Jump to content
Българският форум за музиканти

Малък лампов усилвател?


gog

Recommended Posts

Разлика между 15/7/5/3 вата е нищожно малка и почти не се чува. И на 3 вата пак е УЖАСНО силно за домашен джем!

Лампов АМР за вкъщи може да е ОК като сила ако е примерно 0,5-1 ват. И то пак е според зависи от схемата, говорителя и т.н. Атенюейтъра не помага почти никак и не си струва инвестицията за домашно ползване.

 

Удачни непроцесорно-транзисторни варианти са или лампово АМР-че около/под 1 ват или лампов преамп/педал със спийкър сим и слушалки/хай-фай усилвател или в компа и с импулси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 66
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

^ помага и то доста ;)

В къщи точно така си свиря - с атенюатор в 4х12-ката.

Имам и едно малко усилвателче, мисля че е с 6 инчов говорите, подариха ми го за рождения ден. То също е много добро за тази цел и има учудващо добър звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има няколко варианта - Нова къща :hysterical: не не така значи, слушалки е добре към усилвателя или към компа, или 1 от тея малките http://www.amazon.com/AMPUPLUGNPLAY-Generation-guitar-input-headphone/dp/B00345GTY4/ref=sr_1_8?s=musical-instruments&ie=UTF8&qid=1310471356&sr=1-8 или http://www.amazon.com/Marshall-MS2-Micro-Amp/dp/B000BVS7WQ/ref=sr_1_8?s=musical-instruments&ie=UTF8&qid=1310471404&sr=1-8

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Помага да напомпиш лампите и да имаш по-як звук спрямо същото ниво без атенюатора. На репетиция или на лайв е чуден! :thumbs_up:

Но не помага да свириш с як лампов звук на стайни нива. Имах THD Hot Plate - една от най-коравите джаджи за целта (за която дадох към 400 лева). Но като намалиш на стайно ниво и звука се сплесква и става един цъцъркащо-процесорен, което изобщо не е целта на занятието. Има едно мин. ниво, под което самия говорител не "мести въздух" достатъчно и саунда е грозен. Файда дали са ти напомпени лампите или не в случая за мен няма! :)

 

Не съм провел редица лабораторни тестове, само два АМР-а съм закачал там и резултата беше еднакво незадоволителен. Но и не вярвам да е в него проблема!

 

П.П. Кристиянчо, какво лампово има в твоята оферта не разбрах??? :slap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

400-те кинта не са определящи, а според мен THD не са върха на сладоледа в атенуаторите ( и като цена има по-скъпишки, а като качество според мен по-добри също). Аз лично от Koch Loadbox 2 съм много доволен.

 

Ако отричаме атенуатора, което според мен не бива да е така :), то не мисля, че има усилвател над 0.1, 0.5 вата, който да даде достатъчно тих резултат. Не мисля и че има такъв с достатъчно добър звук.

Една от причините е както в невъзможността да се използва ефективно говорителя (както Baby Thomas каза), другата е че реализацията на тези миниатюрни усилватели е с лампи, които трудно би могло да се каже, че са обичайни като за китарен "звук".

 

В този смисъл по-добре е да се погледне в посока усилватели, чиито звук зависи до голяма степен от предусилвателя и имат "добър" контрол на силата на звука (volume). Подобни са модулните серии на Рандал, Егнатер, а също и Дизел, донякъде Меса Буги...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът е, че китарните говорители в повечето случаи имат много голяма чувствителност и дори под 10w пак се чуват прекалено силно и навсякъде. Решението е да си купиш аудио интерфейс подходящ за свирене в реално време, да прочетеш какво са импулси и да си избереш някой от многото добри плъгини симулиращи mesa, marshall, engl, bogner, etc. http://lepouplugins.blogspot.com/

 

Ако не ти се чете какво са импулси сваляй този безплатен плъгин симулиращ Soldano http://dl.dropbox.com/u/1393938/RELEASE/SoloC/SoloC_Head_v2_11.rar и действай. Ще трябва да знаеш как да си нагласиш софтуера и аудио интерфейса за свирене без латенция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Комбото, което си е купил колегата е 15W.

Ако това е лампова мощност - смятайте - доста децибели ще изкара.

Ако се намали - губи се кефа и лампите остават безпредметно решение.

 

Според мен нещо от 3 до 5W ще е подходящо.Тези обаче са предимно със затворен гръб за да имитират претоварване.

 

Вариант е и лампов педал или пък бустер пред ампа, за да компенсира орязаната атака от намаления аутпут.

 

п.с. - За мен свиренето на слушалки изобщо не е вариант при кривоч тон.Доста китаристи го препоръчват, но аз съм пробвал и изобщо не ми харесва резултата.Дори по бих предпочел да не свиря.Може би колегите които препоръчват слушалки или не използват дисторшън, или дават по 300-400 лева за скъпи слушалки.

 

п.п.с. - Ето как човек се връща към китарата след 15 години.Евала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Досадно е едни и същи теми и топици да се предъвкват, отново и отново.

 

Ясно е, че който е имал някакъв опит , ще има и някакво собствено мнение.

Казвал съм го и пак ще го кажа - в повечето случаи не се мисли правилно и не се вземат рационални решения.

Сигурен съм в което.

 

Целта на маломощните ампове е да свирят силно, разбирай изцепени докрай в домашни условия.

Атенюатор е разумно да се купи, ако имате мощна лампова апаратура, с която освен репетиции и концерти, ще искате да свирите с нея в къщи.

(за това обиквено се предлагат за 50, 100, рядко за 25 вата)

Каза се и за ефект пред лампов усилвател, това също е удачно.

Ако пак е силно - минете на транзисторни, хибридни. (има някои модели, които ще свършат много добра работа)

Но и те все пак трябва малко да се усилят.

 

За абсолютен фаворит за тихо свирене в къщи, запазвайки динамика, кеф и тн съм избрал Ямаха Дг60.

Моделиращ 60 ватов усилвател, който свири и тихо и силно без да променя качеството на звука.

Тъй като трудно ще намерите точно ДГ60, на пазара има премного други моделиращи ампове -

на Лайн6, Роланд, ПиВи и тн.

Просто си вземете моделеращ амп за тихо свирене. Хем ще е тихо, хем няма да слагате слушалки, хем звука ще е съвсем приемлив за практиз,

хем ще имате поне 8 различни звука за инспирация.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички които са взели отношение по темата.Днес бях при един приятел който използва атенуатор и наистина върши работа.Купил го е за около 400$.Същевременно докато беше в USA е пробвал този усилвател http://www.drzamps.com/amp/monza/и каза че е перфектния вариант за домашно свирене.Дали някой внася продуктите на тази фирма?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, никой не ги внася. Този 20-ватов Dr. Z ти гарантирам, че е изключително шумен усилвател :) Както и почти всичко на Др.З, Виктория Ампс, Мачлес и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нема вариант да се разбереш със съседи от гюбек настроенията,освен ако не ги насметеш като помияри ( каквито са всъщност) и няма да те лаят - помияра трябва да има страх от теб ,иначе те ръфа.

Аз пак се върнах за домашно на Блекхарт - 3/5 вата и тресе панелната кутийка за роби в която живея,но без да ми къса главата от сила - приятен усилвател,особено с буст.

Тук по дефолт си говорим за изцепено на 7-8 да се чуе благия гласец на лампата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз тъкмо мисля каква лампа да взема за вкъщи, че една бабичка се оплака, че по цял ден си била вкъщи, а аз непрекъснато съм свирел (и ми вика ако може без усилвател), а след това съм се карал, а после следобяда съм бил пробивал дупки. Ето истината:

Свиря сигурно не повече от 2 часа на ден с volume на 2, като вкъщи използвам Line6 Pod HD400 в... Fender FM15G :hysterical: Т.е. ENGL Screamer-a ми никога не е влизал в нас, а тая се оплаква да й *** дъщерите и внучките. :curse: А това мижавото 8" говорителче толкова ме дразни как ми маже, че мисля да взема или ENGL Gig Master(15в), или Marshall Haze(15в) за София, а във Виена да си замъкна Line 6 Spider-a.

На тази бабичка й казах, че ще видя какво да направя. Наесен като отида пак, ще я нахраня или да свиква, или да се премести в долна Австрия, където само кравите ще й пречат.

Мама й натръндафОрена, и това е единствената съседка, дето ми прави проблеми!

Така че е важно на теб да ти е комфортно у дома с лампата, пък съседите... най-много да не ти услужат с брашно повече, или да спрат да те поздравяват(примерно).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам същият проблем още повече, че се касае за панелен блок. Стените на съседните апартаменти са изключително тънки и колкото и да е намалено, то винаги ще се чува.

 

Получаването на желаният звук по естествен път (без моделиране) не винаги може да стане при тихи нива. Целият проблем е, че самият звук зависи от много неща - не само от напържените лампи. Тях можеш да изиграеш с атенюатор, но как ще постигнеш speaker load, защото за самата мембрана и звук които се извлича от говорителя това има значение.

 

Ето как правя аз. С реалният chain свиря в апартамента, не всеки ден и по 10 минути макс, при добро ниво на звука така, че да се получава необходимото качество (колкото да си направя кефа). Например АМП-а е усилен на 4. Чува се почти в целият блок, а в съседните апартаменти все едно са при мен. Но 10 минути няколко пъти в седмицата всеки може да изтърпи и проблеми не са ми правили. Толкова с реалното оборудване в къщи. Ако искаш да свириш часове наред с него и наистина да го усилиш както трябва, за да постигнеш оптимален звук ти трябва просто репетиционна или добре изолирана от света къща.

 

А през останалото време - звукова карта с вход за инструмент и съответният моделиращ софтуер. Ако искаш да не си обвързан с PC може и процесор с моделирани ампове, кабинети, микрофони и ефекти. Освен това ти трябват качествени тонколони или слушалки. Не е същото но... аз не виждам друг начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако ми позволите и аз да изкажа мнение по темата, базирано на личния ми опит:

 

-Значи, напълно съм съгласен с колегите, че "all tube" глава или комбо е напълно неудачен избор, ако целта е да се свири само в къщи - за да дават пълноценна звукова картина, Volume-то трябва да е поне на 50%, а това е ужасно силно за у дома дори при най-маломощните усилватели. Ситуацията би могла да се компенсира с атенюатор, но все пак човек трябва да пробва как звучи с атенюатор и тогава да купува - лично аз,например, не харесвам звука с атенюатор, пробвал съм доста различни атенюатори с предишните ми ампове(JCM 800,JCM 900, Mesa Single, Mesa Mark IV), но определено не ме кефи, някак си разликата я усещам и не обичам ерзац истории.

 

-Вариантът с моделиращо комбо е решение, но само за човек, който не държи на чува натурален лампов звук - има много добри моделиращи машини, като съм съгласен с Тони, че Ямаха са най-добри в този сектор. Разбира се, който е свикнал на натурален лампов саунд усеща много ясно разликата с моделирания и най-образно бих я описал като разликата между най-доброто кафе и същото кафе,но "втора цедка". :)

С други думи, на когото не му е проблем да пие кафе "втора цедка", моделиращото комбо е идеално решение.

 

-Вариантът "процесор->кубе" е аналогичен като варианта с моделиращо комбо - колкото и добър да е процесорът, звукът винаги е "втора цедка", но все пак като временно решение може да служи вариантът със скъп и качествен процесор, вързан към транзисторно комбо с хубав чист канал.

 

-Един много по-добър от горния вариант е транзисторен дисторшън педал(или няколко навързани педали)->комбо, този вариант е идеален за начинаещи, но и всеки професионален китарист работи с настъпи-кутийки, но все пак отново да отбележим, че е за хора, които не държат непременно да имат натурален лампов саунд.

 

-Едно доста удачно решение е хибридно комбо с лампов преамп на драйв канала и крайно транзисторно стъпало - в този случай може да си изпържиш Гейн-а и Волуме-то на драйв канала на макс, а Мастър Волуме-то, което вече е на крайното стъпало, може да го сложиш на достатъчно ниско ниво, за да не се чува в съседните апартаменти. Именно този е един от вариантите, който ти препоръчвам, но отново уточнявам, че става въпрос за комбо, което има лампи само в преампа на драйв канала, другите варианти на хибридно комбо не са удачни за домашно свирене!!!

 

-Може би най-удачното решение е вариантът "лампов педал/преамп->комбо", като тук проблемът е в избора на подходящ лампов педал/преамп - трябва да се прослушат много такива, докато си харесаш някой. Може и по поръчка да ти направят преамп, като за база се използва схемата на някой лампов амп, който ти харесва, така звукът ще е хем натурален лампов, хем и ще е максимално близко до любимия ти лампов амп.

 

-Вариантите, в които крайния елемент са слушалки, изобщо не ги препоръчвам - това е ужасно мъчително и си е чиста проба звуково изтезание, така че свиренето със слушалки е удачно само за мазохисти, според мен :hysterical:

 

Това е в общи линии мнението ми, дано съм ти бил полезен :cheers2:

Редактирано от Bogeyman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.