://www.gmarts.org/index.php?go=217

Но не работи - трябва да дъпрам струните силно за да се чуе нещо и то заглъхва бързо. Сякаш се мъчи да оптуши нещо.

Операционният усилвател, който съм сложил е UA741CN, защото не намерих LM741. Дали е от това?

Отговорено

Направих си MXR Distortion + по схемата дадена тук: http://www.gmarts.org/index.php?go=217

Но не работи - трябва да дъпрам струните силно за да се чуе нещо и то заглъхва бързо. Сякаш се мъчи да оптуши нещо.

Операционният усилвател, който съм сложил е UA741CN, защото не намерих LM741. Дали е от това?

http://tonepad.com/getFileInfo.asp?id=115

прави го по тая схема

По схемата по която си го правил липсват 3 елемента!!! На + входа на интегралата има 1Мегаом към 4.5V Bias...

В моята схема R4 ти е твоя 1 мегаом... И от там имаш още R2, R3 и C1.

R6 може да го намалиш до 2.2К или 1.8К.

Диодите може да смениш за проба с BAT 42

741 може да смениш с LF356 или NE5534 - двете интеграли са нива над 741!

Отговорено

Операционния усилвател захранен ли е?

Да, на краче 7+ и краче 4-.

По схемата по която си го правил липсват 3 елемента!!!

Наистина оригиналът от първото мнение има още 2 резистора и 1 кондензатор в повече. Ще пробвам да ги дабавя днес.

Освен тях май няма съществена разлика. Само потенциометрите са с по-различно съпротивление, но предполагам това не влияе особено.

Кондензаторът C5 да не би да се добавя за допълнително усилване на високите честоти?

Забелязах и една връзка от входа директно към изхода, това за „by pass“ ли е направено?

Т.е. усилват повече? Това ще се отрази ли на самото звучене?

Отговорено

Вече всичко работи :metalist::godbless:

Ще сложа един превключвател за N270 или LED и го вкарвам в кутията. Ще пусна снимки, когато е готов.

Може да пробвам и с някой от операционните усилватели LF356 или NE5534 да видим как ще звучи, дали няма да е по-малко шумът.

Благодаря за помощта!

Отговорено

Не се "храни" така тая с "ток", разгледай схемата в Тонпад...

Наистина оригиналът от първото мнение има още 2 резистора и 1 кондензатор в повече. Ще пробвам да ги дабавя днес.

Освен тях май няма съществена разлика. Само потенциометрите са с по-различно съпротивление, но предполагам това не влияе особено.

Кондензаторът C5 да не би да се добавя за допълнително усилване на високите честоти?

Забелязах и една връзка от входа директно към изхода, това за „by pass“ ли е направено?

Добави ги тия два резистора и един кондензатор...

С5 е срещу самовъзбуждане.

Връзката е за "True by pass".

Усилват повече.

Да ще се отрази на самото звучене, затова сложи един цокъл и си сменяй интегралите в него.

Отговорено

Не се "храни" така тая с "ток", разгледай схемата в Тонпад...

Имаш в предвид двата резистора и кондензатора, които вече добавих ли?

Да ще се отрази на самото звучене, затова сложи един цокъл и си сменяй интегралите в него.

Още от началото си е с цокъл :) Такъв има и за диодите, защото пробвах различни, 1N270, 1N4148, LED.

Отговорено

Не се "храни" така тая с "ток", разгледай схемата в Тонпад... И как се захранва, след като точно на тези крака се подава захранването ?

Усилват повече. 741 и 356 имат по 106dB , a NE5534 дори има с 6 dB по-малко. Откъде накъде ще усилват повече? И дори с тези ралики, усилването не се определя от операционните усилватели.

Разликата в звученето идва от други неща.

Отговорено

Разликата в звученето идва от други неща.

Бихте ли могли малко по-професионално да аргументирате това Ваше твърдение, все пак термини като "други неща" не ми звучат много адекватно за нивото на форума.

Отговорено

Да, на краче 7+ и краче 4-. Не се "храни" така тая с "ток", разгледай схемата в Тонпад... И как се захранва, след като точно на тези крака се подава захранването ?

Извинявам се ако не съм се доизказал и от писменната комуникация не сме се изяснили.

Аз от написаното по темата така разбрах или по-точно не се разбира как точно си е захранил схемата Питащия. На мен в главата ми изкристализира че + на батерията отива на краче 7+ а минуса на батерията отива на краче 4-. Просто е дал малко информация по която да сглобя ситуацията при него или просто съм неопитен и невеж.

MXR Distortion + е дадено как се опроводява платката с жакове, батерия и провключвател ->

http://www.tonepad.com/project.asp?id=35

http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=76

Отговорено

Сега като видях как се опроводява схемата в tonepad.com възникна още един върпос.

Аз свързвам минуса на батерията към маса. Така ли трябва да е? Да не би от това да идва някакъв допълнителен шум?

Така съм направил и с предусливателя си http://www.till.com/articles/GuitarPreamp/ но при него има едно бучене, което изчезва само като стисна силно всички струни с ръка. Пробвах да пусна истинско заземяване към земята, после и към тръбата за вода, но с тях бученето само се усилва :blush: Може би не ги правя добре.

Предусливателя съм сложил в пластмасова кутийка, а цялата платка е поставена в найлонче и обвита с алуминиево фолио, което се допира до масата на жаковете. Но и това не помага. Мисля да си правя някаква медна гривна за ръката, която да свържа към маса :greenball:

Иначе MXR-а ще го слагам в метална кутийка от тоалетна вода.

Отговорено (Редактирано)

Wow.. наистина класически ефект, но в темата му е обърнато толкова специално внимание, все едно, че е по-важно звено от усилвателя, в който е включен. А това е един класически ефект с доста проста схемотехника и звука му е аналогичен на много ефекти със същата топология(операционен усилвател, филтри и два диода към земя). Ако го чуем самостоятелно, не звучи никак въодушевяващо, в смисъл - както на повечето педали, целта им е да "подсилят" драйва на усилвателя, в който са включени, не са "предусилватели" сами по себе си(в китарният смисъл на думата). Това, разбира се, е ясно на почти всички, но ми се стори необходимо да го спомена, понеже в темата има доста суперлативи и някой би могъл да ги пренесе в друго поле, помисляйки си, че целия саунд идва от педала и се дължи само на него.

Редактирано от Evtim Djerekarov