Jump to content
Българският форум за музиканти

Към всички единаци с идеи, но без средства за реализацията им


Recommended Posts

Здравейте,

много от вас вероятно нямат време за свирене в група или не попадат на хора, с които да са на една вълна. Други просто предпочитат да творят солово. Това обикновено значи, че въпреки желанията и амбициите си, идеите ви не биват реализирани или поне не подобаващо - често остават в груб вид, непрофесионално записани и неоценени.

 

Изходите обикновено са три:

1. Самообучение в сферата на звукозаписа, което отнема огромна част от малкото време за свирене и също така немалка част от бюджета за музика.

2. Наемане на студио, което за повечето солови проекти е почти непосилна задача от финансова гледна точка.

3. Тотален отказ от музиката в следствие на постоянната неудовлетвореност и липса на мотивиращи резултати.

 

Като човек бил в тази позиция, много добре знам как се чувствате и бих се радвал да подам ръка на някои от многото талантливи музиканти, чиито творби остават просто нули и единици на някакъв хард-диск, вместо да стигнат до публика която да ги оцени. След 7-8 години практика, самолишения, опити и грешки смятам, че имам знанията и техниката, да го постигна стига помощта ми наистина да е търсена.

 

Идеята, която имам е на определен период от време да има тема с песни на желаещите да участват, записани според възможностите - дори с микрофон за skype например. В темата ще има анкета, чрез която хората да гласуват за произведението, което най-много им допада (като музика, а не като реализация). След крайния срок на анкетата, победителя се свързва с мен и обсъждаме детайлите по записването и евентуално по доразвиването на песните.

 

Имам желанието да помогна, но тъй като става дума за безвъзвратно дарено време и усилия ще има и няколко изисквания:

1. Както вече споменах - става дума за солови проекти. Цели групи не бива да се оправдават от липса на възможности при положение, че с парите които масово дават за бири и цигари могат спокойно да запишат няколко песни.

2. Идеите трябва да са достатъчно завършени. Всеки е измислял 30-секундна идея, с която се гордее, но повечето остават недовършени независимо от това, колко време и усилия им се отделя.

3. Барабаните, поне за първите няколко конкурса, ще се реализират чрез midi и качествени семпли.

4. Инструментите, на които не можете да свирите както и вокалите (в случай, че не сте вокали) също ще бъдат записани, независимо дали са доброволци от форума или ваши познати, но само ако са подобаващо подготвени, а не учат произведението, когато вече трябва да го записват. Разчитам, че групи или дуо-проекти няма да злоупотребяват с идеята ми като се представят за солов проект + сесиен музикант!

5. Методиката и подхода към записите, ще бъде в немалка степен мое решение. Което не изключва възможността за обсъждане и диалог, разбира се - главната цел е да представим музиката в най-добрият и вид.

 

 

Какво мислите за идеята? Какви са вашите предложения/притеснения и т.н.?

 

ПП. Ако бихте искали да чуете част от записите или миксовете ми преди да решите, можете да посетите http://www.soundlurkerstudio.com

Преобладава тежката музика, но имам и немалко опит в други стилове.

 

Благодаря за отделеното време.

  • Like 11
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, това една уникална идея и шанс за малките хора (като мен) да си реализират идеите rolleyes.gif. Според мен това е една страходна идея thumbup.gif. Надвам се и други да оценят жеста. И пожелавам на всички които мислят да участват като мен в този конкурс късмет и успех. И нека най-добрия да победи punk.gif.

 

Например, аз имам знанията в звукозаписа, работил съм със апаратурата, имам опит в тонрежисюра, но никога не съм имал шанса да имам своя техника и да правя собствени записи, винаги е била на чужда апаратура с чужди пари, и за чужди хора. Жалко че финансите са ми супееер ограничени и не мога и аз да проведа подобна инициалтива от сорта, макар и на мен да ми е идвало като идея. =/ Това е страхотно и дано никой да не злоупотребява !

Редактирано от bghack
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Невероятна и вероятно алтруистична идея, sw1tched. Това ще ти коства много нерви, ама ти си знаеш. Не става ясно обаче какъв точно ще е конкорсът като конкурс, съревнование на какъв принцип или? Тема във форума с демо-версии, ще настане една линковщина. Оценка, гласуване или всъщност ти което си избереш, все пак времето и техниката са си твои.

Аз лично, не съм привърженик на записите в студио като за издаден продукт, миксиран, мастериран, защото резултата в 90% от случаите е .mp3 в нечий плеър. Да се създаде индустриална ниша от инициатива не е невъзможно, но с коментари във форум няма да бъде изградена такава. Все пак - само идеи. :)

 

Почти съм убеден, че голямото желание (мечта?) на всеки начинаещ самиздат и сам-воин музикант е да свири на живо с цялата му там дъндания. Поне според мен е така, отколкото записи и записи. Аз например предпочитам цяла сесия записи с банда в студио (ако ще е в студио). Един вид "концерт" в студио. Вече за сам-воините, време, нерви и постоянство се изискват. Резултатът е субективен.

 

Инициативата ти заслужава поощряване, немалко хора "искат да се чуят на хубав запис". :)

Редактирано от hologram
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления и от мен за идеята!

Преди години бях се наел да организирам подобен конкурс с идеята да спонсорирам демо запис на млада, прохождаща група. Имаше доста интерес, но в края на краищата изникнаха куп проблеми и групата бе възпрепятствана на запише в предварително предплатеното студио. Искрено се надявам при теб нещата да се развият по-добре. Все пак ти доколкото разбирам се наемаш да вършиш всичко сам, което означава че ще ти е доста по-трудно, но за сметка на това ще имаш повече контрол на ситуацията.

 

:thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което съм предложил на този етап е идея, но се радвам, че се приема с одобрение и засега съм оптимист, че ще се реализира.

 

Обмислям процедурата да е следната:

Съобщава се краен срок на заявките, през който период желаещите да могат да подготвят някакъв скромен запис на идеята си или максимално да я развият, в случай, че не е готова напълно, след което да изпратят e-mail с прикачен файл. Щом мине крайният срок, ще кача песните в интернет и ще създам тема-анкета с всички предложения, с възможност за гласуване за повече от един избор. Гласуващите ще изберат песните които им допадат и победител ще е песента събрала най-много гласове за срока на гласуване.

 

Целта на мероприятието не е музиката да стане хит на 3 континента, да спечели Grammy и куфар с пари, и музиканта да направи световно турне с идолите си. Нека бъдем реалисти - този конкурс ще ви осигури поне няколко преслушвания по време на гласуването, а победителя, освен че ще може да се гордее с това, че е избран, ще може да зарадва повече хора с музиката си и съответно слуателите му ще зарадват него. Всеки последвал от това успех е добре дошъл, но никой не може да го гарантира, поне не без стабилно спонсориране.

 

Що се отнася до това, че всичко ще правя сам - мен студийна работа не ме плаши ;) Разбира се трябва да се има предвид, че ролята ми по доразвиването на самата музика ще е ограничено, мога да давам насоки и да бъда критичен, но не претендирам, че съм професионален композитор, нито експерт по всякаква музика. Също така запазвам правото си да отложа записите на конкретен инструмент, в случай че изпълнителя очевидно не е подготвен и трябва да репетира повече. От там нататък за самото записване, редактиране, смесване и мастериране можете да ми се доверите изцяло.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Копелее... Това дали не е една от най-смислените теми/предложения/постове в този форум...

Аз не отговарям на доста от изискванията, от уважение към автора/идеята няма смисъл да пиша на кои, НО се предлагам напълно безплатно ако някой има нужда от елементарна ритъм китара или за писане на текст дори само за демо за "конкурса" или извън него. Ако му потрябвам на някого да се свърже с мен.(Къде си сега @Fats)

 

Искрено се надявам идеята да се реализира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При тази подкрепа не виждам причина за бавене - да действаме докато всички сме мотивирани. Имам няколко въпроса и след това започваме.

 

1. Сроковете.

 

Не искам да има огромни срокове, заради които хората да отлагат и в крайна сметка да не направят нищо. Ако идеята се реализира добре, изпусналите заради по-краткия срок, ще имат нова възможност в следващото издание.

 

- Моето предложение е срока за завършване на песните и изпращане на mail да е 10-ти Септември.

ОК?

 

2. Гласуването.

 

- Мисля, че е най-удачно да е разрешено гласуването за повече от една песен или участник.

Съгласни?

 

- Какъв да е лимита за брой песни на участник?

Струва ми се, че по 2 на музикант е добре.

 

- Да зачитам ли гласове от прясно регистрирани потребители?

Ако са двойни акаунти ще бъдат трити и банвани, но някои хора е възможно да агитират всичките си приятели да се регистрират и гласуват, а не е това идеята.

 

3. Други

 

- Някакви последни идеи или забележки?

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ви притеснява прозрачността на вота по отношение на двойни акаунти и новорегистрирани потребители с цел упражняване правото на глас, предлагам например да се избере компетентно жури от 3-5 човека, които да са достатъчно професионално подготвени, за да могат да кажат кое става и кое - не. Във форума съм убеден, че има достатъчно кадърни и добре подготвени хора, които да изказват компетентно мнение. Единствен недостатък е субективността на оценката, защото 3-5 човека не могат да изкажат мнението на голямата аудитория. Поради това го давам само като идея. В крайна сметка продуцентът предполагам, че може да си прецени кое си струва и кое - не.

Начинанието е добро, стискам палци. Успех! thumbs_up.gifthumbs_up.gifthumbs_up.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да разчитаме на жури, искам публиката сама да си избере любима песен. Ако някой злоуптребява с гласуването веднага се вижда ;)

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здрасти. чудесна инициатива! имам за тебе една питанко-чуденка. ние сме двама, които не пием, не пушим и никъде не ходим. моята съпруга е автор на текста и музиката - аз само додавам някоя идея от време на време. през останалото време главно се мъча да мина за тонрежисьор и да й помогна да си запише песните, ама хич не ми се получава. можем ли да се възползваме от твоето предложение?

 

лично аз не мисля, че едно дуо трябва винаги да бъде причислявано към групите. просто често се случва подобни проекти да са в гореописаната ситуация и с не повече възможности за измъкване от нея от единичен музикант. както и единият член на дуото да бъде автор на музиката, а другият - просто постоянен сесиен музикант...

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добро предложение. Дори много добро.

Аз виждам само един проблем и той е повече организационен. Например "спечелил" от Каварна или Силистра да пристигне в София за запис.

 

Би било добре да има "верига" студия за запис - Варна, Бургас, център БГ, София. :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Fallenblood: ако наистина незначителна част от музиката е твое дело, а си по-скоро източник на feedback за нея, няма проблем.

 

@misterj, при представена подобна възможност не мисля, че някой сериозен музикант ще го спре пътуването и максимум 30-50лв за билет. Самите записи не би трябвало да отнемат много време, дори при средна подготовка - една песен е само.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.