Nikifena Публикувано Октомври 10, 2011 Публикувано Октомври 10, 2011 Здравейте на всички. Бих искал да ви представя новия овърдрайв-буустер на N-audio - Firesound V3. Или по-точно новата версия на добре познатия Firesound Новият Firesound бе реализиран за около 4 месеца. По време на разработването му той мина през много конструктивни и схематични промени. Прототипът бе чут от няколко много добри музиканти и благодарение на тях /специални благодарности на kolio_k/ достигна до оптималното което мога да искам от такъв ефект. Държах ефектчето да запази своите малки габарити. Дори спрямо предишния Firesound, новият е по-малък. Всичко вътре е оптимизирано до максимум - кутия, платки разположение на елементи, конектори. Изпозвани са двуслойни никел-злато платки с олд скуул заоблени писти и всички елементи са поени ръчно. Използвани са качествени елементи, конектори и всичко възможно, за да се постигне максимално качество и най-вече надеждност на ефекта. Въпреки, че ефектът е добре познат, ще напиша новите и старите неща в него. Firesond v.3 разполага с три потенциометъра характерни за всеки един овърдрайв-буустер: драйв, тон и гейн. Към тях, нещо което остана от предната версия е трипозиционото ключе (P) разположено от дясно с което се сменят три режима на ефекта - бууст, овърдрайв и fat овърдрайв. Спрямо старата версия е подобрен тон контрола който сега има по-широк диапазон на работа и цялата схематична концепция на ефекта. Добавена е метална скоба която държи батерията. Новото е допълнително ключе което пуска мидъл бууст (М). С това ключе ефектчето изглежда симетрично! Мидъл бууста има малък изведен потенциометър от лявата страна с който може да се усилват или намалят средите. От долната страна на ефектът има малък двоен дип суич с който се сменят четири фиксирани честоти на мидъла: 600Hz, 700Hz, 800Hz и 1kHz. За по-лесна смяна на честотите кутията има малък отвор благодарение на който честотата може да се променя без да е нужно да се отваря самия ефект. Другото подобрение, може би Firesond v.3 е първия по рода си, е това, че ефекта има 2 режима на байпас: True bypass при който сигналът от входния жак преминава към изходния без да има връзка с електрониката на ефекта. Специално направена за хората които държат на това и буфериран байпас. Буферираният байпас предлага възможност от максимум 15dB усилване (бууст) на сигнала. Това става с допълнително изкарания потенциометър от ляво на ефекта. Този режим на байпас е подходящ тогава когато нивото на байпас е ниско, а намалянето на левела от ефекта не е добро решение защото звукът през кубето се променя. Така с това усилване на изходното ниво може да се направи по-добър баланс между пуснат и байпаснат ефект. Буферираният байпас на Firesound може да се използва и като клиин буустер. Ефектът трябва да е байпаснат и с тримера си определяте нивото на буустване. Ефектчето може да се захранва както на батерия, така и с помощта на адаптер. Напрежението трябва да е в границите 9-12 волта. Препоръчително е адаптерът да е добре стабилизиран и филтриран, за да се нямате проблеми с брумовете. Ефектът не работи на 18 волта! Ето малко снимки на самия ефект: Ефектчето бе изцяло направено на 3Д преди да бъде готово. Качвам и снимка от 3Д-то Промо цената на ефектчето е 160 лева, а гаранцията е доживотна! Искам да благодаря на всички приятели, колеги и музиканти без които този ефект нямаше да е това което е в момента. Благодаря! 15 Цитирай
RockoBG Отговорено Октомври 10, 2011 Отговорено Октомври 10, 2011 Браво!!! Ще се тества скоро Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 10, 2011 Отговорено Октомври 10, 2011 Е как да не си купи човек... Много кефи! Не че нещо му имаше на предния, ама този е още по-по-най. Цитирай
Heartman Отговорено Октомври 10, 2011 Отговорено Октомври 10, 2011 Страхотно! Значи е завършен вече и остава само да се пробва Цитирай
rosso Отговорено Октомври 10, 2011 Отговорено Октомври 10, 2011 Браво Страхотна изработка и опции... А за цената нямам думи!!! Цитирай
Trysth Отговорено Октомври 10, 2011 Отговорено Октомври 10, 2011 Успях да го видя на живо преди няколко дни и много се впечатлих. Наистина изглежда страхотно, а и не се съмнявам, че звучи така! Голямо браво на Ники и да продължава да ни радва с подобни машинки. Цитирай
kolio_k Отговорено Октомври 10, 2011 Отговорено Октомври 10, 2011 Аз успях да пробвам прототипа преди няколко месеца и останах много впечатлен от саунда на педала. Свирил съм доста и с първата версия , но този ми хареса значително повече (не че стария е лош или нещо такова, но този ми допада много повече на начина на свирене, при това има някои наистина готини опции, които не се срещат често при овърдрайв педали, а за тази цена- никога ) С нетърпение, очаквам да си поиграя с вече готовата версия Браво на Ники 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 10, 2011 Отговорено Октомври 10, 2011 Много ми харесва опцията за си настройваш резонансната честота на тонкорекциите, както и оцията за избор на байпас. Надявам се, че и звука е толкова добър. Браво, Ники! Цитирай
Delta Отговорено Октомври 10, 2011 Отговорено Октомври 10, 2011 Изглежда страхотно, Ники! Браво! Цитирай
DILETANT Отговорено Октомври 10, 2011 Отговорено Октомври 10, 2011 Браво! С толкова екстри, удряш в земята много прехвалени производители! Цитирай
sjs Отговорено Октомври 11, 2011 Отговорено Октомври 11, 2011 Браво Ники и успех Ти знаеш, но за останалите да кажа - при моя тест най-интересната констатация беше използването на Firesound като буустер за драйва на моя Fender Hot Rod Deluxe. Тези от вас, които познават това комбо, знаят, че драйва му е .... ми не е гот С буустера обаче нещата отидоха в съвсем друга посока - много по овладяна динамика, много по заоблени ниски (имат тенденция да бучат много подло) и като цяло драйва придоби малко по-бритиш характер. Стана използваем! Освен това наистина изработката и всичко по Firesound е направено с ум и мерак, за което още един път браво на Ники! 1 Цитирай
Slacoth Отговорено Октомври 11, 2011 Отговорено Октомври 11, 2011 Ефекта е конструиран и направен много прецизно.Поздравления. Това, което не ми допада е отворът на дъното. Прах, влага, такива неща. Също не ми стана ясно как се прави избор между true и buffered байпас. Цитирай
drumvarna Отговорено Октомври 11, 2011 Отговорено Октомври 11, 2011 До няколко дена ще взема една бройка да я тестваме в студиото с Mesa Boogie - Dual Rectifier + 4 x 12 Mesa Cabinet s vintage 30 и ще запишем семпли, които ще кача после обезателно тук!!! http://www.facebook.com/#!/pages/Studio-Pacific/282044298490156 http://www.pacific-studio.net/ Цитирай
Nikifena Отговорено Октомври 11, 2011 Автор Отговорено Октомври 11, 2011 Отвори едно крайбейби. Прах колкото искаш. Относно влагата се замисли дали си оставяш китарата или кубето на влага. По същия начин мисля, че трябва да се отнасят музикантите и към ефектите. Освен това влагата се съдържа във въздуха. Тя може да влезне както през отвора на дъното, така и през отворите на жаковете или през сглобката на кутията. Съдържанието на влага би било почти същото с този отвор или без него. Двата режима на байпас се сменят с ключе монтирано вътре в ефекта /виж снимките най-долу/. Достъп до него има само като се свали капака на ефекта. Нарочно не съм направил и за него отвор, за да не се тормозят хората с влагата 3 Цитирай
Recommended Posts