emo_tion1 Отговорено Декември 14, 2011 Отговорено Декември 14, 2011 (Редактирано) Разбира се , че не съм свирил точно такъв джаз , по скоро неща близки до това усещане А за истината , това е една съвсем друга тема , която не искам да започвам. Всеки по прицнип си прави заключение за нея според личния си опит , но аз мисля , че има една " абсолютна истина " в този свят която важи за всички хора, но наитина не е мястото тук и сега Поздрави ! Редактирано Декември 14, 2011 от emo_tion1 1 Цитирай
Slinky Отговорено Декември 14, 2011 Отговорено Декември 14, 2011 Солидарен съм с теб, точно по отношение на "абсолютната истина". Има неща, които са извън съзнанието на хората и хората могат само да се убедят в това с течение на времето. Това нещо го отричат обикновено хората, които издигат субективизма в култ. Но наистина това е доста философска тема и не трябва да се обсъжда тук. Макар че харесването или не-харесването на дадена музика е частен случай на тази тема. За това между другото се намесих в дискусията. Лек ден на всички и със здраве! 1 Цитирай
PlayForFun Отговорено Декември 14, 2011 Отговорено Декември 14, 2011 -Ало, Шумахер, чуй какво ще ти кажа: Туй твойто не е никакво шофиране! Газ, спирачки, върти гуми – абе съсипваш колите, бе момче! Ами разхода? – не, не! – не ги разбираш ти тия работи! -Кой съм аз да ти кажа ли? – Че аз от 25 гони имам книжка, бе! И аз мога да карам бързо, колко съм обикалял по черните пътища на село ей-й-й! -А-а, не ми се надувай – то си има правила! Лош шофьор си и толкова! Цитирай
kolio_k Отговорено Декември 14, 2011 Отговорено Декември 14, 2011 Какво сме го задъвкали този истински модерен джаз! Има хора, които харесват такава музика, хора, които я търпят и хора , които не могат да я понасят. Последните са най много! Същото се отнася до тъй обичания наоколо метъл. А защо е така, ами защото е така Истина е, че за да харесваш тази музика, трябва малко да я разбираш, този тип свирене бива оценяван най често от джаз музиканти, просто защото са наясно с използвания речник и се кефят на свободата и уменията, с която същия бива използва и разширяван от хора като Марсалис. Между другото има и много хора с известен опит в свиренето на джаз и свързаните с него стилове, на които този тип свирене не се харесва (аз съм един от тях, с една дума, прекланям се пред уменията на свирещите и неблагородно им завиждам за тях , но музиката им не ме докосва особено, освен когато не ги слушам на живо - тогава често ефекта е учудващо различен, поне за мен). Между другото, това, което винаги ме е дразнило при разговорите за джаза, е момента в който се започва да се уточнява какво е истински джаз, какво не е , кой точно прави истински джаз и до каква степен и тн. Това сигурно е много интересна тема за изкуствоведи, но аз просто слушам музиката която ми харесва, без да се интересувам дали е Bebop, Fusion, Neo Classical или пък съвременен европейски джаз (или каквото там се води ), какво да се прави харесвам и Рой Харгроув и Брад Мелдау и Скофилд 2 Цитирай
parsekguitars Отговорено Декември 14, 2011 Отговорено Декември 14, 2011 ......цяла плеяда са тези които имат търсения в авангардния джаз.......ето и малко имена : John Zorn,Bil Frisell,Fred Frith,James Blood Ulmer,Kevin Breit,Derek Bailey,Egberto Gizmonti, Terje Ripdal,David Thorne,Ornette Coleman,Pat Metheny,Wayne Krantz ....и много,много други..... Цитирай
Slinky Отговорено Декември 15, 2011 Отговорено Декември 15, 2011 -Ало, Шумахер, чуй какво ще ти кажа: Туй твойто не е никакво шофиране! Газ, спирачки, върти гуми – абе съсипваш колите, бе момче! Ами разхода? – не, не! – не ги разбираш ти тия работи! -Кой съм аз да ти кажа ли? – Че аз от 25 гони имам книжка, бе! И аз мога да карам бързо, колко съм обикалял по черните пътища на село ей-й-й! -А-а, не ми се надувай – то си има правила! Лош шофьор си и толкова! За неразбралите - тук основната дискусия е не, кой е по-бърз и по-техничен като музикант, а чия музика е по-красива и по-естетична. Критериите за това са много сложни, но според мен не са невъзможни. За това и се опитах да сравня музиката на Моцарт и дълбокия джаз. И двете не са прости, но Моцарт лично на мен ми звучи божествено, а дълбокия джаз - дразнещо. Както някои колеги се изказаха - те се възхищават на музикантите и самата музика от гледна точка на изпълнението, на сложността и съчетанието на мелодии, хармонии, ритмика. За тая цел, трябва много да се слуша такава музика, много да се свири.... Аз въобще се абстрахирам от тази позиция и се опитвам да я възприема просто като музика. И въпреки, че съм си отслушал всякаква музика съзнателно от около 40 години не мога да я възприема като красива. Цитирай
PlayForFun Отговорено Декември 15, 2011 Отговорено Декември 15, 2011 - тук основната дискусия е ... чия музика е по-красива и по-естетична. ц! - основната дискусия е за толерантността към различното. Признаването на авторитета на по-добрия от нас - възможността да се учим от него. То това е основната дискусия в целия форум, а и не само в този форум... 3 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Декември 15, 2011 Отговорено Декември 15, 2011 Големите артисти и художници постоянно търсят и намират нови изразни средства. Затова са големи, защото никога не седят на едно място. За мен целта на изкуството, може би неговата дефиниция е "Да изразиш нещо". Да кажеш нещо ново и на собствен език, дори той да е жаргон. Моцарт е казал много неща. Той е бил рокзвездата на своето време. Но времето не застива, а тече и всяко следващо поколение артисти допринася за развитието на изкуството. Цитирай
Tozi Отговорено Декември 15, 2011 Автор Отговорено Декември 15, 2011 Големите артисти и художници постоянно търсят и намират нови изразни средства. За целта научават какво е било преди тях. За да откриеш и създадеш нещо ново трябва да знаеш какво е вече създадено преди теб. Моцарт макар и гениален е смятан от самите класици за "чалгаджията" в класиката, особено ако го сравним с Бах, Шостакович, Стравински, да не говорим за по новите течения. Идеята на темата беше да се покаже какво се случва в момента в света на джаза, да се разбере че Чик Кърия електрик бенд и Дейф Уекъл е музика от осемдесете години на миналия век и че в момента музиката звучи по различен начин. В БГ още се слуша музика от преди 30 години. Мисли се с 30 години назад. Съответно музиката която се прави у нас звучи по същия начин - мирише на нафталин. Всички някак са заседнали в началото на 90те и си изживяват отново и отново недоизживените и недоразбрани разбирания и интереси. Поинтересувайте се какво ново се случва в момента. Не е нужно то да е джаз. Цитирай
Tozi Отговорено Декември 15, 2011 Автор Отговорено Декември 15, 2011 Вижте и това видео мисля че се отнася към темата: Цитирай
Slinky Отговорено Декември 15, 2011 Отговорено Декември 15, 2011 Какво според теб включва толерантността? Щото ако на мен нещо не ми пречи, не ме бърка. Но да тръгне да ме убеждава някой, че нещо е хубаво, щом според мен е грозно и аз да викам - браво, хубаво е - така ли? Хайде да не изопачаваме нещата. Толерантност има - не съм тръгнал да убеждавам някой да не слуша този тип джаз. Не съм отрекъл достойнствата му, че е сложен, че е перфектно изсвирен и т.н. Но съм изказал мнението си, че за мен не е красив и е досаден и аз не мога да му се наслаждавам. Така че мисля че съм толерантен в границите на възможното. Спорът е, че има красиво и грозно и аз това го причислявам, хайде да не съм съвсем груб - към не-красивото. А що се отнася до толерантността към различното - точно това ти твърдение е супер спекулативно. На мен например не са ми приятни опаките. Кажи ми как да съм толерантен към тях, след като масово се стремят да ми навират опакостта си от всякъде - по всякакви медии, гей-паради и т.н. Аз например се дразня от тяхната агресивност да се показват непрекъснато. Вероятно има такива, които си живеят спокойно, не парадират с това, че са такива и въобще не са дразнещи. Но към тези, които като Василка-Азис постоянно си завират задника в очите на всички, кажи ми каква толерантност да имаш? Един пример ще дам с една моя позната, студентка в Америка. Беше попаднала на две колежки-лесбийки. И те бяха тръгнали да я убеждават, че видиш ли всички жени били неосъзнати лесбийки, щото не били пробвали и не се били осъзнали. А тя смятам се досещате им отговорила - ами аз си имам бой-френд, обичам си го и не смятам и да пробвам. Но хайде да не изопачаваме нещата, че отиваме много извън темата. Аз се включих само в подкрепа на колегата с мнението, че ВЕРОЯТНО има музикални произведения дори на най-големите джазмени които са добри, но има и такива които не са добри(красиви, слушаеми или както и да ги наречем може би няма да е точно). Не всяко нещо, което е изсвирено от някой много голям е голямо. А някои колеги взеха да обясняват на въпросния колега, че едва ли не не му е ясно за какво става дума. Цитирай
emo_tion1 Отговорено Декември 15, 2011 Отговорено Декември 15, 2011 Моцарт макар и гениален е смятан от самите класици за "чалгаджията" в класиката, особено ако го сравним с Бах, Шостакович, Стравински, да не говорим за по новите течения. Идеята на темата беше да се покаже какво се случва в момента в света на джаза, да се разбере че Чик Кърия електрик бенд и Дейф Уекъл е музика от осемдесете години на миналия век и че в момента музиката звучи по различен начин. В БГ още се слуша музика от преди 30 години. Мисли се с 30 години назад. Съответно музиката която се прави у нас звучи по същия начин - мирише на нафталин. Всички някак са заседнали в началото на 90те и си изживяват отново и отново недоизживените и недоразбрани разбирания и интереси. Поинтересувайте се какво ново се случва в момента. Не е нужно то да е джаз. 1. Сравнението на Моцарт със Бах , Стравински и Шостакович не е много точно . Все едно да сравняваш Оскър Питърсън , Стийв Вай , и Иво Папазов . Всички са творяли в различни епохи и стилове . А самия Моцарт да е чалгата в класиката , е това вече е интересно Незнам дали си запознат но има професия, която се нарича музикална терапия и произведенията на Моцарт са първите , които се препоръчват за слушане .което не милсля , че скоро ще е отдаде като възможност на истинката чалга 2. Колкото до това видео за 6 секундния луп който пусна съм наистина съгласен, но при джаза не е ли същото . Блус схемата не е ли същото както 6 секундния друм луп ? 3. А относно Чик Къриа и Дейв Уекъл дори и вече да не са модерни ще е хубаво ако дадеш някаква тяхна алтернатива от последните няколко години , понеже мене много ме кефят . , а още в тази тема не сум чул такава алтернатива на тяхната музика , Цитирай
Tozi Отговорено Декември 15, 2011 Автор Отговорено Декември 15, 2011 Това че не му е ясно е очевидно. Не е лошо да не знаеш. Кофти е когато не знаеш, а си мислиш че знаеш и даваш вид на знаещ, съответно убеждавайки околните незнаещи в правотата си. Това е също масов феномен. Кое е красиво или слушаемо са субективни понятия продукт на социална среда и възпитание, докато добро или зле направено са обективни измерими сравнителни критерии. За да твърдим че нещо не е добро трябва да го сравним с други примери чрез установения критерий за добро или лошо в съответната сфера. Не всяко нещо, което е изсвирено от някой много голям е голямо. Да. Голямо го прави отношението на автора и съответния потребител. Също много разтегливо субективно определение. Ако 100 000 души харесват нещо а 3 не го харесват, това прави ли въпросното нещо голямо? И обратното: ако 100 000 души не харесват , а 3 харесват, това означава ли че нещото е малко и не става? Цитирай
estinto Отговорено Декември 15, 2011 Отговорено Декември 15, 2011 Тази тема заприличва все повече на "форумен фолклор". Казаното от Tozi звучи абсолютно меродавно, а твърдението, че конкретните примери са глупости, грозна музика и прочие изобщо не звучат сериозно и то казани от хора, които се занимават с музика. 2 Цитирай
emo_tion1 Отговорено Декември 15, 2011 Отговорено Декември 15, 2011 (Редактирано) Точно това се опитвам да кажа и аз . Всичко което казва " еди кой си " следователно " свири еди кой си " е правилно, гениално и т.н. , всичко което казват другите е хейтърско и неправиолно. п.с. Спорът не е ли именно за това за да се види кой , къде е прав и къде греши , а не че един винаги казва истинното , а другия винаги грешното ? Редактирано Декември 15, 2011 от emo_tion1 Цитирай
Recommended Posts