sexy_guitarist Публикувано Август 23, 2011 Share Публикувано Август 23, 2011 Значи аз съм на 15 години, от година се занимавам с китара самоук. Наистина много съм напреднал, не само по мое усещане, ми и от мненията на хора, които знаят какво говорят (аз имам и абсолютен слух, тъй че импровизациите също са налице). Обаче като всеки новак, в началото като ги хванах едни металики и мегадети и какво ли още не, и изпуснах някои от първите стъпки към бързото свирене. Иначе ако хвана едни алтернатив пикинги мога да изсвиря (кой знае колко) ноти в минута, ама с мазане и без синхрон между лявата и дясната ръка, и усещам и знам, че така виртуоз няма да стана. Някакви идеи, произведения, упражнения за синхрон между ръцете и намаляване на мазалото наистина ще са ми от полза. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolio_k Отговорено Август 23, 2011 Share Отговорено Август 23, 2011 Макар, че не съм напреднал толкова, колкото бих искал (не че не се е случвало от време на време хора, които знаят какво говорят да казват обратното) и нямам абсолютен слух и по тази причина импровизациите надали са налице , бих те посъветвал да я даваш по търпеливо (и по скромно). За една година надали можеш да научиш много и не трябва да очакваш чудеса. Просто продължавай да свириш Що се отнася до синхрона между лява и дясна ръка, това, което можеш да направиш е, да погледнеш в Youtube, да се задълбаеш в някой от хилядите уроци по въпроса и да работиш бавно и търпеливо, докато нещата вземат да ти се получават. Друг вариант би могъл да бъде, да започнеш уроци по китара. И най вече не очаквай чудеса по бързо от няколко години. На мен ми отне повече от 10 (но никога не ми се е отдавало особено) да си пооправя техниката, а още (след 20) съм много далеч от това, което искам да чуя от себе си. 12 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dball Отговорено Август 23, 2011 Share Отговорено Август 23, 2011 ама с мазане и без синхрон между лявата и дясната ръка, и усещам и знам, че така виртуоз няма да стана. Пич,вместо да се мъчиш да разминеш Стив Вай,по-добре си намери един учител. пп:Солфежът също няма да ти се отрази зле! 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sexy_guitarist Отговорено Август 23, 2011 Автор Share Отговорено Август 23, 2011 Солфежът си го знам. 8 години ходех на пиано и солфеж, тъй че не мисля че с това имам някакъв проблем. И под виртуоз далеч нямам предвид Вай или Малмстийн - целя се повече към Хендрикс и приятели. Знам си много добре какво би трябвало да се очаква от едногодишно свирене, и това не ми е проблем. Знам си много добре годините тренировки за да станеш завършен музикант. Наистина бих оценил съвети които биха ми помогнали, освен нормалните "по-полека" и "недей се надценявай" с които се сблъсквам всеки ден, тъй като не съм единствения китарист в махалата. Ако трябва ще започна да репетирам нещо дето е с темпо 40. Просто желая някой вече минал по този път да ми каже някоя рутина дето да си я тренирам и да знам че евентуално (ако трябва след 15 години) ще пожъна резултати. 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slav Отговорено Август 24, 2011 Share Отговорено Август 24, 2011 (Редактирано) Започни да свириш гами в много бавно темпо. Чак когато усетиш, че ти е наистина много лесно и можеш да ги изсвириш и в съня си, тогава качваш темпото с малко и отново същата процедура. И така, докато най-накрая постигнеш желаното от теб темпо. Редактирано Август 24, 2011 от Slav 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
hologram Отговорено Август 24, 2011 Share Отговорено Август 24, 2011 Здравей, няма да ти казвам колко си еди-какъв-си, така се изразяваш, така те приемам. Относно проблема ти: · при свирене на китара (без значение дали само с пръсти или с перце или комбинативно) процесът се състои в повечето случаи в синхрон между удара на перцето и застъпения тон в праговата (грифовата) ръка... обаче · имаш и едни периодчета от време, когато перцето е във въздуха, а друг пръст на грифовата ръка се подготвя да застъпи тон по дадено прагче (говорим в общи случай на стакато свирене) · опитай да усетиш тези два различни периода и за бързото и уверено свирене, ще ти трябва да съкратиш до желано ниво имено процеса "перце във въздуха"-"следващ ход на прагов пръст", така че в последствие двата удара (на перцето и на застъпилия прагче пръст) да са синхронизирани, ясни и отчетливи... това се нарича synchro-transition-timing · когато вече усетиш, че можеш да се заиграваш с тия времена и да правиш различно звукоизвличане от тях (да ги нарушаваш, с цел нов звук), значи си ги усвоил · имай предвид и различните постановки на свирене с перцуващата ръка (т.нар. economy, sweep, alternate, wrist spinning, chicken перцуване) - там ти е звукоизвличането в голяма степен! За свиренето с пръсти (ако си фен на фламенкото) имаш един куп други техники и хоп, ето ти ги още поне 3 г. мъки! 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Август 24, 2011 Share Отговорено Август 24, 2011 Всичко, което ти трябва като информация относно този проблем е вече написано тук и в предишни теми. Ще се радвам много ако също научиш какво означават понятия като "Абсолютен слух", "Хора, които знаят какво говорят" и да разбереш, че щом мажеш това, което свириш и нямаш синхрон между двете си ръце, нищо не си научил и наистина е добре да си пооправиш самооценката. Това е все едно да си професионален бегач на 10 000м. и да нямаш синхрон между краката си. Голямо тичане ще падне(по очи на пистата). Повече свири и ХОДИ НА УРОЦИ, защото явно като новак с тези металики и мегадети и импровизации + самообучение, няма да видиш голям успех в живота на музикант, тъй като усещам, че и постановката ти може да е грешна, да свириш с колан до коленете, да си пуснал струните да висят на еднометрови мустаци от ключовете и каквото се сетя още. Не се обиждай, но самохвалците понадлежат на "лечение" в този форум и ако погледнеш хората какво са постигнали със свирене и малко говорене, ще ме разбереш. 4 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dball Отговорено Август 24, 2011 Share Отговорено Август 24, 2011 Солфежът си го знам. 8 години ходех на пиано и солфеж, тъй че не мисля че с това имам някакъв проблем. Като си ходил на уроци по пиано и солфеж,защо подцени китарата и се мъчиш да я научиш сам? 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fats Отговорено Август 24, 2011 Share Отговорено Август 24, 2011 И под виртуоз далеч нямам предвид Вай или Малмстийн - целя се повече към Хендрикс и приятели. Това добре, ама тогава защо си се втурнал да брулиш китарата? Нито Хендрикс, нито "приятелите" са някакви бързаци. Да си чувал случайно за един човек, казват му Slow Hand и твърдят, че е God. Има една стара, но много вярна приказка - не е важно колко тона ще изсвириш в един такт, а кои... 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sexy_guitarist Отговорено Август 24, 2011 Автор Share Отговорено Август 24, 2011 Еми затова ти казвам, че искам да забавя темпото и да започна що-годе отначало. На хората, които наистина ми дадоха съвети - мерси. На хората, които мислят че подценявам китарата - може и да беше така допреди няколко месеца, ама се научих. И да, определено знам какво означава абсолютен слух, тъй като съм абсолютист по рождение. "Хората които знаят какво говорят" могат да потвърдят П.С. А всичките тея работи ги говоря, за да добиете идея докъде разбирам нещата, защото не искам всеки коментар да ми казва да науча нотите и т.н. Иначе по принцип не започвам запознанствата с това какъв слух имам и доколко разбирам от музика. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Август 24, 2011 Share Отговорено Август 24, 2011 Toва: http://www.amazon.com/John-Petrucci-Rock-Discipline/dp/B00006L57W плюс това: http://www.amazon.com/gp/product/0739040375/ref=pd_lpo_k2_dp_sr_2?pf_rd_p=1278548962&pf_rd_s=lpo-top-stripe-1&pf_rd_t=201&pf_rd_i=B00006L57W&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_r=19A8BG9MHPGC0QM3TQFP ...и слушай внимателно какво говорят, а не само какво свирят :-) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Август 24, 2011 Share Отговорено Август 24, 2011 (Редактирано) Абсолютният слух е дар от Бога. Чудя се колко ли го имат сред музикантите, да кажем в България. 10? 20? И ти си един от тях - страхотно! Как да си го докажеш. Хващаш някой непознат, да ти свири, за да е обективна работата. Почва акорди, тонове, мелодии. ( и си с гръб към него или с кърпа на очите) И виждаш докъде си. Ако познаеш всичко след половин часова сесия, значи наистина си абсолютист. Стив Вай, като младеж 19-20 годишен, е ходил по репетициите на Франк Заппа и директно е нотирал какво свирят. Пожелавам ти на 20 години, да си като новият китарист на Джудас. Че и в такава известна група да свириш. Трябва само да си секси китарист и китарата - да си играеш с нея. Гитар плейър = човек , който си играе с китарата. Редактирано Август 24, 2011 от TONY 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Август 24, 2011 Share Отговорено Август 24, 2011 Иначе ако хвана едни алтернатив пикинги мога да изсвиря (кой знае колко) ноти в минута, ама с мазане и без синхрон между лявата и дясната ръка, и усещам и знам, че така виртуоз няма да стана. Самият факт , че усещаш че нещо не е наред , според мен е похвален. Защото често срещам китарджии , които са си доволни от себе си, без да изпадат в детайли , незабелязвайки собствената си неритмичност например или пък нечисто извличане на тоновете. Лично аз не мога да ти препоръчам определени упражнения и методи за подобряване на уменията, тъй като почти не се упражнявам. Старая се да чуя всички несъвършенства в свиренето си и да ги отстранявам, доколкото мога спрямо времето с което разполагам за тези си занимания. Но едно е сигурно според мен - ако не забелязваме проблем(което не е гаранция че такъв не съществува), съответно няма и как да го отстраним Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rockfire Отговорено Август 24, 2011 Share Отговорено Август 24, 2011 Пак се наредихме на черешата да ограмотяваме поредния летящ в небесата китарист...! А според мен просто трябва да се чете в този форум/особено тези самоуките/ и да се задават въпроси ,на които не е отговорено! 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Icarus Отговорено Август 24, 2011 Share Отговорено Август 24, 2011 Вземи запиши някакво видео, как свириш някоя песен, или етюд, или упражнение, или какво-да-е, да видим за какво става дума, и тогава да даваме акъл. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts