Jump to content
Българският форум за музиканти

Firesound3


Recommended Posts

Здравейте на всички. Бих искал да ви представя новия овърдрайв-буустер на N-audio - Firesound V3. Или по-точно новата версия на добре познатия Firesound :)

 

front1.jpg

 

Новият Firesound бе реализиран за около 4 месеца. По време на разработването му той мина през много конструктивни и схематични промени. Прототипът бе чут от няколко много добри музиканти и благодарение на тях /специални благодарности на kolio_k/ достигна до оптималното което мога да искам от такъв ефект. Държах ефектчето да запази своите малки габарити. Дори спрямо предишния Firesound, новият е по-малък. Всичко вътре е оптимизирано до максимум - кутия, платки разположение на елементи, конектори. Изпозвани са двуслойни никел-злато платки с олд скуул заоблени писти и всички елементи са поени ръчно. Използвани са качествени елементи, конектори и всичко възможно, за да се постигне максимално качество и най-вече надеждност на ефекта.

 

Въпреки, че ефектът е добре познат, ще напиша новите и старите неща в него.

 

Firesond v.3 разполага с три потенциометъра характерни за всеки един овърдрайв-буустер: драйв, тон и гейн. Към тях, нещо което остана от предната версия е трипозиционото ключе (P) разположено от дясно с което се сменят три режима на ефекта - бууст, овърдрайв и fat овърдрайв.

 

 

 

Спрямо старата версия е подобрен тон контрола който сега има по-широк диапазон на работа и цялата схематична концепция на ефекта. Добавена е метална скоба която държи батерията.

 

freq.jpg

 

Новото е допълнително ключе което пуска мидъл бууст (М). С това ключе ефектчето изглежда симетрично! Мидъл бууста има малък изведен потенциометър от лявата страна с който може да се усилват или намалят средите. От долната страна на ефектът има малък двоен дип суич с който се сменят четири фиксирани честоти на мидъла: 600Hz, 700Hz, 800Hz и 1kHz. За по-лесна смяна на честотите кутията има малък отвор благодарение на който честотата може да се променя без да е нужно да се отваря самия ефект.

 

 

 

bypass.jpg

 

Другото подобрение, може би Firesond v.3 е първия по рода си, е това, че ефекта има 2 режима на байпас: True bypass при който сигналът от входния жак преминава към изходния без да има връзка с електрониката на ефекта. Специално направена за хората които държат на това и буфериран байпас. Буферираният байпас предлага възможност от максимум 15dB усилване (бууст) на сигнала. Това става с допълнително изкарания потенциометър от ляво на ефекта. Този режим на байпас е подходящ тогава когато нивото на байпас е ниско, а намалянето на левела от ефекта не е добро решение защото звукът през кубето се променя. Така с това усилване на изходното ниво може да се направи по-добър баланс между пуснат и байпаснат ефект. Буферираният байпас на Firesound може да се използва и като клиин буустер. Ефектът трябва да е байпаснат и с тримера си определяте нивото на буустване.

 

Ефектчето може да се захранва както на батерия, така и с помощта на адаптер. Напрежението трябва да е в границите 9-12 волта. Препоръчително е адаптерът да е добре стабилизиран и филтриран, за да се нямате проблеми с брумовете. Ефектът не работи на 18 волта!

 

 

Ето малко снимки на самия ефект:

 

front2.jpg inside.jpg back.jpg Firesound_inside1.jpg Firesound_inside2.jpg

 

 

 

 

Ефектчето бе изцяло направено на 3Д преди да бъде готово. Качвам и снимка от 3Д-то :)

 

3d_model.jpg

 

 

Промо цената на ефектчето е 160 лева, а гаранцията е доживотна!

 

 

 

Искам да благодаря на всички приятели, колеги и музиканти без които този ефект нямаше да е това което е в момента. Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Успях да го видя на живо преди няколко дни и много се впечатлих. Наистина изглежда страхотно, а и не се съмнявам, че звучи така! Голямо браво на Ники и да продължава да ни радва с подобни машинки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз успях да пробвам прототипа преди няколко месеца и останах много впечатлен от саунда на педала. Свирил съм доста и с първата версия , но този ми хареса значително повече (не че стария е лош или нещо такова, но този ми допада много повече на начина на свирене, при това има някои наистина готини опции, които не се срещат често при овърдрайв педали, а за тази цена- никога :) )

 

С нетърпение, очаквам да си поиграя с вече готовата версия

 

Браво на Ники

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми харесва опцията за си настройваш резонансната честота на тонкорекциите, както и оцията за избор на байпас.

Надявам се, че и звука е толкова добър. Браво, Ники!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво Ники и успех :)

Ти знаеш, но за останалите да кажа - при моя тест най-интересната констатация беше използването на Firesound като буустер за драйва на моя Fender Hot Rod Deluxe. Тези от вас, които познават това комбо, знаят, че драйва му е .... ми не е гот :) С буустера обаче нещата отидоха в съвсем друга посока - много по овладяна динамика, много по заоблени ниски (имат тенденция да бучат много подло) и като цяло драйва придоби малко по-бритиш характер. Стана използваем!

Освен това наистина изработката и всичко по Firesound е направено с ум и мерак, за което още един път браво на Ники!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ефекта е конструиран и направен много прецизно.Поздравления.

:thumbs_up:

 

Това, което не ми допада е отворът на дъното. Прах, влага, такива неща.

 

Също не ми стана ясно как се прави избор между true и buffered байпас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До няколко дена ще взема една бройка да я тестваме в студиото с Mesa Boogie - Dual Rectifier + 4 x 12 Mesa Cabinet s vintage 30 и ще запишем семпли, които ще кача после обезателно тук!!!

 

http://www.facebook.com/#!/pages/Studio-Pacific/282044298490156

http://www.pacific-studio.net/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отвори едно крайбейби. Прах колкото искаш. Относно влагата се замисли дали си оставяш китарата или кубето на влага. По същия начин мисля, че трябва да се отнасят музикантите и към ефектите. Освен това влагата се съдържа във въздуха. Тя може да влезне както през отвора на дъното, така и през отворите на жаковете или през сглобката на кутията. Съдържанието на влага би било почти същото с този отвор или без него.

 

Двата режима на байпас се сменят с ключе монтирано вътре в ефекта /виж снимките най-долу/. Достъп до него има само като се свали капака на ефекта. Нарочно не съм направил и за него отвор, за да не се тормозят хората с влагата :greenangel:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.